Magiske Montenegro – en reiseguide

Kotor-bukta i Montenegro
Idylliske Kotor-bukta

Inneholder reklamelenker_tagMontenegro er et kontrastfullt land, med vakker natur, Unesco-vernede gamlebyer, masseturisme og luksus-områder. Ikke minst er det et spennende land å reise rundt i med bil.

Denne reiseskildringen fra vår reise i det lille landet på Balkan inneholder også en liten guide til roadtripping, opplevelser og severdigheter i Montenegro. 

– Her er stille og rolig, sier Milan om området ved Kotor-bukta. Det har han jammen rett i, vår kelner i Dobrota. For i Dobrota, hvor vi da befinner oss, lever montenegrinene rolig på sitt tilsynelatende sedvanlige vis. Mens verden for lengst har begynt å oppdage naturen rundt dem.

Perast i Montengero

For visst er det andre turister å spotte, ved siden av oss to. Kanskje ikke så mye her vi slår oss ned de første par dagene. Vi ser noe mer av dem i de Unesco-vernede gamlebyene Kotor og Perast. Det er ikke annet å forvente. Også underveis her og der rundt Kotor-bukta møter vi på en og annen turistbuss som svinger seg på veiene. Eller vi ser mindre båter i bukta, som frakter besøkende til ulike serverdigheter. Men det er ikke altfor påtrengende. Vi kan fortsatt reise rundt med opplevelsen av å møte særdeles få nordmenn på Montenegro-ferie disse julidagene i 2015. Enn så lenge, tipper jeg. For Montenegro er slett ingen uoppdaget feriedestinasjon. Men den største turiststrømmen befinner seg hovedsaklig på de flotte strendene, og ikke minst Budva-rivieraen, som vi stort sett styrte unna på vår bilreise.

Utenfor den store turiststrømmen

Vi velger i stedet å konsentrere oss om Kotor-bukta først, og finner oss godt til rette i Dobrota. Denne lille byen ligger en times spasertur unna gamlebyen i Kotor og etter Perast. Her er stemningen rolig, lavmælt. Her tusler vi rundt med lokalbefolkningen. Eller vi slapper av i skyggen av en parasoll, som de gjør. Vi padler litt rundt og titter på fjellene, på menneskene, bygningene. De lokale bader og fisker. Ofte. Og det hele foregår så stille, rolig, uten høylydte stemmer, skrik eller skrål. Er det varmen, er det folkeslaget eller er det naturen som gjør det? Ikke godt å si, for en som bare er innom på besøk.

Kotor-bukta, Montenegro

Et kontrastfullt syn i et kontrastfyllt land

Her i Dobrota finnes ingen store hotell, kun noen mindre familiedrevne hotell, eller boliger med rom og leiligheter til leie. Men i bukta vi ligger så tett på, ser vi også daglig et og annet cruiseskip passere og ankre opp. Inne i gamlebyene møter vi på gjestene som har gått i land. De går i flokk, som det jo gjerne er. De har kun en kort tid på hvert av stoppestedene. Også de skal ha mange opplevelser med hjem i bagasjen. Også de skal se severdigheter, spise på lokale restauranter, eller gå en topptur når de først er på landjorda. Derfor finner vi raskt ut at det gjelder å oppsøke de største severdighetene og Unesco-byene før eller etter dem. Slik slipper vi unna de største menneskemengdene og opplever nærmest ingen kø eller venting noe sted.

Idylliske Kotor-bukta

Kotor-bukta kan minne om norske fjorder og Italias Gardasjøen. Ikke minst kan det minne om å kjøre langs Amalfi-kysten. Likevel er det noe helt eget å være her ved denne bukta som så ofte feilaktig omtales som en fjord. For det er det selvsagt ikke. Det kan jo enhver vestlending se. Men likne, det gjør den absolutt. Bare se på de fjellene rundt, da!

Høye steinmasser, skogkledte fjellskrenter, kirker, ruiner og røde takskjegg. Herlig vekslende grønt og blått temperert havvann fyller dalen mellom små, delvis idylliske, delvis forslitte små landsbyer ved foten av fjellkjeden rundt.

Det klukker stille i vann som slår mot land og båter som legger fortøyd. Noen padle-tak. Noen stemmer. En fugl som kvitrer. Men den høyeste duren er det sirissene som står for, når dagen er på det varmeste. De har en tendens til å starte ganske så tidlig.

