Kvinner som reiser alene

reise alene som kvinne

Gratulerer med kvinnedagen, alle kvinner, feminister og solo-reisende jenter!

Det er 8. mars, og Norge kan stolt feire sin 100. kvinnedag. Hurra for det!

Nettopp i anledning dagen finner jeg det på sin plass med et blogginnlegg om det å reise alene som kvinne. For de er det mange av, og det kan se ut til at det blir flere og flere.

Man kan jo lett tro det kun er i den senere tid at kvinner tar sekken på ryggen og i ren eventyrlyst drar ut i verden – på egenhånd eller i gruppe med fremmede. Men faktum er at det er en rekke kvinner som alt har gjort dette før oss. Lenge før sosiale medier, mobiltelefon og tårespray så dagens lys.

I følge litteraturen var det pilgrimen Egeria som var den første kvinnen som reiste alene da hun dro til Jerusalem allerede i år 380. Anka Ryall har tidligere skrevet bok om kvinner som reiser alene, og i en artikkel i Nordlys helt tilbake i 2004, sier hun om sine funn i reiselitteraturen:

Mens menn i sine reiseskildringer ofte har overdramatisert for å framheve egen helterolle, har kvinnene generelt en helt annen holdning. En «det er ikke så farlig som menn later som» – holdning.

Mon tro om man ikke vil kunne trekke samme slutning i dag, basert på mange av verdens soloreisende jenter. Mang et blogginnlegg handler om nettopp det; hvor overraskende trygt det er å reise alene som kvinne til visse deler av verden.

Og når reisebloggeren bak Twenty Something Travel feilsiteres i en større avis om det å reise alene, velger hun slik å ta til motmæle: The World is Not as Dangerous as you Think. For når mediene fokuserer på hvor farlig det er å reise alene, bidrar de da heller ikke til at flere tar sjansen og søker frihet og eventyret alene ute i verden.

Det er klart man må ta forbehold. Man må sette seg inn i gjeldende kultur. Kle seg etter kodeks og ikke vandre målløst rundt i utrygge områder etter mørkets frembrudd. Akte seg for kroppsspråk, blikk-kontakt og bart hode der det ikke passer seg. Reiserådene er mange, og det har vel heller aldri vært så mange råd, tips og triks lett tilgjengelig for soloreisende kvinner som det finnes nå.

For der det før ble bøker skrevet basert på disse kvinnenes reiser, dokumenterer vi nå våre opplevelser verden over mer eller mindre umiddelbart, som reisende, skribenter, fotografer, instagrammere, twitrere og bloggere  – i tillegg til de mer tradisjonelle medier.

Det har neppe vært så mange kvinner som reiser alene verden rundt som nå. Og det har vel neppe vært enklere å orientere seg, kommunisere, finne frem og forberede seg til reiser og eventuelle uforutsette hendelser helt på egenhånd.

Det gjenstår å se om det er mulig for kjønnene å bli likestilt som reisende. Men når det gjelder våre holdninger til soloreisende kvinner har vi også en vei å gå. For visst møtes man med undring, usikkerhet og fordommer som soloreisende kvinne. Og det er ikke bare reisen, for å si det sånn!

VG lister i dag 10 viktige grunner til å markere kvinnedagen.  Å ha anledning til å reise trygt rundt i verden alene som kvinne, er bare nok en grunn. Dét – og de fordommer man måtte møte for ønsket om å gjøre nettopp det. For er det ikke lettere å akseptere at man reiser alene ut i verden – som mann?

Så – ta for all del forbehold på reise og velg din solo-destinasjon med omhu – men ikke la fordommer eller frykt stoppe eventyrlysten.

God 8. mars, kjære reisevenner!

Hilsen Mette 

Er du kvinne og hender det at du reiser alene? Del gjerne dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet!

Flere artikler om å reise alene

Første gang publisert 8. mars 2015. Oppdatert med nye lenker 8. mars 2016

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *