Litteraturbyen Dublin

There are 226 000 books in this room alone.

John Smith (22) vokter de skinninnbundne bøkene med årvåkent blikk i det gamle biblioteket på Trinity College, i litteraturbyen Dublin. Sammen med Newton og Milton står han og stirrer ut i det ovale rommet. De i kjølig marmor, han i uniform.

Det er rolige dager nå, forteller han. Det er ikke høysesong for besøkende i det gamle biblioteket på Trinity College ennå. Men om sommeren er det en annen sak. Da er det lange køer av turister som vil besøke denne ærverdige salen og ikke minst se The Book of Kells.

Merk: Denne artikkelen er fra 2012

dublin

Bevare dem vel

Rommet jeg befinner meg i er mørkt,  brunt og bygget i tre. Veggene er dekket med bøker fra gulv til tak – alle skinninnbundne. Permene oser av gammel kunnskap. En unektelig ærbødighet er nærværende i det jeg entrer rommet. Ikke så ulik den samme følelsen en får i et møte med en katedral.

Flere av permene har løsnet fra papiret det binder inn, der nå bare en tynn hyssing holder arkene samlet. Bøkene trenger åpenbart hjelp. Det er også derfor vi får utdelt en brosjyre ved ankomst som nettopp viser hvordan: ved hjelp av donasjon.

I etasjen under finner vi The Book of Kells fra år 800. Boken ligger godt beskyttet i et glassmonter til allmenn beskuelse. Den er en av de eldste overlevende bevisene for  Irlands litterære arv.

Sjekk aktuelle utstillinger her

Fra én katedral til en annen

St. Patrick’s Cathedral er bygget som sies å være den bygningen som representerer den irske folks historie og kulturarv mer enn noen annen. Jeg tar turen dit. Her ligger forfatteren av Gullivers reiser begravet.

Sammen med sin venn Esther Johnson ligger Jonathan Swift og hviler, en liten messingplate i gulvet indikerer hvor. På veggen like ved står hans byste og ser ut over det store kirkeskipet. Her er høyt under taket.

To barn løper nedover kirkeskipet. De ler høyt. Noen voksne står og prater sammen, de har ikke innestemmen på.

Dublin Cathedral

Forfattermuseum

Det finnes imidlertid nok av museum å besøke i Dublin. Om en er interessert i å få et overblikk over Dublins litterære tradisjon, er det verdt å besøke Dublin Writers Museum.

I en gammelt bygning gis en oppsummering av 300 års litteraturhistorie gjennom presentasjonen av forfattere som Swift, Sheridan, Shaw, Wilde, Yeats, Joyce og Becket. Også Frank McCourt har fått sin byste her i byggets annen etasje. Lengst innerst i bygget ligger en kafé for besøkende.

Med skarpe lyspærer i taket og en kjøledisk som durer, styrer jeg unna og går i stedet i retning av bokhandelen bakenfor.

Dublin writers museum

Ulysses

Her rusler jeg rundt mellom bokhyllene, titter på bøkene og ender opp med den perfekte suvenir med hjem fra Dublin: en utgave av Ulysses til €3*. Selv om drosjesjåfør Donnelly påstår det, trenger man nemlig ikke være hjernekirurg for å forstå James Joyce’s mest omdiskuterte bok. Skulle man trenge tolkehjelp, er det bare å ta en tur til James Joyce Center: tre installasjoner på toppen av bygningen viser vei, scene for scene.

*i skrivende stund. Priser kan endres over tid.

Noen litterære attraksjoner i Dublin 

  • Book of Kells og The Old Library
  • Dublin Writers Museum
  • The James Joyce Centre
  • St. Patrick’s Cathedral

Se også www.dublincityofliterature.ie

Oscar Wilde i Dublin

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!