Matglede og naturopplevelser på Bornholm

Matglede og naturopplevelser på Bornholm

Klipper som rager høyt, som var vi et helt annet sted enn i Danmark. Strender med så finkornet sand, at det benyttes i timeglass. Øya der Nord-Europas største middelalderruin befinner seg, Bornholm, er langt mer variert enn man skulle tro, til tross for størrelsen.

Bornholm er som et lite stykke Danmark i miniatyr, samtidig er det noe helt annet. Beliggende ute i Østersjøen, med de fineste strender, klipper man kan klatre i, hvor temperaturene er så milde at det til og med kan dyrkes både durumhvete og oliven, som var man ved sydligere breddegrader.

Matglede og lokaldyrket mat

At Bornholm endelig fikk sin første Michelin-restaurant (Kadeau), har også vært en årsak til øyas økende stolthet og oppmerksomhet knyttet til lokale matopplevelser.

Men Madkulturhuset Gaarden ivrer også for å samle lokale aktører og skape oppmerksomhet rundt lokaldyrket mat. Hit fikk jeg tatt meg en tur i løpet av mitt besøk, da det ble arrangert matkulturfest der under Bornholms Kulturuge – en kreativ matforestilling i regi Mette Martinussen, kokk og matkunstner. 

Det kan du lese mer om her

Men lokale matopplevelser er ikke kun i fokus under matkulturfestivalen:

– Vi er flinke til å støtte hverandre, forteller Morten Borup ved Svaneke bryghus og restaurant. – Vi bruker råvarene til flere av våre kollegaer fra Bornholm. Dette bryggeriet var et av Danmarks første mikrobryggerier, som startet i 2000. Syv år senere måtte de utvide, mens de fortsatt driver restauranten og første bryggeri som før.

Er det én ting som går igjen gjennom mitt besøk her på Bornholm, er det dette: lokaldyrket mat, stolthet for egen produksjon, og lokalprodusenter som samarbeider fremfor å kjempe en innbitt kamp mot hverandre. Dét – og den overraskende varierte naturen.

En rundreise i variert natur

Jeg er altså på rundreise på Bornholm for første gang. I fire dager kjører jeg rundt på øya, opp og ned bakker, gjennom sving etter sving, fra klipper til strender, fra by til bygd, fra skog til eng, fra museum til badehotell. Jeg kjører meg bort i jakten etter de importerte europeiske bisonoksene (fant dem aldri, dessverre), og kom i stedet over en frodig blomstereng på min vei.

I sør er øya nesten flat som ei paddekake. Her ligger finkornede, langstrakte strender som Dueodde, en av øyas stoltheter. Lenger nord på øya, dukker klippene opp – klipper som er helt utypisk dansk. Her er naturen langt mer dramatisk, og er et område som byr på både klatreturer, besøk i Nord-Europas største middelalderruin og røkerier som fortsatt holder stand.

Aktiviteter og kulturopplevelser

Jeg drar fra by til by og besøker den ene sjarmerende gaten etter den andre. Det er rikelig med små, lokale butikker, gallerier, glassblåsere og andre kreative aktører som stiller ut og selger sine produkter over hele øya.

Videre besøker jeg Helligdomsklipperne og får en topptur-opplevelse som ikke krever store innsatsen. Jeg besøker kunstmuseet, en rundkirke og jeg sykler ei mil i mørket, uten lykt (ikke å anbefale!) for å sjekke ut en ganske så ny tapasbar.  Den sykkelturen trengtes, med så mye god mat som det er å få servert så mange steder! Så også vel fremme ved målet på tapasbaren UnderbarHotel Nordlandet – et historisk hotell som er modernisert den senere tid.

Padletur Bornholm

Fra Aarsdale legger jeg ut på padletur på havet, sammen med en gruppe fra Havkajakk Bornholm. En fin padletur, som fører gjennom skjærgården i regning Svaneke, der vi får testet en soft variant av white water rafting

At det tilbys havkajakkspadling også lenger nord på øya, med turer inn i grotter, samt klatreturer langs bratte klipper, må også nevnes; ikke akkurat typisk danske opplevelser, og noe som vil kunne friste enhver eventyrlysten aktiv reisende.

