Backpacking: 16 tips til langreisen

Backpacking: 16 tips til langreisen

Jeg startet sent, men godt, å reise. Og det handlet om eventyrlyst, lavt budsjett og maks utnyttelse av feriene. Backpacking ble den gang løsningen. Her deler jeg 16 tips til eventyrlystne fremtidige backpackere!

Siden jeg var 14 år har jeg jobbet ved siden av skolen. Jeg fortsatte med det som student, og brukte derfor stort sett alle ferier på å jobbe. Pengene fikk bein å gå på som student.

Men når jeg fikk min første faste jobb, ble saken straks en annen:

Det var først da jeg virkelig begynte å reise. Da benyttet jeg enhver mulighet til en utflukt og feriepengene gikk til den sommerens store reise. Det handlet med andre ord om å makse pengene og få mest mulig opplevelser ut av lønna.

Etterhvert tok jeg til og med en tre måneder lang permisjon for å flashpacke gjennom Sørøst-Asia. Tipsene jeg deler under er basert på disse reisene.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Backpacker vs Flashpacker

Wikipedias definisjon av backpacking starter slik:

«Backpacking is a form of low-cost, independent travel. It includes the use of a backpack that is easily carried for long distances or long periods of time»

mens Wiktionary beskriver flashpacker slik:

«a more luxurious form of backpacking with a larger budget» 

Backpacking – tips til eventyrlystne

1. Utstyr

Invester i en god sekk eller koffert som tåler en støyt. Jeg har hatt flere ulike sekker, og for en lengre reise vil jeg anbefale en med eller uten hjul, men som har flere rom, veier lite og tar mye. Selv kjøpte jeg min egen langreise-sekk på Chillout for flere år siden.

2. Vaksine

Snakk med en vaksinelege om reisevaksine før du legger ut på langtur – og gjør det i god tid, så du rekker å vaksinere deg forsvarlig innen du reiser.

3. Kopier

Ta kopi av pass og alle dokumenter før avreise, også digitalt. Når du skal langt av sted er det lurt å ha viktige ting spredt og flere kopier.

4. Visum

Sjekk om noen av landene du ønsker å besøke krever visum – i god tid før avreise. Mange land aksepterer innreise uten visum for kortere perioder, mens du kanskje må ha visum om du tenker å bli lenger. Noen innreiser må også planlegges i lengre tid, mens andre aksepterer kjøp av visum ved ankomst.

Tips: Her lister Regjeringen opp land som er visumfrie

5. Returbillett?

Ikke alle land aksepterer at du ikke har noen returdato ved innreise. Om du ønsker å ha fleksibel reisedato, bør du sjekke landets regler for dette før du reiser.

6. Betalingskort

Ha flere bankkort og spre dem på flere steder. Ha alltid et i safen eller låst bort et sted der du overnatter, mens du har et annet på kroppen eller i sekken.

7. Lurelommebok

Lag deg en ”lurelommebok”: Skal du ut og reise i mer utrygge land, lag deg en ”lurelommebok” med litt penger i og som du kan gi fra deg skulle du oppleve en slik utrivelig situasjon, mens den ekte lommeboka ligger et annet sted. Bla aldri i store seddelbunker på åpen gate.

8. Backup av bilder

Ta backup av bilder underveis. Selv reiser jeg gjerne med en Mac og mindre harddisk som jeg laster over bildene til når jeg er på lengre reiser. Jeg har også gjerne flere minnekort med på lengre reiser, slik at jeg alltid kan ha to kopier av bildene mens jeg reiser. Skylagring er et annet alternativ, men kan ta litt tid å laste opp om du tar mye råfiler.

Om du kun bruker mobil, pass på at du laster opp i skyen når du har tilgang til nettverk.

9. Reiseforsikring

Reiseforsikring er et must! Skulle uhellet være ute, du blir syk eller skadet, vil dette være så verdt din investering. Det er ikke her du skal spare inn pengene på reisen. Jeg har selv (dessverre) hatt behov for å benytte meg av reiseforsikring og reiser aldri uten. Det finnes som kjent mange ulike tilbud der ute.

10. Valg av reisepartner

Velg med omhu reisepartner: Det er ikke selvsagt at gode venner fungerer godt som reisepartnere over lang tid. Snakk om det sammen, vær raus underveis på reisen og lag noen kjøreregler.

trinidad og tobago
Solen titter frem etter en stormfull natt. To britiske venninner nyter utsikten ved bassengkanten på Surfehotellet Blue Waters på Tobago

11. Medisiner

Tar du faste medisiner, kan det lønne seg å få legen til å skrive en bekreftelse på hva medisinene du tar er og hva de tas for. Dokumentet må være på engelsk.

12. Andre apotekvarer

Invester i et lite førstehjelpsskrin, ta med desinfeksjonsmiddel, plaster og smertestillende. Snakk med din fastlege om eventuelle reseptbelagte medisiner å ha med «i tilfelle».

13. Tannlege

Skal du reise over lang tid, kan det være lurt å sjekke tennene før avreise. Det er ikke alle steder du har lyst å oppsøke tannlege lokalt.

14. Reiseutstyr

Jeg reiser sjelden til eksotiske strøk uten min faste reisevenn: myggnettingen. Særlig til deg som backpacker på budsjett, vil jeg anbefale å investere i dette. Og uansett om jeg reiser nært eller fjernt, sliter jeg med innpåsliten mygg. Er det fare for sykdomsførende mygg, har jeg alltid med meg myggmidler fra Cactuz.

Les også FHIs råd om malaria og DEET

pakket koffert, reise

15. Støybeskyttelse

Invester gjerne i et par gode støydempende høretelefoner. Akkurat dét er en noe kostbar investering og noe jeg har lagt meg til å har for vane å ta med på reise. Men så har det etterhvert også blitt helt essensielt i ulike sammenhenger vi opplever på reise – situasjoner der du rett og slett har behov for å koble av og ut.

16. Lesestoff

Godt lesestoff er viktig og nødvendig også på reise, spør du meg. Får du lyst på nytt lesestoff, eller er du i et land eller et område du gjerne vil lese deg opp på, er det bare å laste ned relevant litteratur der og da (så sant du har wifi). Glem ikke å ta med et lesebrett eller ipad til denne bruk. Sistnevnte kan også benyttes til å se film på, så klar.

PS! Sjekk min nettbutikk for reiseguidene jeg har utgitt – de kan lastes ned til nettbrett eller mobil på 1-2-3

Flere reisetips

Det finnes ellers utrolig mye annet utstyr å fylle sekken med. Velg med omhu. Orienter deg om hva som finnes og vurder hva du eventuelt trenger å pakke med. Selv har jeg aldri fått bruk for propp til vask, silkelakenposen eller miniatyrhåndklet som tørker fortere.

Vurderer du å reise alene? Her er 16 tips til deg som vil reise alene

Tips: Slik pakker du håndbagasjen

Backpacking
Foto: Elin Reitehaug

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Hei Laila

    Takk for det!

    Ja, jeg er nok som deg, helt klart hotelltypen selv, og setter pris på god komfort og boutique hoteller med personlig touch og stilfull innredning.

    Tipsene her er handler om ting man bør tenke over til den lange reisen, gjerne den førstegangs-backpackere legger ut på

    Hilsen Mette

error: Content is protected !!