Hardanger – Norges Cinque Terre

Å vandre i eget siderland er ikke helt ulikt opplevelsen av  å vandre i vinområdet og nasjonalparken Cinque Terre i Liguria. Begge steder har innbyggerne kultivert naturen og får vekster til å trives i bratte skråninger i fantastisk landskap.

Første gang publisert i 2016, revidert og oppdatert april 2020

Mens vi i Italias Cinque Terre vandrer mellom vindyrkede skråninger, gjennom olivenlunder og blant sitrontrær, vandrer vi i Hardanger i et landskap rikt på fruktrær, kjent for siderproduksjon og og fra fossefall til fossefall.

Se filmsnutt fra Hardanger her

Kulturlandskap og siderproduksjon

Som Liguria-kystens Cinque Terre kan Hardanger skryte på seg nasjonalparker og unike naturopplevelser. Begge steder finner vi et kulturlandskap som er formet under harde kår av menneskehender og begge har de sine stolte tradisjoner for å produsere godt i glasset av sine frukter.

Blomstring i Hardanger

I Cinque Terre finner vi den særegne, søte vinen Scachetrá. I Hardanger produseres våde eplesider og kirsebærvin, og helt sikkert plommevin. Det er nettopp slike opplevelser som gir det lille ekstra, som bringer den unike opplevelsen av kunne ta hjem smakfulle opplevelser skapt av bonden, vindyrkeren eller sider-bryggeren – og som gjerne er blant de beste suvenirer som kjøpes kan.

Lokale reiseopplevelser i Hardanger

Hardanger

Kjøreturen langs nasjonal turistveg Hardanger er en flott opplevelse, bare i seg selv. Men du bør så klart også tilbringe mer tid enn det tar å kjøre gjennom denne vakre delen av Norge. Med fjorden, fjellene og de smale, svingete veiene er det slett ikke vanskelig å finne på aktiviteter i og rundt Hardanger. Her kan du følge frukt- og siderruta ved Ulvik, som er et samarbeid mellom Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Gard og Ulvik Frukt & Cideri.

Tips: Beste måte å reise rundt i Hardanger på, er med egen bil. Trenger du leiebil, kan du sjekke priser hos Avis (affiliate-reklame)

Hardanger Folkemuseum forteller historien om Hardanger og i Tyssedal ligger Kraftmuseet, om du er interessert i å lære mer om vannkraft og industrihistorie. Blant de minste vet jeg Mikkelparken i Kinsarvik er særlig populær, uten at jeg har vært der personlig. Odda har også sitt å by på, og det kan du lese mer om her.

Hardanger rundt finner vi fjordarmer og imponerende fossefall, som Vøringsfossen i høyden over Eidfjord, Steinsdalfossen i Nordheimsund, Låtefoss i Odda, samt Skjervfossen, som ligger mellom mellom Granvin og Voss, og Steindalsfossen, hvor du kan spasere under fossefallet.

Vil du utforske fjorden på tett hold, er det muligheter for padleturer i fjorden, bli med på båttur eller delta på rib-turer med selskapet Hardangerfjord Adventure. Liker du deg best på land, kan du sykle langs fjorden (vær obs på tidvis smale bilveier og tett trafikk). Eller du kan så klart legge ut på fottur i høyden over fjorden. 

Sjekk gjerne ut min guide til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger her (reklame for egen utgivelse)

Fotturer i Hardanger

En av turene som står på min egen ønskeliste for i år, er å vandre langs Dronningstien mellom Kinsarvik og Lofthus. Men jeg kan også anbefale deg å følge fossefallene i Husedalen oppover mot Hardangervidda. En fascinerende tur langs fire fossefall!

Husedalen, Hardanger

Kjører du litt lenger videre opp mot Vøringsfossen, finner du turstien til enden av fossen. Eller du kan benytte Hardanger som base for årets fottur til Trolltunga. Vil du dra på guidet tur eller via ferrata, vil helt sikkert Trolltunga Active bistå med det. Buarbreen, Eidesnuten og Lilletopp er bare noen til av de mange mulighetene for turopplevelser i Hardanger.

Trolltunga

En ting som står på min personlige ønskeliste for i år, er å kjøre alpint nedover Folgefonna. Fonna skisenter åpner 1. mai i år, og blir det regjeringen kalle «unødvendige fritidsreiser» en mulighet på sikt denne sommeren, håper jeg å få til dette. For det er ikke bare i Sør-Spania vi kan oppleve to årstider på én dag, med Sierra Nevada og Costa Tropical. Også i Hardanger kan vi stå på ski om sommeren, og bade i fjorden samme dag – knappe halvtimen unna!

Hotell med historikk i veggene

Det mest kjente hotellet i Hardanger, er nok det familiedrevne (enn så lenge, dette er lagt ut for salg) Hotell Ullensvang fra 1846. Hotellet er 170 rom stort og har egen spa-avdeling, bar og restaurant. Men det som spesielt fascinerer meg ved hotellet er selve beliggenheten: Rett ved fjorden med verdens kanskje vakreste utsikt.

På andre siden av fjorden ligger Utne Hotell, ved kaien i Utne. Dette er Norges eldste fredede trehotell, som siden 1722 har vært i kontinuerlig drift i snart 300 år (!). Et herlig sted, med fokus på lokalmat og tradisjon, med sidersmaking og i alt 17 rom med historiske trekk, møbler og stilarter. Et herlig sted!

Ta også gjerne turen til Baroniet i Rosendal. Dette slottet er fra 1665, og her er en nydelig rosehage. Her kan du også overnatte, samt oppleve konserter (når det blir mulig igjen). Jeg skriver om hagen her, og du kan også lese mer om baroniet her.

Sjekk gjerne ut min guide til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger her (reklame for egen utgivelse)

Korte fakta om Hardanger

  • Kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Ullensvang, Ulvik, Odda og Kvam ligger i Hardanger
  • Det bor rundt 23 000 innbyggere i området
  • Hardangerfjorden er  Norges nest lengste fjord (183 km lang), den er 900 meter dyp på det dypeste og Sørfjorden er lengste sidearm

Flere reisetips i vest

Sjekk gjerne ut min guide til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger her (reklame for egen utgivelse)

Hardanger

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Kult at Hardanger på mange måter minner deg om Cinque Terre! Jeg følte det litt på samme måte da jeg vandret langs den vårblomstene på bratte fjellveggen med det turkise havet på den ene siden og fjellet på den andre til den forlatte bygda Måstad på Værøy denne uken. Morsomt hvordan man finner igjen elementer fra utlandet hjemme i Norge (og motsatt). Jeg kunne gjerne tenkt meg å oppleve Hardanger på våren med alle epletrærne i blomst! Det ser kjempevakkert ut 🙂

  2. Hei, Renate 🙂

    Ja, det er rart med det. Vi vet jo så utrolig godt at det er usedvanlig vakkert her hjemme i Norge. Likevel – verden rundt finner jeg vakker natur, om det er frodig eller goldt. Og jeg kan nesten ikke la være å sammenligne litt, ikke bare mellom Norge og den store verden, men landene i mellom. Det er så mye likt, og så mye ulikt – en spennende verden å reise i, om det er her eller der.

    Og ja – Hardanger i blomstring bør oppleves! Høres ut som en fin tur du hadde selv, på Værøy 🙂

    / Mette

error: Content is protected !!