Kjeragbolten – på topptur i tåka

Kjeragbolten – på topptur i tåka

Det var den verste sommeren i manns minne. I hvert fall værmessig. På Vestlandet var det nedbørsrekord og vi skulle gå til Kjeragbolten. 

Lengst innerst i Lysefjorden ligger Lysebotn, nesten fem timers kjøretur fra Haugesund. Av åpenbare grunner fant vi det lurest å dra dagen i forveien. Og vi: det var min søster og meg.

Værmeldingen var ikke den beste. Men det var den beste vi hadde sett på lange tider: yr.no meldte kjølige temperaturer, men opphold og sky med sol. Optimistisk pakket vi bilen full med telt, soveposer og grillmat.

Det var ikke før vi ankom høyfjellet vi ante et snev av uro: tjukk tåke stengte for sikt, og vi snirklet oss på smale, svingete veier gjennom mystisk landskap mellom den ene varden etter den andre. Da vi lettet ankom Kjerag Lysebotn Camping Resort 32 hårnålssvinger senere, var det bare å innse at teltturen ikke kom til å bli som vi så for oss. Det var kaldt, mørkt og det striregnet. På med regntøy, fjellsko og ut i søla og regnet med oss.

Kjerag Lysebotn Camping Resort
Dette var naboens telt, som lå litt mer idyllisk til enn vårt …

Det ble ingen grillings på oss den kvelden. I stedet ble det oppvarmet grillpølse i lompe med et bedre glass vin. Denne duoen funket naturligvis ikke spesielt godt, men vinen smakte nå. Det gjorde det med mat også.

En iskald natt senere står teltduken og blafrer. Det er 5 m/s og på Kjerag er det meldt 8 m/s. Vi sjekker ståa: det har sluttet å regne, og det er heller ikke meldt regn. Vi bestemmer oss for å gå turen til Kjeragbolten en gang for alle.

Kjetting langs stien til Kjerag
Det ser kanskje ikke bratt ut herfra, men denne fjellveggen går rett opp!

Vi forserer det tøffeste partiet umiddelbart: bart, tørrt fjell, bratt og krevende. Jeg benytter den oppsatte kjettingen til å holde meg i der jeg kaver meg mot toppen 825 over havet.

Andpusten og svett kjenner jeg naturkreftene rive i kroppen. Den vil helst ta meg overende, og vi skjønner dette blir en værmessig tøffere tur enn antatt: vinden er sterk – jeg vil tro sterkere enn tidligere meldt – og den er kald.

Klatring ved Kjerag
Klatre, klatre, klatre

Lettet over å ha gått det på forhånd varslede tøffeste steget, klatrer vi ned i Litle Stordalen hvor noen har slått opp et telt. Vi vandrer over hellelagt sti, med et vann og sildrende bekker. Her er så vakkert!

Vann i høyden ved Kjerag

Så begynner klatringen opp neste topp, til 890 moh. Det går litt lettere nå, kjenner jeg. Kroppen har blitt oppvarmet og tåler stigningen bedre. Det er da det begynner å regne.

Kalde, tette, små dråper som sakte gjør oss gjennombløte. På toppen er det slående utsikt, men også her river vinden tak igjen, blåser oss nesten overende. Vi stopper likevel og spiser litt av nisten. Vi trenger litt å gå på nå.

Utsikt til Lysebotn

I Stordalen vandrer vi igjen i grønn idyll.  Lyng, mose, fjellknauser og vann. Og bak det hele, fjell på fjell så langt øyet kan se.

Jeg ser med skrekk på neste topp, som strekker seg 1020 moh. Det ser så bratt ut! Og det er det. Men vi gir oss ikke. Vi klatrer og sklir. Berget er glatt, så glatt, av regnet og sørpa som begynner å renne nedover langs fjellsidene.

Solglimt fra Kjerag
Turistforeningen har merket stien godt

Vi ser snøen som ennå ikke har smelta og endelig på toppen er det like før vi går overende i den voldsomme vinden. Og det er nå tåka siger på. Ikke sakte, som ved havet. Den kommer hvit; brått, brutalt og overraskende. Og vi har fortsatt et langt stykke å gå. Nøyaktig hvor langt, vet vi ikke.

Telt med utsikt langs sti til Kjerag

Vi vandrer fra varde til varde, stadig på jakt etter neste røde T påmalt og nærmest uleselig i alt det hvite. Berget vi går på skråner stadig. Det er glatt, og mellom beina renner bekk etter bekk med vann.

Vi hopper over en dyp sprekk i fjellet, lettet over at den var synlig til tross for tåka. Vi møter en og annen turgåer på vår vei. Det er i økende grad vanskelig å skille en varde fra menneske, men jeg kjenner en viss lettelse for hver gang vi møter en annen levende sjel. Så er vi ikke alene om dette noe strabasiøse forsøket.

Merket sti til Kjerag
Godt merket sti

På vei ned elva i retning Kjeragbolten vasser vi og hopper fra stein til stein i det iskalde vannet. Vi nærmer oss, vi kjenner det på kroppen: bolten står klemt mellom fjellsidene der nede. Og riktig nok: der henger den, svakt synlig i tåka.

