Eksotisk opphold på safari camp

Eksotisk opphold på safari camp

Jeg ligger i stummende mørke, midt i en jungel, med flammer som blafrer svakt i det fjerne og lyden av tusenvis av frosk og ville dyr som høylytt ikke har tenkt å ta hensyn til meg som prøver å sove. 

Lyden av trommer durer svakt et sted i bakgrunnen, sannsynligvis er dette underholdning ved en resort et sted lenger unna. En medbrakt myggnetting dobbelsikrer meg for mindre kryp, mygg og egne ville tanker om hva som kan finne på å krype opp i sengen min i mitt lille avlukke.

Men det som holder meg våken, er hverken tanken på krypdyr, lyden av froskene eller ville dyr i buskene. Det er vådeskuddene som jevnt og trutt fyres av – først et her, dernest et der. Vådeskudd som skal holde elefanter, leoparder eller andre farlige dyr unna bebyggelsen og jordbruksområdet i nærheten.

Jeg befinner meg altså like ved nasjonalparken Wilpattu i innlandet nord på Sri Lanka – og som jeg vet fra mitt tidligere besøk på Sri Lanka, holder ikke dyrene seg bare i nasjonalparkene. Mange går fritt rundt omkring også ellers. Spesielt gjelder dette de ville elefantene, som kan trø ned hus og gjerder om det står i veien for dem. Hva da med et usselt lite telt?

Noel Rodrigos Leopard Safaris, Sri Lanka

Slik flakser tankene mine i nattens mulm og mørke. For jeg har jo vitterlig sett sporene der jeg gikk langs stien bort til teltet. Stien som er fylt med store, dype hull takket være en elefant som nylig fant det for godt å rusle rundt i leiren nå nylig. Og hva med krokodillen på 2,5 meter som en av de ansatte så samme morgen i elva som renner like ved?

– Om det kommer en elefant, vil den styre unna teltene og gå rundt dem, får vi vite av nederlandske Jessie, som jobber som intern hos Noel Rodrigos Leopard Safaris i et par måneder. I anledning vårt besøk har hun tatt seg en tur ut til campen vår nå som vi er her. – Vi har også overvåkingskamera plassert rundt hvert av teltene, legges det til.

Noel Rodrigos Leopard Safaris, Sri Lanka

For campen vi er på føles faktisk merkverdig trygg å bo på, til tross for at ørene mine helt klart spisses litt ekstra min første natt av oppholdet. Det er en rolig atmosfære her, med fokus på sunn og god mat, som både er smakfull og basert på lokale råvarer fra området rundt.

I løpet av vår ti dagers rundreise på Sri Lanka skal vi etterhvert enes om at maten som ble servert her på campen var i en helt spesiell kategori. Om det var stemningen rundt måltidene, at vi satt ute i det fri og nøt hver bit, eller om det rett og slett var kokken som skilte seg ut, er ikke godt å si. Sannsynligvis var det en kombinasjon.

Det er ikke ofte jeg befinner meg frivillig i telt, lenger. Sist gang var på campingen nederst i Lysefjorden, da jeg skulle gå topptur til Kjeragbolten for et års tid siden. Heller ikke da sov jeg noe særlig: Jeg frøs og lyden av fossefall og vinden som dro i duken holdt meg våken.

Nå er det altså helt andre lyder som trenger seg inn gjennom den tynne duken. Men jeg fryser ikke. Snarere er det varmt, fuktig og ufattelig klamt. Men natt to går det langt bedre: lyden av de kvekkende froskene blir som eksotisk bakgrunnsmusikk og jeg får i hvert fall et par timers sammenhengende søvn.

Om å bo i telt i jungelen

Å bo i en camp som dette er nok ikke for alle. Men er du eventyrlysten og ønsker en unik opplevelse, komme særlig tett på naturen og få en innføring i økoperspektivet, naturlivet og lokale mattradisjoner, er dette et veldig bra sted å dra for et par netter. Og så smaker det ekstra godt å sjekke inn på et bedre hotell, med alt av fasiliteter innendørs, etterpå.

Noel Rodrigos Safari Camp har camp sites to steder: her i Wilpattu, som vi testet, og en i Yala. I Yala har campen også luksustelt, som jeg må si frister meg å teste med min mann en gang vi skal tilbake til Sri Lanka. Hvis han tør, da 😉

Les også: Jakten på leoparden i Yala. Og et lite tips: skal du til Yala, og foretrekker å bo på hotell, kan jeg anbefale dette hotellet i Jetwing-kjeden.

Her kan du se film fra campen for et godt inntrykk av hvordan teltene er satt opp – det er de grønne teltene som vises først i filmen man kan bo i ved Wilpattu:

Slik er campen

Campen består av telt som er solide og med netting i vinduer, slik at det kommer mye lys inn på dagtid og understreker følelsen av å være tett på naturen. Teltene er satt opp slik at soverommene holder småkryp ute, stort sett. Jeg hadde med ekstra myggnetting og valgte å bruke denne i tillegg.

Like utenfor hovedteltet, står et lite telt med wc og et telt med dusj. Det er med andre ord ikke noe å si på fasilitetene, bortsett fra at du må stå opp og gå ut i mørket om du må på toalettet midt på natten. Ja, og sjekke etter for mindre kryp. Området rundt teltet er lyst opp av fakler hele natten, som skal holde slanger og ville dyr unna.

Et to netters opphold i campen innebærer typisk fire safariturer: to morgenøkter og to ettermiddagsøkter. For oss holdt det med en ettermiddagsøkt og en lengre morgenøkt.

Wilpattu National Park Sri Lanka
Solnedgang i Wilpattu nasjonalpark

Økofokus hos Noel Rodrigos Leopard Safaris

Målet for campen er å gi gjestene unike opplevelser, uten at det går på bekostning av dyrelivet i nasjonalparkene.

Ingen trær er fjernet i forbindelse med at campen er blitt satt opp, og campen har i stedet plantet flere trær. Blant annet bidro vi i Nordic Nomads med å plante et tre, som ble gravd ned ”til vår ære”.

Noel Rodrigos Leopard Safaris støtter også lokalsamfunnet rundt. Campen bruker fornybar energi, har økologiske produkter i campen og er opptatt av grønt kjøkken.

Wilpattu National Park

Wilpattu ble erklært nasjonalpark i 1938 og er en av to nasjonalparker med mest variert dyreliv (Yala er den andre). Her kan man se leopard (dette fikk vi se allerede første ettermiddag), samt leppebjørn (som vi ikke fikk sett). Ellers finnes det elefanter her, samt ørn, kobraslange, hjort, krokodille, påfugl og mange flere fugler og dyrearter.

Wilpattu ligger i tørrsonen, men har mye regn i perioder. Fra september til desember er det regntid, mens det er mellom-monsoon regn fra mars til mai. Vi var der med andre ord i regntid, og det var ganske vått og nokså dårlige fotoforhold.

Beste tid å dra:

Parken kan besøkes hele året, men perioden februar til oktober regnes som den beste tiden. Leopard er lettest å få sett sommermånedene, men vi fikk altså se en i den verst tenkelige tiden.

Slik kommer du dit

  • Parken ligger ca. 20 mil fra Colombo og nås best med bil.
  • Men det er også mulig å ta buss, kombinert med tuktuk.
  • Parken ligger nokså nært Anuradhapura og er fint å kombinere i den sammenheng.

Det finnes alternativer til denne campen. De kan du lese om her

Her kan du lese hvordan Hamacareise opplevde oppholdet og her kan du lese hvordan GlobetrotterElisas opplevde samme opphold – hun er altså den av oss med det beste sovehjertet!

Wilpattu National Park Sri Lanka

invitert av Norlanka Travels og At Ease Beach Hotel. Flyreisen var sponset av KLM.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
error: Content is protected !!