Kulturell vår i Paris

Kultur er en del av den franske folkesjelen. Og da Paris denne uka lanserte sitt omfattende kulturprogram, var det ikke bare med en imponerende fremvisning av den store variasjonen kulturlivet i byen kan by på – det var også ganske rørende å ta del i, med et sterkt og tydelig budskap om kunstens betydning

For oss som har besøkt byen før, vet jo at Paris er lang mer enn Seinen, Notre Dame og Champs-Élysées. At kulturlivet i Paris er mye mer enn Mona Lisa i Louvre, sparkepikene i Molin Rouge og den ikoniske installasjonen Eiffeltårnet. Men få byer har vel flere typiske kulturbærere kjent for så mange, som Paris.

Denne artikkelen er fra 2017. Kulturprogrammet er utdatert.

Det slår meg der jeg står foran Louvre og ser så mange unge mennesker, med selfie-stenger, og smiler inn i mobilen, som ønsker å synliggjøre at de har vært nettopp her – ved et museum. Paris er ensbetydende med kultur og appellerer helt klart til mennesker i alle aldre. Jeg tror dette også handler om den store spennvidden og variasjonen byen kan skilte med, at også institusjoner som Louvre tiltrekker seg så mange unge.

For min del handler det å oppleve Paris og kulturlivet der minst like mye om å vandre gatelangs, utforske arondissementene, spasere gjennom frodige parker, nyte lange lunsjer under varmelampene på fortauskaféene og se på menneskene, oppleve historien i dagens bybilde og stadig se nye sider ved Frankrikes hovedstad. Det handler også om gode matopplevelser, spennende utstillinger, fransk design og fashion og i det hele tatt: den parisiske væremåten.

Etter en uke med tett program og varierte opplevelser har jeg hatt muligheten til å bli langt bedre kjent med byen og den parisiske sjel, den stolte tradisjonen og de kreative instansene. Jeg har fått oppleve alt fra ulike aspekter ved matkulturen, musikken, dansen, de klassiske, historiske institusjonene, men også – ikke minst – med samtidskunsten i mange av dens ulike former.

Jeg har fått møte noen av de 170 kreative sjelene som sitter samlet i det urbane co-workingprosjektet B6. Et spennende prosjekt som er med på å utvikle en helt ny forstad ved Paris, Saint-Denis, med strandområde langs elva og et kulturtilbud til innbyggerne i de nye boligkompleksene.

Jeg har sett et stykke moderne dans som gjorde meg så stresset at jeg fortsatt hadde hjertebank lenge etter jeg hadde forlatt salen. Som om jeg hadde vært der nede på scenen i Théâtre national de Chaillot og løpt sammen med danserne, der de jaget hverandre rundt i et stadig mer kaotisk tempo. Hva jeg så, eller kan tolke ut av stykket, er jeg ikke sikker på; men Auguri av koreograf Olivier Dubois endte til slutt med en imponerende oppføring av dansere som beveget seg som en sammenhengende klump, en deig, en symbiose, som skled i bølger ned fra kasser, som en flytende masse.

Jeg har også sittet i den særdeles vakre salen under takmaleriet av Chagall i operahuset Palais Garnier, Paris’ hjerte, og lyttet til den imponserende jentetrioen L.E.J., som har gjort seg viden berømt via Youtube. 

Og jeg har vært på tidenes champagnefest, som jeg kan forestille meg at Marie Antoniette ville nikket anerkjennende til. Det ville sannsynligvis ikke forundret noen av oss som var til stede om hun plutselig kom dansende inn på parketten i den store salen i operahuset Palais Garnier – selv om hun altså levde lenge før dette bygget eksisterte.

Ikke minst har jeg sett kunst: kjente, kjære kunstnere, fra Monet til Cy Twombly (inkludert vår egen Munch), utstilt på noen av verdens mest kjente kunstmuseum. Jeg har hatt gleden av å oppleve den nye, store Rodin-utstillingen før den var åpen for publikum, jeg har sett ballett, hørt opera, deltatt på filharmoniens øving i utkanten av Paris og fått se et aldri så lite utdrag av Romeo og Juliet, fremført av Suliane Brahim og som nå spilles på Comédie-Française.

Suliane Brahim som Shakespeares Juliette, Paris
Suliane Brahim som Juliette i Shakespeares Romeo og Julie

Alt dette kan også du få med deg, om du tar turen til Paris i løpet av våren.

→ Tipsene finner du her: Kulturbyen Paris

Reiselykke var invitert av Atout France, det offisielle turistrådet for Frankrike

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Virker som det er mye kult å oppleve i Paris. Har bare besøkt byen en gang, og da ble byen brukt på mer de tradisjonelle turistaktivitetene. Men man kommer vel tilbake til denne byen flere ganger i løpet av livet 😀

  2. Hei, Maria.
    Ja, det er det! Og det bør en 🙂

    Jeg har vært der flere ganger og det var veldig fint med en gjensyn også denne gangen.

    /Mette

error: Content is protected !!