På guidet tur i Amsterdam «like a local»

Hva gjør du når du har vært i Amsterdam flere ganger, og ennå ikke har kommet under huden på byen? Vel – jeg booket meg en guide som kunne vise meg Amsterdam «like a local»! 

 

 

Da jeg sist uke hadde noe tid for meg selv i Amsterdam, valgte jeg å booke en lokal guide som kunne vise meg sitt Amsterdam. Slik endte jeg opp i Red Light District med Fransje, tidligere designer og kunststudent, i dag sluseåpner, barnevakt, museumsguide og lokal guide tilknyttet Hi, hi Guide, som jeg skriver om her. Kort forklart: Hi, hi Guide er som en AirBnb eller Uber-tjeneste for folk som søker en lokal omviser til et reisemål!

Like a local i Amsterdam

— Min mor turte aldri spasere gjennom denne gata. Hun syklet i verste fall gjennom så fort hun bare kunne! Det skjønner jeg jo godt, når datteren i dag forteller hvordan det sto til akkurat her, den gang da.

Vi står nemlig utenfor museet til ære for Frelsesarmeens eget museum, Leger des Heils Museum i Oudezijds Armsteeg, og hyllesten til kvinnen som gjorde så mye for de aller verst stilte og prostituerte den gang da; Alida Bosshardt, som også er foreviget med en statue like i nærheten av det som tidligere var Amsterdams verste gate.

Fransje Gorter lokal guide i Amsterdam
Min lokale Hi,hi Guide Fransje utenfor huset hun vokste opp i

I løpet av vår lille rundtur i sentrum av Amsterdam, tar vi nemlig også en svipptur innom De Wallen. Det er sent på ettermiddagen, og der passerer vi blant annet severdigheter som kirken Ons’ Lieve Heer op Solder, som i dag er et museum, samt den historiske Oude Kerk, som illustrerer noe av de store kontrastene i Amsterdam. Dette er kirker som i lange tider har stått side om side med prostituerte bak vinduer opplyst av røde lamper. Men i dag er kirkene også flankert av alt fra coffee shops til designerbutikker, gourmet forretninger og fancy fine dining restauranter.

De Wallen – Amsterdams eldste område

Fransje viser meg rundt i byen slik hun kjenner den best – som født og oppvokst av alle steder i De Wallen, i den delen av Amsterdam som er bedre kjent som Red Light District. Det innebærer også for meg en tur innom et område jeg langt fra hadde tenkt å innfinne meg i, og som overraskende nok, i hvert fall for meg, er Amsterdams største turistattraksjon.

Og siden overturismen også har nådd Amsterdam, slår det meg at det med stor sannsynlighet først og fremst handler om at Amsterdam er en variert by. Amsterdam er også kjent som en liberal by, der det historiske sentrum ikke er et museum, som i de fleste andre tilfeller, men faktisk et Red Light District. Men det er også en by, som i tillegg til historiske bygninger, koselige kanaler og et område som er på UNESCOs verdensarvsliste, er i stadig utvikling.

Amsterdam Red Light District

En by i utvikling

Til tross for at jeg bærer med meg fordommer mot å besøke akkurat Amsterdams eldste byområde, er også denne delen av Amsterdam i sterk utvikling. Her dukker stadig flere designbutikker opp, som erstatning for sex-utsalg, og prostitusjon er nå kun tillatt i to områder av Amsterdam. I alt pågår det nå mer enn tusen prosjekter i Red Light District, som skal bidra til mindre kriminalitet og korrupsjon.

Hva mer er, Amsterdam har også mange andre spennende bydeler å utforske, også utenfor kanalbeltet. Også dette snakket vi om, Fransje og jeg, da vi tok en kopp te i den kalde novemberettermiddagen på en av hennes favorittbarer et sted i Amsterdam sentrum. Les mer om denne spennende byen her

For for meg er Amsterdam fortsatt først og fremst dette:

Kanalbyen med en helt unik arkitektur som går tilbake til flere tidsepoker, med hus på påler og bygater langsmed kanaler og over broer, og med et kanalbelte som er en del av UNESCOs verdensarv. Amsterdam er en historisk by som er i evig utvikling, der stadig nye områder kan utforskes, nærmest i det uendelige, både av lokale og besøkende.  

Vil du teste Hi, hi, Guide? Sjekk dem ut her *
Les mer om hva du kan gjøre og se i og utenfor Amsterdam her
→ Tips til god mat og drikke i Amsterdam

Arkitektur i Amsterdam

 

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en liten kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!