Den hellige gral i Valencia

Katedralen i Valencia er et vakkert og voldsomt byggverk som representerer en rekke ulike stilarter.

Interiøret er sjelden overveldende utsmykket. I tillegg hevdes det at vi her finner Den hellige gral i Valencia … 

Denne artikkelen er fra 2012. Siden da ha jeg vært i en god del flere katedraler. Og Den hellige gral er fortsatt å finne i katedralen i Valencia …

At katedralen er bygget over en moské, fra tiden da araberne regjerte (i perioden 718 – 1238), er overraskende i seg selv. Men katedralens aller største trekkplaster, det som får katolikker til å dra hit på pilgrimsreise fra hele verden, er at det er nettopp her vi finner Den hellige gral – Jesus Kristus’ drikkebeger fra det siste måltid.

På jakt etter Den hellige gral

Eller så sies det, i hvertfall. Sant eller ei – jeg måtte dra og ta en titt …

Det var en søndag formiddag, tidlig i oktober. Det tegnet til å bli nok en varm dag, nærmere 30 grader var i vente. Det var et par timer til jeg skulle reise hjem igjen til kalde høsten i Norge. Men det kunne ikke skje uten at jeg hadde fått sett nettopp Jesus’ antatte drikkebeger.

I valget mellom en rekke ulike inngangsporter: den romerske (Almoina), den gotiske (Apostlenes) og den barokke inngangsporten (Hierros), valgte tilfeldighetene sistnevnte for meg.

En rikt utsmykket katedral

Ved døråpningen står en tigger og strekker ut hånden, i påvente og håp om donasjon fra vennligsinnede kirkegjengere. På innsiden står noen spredte spanjoler mellom benkeradene – oppreist, men med hodet ærefullt senket og hendene foldet foran kroppen.

Syv av kirkens menn står samlet ved alteret og leder menigheten i bønn. Fem av dem kledd i grønt, samlet rundt et avlangt bord dekket av Bibler. De to siste menn mer tilbaketrukket, iført hver sin røde kledning, betraktende, avventende. I bakgrunnen av de syv ser vi enorme malerier, gulldekor, kors, forgylte figurer og ornamenter.

Sjelden har jeg sett en tilsvarende massivt utsmykket katedral som dette. Faktisk tror jeg ikke jeg har sett et mer overdådig dekorert interiør enn dette. Noensinne. 

Inne i det hellige rommet

Jeg venter litt, kjenner på dette hellige rommet, på atmosfæren, trekker inn synet og lydene rundt oss – før vi etterhvert lister oss respektfullt videre. Jeg finner veien innover i dette storstilte bygget, til det hellige kapellet som rommer Den hellige gral. Her har drikkebegeret hatt bolig siden 1916.

Her inne er mer rolig, avskjermet, stille. Det er ikke uten en viss respekt for den betydning dette rommet og dets hellige objekt har hatt for så mange besøkende pilegrimsreisende før meg at jeg går inn, nærmer meg glassmonteret høyt på veggen og tar begeret nærmere i øyensyn.

For her har paver, prester og andre troende reist før meg, stått før meg, og i fullt alvor og med stor overbevisning bedt til det hellige drikkebeger.

Myte eller fakta?

Er den hellige gral bare en myte, eller er det et faktum? Og i så fall: Er det dette som er selveste Jesu Kristus’ drikkebeger? Det Jesus holdt sine hender rundt, hvilte sine lepper mot, og drakk av ved sitt siste måltid? Ble dette  begeret benyttet til å samle i seg Jesu blod der han hang på korset, slik atter andre hevder?

Jeg vet ikke. Det handler sannsynligvis mest om tro og overbevisning. Enkelte er i hvert fall sikker i sin sak. Sist begeret ble benyttet i offisiell sammenheng, var av Benedict XVI, 9. juli 2006.

Imidlertid finnes det en rekke myter og påstander om hvor det ble av Den hellige gral, hva den egentlig var og hva den ble brukt til. Mer om det kan blant annet leses her.

Kilder: A short Guide to Valencia Catheral av Jaime Sancho Andreu, Wikipedia.org. Egne fotos. 


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!