Et bærekraftig øysamfunn

Dueodde

Bornholm har som mål å være 100 % bærekraftig og CO2-nøytralt øysamfunn innen 2025, får jeg vite i løpet av min rundreise. Per i dag er all energi som produseres på øya fossilfri og høstet via vind, sol og biomasse.

Strategien til øya henger også sammen med dets fokus på lokalt dyrkede og produserte matvarer, som Bornholms Mosteri, som produserer riktig smakfulle, økologiske limonader jeg smaker meg gjennom i løpet av mitt opphold.

Foruten å satse på lokale matopplevelser og –produksjon, vektlegges fokus på en respektfull bruk av naturen og utendørsaktiviteter som øya kan by på.

Om jeg vil anbefale en tur til Bornholm? Definitivt. Om jeg vil dra tilbake? Å, ja! Og da vil jeg veldig gjerne bo nok en gang på Stammershalle Badehotell. Morgener som serveres her, er ikke hverdagskost.

Stammershalle badehotell i soloppgang

8 høydepunkter på Bornholm

Det er overraskende mye å gjøre og oppleve på Bornholm. Reis rundt med bil og sykkel, så har du fleksibiliteten til å gjøre litt av hvert.

Jeg rakk ikke alt, det skal innrømmes. Blant annet bærer øya også preg av et utstrakt kreativt miljø, med kunsthåndtverkere rundt omkring i og utenfor byene. Dette fikk jeg ikke gått nærmere inn på, men jeg fikk et lokalt tips til Jul på Laugegård, der flere utstillere har utsalg siste helgen i november hvert år.

Merk: Denne artikkelen er fra 2017. Priser og tilbud kan ha endret seg.

1. Hammershus

Hammershus Bornholm

Dette regnes for å være Nord-Europas største middelalderruin, og skal etter sigende være bygget i 1255. Slottsruinene er gratis å besøke og ligger helt nord på øya. Langs gangveien finnes små skilt som forklarer litt av historien.

→ En av de viktigste severdighetene på Bornholm og et sted å besøke for de som er historisk interesserte.

2. Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne Bornholm

Like ved Bornholm Kunstmuseum ligger Helligdomsglipperne, et fascinerende, historisk sted. Her har folk valfartet siden middelalderen, på jakt etter den hellige kilden, Rø Kjiila.

Dette området lå tidligere under havet, men etter at isen under istiden smeltet, ble denne delen liggende over vann, med det høyeste partiet på over 20 meter.

→ Det er mulig å vandre hit fra Gudhjem, en tur jeg gjerne vil gå neste gang, hvis jeg får muligheten til å dra tilbake.

3. Rundekirkene

Danmark har sju rundekirker, Bornholm har fire av disse. Rundkirkene regnes for å være de eldste kirker i Danmark. Jeg besøkte Østerlars rundkirke. Inngang koster kr. 10,-

→ Et sted å besøke for de som er historisk interesserte.

4. Dueodde sandstrand

Selv om jeg hadde lagt badetøyet hjemme (det var tross alt langt ut i september!), bestemte jeg meg for å ta turen til Dueodde, den langstrakte stranden som har så finkornet sand at den brukes i timeglass.

→ Et fint sted å gå tur, eller selvsagt – om sommeren – å bade. Da tipper jeg at jeg ikke vil få stranden for meg selv!

5. Gudhjem – Danmarks eneste klippeby

Gudhjem er en by med 700 innbyggere og flere bakker – det siste i seg selv en sjeldenhet i Danmark. Men også en veldig koselige by å besøke, med butikker, caféer, restauranter og en koselig liten havn. Her tok jeg turen forbi røkeriet, et av de gjenværende i bruk.

Flere av de andre røkeriene er i dag omgjort til boliger. I Gudhjem ligger også koselige små butikker, blant annet Gudhjem Glassrøgeri og Karamel Compagniet.

6. Svaneke – sjarmerende turistby

Svaneke havn

Svaneke er byen som regnes som den mest besøkte blant turister. Her ligger Svaneke Bryghus, Svaneke Købmandshandel, en kolonial fra 1836, Svaneke Ismejeri og Bornholm Ismejeri, samt Lakrids by Bülow, for å nevne noe.

En koselig by med en liten havn som er verdt å rusle rundt i.

7. Havkajakkspadling

Padletur Bornholm

Foruten å sykle rundt på Bornholm, kan man blant annet dra på havkajakkspadling, som jeg gjorde, eller til og med bli med på klippeklatring lenger nord på øya. Det siste har jeg ikke testet ennå. Men kanskje neste gang? 

Min padletur var med utgangspunkt i Aarsdale og det var Havkajakk Bornholm som guidet turen. Akkurat passe utfordrende for min del, der jeg til og med fikk prøvd meg på litt soft white water rafting mellom holmer og skjær.

8. Stammershalle badehotell

Med ansiktet vendt mot Østersjøen og klippene langs kysten, står Stammershalle badehotell stolt og ser ut mot horisonten. Et historisk kurhotell, som tidligere har vært sommerresidens for en tysk grossist. I dag er det ekteparet Henriette Lassen og Henrik Petersen som driver hotellet. Deres fokus på god mat og godt vertsskap merkes godt. Her er det bare rett og slett godt å være.

– Aftensmaten må oppleves, sa en av bornholmerne jeg møtte på min vei. Han spiser selv her to – tre ganger i året. – Det er ikke så dyrt, når man tenker på opplevelsen man får, la han til. Som sagt, så allerede gjort. Jeg har altså selv hatt gleden av å spise der. Jeg fikk servert rause, smakfulle retter servert på delikat og kreativt vis med dertil passende viner.

Her kan du velge mellom á la carte eller å gå for den store fem-retteren med vinmeny attåt. Interiørmessig er det lunt og lekkert, koselig og stilfullt – alt på én gang. Og servicen kunne ikke vært bedre.

Slik reiser du dit

Det går båt fra Ystad i Sverige (1 t. 20 min.) og København (3 timer). Det går fly fra København (25 min.).

Slik reiser du rundt

Det beste er å leie bil, om du ikke kommer i egen bil over med ferjen. Jeg fikk en leiebil hos Rønne Auto på flyplassen. Der ligger også Avis og Budget. Ellers er det også mulig å sykle rundt. Lokaltransport er greit å ta i blant, men ikke det beste å planlegge å reise med, om man skal ha full frihet.

Beste tid å dra

Sommer er høysesong. Jeg var der i september og opplevde et snev av Indian Summer, med fine temperaturer og en god del sol. De aller fleste turistene glimtet da med sitt fravær, så om du ønsker å besøke Bornholm utenfor den travleste tiden, kan jeg godt anbefale både tidlig høst og førsommer.

Gourmet på Bornholm

Gourmet på Bornholm er en forening som er en del av regional matkultur og arbeider for å fremme utvikling og salg av kvalitetsmatvarer. Foreningen ønsker å medvirke til fornyelse og utvikling med respekt for tradision, kultur og historie. Det legges spesielt vekt på å følge sporet fra tallerkenen til opprinnelse på å fortelle en god historie om råvarenes opprinnelse. Restauranter som er tilknyttet bærer dette merket ved inngangspartiet.

Kart over besøkte og omtalte steder på Bornholm

 

Betalt oppdrag for Destinasjon Bornholm


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

4 Comments
  1. Sikke smukt du beskriver Bornholm, Mette. Tak for det 🙂 Et lille stykke af Danmark som er så meget anderledes end resten af landet med en super smuk natur. Tak fordi du tog mig med tilbage 🙂

    /Annette

error: Content is protected !!