Aalborg – Europas lykkeligste by

Den tidligere industribyen Aalborg har gjennomgått en større endring de siste årene. Der det tidligere var fabrikk-røyk som preget bybildet, ser vi i dag en ny havnefront, en utvikling av kulturhus og en satsning på matopplevelser – i det som i dag er kåret til Europas lykkeligste by.

Bergenet lesetid: 15 minutter

Aalborg er byen som er akkurat liten nok til at man kan utforske den til fots, og stor nok til at det er investert i større kulturarenaer som Musikkens hus, Kunsten og kulturscenen Nordkraft.

At den internasjonalt anerkjente universitetsbyen de senere årene har opplevd en storstilt byutvikling  er helt sikkert noe av årsaken til innbyggernes høye trivsel – med det resultat at Aalborg ble kåret til Europas lykkeligste by tidligere i år.

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

– Aalborg har forandret seg fra å være industriby til kunnskapsby, delvis kulturby, sier Hans Henriksen, teaterdirektør ved Aalborg Teater.

Vi har tatt turen til den danske byen ved Limfjorden nettopp for å se nærmere på den senere tids utvikling, og møter nordmannen på den populære kaféen Penny Lane.

Han kan også fortelle at nordmenn stadig finner veien til teateret. Fra september av, kan man se Henriksens oppsetning av Hamlet ved Aalborg Teater.

En norsk favoritt

Den nye havnefronten mot Limfjorden trekker både studenter med sine flotte nye boliger, men også tilreisende og innbyggere som søker opplevelser på Musikkens hus og Utzon Center.

Et stadig bedre utvalg i gode restauranter og en shoppingscene med hyggelige, små klesbutikker, interiørforretninger og vintage-butikker medfører at stadig flere nordmenn kommer tilbake til denne forlengst erklærte norgesfavoritten.

– Vi har nå rundt 110 – 120 000 norske hotellovernattinger i året, en økning på 13 % siste år. Det forteller Cathrine Billund Kallehauge fra Visit Aalborg. Hun mener dette henger sammen med at den kulinariske scenen er en helt annen nå enn tidligere år.

At byen ved Limfjorden også er en studentby medfører at vi her finner en rekke koselige kaféer, et nyutviklet havneområde som er bebodd av en yngre befolkning og et universitet som trekker internasjonale konferanser – som igjen medfører at byen settes på kartet.

Høy trivselsfaktor

– Vi er gode til å samarbeide på tvers i denne byen, kan Lars Ulrich Tarp Hansen, kommunikasjonssjef ved Kunsten fortelle. Vi møter ham på omvisning i det nyrenoverte Alvar Aalto bygget, som har vært stengt i 1,5 år og blitt pusset opp for 150 millioner DKr. Harp Hansen legger til: – Jeg tror det er noe av grunnen til at folk trives. Flere og flere flytter tilbake, og de trives godt her.

Selv tenker jeg det også henger sammen med at byen har et åpenbart større fokus på gode matopplevelser, en dedikert prioritering av spennende kunst-rom og et prisnivå som medfører et Aalborg som tilbyr kultur og gourmet til både innbyggere og besøkende – deriblant altså stadig flere nordmenn.

Her er noe av det du kan oppleve ved et besøk i Aalborg:

Omtalte steder finner du på dette kartet

Kulturopplevelser i Aalborg

Streetart Aalborg: en rekke steder rundt i byen finner vi fargerike og kreative veggmalerier. Ta en runde rundt i byen på jakt etter kunsten. Men se godt etter – de ligger i blant godt skjult.

Det er som å gå på skattejakt, og samtidig får du sett mer av områdene det innbyggerne faktisk bor. Jeg tok runden en tidlig morgen på egenhånd, og fikk med det bli bedre kjent med byen også utenfor gågatene og hovedstrøket.

De syngende trær i Kildeparken: regnes som en av de unike opplevelser i Danmark, der 85 verdensstjerner har plantet hvert sitt tre, hvor man kan lytte til en av deres hits. Sir Cliff Richard var den første til å plante et tre (1987). Av nordmenn finner vi blant annet Sissel Kyrkjebø.

Ta gjerne også turen til Skulpturparken like ved.

Musikkens hus: etter å snakket og diskutert bygget i hele 30 år, er planene endelig realisert. Bygget ligger nede på havnen og inngår i det arkitektoniske byplanleggingsprosjektet med å omforme industrihavnen til attraktivt sted å være.

Like ved finner vi Utzon Center, et sted å oppleve kunst, arkitektur og design.

Kunsten: Aalborgs kunsmuseum, tegnet av Alvar Aalto og nylig gjenåpnet etter omfattende renovasjon.  Et særdeles flott sted å oppleve kunst, nyte et bedre måltid hos Café Altos og kanskje ta turen ut i hagen om været tillater det. Bygget er også inspirert av Louisiana, museet som ligger litt utenfor København.

På bildet under ser vi en total-installasjon av Rui Ni skapt spesielt for Kunsten, og nylig åpnet for publikum.

Nordkraft: et tidligere industrilokale er ombygget til kulturhus med kino, konsertlokale og treningsarena. Her kan også tilreisende komme for å klatre i klatreveggen.