Der et hus ligger brakk, er det neste nyoppusset og velpleid. Der én molo legger forslitt ut mot vannskorpa, har naboen fått ny mur, nytt møblement og båten er ingen slitt liten snekke – men en hypermoderne liten motorbåt i plast. Men det er snekkene det er mest av her i bukta.

Om kvelden sitter de gamle ute ved sjøen. På små hageflekker av mur har de rigget seg til rundt hagebordene. Noen spiller kort. Andre drikker. Eller de spiser middag i lag. Noen har hentet frem fiskestanga, igjen. Den er som regel flittig i bruk her, morgen som kveld. Barna går fortsatt rundt bare, nakne på stump og bein. De nyter den fine julikvelden i det sola går ned og det ennå ikke har blitt mørkt.

Et kontrastfylt lite land

Kotor-bukta er bare en liten del av Montenegro. Vi har konsentrert oss om dette området først. Vi opplever verdensarven, naturen, samt noe av de mildere aktive sidene ved landet. Men vi nyter også god mat for en tredjedel av norske priser (minst!), spennende viner fra nabolandene og vi tar inn på ulike overnattingsmuligheter – for å se og oppleve mest mulig i løpet av vår lille bilreise i Montenegro.

For Montenegro er et kontrastfullt land. Gamlebyene Kotor og Perast er vernet av Unesco, og godt ivaretatt. Men vi finner stadig flotte palasser, kirker og andre bygninger som ligger brakk. I Porto Montenegro satses det på luksusturisme og yachter i opplag. I Kotor på cruiseturisme og her kjøres det ferje i skytteltrafikk over bukta for å få unna bilturistene på gjennomreise. Vi passerer østblokk-pregede badebyer, med solstoler og parasoller tett i tett. Og vi besøker det helt unike, verdensberømte hotellet Sveti Stefan.

Det er ingen tvil om at Montenegro har mye å by på for turister og reisende. Den vakre naturen, kulturen og de mange mulighetene for aktiviteter har da også begynt å bli oppdaget – av noen for lengst. For andre et fjernt land, man kanskje er skeptisk til. Selv har jeg lenge hatt lyst å dra dit. Jeg var nysgjerrig på dette ferske, lille landet i Sør-Øst Europa, som grenser til det mer turisterfarne Kroatia, og til Albania, Serbia og Bosnia og Herzegovina.

Montenegro; landet som ble født i 2006, som visstnok har det høyeste folkeslaget i verden, hvis valuta er euro og som altså i stadig økende grad blir et populært turistmål.

Kotor-bukta i Montenegro

Jeg håper satsningen gjøres med omhu og varsomt. Det samme tenker jeg om utbyggingen vi opplevde enkelte steder. Man kan undre seg over enkelte av byggenes plassering, den store inngripen i naturen noen av stedene. For det er ikke slik at alt er vakkert i Montenegro. Selvsagt ikke. De færreste land har alt på stell. Vi fant for mye søppel i gatene. Store deler av Budva-rivieraen er kommersialisert, solid utbygget, med store komplekser og skjemmende reklameplakater langs veiene. I Kotor-bukten og Lustica-bukten kunne vi et par steder finne store arr langs fjellskrentene, midt i det naturskjønne landskapet. Jeg tok meg flere ganger i å lure på hvordan man kan sette opp slike bygg, akkurat der, akkurat slik.

Men aller mest er Montenegro, i hverfall det lille jeg har sett av det, preget av en slående vakker natur, med historiske byggverk og gamle palasser som kulisser, med gamle kirker på nærmest hver eneste fjelltopp eller høydedrag, og med mennesker som absolutt var imøtekommende til tross for til tider manglende engelskspråklig vokabular.

Kjørerute med det beste av Montenegro

Nå skal det riktig nok sies at jeg ikke har sett hele Montenegro. Fjellene byr blant annet på flere naturopplevelser enn de vi rakk å få med oss. Det finnes naturparker å besøke. Det ble det ikke anledning til, denne gang. Denne reiseruten viser en kjøretur via Unesco-byer, langs den vakre Kotor-bukta, til berømte Sveti Stefan og om den nye luksushavnen Porto Montenegro. Og jeg er temmelig sikker på om vi ikke har fått med oss alle høydepunktene, befinner flere av våre stopp blant det aller beste.

Selv valgte vi å tilbringe mest tid ved Kotor-bukta, i strekket mellom Perast og Kotor. Det var vi veldig fornøyd med. Vi valgte også å kjøre gjennom Budvar uten å stoppe der, selv om gamlebyen skal være veldig koselig.

