Isgrottevandring: En opplevelse av isbreens indre

Isgrottevandring: En opplevelse av isbreens indre

På Svalbard kan man ikke bare dra til toppen av en isbre – man kan dra på isgrottevandring i isbreens indre. En opplevelse utenom det vanlige, og langt mindre klaustrofobisk enn jeg selv så for meg. Bli med på en eventyrlig vandring i isbreens indre!

Les også: Svalbard – et arktisk eventyr

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Jeg har jo hørt om brevandring, men ennå ikke opplevd det selv. Men å vandre inne i isbreens indre; ja, det visste ikke jeg at var mulig før turen til Svalbard sto for døra. Skeptisk, men fattet, valgte jeg å delta på dette eventyret: med et snev av klaustrofobi fremsto dette som en større utfordring for mitt vedkommende en både snøskuterkjøring og hundespannkjøring til sammen.

Men der tok jeg jammen meg feil! For dette var en sann opplevelse. Bare se for deg dette:

Tidlig morgen blir jeg plukket opp utenfor hotellet på toppen av Longyearbyen. Ikke av en bil, men en beltebil. Sammen med en gruppe turister, kjører vi i en iskald, bråkete beltebil oppover dalen bak Longyearbyen:

Beltebil på Svalbard
Svalbard_isgrottevandring
Svalbard_isgrottevandring

Vi legger bak oss fjorden, de fargerike bygningene, all tegn til sivilisasjon. Det vi møter, er Svalbard-rein som vandrer i snøen, mer snø og atter snø, og til sist: isbreen Longyearbreen.

Høyt der oppe over Longyearbyen er vi fritt vilt. Guidene har selvsagt med seg våpen: man vet aldri når isbjørnen dukker opp. Den vandrer tross alt 80 kilometer til dagen (!). En luke sperrer igloen vi kan oppholde oss i før vi går ned og under isbreen.

Jeg er tydeligvis den eneste som funderer på hvor lurt dette egentlig er: alle synes klar for å ta turen ned i breen, gjennom smale ganger, istapper og flere århundre med is, fossiler og skjulte rom. Men jeg hiver meg med: jeg vil ikke gå glipp av dette.

Og det jeg får se, er dette:

Les også: Med hundespann på toppen av kloden 

Isbreene på Svalbard

Mer enn halvparten av Svalbard er dekket av isbreer (60%). Faktisk finnes det mer enn 2100 isbreer av ulike størrelse her.

Det finnes flere ulike typer isbreer på Svalbard:

  • Iskapper finnes spesielt på de østlige øyene.
  • Spitsbergen-typen preger Spitsbergen, disse kalver ofte i havet.
  • Den sentrale delen av  Spitsbergen er preget av mindre dalbreer (eller botnbreer) som fyller deler av fjellandskapet. Longyearbreen er en slik bre.

Isbreene på Svalbard smelter relativt raskt på grunn av øygruppens plassering i en relativt varm del av Arktis, og den stadig hurtigere avsmeltingen skyldes at sommertemperaturene i Arktis øker, skriver Norsk Polarinstitutt

Men de siste ti årene har tilbaketrekkingen av isbreene gått raskere på grunn av høyere temperaturer i lufta. Ikke bare trekker breene seg på Svalbard tilbake – de blir også tynnere. Og etterhvert som ismengden som tynger ned Svalbard minker, heves landet.

Isgrottevandring på Svalbard

  • Jeg deltok på Hurtigruten Svalbard sin guidede tur ned i isgrotten. Våre guider, Andreas og Jakob, fortalte om isbreen og svarte på spørsmål underveis.
  • Turen varer i tre timer, fra du blir plukket opp utenfor hotellet i Longyearbyen til du er tilbake igjen.
  • Det er mer enn nok tid til å ta bilder
  • Lider du av klaustrofobi, blir ikke denne turen anbefalt av turoperatør. Men selv synes jeg ikke dette var spesielt klaustrofobisk. Det var til tider lavt ”under taket” og smale passasjer, men det gikk overraskende lett – også for min del.
  • Nede i isgrotten er det langt mildere enn ute (rundt fire minusgrader)
  • Kle deg varmt og i ledige klær. Husk gode sko. Hjelm og lyslukt får du utdelt der.
  • Etterpå fikk vi solbærtoddy og kjeks – som smaker utmerket i kulda!
  • Hurtigruten Svalbard organiserer disse guidede turer i perioden februar til mai.
  • Det er også mulig å overnatte her nede under isbreen. Om du tør.

For overnatting

Jeg bodde på Funken Lodge *. Det var her funksjonærene i gruvesamfunnet bodde. I dag er det et hotell beliggende litt i høyden over selve sentrum, med bar og restauranten Funksjonærmessen restaurant, og er nyoppusset i senere tid. 

Reiselykke var invitert av Hurtigruten Svalbard

Kilder: Norsk polarinstitutt, Svalbard museum, informasjon under guidet tur.


PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

10 Comments
  1. WOW hvor er jeg misundelig 🙂 Det ser da helt fantastiks ud og en oplevelse, som jeg drømmer om en dag at prøve.
    Det sidste billede WOW hvor er det smukt. Super spændende at læse, se billeder og videoer fra dine oplevelser, Mette.

    Forsat god fornøjelse

    /Annette

  2. Takk for hyggelig tilbakemelding, Annette og Tore 🙂

    Ja, får dere muligheten, må der bli med på dette. Jeg var, som dere skjønner, litt nervøs i forkant, men skjønte at jeg rett og slett ikke kunne la være å få med meg denne opplevelsen.

    Så hyggelig å høre at dere liker å lese og se bilder og videoene – og takk det samme til dere!

    / Mette 🙂

  3. Hei, Marianne.
    Takk for kommentar! Jeg tror ikke jeg selv ville klart å sove særlig godt langt der nede i isbreen – men det er definitivt en sjelden opplevelse 😉

    / Mette

  4. Fantastisk reisetips! Har selv besøkt Svalbard tidligere, men hadde ingen anelse om at dette var mulig! Fikk utrolig lyst til å reise tilbake og oppleve dette nå. Prisen for å reise med Hurtigruten var jo ikke så ille heller, mye på Svalbard er jo fryktelig dyrt.

  5. Tøft, dette må ha vært en skikkelig rå opplevelse! 😀 Rimelig spesielt at man kan overnatte der nede også. Det er neppe mange som kan si det har gjort det? 😉

  6. Hei Maria

    Ja, dette var veldig spesielt å få være med på. Unektelig litt underlig å vandre der under all den snøen og isen. Takk for hyggelig tilbakmelding 🙂

    HIlsen Mette

  7. Hei, Renate
    Ja, veldig kult! Tror ikke jeg ville sovet særlig godt der nede, men helt sikkert en veldig spennende opplevelse for den rette. 🙂

    Hilsen Mette

error: Content is protected !!