10 tips til en mer ansvarlig reise

ansvarlig turisme
På tur i Oman, med skuldrene dekket av hensyn til lokale turgåere

Man lærer litt mer for hver gang man er ute og reiser. Men noen ting kan det være lurt å sette seg inn i, også før man drar av gårde. Som hvordan man kan reise mer ansvarlig. 

For nettopp det å reise ansvarlig handler om mye av grunnen til at så mange av oss liker så godt å reise. Vi ønsker å se mer av verden, vi ønsker å bli bedre kjent med kulturer, gjerne slik at vi kommer hjem igjen litt klokere enn vi var da vi dro. Da må vi også opptre deretter, tenker jeg. Og i blant kan man trenge en påminnelse.

> Jeg har skrevet litt om hva reiselykke er her.

Her er 10 tips til en mer ansvarlig reise

1: Forbered deg

Sett deg inn i lokal kultur og lokale skikker før du reiser. Det kan du gjøre ved å lytte til andre reisende, lese reiseguider og reiseblogger du stoler på eller nettsiden til det lokale turistkontoret.

Hvordan opptrer man i det offentlige rom? Hvordan kler man seg på hellige steder? Hvor mye kropp er det akseptabelt å vise på stranden? Er det ok å kysse eller holde hverandre i hånda på gata? Ulike kulturer har ulike skikker. Vis hensyn og respekter kulturen. Husk at du er gjest!

2: Planlegg reisen selv

Legg penger i lokale krefter, som lokale guider og transport. Slik kan mest mulig av pengene du bruker på ferien gå tilbake til lokalsamfunnet. Ved å bruke lokale guider kommer du også tettere på lokalsamfunnet og min opplevelse er at ved å planlegge reisen selv, snakke med de lokale og eventuelt leie inn lokale guider, blir jeg også bedre kjent med den lokale kulturen.

3: Legg igjen penger lokalt

I tillegg til å benytte lokale guider og tjenester, kjøp gjerne lokalproduserte produkter og suvenirer. Spis på restauranter som tilbyr lokale råvarer. Det er ikke bare miljøvennlig: det gir penger tilbake til de du besøker, og maten er på sitt ferskeste.

4: Pakk mindre, og kjøp det du trenger

Mye av det vi pakker med oss hjemmefra, bidrar til tung bagasje, som ikke er miljøvennlig og kan like gjerne kjøpes på destinasjonen. Med mindre du skal et sted det er vanskelig å skaffe seg produkter som shampoo, balsam og solkrem, kan du la dette være noe du kjøper der du reiser. Også jeg trenger å minnes på muligheten om å pakke med mindre bagasje.

5: Det har noe å si hvor du velger å bo

Velger du lokalt eide overnattingssteder, bidrar du direkte til lokalsamfunnet. Velg gjerne hotell med uttalt miljøfokus, som tilbereder mat av lokale råvarer og som benytter lokalt ansatte og lokale leverandører.

hotell i marrakech, hotell fellah

Hotell Fellah drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.

Også store, internasjonale kjeder bidrar til lokalsamfunnet med arbeidsplasser og innkjøp av lokale råvarer og tjenester, selv om dette nok vil variere i ulik grad. Støtter hotellet det lokale sykehuset? En skole? Dette er ting som det kan være lurt å se nærmere på før en velger hotell. Det kan jeg bli flinkere til å sjekke også selv.

6: Spre pengene

Ikke legg alle feriepengene igjen ett sted, men spre det på flere aktører. Det prøver i hvertfall jeg å gjøre. Bo flere steder, men overnatt gjerne noen netter hvert sted. Selv liker jeg godt å se mer av en destinasjon, og da få mer kunnskap, bli bedre kjent med landet eller området, og helst møte flere av innbyggerne. Jeg prøver også å være bevisst på hvor jeg lenger igjen pengene, avhengig av hvor jeg og hvilken reise jeg er på. Og jeg deler den opplevelsen jeg har, og håper at flere kan få oppleve det samme som meg.

Tips #2 og #3: Benytt ulike lokale guider og tjenester og spis på flere forskjellige lokale restauranter. Kjøp med deg lokalt produserte varer fra flere aktører med hjem som suvenir. #4: Om du pakker lett, vil du kunne ha plass i bagasjen på hjemreise.

7: Gi tips

Vis gjerne at du er fornøyd med den guidede turen eller måltidet ved å tipse, dersom det er kulturen i landet du besøker. For det finnes ulike sedvaner for dette, og generelt er det lurt å sette seg inn i gjeldende praksis der du er. Tips gjerne rundhåndet, men hold deg på et fornuftig nivå ut fra lokal standard.

ansvarlig turisme

Disse to små barna, som er ugjenkjennelige og skyggelagt, kommer padlende for å tigge etter dollar. Jeg ga etter. Det lærte jeg av.

8. Ikke gi til tiggende barn

Barn som tigger eller selger billige souvenirer på gaten, skulle ikke vært på gata, men på skolen. Ikke gi penger til dem direkte, men gi heller penger til lokalsamfunnet, en skole, et barnehjem eller annet. Det kan du også gjøre etter at du er kommet hjem, og vet mer om hvor det kan være lurt å bidra.

9: Lær deg språket

Jeg mener selvsagt ikke at man skal kunne snakke alle verdens språk. Men vis gjerne at du er interessert i landet du gjester ved å lære deg noen enkle fraser som hei, farvel og takk. Jeg gjør et forsøk der jeg er, men det er ikke alltid det går så godt … Ofte er det glemt når jeg kommer hjem, men ikke alltid. Noen fraser sitter, som disse tre eksemplene jeg har brukt mange ganger:

  • Sawasdee: Hei på thai
  • Buona Sera. God kveld på italiensk
  • La Shukran: Nei, takk på arabisk

10: Tenk deg om før du fotograferer

Det er ikke alle situasjoner det er lurt å dra frem kameraet, selv om du har aldri så lyst til det. Noen land er for eksempel restriktive i forhold til fotografering av militære områder – og det er ikke alltid det er like lett å vite hva som er hva. Les mer om fotografering på reise.

Reiselykke i Egypt

Disse tipsene er først og fremst basert på mine egne tanker og erfaringer om emnet, men det er også tips jeg har fått gjennom å snakke med andre erfarne reisende, ting jeg har lest eller mennesker jeg har intervjuet om temaet. Disse tipsene reflekterer altså mine tanker om ansvarlig reise. 

Det kommer en oppfølgingssak til denne, med tips til hvordan reise mer miljøvennlig. Følg med om dette er tema som interesserer deg.

Om du ønsker å lese mer om ansvarlig turisme, har jeg skrevet noe om temaet før:

Andre kan ha andre meninger om hvordan man best reiser ansvarlig. Og det finnes garantert mange andre gode tips der ute. Kanskje er det noe du savner blant punktene over? Så jeg spør: 

Hva er ditt beste tips til en mer ansvarlig reise?

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *