Utsira: naturperlen som ble gatekunst

Utsira: naturperlen som ble gatekunst

På Rogalands vestligste øy har åtte internasjonale gatekunstnere satt sitt preg gjennom prosjektet UtsirArt. Kunstnerne har dratt hjem igjen. Men på Utsira blir gatekunsten igjen, så lenge vær og vind tillater.

– Helt ærlig er jeg litt overrasket over å ha fått lov til dette, sier gateartisten og kunstneren 3F. – Her er jo så vakkert! 3F er en av i alt åtte gatekunstnere som de siste dagene har vært på Utsira for å utsmykke låver, siloer, vindmøller og andre bygninger med kunstuttrykk fra storbyens gater.

Gatekunst uten gater

I alt rundt 50 illustrasjoner blir igjen på bygninger og ute i naturen etter at de åtte kunstnerne har forlatt øya. – Gatekunst er mest kjent i storbyer som London og New York, men der får egentlig ikke kunsten komme til sin fulle rett, med korte vinkler og avstander mellom bygningene. Her på Utsira får man mer avstand til graffitien, forklarer Tor Ståle Moen, initiativtaker til prosjektet UtsirArt.

Utsira Streetart

Internasjonale gatekunstnere

Med en befolkning på kun 213 mennesker, skulle åtte gatekunstnere være enkle å oppspore. Men her ute er kunstnerne spredd for alle vinder. Den internasjonalt anerkjente gatekunstneren Stik har malt på gatehjørner i London, New York, Tokyo.

Nå står han på et stillas ute ved vindmøllene langt til havs og maler Frigg og Frøya i sitt helt særegne uttrykk. Den norske duoen LaStaa er i ferd med å dekorere to siloer. Mens den spanske duoen PichiAvo fullfører en lyspære på ei dør ved havna.

Hele øya er med

I hagen til Tove Grimsby i Utsira Reiseliv gjør kunstneren bak navnet F3 seg ferdig med et siste motiv. – Folk har vært helt fantastiske! Folk stiller løer, vegger og hus til disposisjon, forteller Tove entusiastisk.

Tor Ståle Moen stemmer i. – Selv ordføreren har stilt huset sitt til disposisjon. Det har også en av øyas eldste innbyggere på 87 år. Det har rett og slett vært en fantastisk respons, det har vært helt utrolig! forteller Moen.

Gatekunst som hobby

Gatekunst Utsira_ordførerens hus

Tor Ståle Moen jobber i det daglige i oljebransjen, men har privat et sterkt engasjement for gatekunst. Stavanger-mannen har en Instagram-konto dedikert til gatekunst med hele 10 000 følgere.

Gjennom sitt engasjement for kunstformen kjente han noen gatekunstnere som gjerne kunne tenke seg å komme til Norge for å male. Valget falt på Utsira.

Kontrast til storbyen

– Det er fantastisk her, det likner ikke på noe der jeg kommer fra, forteller den britiske gatekunstneren JPS. – Å komme hit, hvor det ikke finnes noe som helst kriminalitet, med denne flotte naturen … Jeg har virkelig lyst å komme tilbake.

39-åringen fortsetter arbeidet ved ruinene etter en gammel låve. Her har han fått utfolde seg fritt på veggene med sitt noe mørke uttrykk. Men innbyggerne har ikke latt seg sjokkere. – Nei, såpass må det være, var en av reaksjonene Moen kan referere til.

Gatekunst på Utsira

Fugleøya Utsira

Oppe ved fyret står fugleaktivisten og gatekunstneren ATM og maler på en stein. Mannen har et sterkt engasjement for utrydningstruede fugler. Et engasjement som også kommer til uttrykk i maleriene hans, som for øvrig passer spesielt godt inn her på Utsira. For på Utsira finnes det hele 326 ulike fuglearter, til stor glede fugleentusiaster som jevnlig besøker øya ute i havet.

Nå har gatekunstnerne har forlatt øya. Men kunsten blir værende igjen, sammen med fuglene og de 213 innbyggerne på Rogalands vestligste øy.  I hvert fall så lenge vind og vær tillater.

Utsira gatekunst

Dette er Utsira:

Utsira er Rogalands vestligste øy og Norges minste kommune med 213 innbyggere og 326 fuglearter. Utsirabåten har avgang fra Haugesund fire ganger om dagen og turen tar 70 minutt. Overnatting er mulig gjennom Norsk Turistforening, på Bølgen eller på Sildaloftet.

Følgende kunstnere har deltatt i prosjektet UtsirArt:

Stik (uk), LaStaa (no), jps (uk), PichiAvo (es), 3F (uk)

Prosjektet UtsirArt

UtsirArt er drevet av Utsira Reiseliv og Tor Ståle Moen.

Sponsorer: Utsira Reiseliv v/ Sildaloftet, Joker, Dalanaustet og Dahmsgård. Solvind, Ramirent, Leirvig, Montana, Utsira Kommune, Jotun, Rutebåten Utsira og Seabrokers.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!