Vi er fremme. Eller riktigere: Vi er halvveis. For bak oss ligger også returen, med store høyder og dype daler. Og en café å varme oss på før vi kjører tilbake igjen til Haugesund.

Om jeg gikk ut på Kjeragbolten?

Nei. Ikke med det været og med advarslene i bunn i mente: stein blir glatt i regn. Det var ikke verdt risikoen.

Kjøttkaker med utsikt fra Øygardstøl
Kjøttkaker med utsikt

Mandagen etter stenges både Preikestolen, Kjerag og Trolltunga fot fotturister. Folk har blitt værfaste og skadet. Det er første gang noe slikt skjer.

Du savner kanskje flere tåkelagte fotos? Det var rett og slett for kald og vått til å ta frem kameraet på det verste. Det får holde med Kjeragbolten i tåka under her, for den ble selvsagt foreviget. 

Turen ønsker jeg å ta på ny en gang, slik at jeg får sett fjorden fra toppen også – men da skal det ikke bare være meldt oppholdsvær, men strålende sol 😉 

Om Kjeragbolten

  • Ligger 1100 moh
  • Er 5 m3 stor
  • Er kilt inn i en kløft i fjellet 959 m. over Lysefjorden
Kjeragbolten i tåka
Nei, det er ikke alltid utsikt til Lysefjorden fra Kjeragbolten

Komme dit

  • Om du overnatter nede ved Lysebotn, kjører du opp igjen gjennom en smal tunnel og bratte hårnålssvinger. Vi betalte kr 220,- for teltplass*.

  • Gåturen starter ved Øygardstø, og her ligger en restaurant du kan spise på også. Toaletter ved informasjonssted og på restauranten.

  • Når du kommer til toppen av Kjerag (1020 moh), er det fortsatt 1,4 km å gå til Kjeragbolten.

  • Det koster 150,- å parkere for å gå Kjerag*

* Priser kan endres over tid

Hårnålssvinger ned til Lysebotn
32 hårnålssvinger. Her i klarvær.

Tips til turen opp til Kjeragbolten

  • Kle deg i lag på lag, og ha med regntøy i tilfelle værskifte

  • Gode sko med gripeevne er essensielt!

  • Husk at været raskt endrer seg i fjellet (som vi fikk erfare!)

  • Ta med nok mat og drikke, og pass på jevnlig påfyll underveis

  • Følg nøye den oppmerkede stien

  • Les rådene på informasjonstavlen ved Øygardstøl før du går

Nei, det er ikke alltid Norge viser seg fra sin beste side, værmessig. Men flott kan det være likevel! Det kan du også lese om her:

-> 4 kjørestrekninger og 8 utsiktspunkt i vest

-> Flåmsbana i regn – verdens bratteste togtur

Skilt til Kjerag
Skilt til Kjerag og andre steder

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

8 Comments
  1. Det er så vakkert å gå i Ryfylkeheiane! Jeg har vært på bolten 2 ganger og det er en av mine favoritter! Jeg håper du får tatt turen ut i strålende sol en gang. Utsikten derfra er fantastisk! Du fikk jo heldigvis med deg litt av utsikten på begynnelsen før tåka slo inn! Bra jobbet å ta hele turen i det været der! Jammen godt det ikke var dagen etter!

  2. Hei, Elisabeth!

    He, he – ja, det krevde en god dose viljestyrke, men vi var veldig fornøyd med innsatsen. Og enda mer glad for at vi ikke tok turen dagen etter … 😉

  3. Steike! Det der var skikkelig sporty gjort! Det ser ut til at dere virkelig fikk føle det kjipe norske sommerværet på kroppen – og det er jo viktig å skrive om de opplevelsene også! Jeg tenker det var godt å komme ned og få et varmt måltid i kroppen da ja! 😉

  4. Hei, Ingeborg!

    Å ja, det har vært skikkelig ruskevær denne sommeren her i vest 😉

    Skal love det smakte med litt varme og et skikkelig måltid etter denne fjellturen 🙂

    / Mette

  5. Jeg gikk Kjeragbolten for noen år siden (i striregn – det blir vel ikke mer typisk vestlandsvær enn det, regner jeg med), men det er jo allikevel en helt fantastisk tur!

  6. Uff da – høres ut som du var like uheldig med været som oss 😉 Men jeg er enig – fantastisk flott tur likevel! I hver fall de stedene ikke tåka stengte for utsikten.

    / Mette

  7. Glatt stein og kjeragbolter er ingen god kombinasjon nei 🙂

    Bolten er på min liste også, og som deg vil jeg forvisse meg om at været holder før jeg legger ut på tur.
    Selv om turen i seg selv kan være flott er det jo fint med litt utsikt også 🙂

  8. Nei, du kan så si 😉

    Absolutt ikke dumt med utsikt, når det nå engang er så flott der fra toppen. Litt skuffa over den tjukke tåka som kom … Likevel: vi var glad vi tok turen. Og den må nok gjentas, ja! 🙂

error: Content is protected !!