Kulturbyen Århus – tips til museum

Noen museum er verdt å reise for. Disse er to av dem. Her er noen tips til kulturopplevelser og sightseeing i Århus.

Bergenet lesetid: 8 minutter

– Det er ikke bare kunsten som trekker folk hit, forteller Bjarne Bækgaard. Det er bygget, kaféen, regnbuen i toppen.  

Han legger til: – Det er mange som har fridd til sin kommende ektefelle her på toppen. Som kommunikasjonssjef ved Aros er han opptatt av at alle skal høre hjemme her. Liten og stor. Gammel og ung.

Merk: Denne artikkelen er fra 2015. Priser og tilbud kan ha endret seg

Aros

– Her kan ungene løpe fritt. Museet skal engasjere alle aldre. Bækgaard siterer en syv-åring som en gang sa: – Her er jo enda mer moro å være enn på Legoland!  Slik gjør nok ganske sikkert en museumsansatt varm om hjertet.

Tross det fascinerende bygget, med Rainbow Panorama View, denne fargeglade glass-sirkelen på toppen med utsikt over hele byen; det er installasjonene som gjør at jeg bare må tilbake enda en gang i løpet av oppholdet. Jeg må rett og slett se ”Something Strange This Way” og ”Out of the Dark” i sin helhet.

Utstillingen er skremmende, fascinerende og imponerende. Jeg ble nesten litt hekta. Dagen etter omvisningen i ARoS dro jeg rett og slett tilbrakte og tilbrakte flere timer blant neontåke og visuelle installasjoner av ulike slag.

Når sant skal sies: En skumlere installasjon enn ”The Carnie” har jeg neppe sett før. Vel, det er før jeg kommer til naborommet, der installasjonen ”The Killing Machine” står utstilt. Så var da også ”Opera for a Small Room” en opplevelse for seg selv.

Moesgaard museum

Det kulturhistoriske museet MOMU, bedre kjent som Moesgaard museum, er et helt nytt bygg, beliggende en kort biltur eller en 20 minutters sykkeltur ut av Århus sentrum. Bygget, som åpnet i oktober 2014, kan minne om vårt eget Operabygg til en viss grad.

– Vi har jobbet med å få utstillingen prosjektert i hele to år, forteller kommunikasjonssjef Bodil Jensen ved MOMU. Hun snakker om utstillingen ”Den Første kejser – Kinas terrakottahær”. Og det er ikke rart om hun er stolt over hva museet har fått til. – Vi er faktiske det eneste museet utenfor Kina som stiller ut figurer fra terrakottahæren i år.

Du kan lese mer om terrakottahæren på Wikipedia.

Så har du lyst å se 11 av de 7 – 8000 verdensberømte terrakotta-figurene funnet i keiserens gravkammer i 1974, vet du hvor du kan se dem! Den varer helt ut september ’15.

Da kan du også ta turen innom de faste utstillingene og se den interaktive formidlingen av bronsealder, jernalder og vikingtid.

Tips til flere kulturopplevelser i Aarhus

Den gamle by

Dra tilbake i tid med bygninger og ansatte som går opp i rollen her i museet Den gamle by. Museet tar for seg ulike tidsepoker, der man kan se interiører, butikker, bygninger og livsstil fra tiden som har vært. De som jobber der, går helt opp i rollen og det er både underholdende og lærerikt.

Kvindemuseet

Danske kvinner kan feire 100 år med stemmerett i år, noe Kvindemuseet i Aarhus selvsagt også vil markere. Museets fokus for øvrig er på levde kvinners liv og hvordan gutter og jenter har levd forskjellige liv opp gjennom tidene. Her er også en koselig museumskafé, som jeg kommer nærmere inn på i neste artikkel om Matbyen Århus.

Sculpture by the Sea

Til sommeren kan du oppleve en spesiell installasjon når Sculpture by the sea inntar Århus. Her kan du se ulike verker langst kyststrekingen fra Tangkrogen til Ballehage Strand, og det hele er gratis.

Tips og fakta

  • barn under 18 kommer inn gratis på museene
  • Århus er en studentby, som preger også kulturlivet, med konserter, festivaler og utstillinger
Les om matbyen Århus her 
Les også gjerne denne introduksjonen til Århus 

Reiselykke var invitert på visningstur av Visit Denmark, det offisielle turistrådet for Danmark.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!