Gatelangs i Mutrahs souk

Vi ser dem over alt. Disse plettfrie, hvite og stivede kjortlene. Fotside, med press i ermene og sandaler stikkende ut nedenfor.

Inni dem er det menn, gamle, som unge. Og gutter i alle aldre. Hodeplaggene deres er gjerne individuelle, noen bærer fargerike og mønstrede sjal surret rundt på toppen (muzzar). Andre bærer små vevde hatter i mer diskret mønster og fargetoner. De hvite kledene kalles dishdasha eller thawb. Det er flott å se på. Og sikkert veldig behagelig her i varmen. Men veldig upraktiske å løpe rundt i. Det kan hvem som helst se.

— Hei, vil du ta et bilde av oss?

En gjeng løpende gutter passerer meg i det smale smauet. Smilende og leende i sine tradisjonsrike drakter er de et syn. Og de vet det godt. En av dem snur seg i det han oppdager kameraet. – Hei, vil du ta bilde av oss? spør han meg, i det han river til seg en av kompisene sine og smiler bredt inn i kameraet. Lattermilde løper de bortover etter vennene sine, hånd i hånd. Tilbake står jeg, sjarmert i senk, et sted her inne i Mutrahs souk.

Mutrah Souk, Muskat, Oman

Her i Mutrah har vi altså besøkt suoqen, der butikk etter butikk tilbyr krydder, fargerike stoffer og glitrende gull. Smale smau og trange passasjer. Mennesker som løper, kunder som titter, selgere som lokker. Et sted der kvinner går to og to, venninner og søstre, mødre og døtre. Dekket til i sin svarte burka eller kledd i fargerike sjal bærer de tungt. Et barn henger i skjørtene, et annet løper i sirkler. Inntrykkene er mange, tilbudene enda flere, og labyrintene fører oss i alle retninger. Ikke rart man går seg vill.

På andre siden av havnen har vi besøkt markedene, der fisk, kjøtt og grønnsaker tilbys i bås etter bås, avlukke etter avlukke.

Fiskemarkedet i Mutrah Souk, Muskat, Oman

Saeed guider oss fra matmarked til matmarked. Men det er på fiskemarkedet, der vi startet morgenen, han virkelig er på hjemmebane. Stolt peker han på de mange fiskeslag vi passerer, navngir dem alle. Sønn av sin far, fiskeren, stolt av sin arv, sin kunnskap.

— Se her, en hai!

 – Fisk er dyrt i Oman, forteller Saeed. Likevel er det levebrødet til så mange av de som bor her. Det, eller å jobbe i bank, i butikker, i ministeriet – eller i den etter hvert voksende turismen.

Mutrah Souk, Oman

Mer fra Oman
→ Sultanatet Oman
→ Havnebyen Muskat
Gjørmebyen Al Hamra

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke.

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Hei Maria, så hyggelig å høre! Ja, det er et flott land å besøke. Flere tips, bilder og skildringer kommer snart 🙂

error: Content is protected !!