Bokomtale: Til Nirvana uten å dø

Fire venninner, to av dem i tet, legger ut på pilegrimstur i Japan: 88 templer og 1400 kilometer i tre etapper. 10 år senere er reisen blitt bok. 

 

Du har kanskje hørt om pilegrimsturen Camino del Santiago til Santiago de Compostela? Eller St. Olavsleden til Trondheim? Men – har du hørt om Shikoku Henro, Japans eldste og viktigste pilegrimsvandring? Det hadde ikke jeg, før jeg satt der med denne omfattende og bilderike praktboka i hendene.

Hvordan komme til Nirvana uten å dø først

Om pilegrimsturen

Vandringen Shikoku hachijū hakkasho-junrei er en pilegrimstur på 1400 km som leder fra tempel 1 til tempel 88 på øya Shinkoku i Osaka-bukten. Pilegrimsturen avsluttes på det hellige fjellet Mount Koya. Du kan lese mer om denne ruta her

Det var munken Kobo-Daishi som innførte den zen-buddhistiske retningen shingon i Japan på 700-tallet, en retning der det finnes tre mysterier: det fysiske, det mentale og ordene. Nirvana kan i følge denne retningen oppnås i dette livet gjennom hver del. Denne pilegrimsturen ses på som en fysisk vei til opplysning.

Les også om da Guro Thobru besøkte en zen-munk

Hvordan komme til Nirvana uten å dø først

Om kvinnene bak boka

Bak boka står Christine Istad, billedkunstner, fotograf og art director. Det er hun som har formgitt boka og tatt bildene.

Kari Gjæver Pedersen er tekstforfatter, journalist, kursholder og forfatter. Det er hun som har skrevet boka. Gjertrud Hals og Siv Amundsen-Lack var med på deler av reisen.

Turen ble gjennomført høsten 2007 og 2008, og i 2009 besøkte de Kōyasan. Boka utkom omtrent ti år senere, i 2018, på Arneberg forlag.

Hvordan komme til Nirvana uten å dø først

Om boka

Hvordan komme til Nirvana uten å dø først er en blanding av flere sjangre. Det gjelder ikke bare teksten, men bildeutvalget. Boka er gjennomillustrert av fotografier fra reisen, som både er estetiske og detaljrike, og som også bærer elementer av både dokumentar og minnebok.

Teksten er skildrende, delvis ispedd kortere dagboksnotater, fortellinger og faktatekster. Som fortelling og reiseskildring er nok dette en bok for spesielt interesserte i japansk kultur og buddhismen, og selvsagt venner og bekjente av damene. Som reiseguide er den utmerket å planlegge etter for den som vil følge i deres fotspor. Her forklares blant annet ritualene i detalj.

→ Les også: Bokomtale av Alt dette er Tokyo

Hvordan komme til Nirvana uten å dø først (5 of 5)

Selve boka er tung og solid, en påkostet produksjon i coffee table-format, og ikke akkurat ei bok du tar med i sekken når du skal ut å gå pilegrimsferd. Men det har forlaget alt tenkt på: et mindre hefte med oversikt over alle 88 templene og praktisk informasjon er derfor lagt ved bak i boka. Akkurat det vedlegget er veldig hendig om du skulle finne på å legge ut på turen etter å ha lest boka. Og det er jo godt mulig.

For hvem blir ikke inspirert til å legge ut på pilegrimsferd etter å ha oppdaget denne maratonløypa i et så spennende og variert terreng som Shikoku byr på? 

Les mer om Japan her på Reiselykke!

Omtale er basert på anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Dette hørtes veldig spennende ut! Jeg har aldri hørt om denne pilegrimsruten før, men synes generelt pilegrimsreiser er fascinerende. Kanskje denne ruten også må opp på bucket listen? 🙂 Jeg får sjekke ut boka.

error: Content is protected !!