Aalborg teater: I september settes Hamlet opp i en ny versjon, under nordmannen Hans Henriksens regi. For mer om programmet, se her.

Gjøre i Aalborg

Her er fem tips til opplevelser av ulike art i Aalborg:

  • Besøke Gråbrødrekloster: Under bakken ligger ruinene av et kloster fra 1250, sammen med mange funn fra vikingtiden og middelalderens Aalborg. Ta heisen ned for DKr. 40,- og bli bedre kjent med Aalborgs historie. Jeg tok turen ned hit på egenhånd – en nærmest surrealistisk og kontrastfylt opplevelse like under handlegaten.
  • Vandre i det historiske Aalborg: Ålborg er en middelalderby, og i flere gater finner vi koselige og fargerike små boliger, der folk fortsatt bor den dag i dag. Peder Barkeds gade går helt tilbake til 1500-tallet.
  • Shoppe: I byens gamle stormagasin, Salling, finner vi en gourmet-avdeling i kjelleren. Salling ligger i Algade, Aalborgs eldste gate.  I Bredegade ligger små spesialbutikker som Møghe & Maud og vintagebutikker som Filuca. I Nordkraft finner vi et lokalt matmarked hver første lørdag i måneden.
  • Aalborg Beerwalk: Den som liker øl kan oppleve en annerledes form for guidet tur i Ålborg. Kjøp et lite glass øl og fyll det opp seks ganger ved å besøke ulike barer i Ålborg. Pris: DKr. 100,- Glasset kan kjøpes på en rekke barer i Ålborg.
  • Se Aalborg fra oven: Dra opp i Aalborg tårnet, der en heis tar deg 55 meter opp i høyden.

Matopplevelser i Aalborg

Vi rakk ikke teste alle de velrenommerte restaurantene i Aalborg denne gang, men jeg kan definitivt anbefale disse:

  • Musikkens spisehus: med utsikt mot Limfjorden og i lekre omgivelser, finner vi denne restauranten som passer perfekt for en bedre middag i forbindelse med en konsert, eller som vi gjorde: nøt en bedre lunsj (som i Danmark kalles frokost). Maten som tilberedes er basert på lokale råvarer og er lekkert servert. Priseksempler: Lunsjtallerken (frokostservering) NKr. 225,- / smørbrød fra DKr. 85,- / et glass musserende DKr. 60,-

Café Aalto: beliggende Kunstens kjeller, med utsikt mot hagen og utstyrt med Arno Aaltos møbler, er det fristende å legge lunsjen hit etter en runde i museet. Og det med stor suksess!

Kjøkkensjefen Tina Jacobsen har tidligere jobbet ved Oro, Bagatelle og Engø Gård i Norge – foruten Michelin-restauranten Fredrikshøj i Aarhus. Hun har også vunnet priser for sine lekre desserter – som hun også har laget til Dronning Sonja ved flere anledninger.  Priseksempel: Laksetallerken fra DKr. 115,- / et glass musserende DKr. 45,-

Mortens Kro: Morten startet sin restaurant-drøm i foreldrenes stue for 40 år tilbake. Dagens restaurant har han drevet i nærmere 20 år nå, og fortsatt regnes dette som en av Aalborgs beste restauranter. 

Restauranten får stadig gode anmeldelser, og har et uttalt ønske om å oppnå Michelin-stjerne. Priseksempel: 3 retters á la carte ligger på DKr. 554,-

Jeg noterte meg også Restaurant Jørn på Utzon Center, en restaurant jeg gjerne prøver neste gang. Aalborg har også flere koselige kaféer, som Café Abbey Road, Good Life Society og Penny Lane.

-> Se kart over omtalte steder her 

5 korte fakta om Aalborg:

  • Er Danmarks fjerde største by
  • Ble grunnlagt i vikingtiden
  • Ble nylig kåret Europas lykkeligste by
  • Har i overkant 100 000 innbyggere
  • Regnes i dag for å være en kunnskaps- og kulturby

Reisetips til Aalborg

  • Overnatting: Vi bodde på Comwell Hvide Hus, en nyrenovert institusjon sentralt beliggende like ved Kunsten, Aalborg tårn og Kildeparken, og med kort gangvei til sentrumskjernen.
  • Reise dit: det går fly fra Oslo til Aalborg Lufthavn, men mange foretrekker å kombinere bil og ferje. Det går ferje til Hirtshals fra Oslo, Langesund, Kristiansand og Stavanger. 

Pressetur: Reiselykke var invitert av Visit Denmark, det offisielle turistrådet for Danmark


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Super indlæg om Danmark og Ålborg tag fordi du tog mig med tilbage til den by. Mine forældre er født i Ålborg og som barn kom jeg der ofte. Jeg har dog ikke været der i mange år og kan da se at der er sket en stor udvikling. Du har hevet nogle minder frem og jeg må da snart besøge byen igen. Tak for det 🙂

    /Annette

  2. Hei, Annette – så hyggelig å høre. Da må ta deg turen dit! Blir sikkert spennende for deg å se de store endringene den senere tid.
    / Mette

  3. Som du selv skriver findes der utroligt mange skønne restauranter i Aalborg.

    Fedt du havde det dejligt i vores dejlige by <3

error: Content is protected !!