Bilreise gjennom Montenegro

Hele kjøreturen langs Kotor-bukta følger langs sjøkanten

Reise til Montenegro

 • Vi fløy direkte Oslo – Dubrovnik i Kroatia. Både SAS og Norwegian flyr direkte. Norwegian flyr også til Tivat ved Porto Montenegro.
 • Vi leide bil på flyplassen. Det koster noe ekstra for å ta bilen over grensen. Tips: bilen leveres ut uten bensin. Det finnes en bensinstasjon like ved innkjørselen til flyplassen, i retning Montenegro.
 • Turen fra flyplassen ved Dubrovnik til grenseovergangen tar knappe 15 minutter, men særlig i helger bør du beregne bilkø over grensa. Vi var heldige, og slapp over ganske raskt.
 • Les også UDs reiseråd til Montenegro her

Kjøreruten

 • Vi kjørte direkte fra flyplassen i Dubrovnik til Dobrota, som ligger mellom Perast og Kotor. Dette er et perfekt utgangspunkt om du ønsker å utforske begge Unesco-byene nærmere, uten å bo midt oppi der alle turistene kommer inn fra cruiseskipene.
 • Dernest kjørte vi videre til Porto Montenegro, hvor vi var et par dager, før turen tok oss videre til Sveti StefanVi reiste rundt
 • Kjøretips: Det går helt fint å kjøre rundt i Montenegro. Men beregn god tid, da veien er svingete, tidvis smale og med mye som skjer i veibildet.  Snittfarten ligger gjerne på maks 70 km i timen.
 • Det går ferje tvers over bukten, om du ikke vil kjøre rundt hele veien.

Montenegro: kart over kjørerute

Reisetips til Montenegro

 • Bo på vestsiden av Kotor-bukta: solsiden mellom Perast og Kotor er den beste
 • Man kan ta båt ut til de unike øyene utenfor Perast
 • I Perast: spis lunsj eller tidlig middag på Conte og nyt utsikten utover bukta
 • Den kroatiske vinen Krauthaker regnes for å være beste lokale vin
 • Beste beach club (med strand): Almara Beach Club på den idylliske Oblatno stranden
 • Mest trendy beach club (med basseng): Lido Mar i Porto Montenegro

Overnatting

Overnatting i Kotor, Forza Mare, Perast

Hotelltips til Dobrota og Kotor

 • I Dobrota bodde vi på det lille, sjarmerende hotellet Palazzo Radomiri. Sjekk pris eller bestill hotell her.
 • Et stilfullt alterativ er Forza Mare like ved. Her var det fullt da vi kom, men vi spiste både lunsj og middag der. Hotellet booker du her. Begge hotell ligger idyllisk til ved Kotor-bukten.

Hotelltips i Perast

Hotelltips Porto Montenegro

 • Regent Porto Montenegro er fem-stjerners luksus til en rimelig pris rett på havnen i Porto Montenegro. Bestill hotellrom her.

Hotelltips Sveti Stefan

Regent Porto Montenegro

Flere reisetips til Montenegro

kotor, montenegro

En ensom svømmer … Det der er meg!

Har du vært i Montenegro? Del gjerne dine beste tips!

Reiseskildringen ble første gang publisert juli 2015. Nå oppdatert med kjørerute og reisetips.

Inneholder affiliatelenker til booking.com Jeg bruker selv ofte denne tjenesten på reise.

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

4 kommentarer

 • ontripdk sier:

  Sikke dog et dejligt indlæg. Vi har endnu ikke været i det område men din beskrivelse og dine smukke billeder lokker. Vi vil nu overvejer om vi ikke skal besøge disse smukke steder. God skrevet 🙂

  • Reiselykke sier:

   Hei ontripdk

   Så hyggelig å høre! 🙂
   Håper dere finner en anledning til å dra dit også. God tur videre til dere!

 • Frida Carlsen sier:

  Vi er nettopp kommet hjem fra Montenegro. En deilig ferie. Men man må være klar over at det er kø ved grensen til Kroatia. Opp mot 3 timer. Tar man fly hjem fra feks Dubrovnik må dette regnes inn i reisetiden. Likegodt å ta fly til og fra Tirvat.

 • Flotte tips! Jeg har ikke vært i Montenegro og dette ser veldig fint ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *