Sri Lanka – den mangfoldige øya

på reise i sri lanka

Aldri før har jeg opplevd det tydeligere at det å være på reise er selve målet med reisen. For det er nettopp mens man er underveis på reise i Sri Lanka man opplever livet, landet, naturen og kulturen på denne øya sør for India. 

Sri Lanka, også kalt ‘Perlen i det indiske hav’, har et særdeles variert landskap og kultur. De smilende menneskene, som sammen med sine indiske naboer har for vane å vugge med hodet, er gjestfrie og nysgjerrige på oss som er på besøk. Så er de også selv noe av høydepunktet ved en reise til hjemlandet deres.

Men det er også det nevnte landskapet og kulturen, strendene, teen som dyrkes, maten som serveres og de historiske, storslåtte monumentene. Sri Lanka er uten tvil et enestående land å reise rundt i, og vi merker det umiddelbart etter ankomst. Og det vokser bare mer og mer på oss, desto lenger inn i landet vi kommer.

Jeg har gitt ut en e-guide til Sri Lanka! Les mer om Reiselykke på Sri Lanka her

på reise i sri lanka

Fiskere på stylter

Vi starter i Unseco-byen Galle og med turistbyen Unawathunas bohemske atmosfære. Vi reiser videre, forbi vaiende palmer, fiskere på stylter i havet og idylliske folketomme strender. Vi passerer tåkelagte fjelltopper og teplantasjer. Vi kjører opp og ned, sving etter sving. Vi møter selgere i enkle skur som selger kokosnøtter, bananer, nøtter og annen frukt. Vi besøker enda flere Unesco-destinasjoner, vi drar på safari, vi går toppturer, besøker hellige steder og forhistoriske ruinbyer underveis. Vi møter sjåfører og hotellansatte, servitører og mannen i gata. Vi møter tamiler og singhalesere, vi møter muslimer, buddhister, hinduister og katolikker.

på reise i sri lanka

Utsikt fra Litte Adam’s Peak ved Ella

Vi stopper for en matbit på et lokalt bakeri hvor få eller ingen turister setter sine føtter, vi stopper på et utsiktspunkt for å ta bilder og vi møter synlig skrubbsultne og fattige tiggende små barn på det neste. Møtet gjør stort inntrykk og det er med en reell opplevelse av fortvilelse og tilbakelagt tørr kjeks i hendene på små og snørrete barnehender jeg fortsatt med tårer i øynene ser skolebarn i prikkfrie, rene og nystrøkne, hvite skoleuniformer rundt neste sving. Livet er ikke rettferdig hverken her eller i verden for øvrig, og forskjellen mellom holden og fattig er også en del av livet på Sri Lanka.

reise i Sri Lanka

I et land som har vært koloni under portugisisk, nederlandsk og britisk herredømme, bærer Sri Lanka også på en kulturhistorie med innflytelse fra Europa. Mens portugiserne var de første europeere som kom og startet handel herfra, ble landet etter hvert overgitt til nederlenderne. Deres tilstedeværelse er fortsatt godt synlig og eksemplifisert i Unesco-byen Galle. Senere kom britene, som vi ser tydelige tegn til i te-landskapet i Hill Country og Nuwara Eliya og deres innføring av venstrekjøring langs veiene.

på reise i Sri Lanka

Langs veien i Hill Country måtte vi stoppe flere ganger

Rent bortsett fra at det i regelen er venstrekjøring og, som i Storbritannia, rattet er plassert på høyre side i bilene, er det i realiteten vel så mye midt i veibanen, i høyre kjørefelt, samt delvis utenfor veibanen bilene, bussene og tuktukene kjører.

Men det er ikke bare fire- og trehjulinger med motor som har livets rett gatelangs på Sri Lanka. Til tross for at de skranglete og gamle bussene som pumper ut tjukk, svart eksos ser ut til å trone høyest i hierarkiet, viker man til sides for hester, kyr, villsvin, bøfler og elefanter som tar asfalten i bruk. Med og uten sin mahoot. Ville som tamme. For på Sri Lanka lever også elefanten fritt, i jungelen. Og de krysser mer enn gjerne veien.

Det gjør da også apekattene, krokodillene, øglene og andre store krypdyr. Og selvsagt hunder, som vi ser like ofte som apekattene. Vi opplever det som at mennesker og dyr lever som i en symbiose her på øya, der dyrene i høy grad blir verdsatt og respektert. Men i visse deler av landet er elefanten en trussel for menneskene – og omvendt. Men det tilhører et annet kapittel om livet på Sri Lanka.

reise i Sri Lanka

For nå er vi på reise. Vi drar fra sted til sted, med bil etter bil. Den ene dårligere enn den forrige. Underveis fra et sted til et annet stopper vi gjerne for å be om beskyttelse på resten av reisen i et tempel. Sjåføren fløyter titt og ofte og alltid før neste sving for å varsle at «nå kommer jeg!».

I blant må bilen rygge, det er for smale veier for to å passere. Gjentatte ganger stopper trafikken opp midt i en by vi kun skal passere. Der ser jeg kvinner i fargesterke, vakre stoffer, jeg ser et lite krydderutsalg i en vegg og jeg ser tuktukene smyge seg frem mellom bilene. Det er fortsatt ingen selvfølge at veistrekningen er asfaltert, men det jobbes det med.

 

Vi fikk aldri tatt den planlagte togturen fra Ella til Kandy. Men jeg er ikke i tvil: hva jeg har sett og opplevd kan best gjøres gjennom ruta på en bil. Og ikke minst kommer vi til på de rareste, mest kronglete steder.

En to-ukers reise på Sri Lanka nærmer seg slutten. Vi har sett så mye, reist så mye, opplevd så mye. Og jeg har samlet tipsene, bildene og opplevelsene underveis. Noen av disse kommer nederst i denne artikkelen. Men først litt om landet som er i ferd med å ‘ta av som turistmål’.

på reise i sri lanka

Sri Lanka – et land i endring

Borgerkrigen som varte i over tjue år og som man antar tok livet av mer enn 75 000 mennesker, endte endelig i 2009. Innbyggerne opplever nå landet som fredelig, og stedene som ble hardt rammet av tsunamien i 2004 er i stor grad gjenoppbygget.

I et land som de senere årene, og ganske sikkert i årene som kommer, opplever en sterk økning i turisme, er det ikke usannsynlig at dette vil påvirke menneskene og kulturen på godt og vondt. Det samme gjelder naturen og dyrene som lever her.

Dette er det også noe som flere aktører i turistnæringen har tatt høyde for eller jobber med. Jeg kommer tilbake med tips til noen unike steder å bo, som også bidrar til miljøet og dyrelivet og / eller det lokale området og innbyggerne i området i tiden fremover.

En utfordring med økt turisme i et land som byr på så vakre naturopplevelser er faren for overutbygging der presset er størst. Det kan man se tendenser til i for eksempel Ella, hvor stadig nye hotell og bygg settes opp i fjellsiden. Hvordan vil dette området se ut om fem – ti år?

reise i Sri Lanka

En annen er at det blir økt press på naturparker, og at det påvirker miljøet og dyrelivet i for stor grad. Sannsynligvis er det bare et tidsspørsmål før nasjonalparker blir større regulert i forhold til turisme.

> Les om safari i Yala National Park her

Imidlertid er det særdeles viktig for land som Sri Lanka, som også har så mye å vise frem, at flere turister kommer og legger igjen penger. Slik kan veier utbedres, gamle busser kan byttes ut, utbygginger og  naturressurser kan reguleres.

Sri Lanka

Overalt på Sri Lanka ser vi den usedvanlig vakre påfuglen

For tre år siden var viktigste inntektskilde kaffe, gummi og te, dernest tekstil. I dag er det turisme. Hotell sysselsetter lokale, formidler lokal kultur til gjestene og benytter lokale produkter. De pengene vi besøkende legger igjen, er det nå mange av innbyggerne lever av.

Men det er opp til oss reisende å vise hvordan vi ønsker å bidra til at destinasjoner som Sri Lanka fortsatt kan være attraktive reisemål også i fremtiden, der natur, kultur og dyreliv blir ivaretatt – og hvor altså også innbyggerne får sin rettmessige del og fortrinnsvis med økt levestandard for de som trenger det, mens lokalkulturen fortsatt blir ivaretatt.

reise i Sri Lanka

Med andre ord: Reis før det er for sent! 

Sri Lanka har så mye å by på, noe flere og flere vil komme for å oppleve. Om du vil oppleve landet før det blir for mye endret, bør du reise nå.

Så til deg som har tenkt deg turen, eller vurderer turen, kommer det flere tips, bilder, informasjon og inspirasjon til reisen. Hvordan, kommer jeg tilbake til. Først noen tips til selve reisen til og på Sri Lanka:

Sri Lanka

Servering langs veien utenfor Colombo

Reisetips til Sri Lanka

Egenreklame

Reiselykke på Sri Lanka. En områdeguide

Reiselykkes e-guide til Sri Lanka

Den eneste norskutviklede reiseguiden til Sri Lanka på markedet

E-guiden Reiselykke på Sri Lanka inneholder personlige og testede reisetips til deg som ønsker å planlegge reisen selv, men som gjerne ønsker å vite mer før avreisen og som ønsker tips fra noen som har vært der før. Utgitt februar 2017

60 sider, rikt illustrert, med konkrete tips til Sri Lanka. Les mer her

Kr. 99,-

Kjøp guiden nå

Reise dit

Vi dro med Emirates via Dubai. Andre flyselskaper flyr også. I tillegg tilbys pakketurer blant annet av Ving. Jeg tipper det bare er et tidsspørsmål før det settes opp direkteruter fra Norge til Sri Lanka.

Reise rundt

Det er ikke nok å reise til Sri Lanka for strendene alene. Selv så vakre de er. For her er så mye å se og oppleve!

Offentlig transport:

Det er billig å reise med buss, men bussene kjører fort på svingete veier, og er ofte overfylte, uten air condition.

Det er også veldig billig å reise med tog, spesielt om man går for 2. eller 3. klasse. Imidlertidig er også dette ofte trangt, uten air condition og uten setereservasjon.

Du kan kjøpe billetter til 1. klasse med aircondition og panorama vinduer på strekningen Ella – Kandy. Billetter kjøpes på togstasjonen noen dager i forveien, og man får da setereservasjon.

Innenriksfly

Det er også mulig å fly innenriks med småfly eller helikopter.

Reise med bil

Den beste måten å reise rundt på Sri lanka er etter vår mening med bil. Til tross for at togreisen Ella – Kandy regnes som en av verdens vakreste, står neppe en bilreise gjennom landet tilbake for dette. Da kan man også stoppe underveis, ta avstikkere og ha en mer fleksibel reise. Men å ta toget et strekk av veien er kanskje den ultimate kombinasjonen.

på reise i sri lanka

Det er fullt mulig å leie bil på Sri Lanka, hvor det er venstrekjøring og et særdeles kaotisk veibilde. Men jeg vil ikke personlig anbefale det. Til det er det for mye som skjer i kjørefeltet, og det er bedre å overlate denne delen av reisen til lokale som har erfaring med å kjøre på disse veiene.

Ønsker du å leie bil med sjåfør, finnes ulike muligheter: Enten å booke bil og sjåfør for flere dager i ett strekk, eller leie bil med sjåfør fra sted til sted.

Vi valgte det siste. Dermed har vi testet en rekke ulike sjåfører, og kan dele anbefalinger til de beste.

på reise i sri lanka

På vei inn til Galle med tuktuk

Erfaringene våre med å leie bil med sjåfør er varierte. Bilene er ofte gamle, med slitasje innvendig og dårlig motor, men alle sjåførene vi hadde var hyggelige og hensynsfulle bilister. Be gjerne om å se anbefalingsboken før du inngår en avtale.

Ønsker du å leie en sjåfør for flere dager, finnes det flere muligheter. Her er noen tips: 

 • Piya fra Piya Special holder til i Kimbissa ved Sigiriya, har flere biler, tilbyr home stay og safari-turer, samt snakker godt engelsk. Han nås på tlf. +94777918257/ e-post sigiriyahritagetours@gmail / www.sigiriyaheritagetours.com
 • Wanni fra Tour Lanka har egen helt grei mini-van, snakker godt engelsk og er en hensynsfull sjåfør med 10 års erfaring fra å kjøre turister rundt på Sri Lanka. Han holder til i Tissamaharama, tar oppdrag over hele øya og nås på telefon: 0094 77 6092957 / epost:wanniarachchi906@gmail.com.
 • Du kan ellers be hotellet booke en sjåfør de anbefaler for deg, for en eller flere dager. Ved booking gjennom hotellet ligger prisen noe høyere enn ved direkte bestilling og hotellet får en del av summen.
 • Du kan finne en sjåfør i gata. Ofte står bilene oppstilt samlet ved et taxi-stopp. Be om å få ta en titt inni bilen først, samt be om å få se anbefalelsesboka han helt sikkert har med seg.
 • Flere selskaper, som Jetwing Travels og norskeide Norlanka Travels, arrangerer rundreiser på Sri Lanka. Pia Specials (se lenger oppe) arrangerer også Heritage Tours i Sigiriya-området.

Les mer om Norlanka Travels i dette intervjuet med Merete Lund.

Et siste tips om bilkjøring: Hold deg til å reise på dagtid. Da får du sett mer underveis, samt det er tryggere enn etter at det er blitt mørkt, da veiene utenfor byene oftest er mørklagte.

reise i Sri Lanka

Visum

Man må ha visum for å komme inn i landet. Visum kan du kjøpe før avreise her. Vi betalte  $30 for dette

Tips

Det er vanlig å tipse på Sri Lanka. Man tipser sjåfører, servitører og hotellansatte som tar seg av bagasjen.

Klima: Tropisk. Kjøligere oppe i fjellene.

Beste tid å dra: Januar til mai

Regntid er i perioden september til desember, og august er veldig varmt.

Tidsforskjell fra Norge: 4,5 time frem i tid

Priseksempler

 • 22,- for en stor øl 0,6 l
 • Vin ligger på 40,- per glass
 • Curry-retter til 50,-
 • Drink 60,- eller billigere.

I tillegg kommer VAT og tips

reise i Sri Lanka

Trenger du vaksine?

Les mer om reisevaksine i dette innlegget.

Korte fakta om Sri Lanka

 • Har rundt 21 millioner innbyggere
 • Har flere nasjonalparker man kan besøke
 • Het tidligere Ceylon
 • Var rammet av borgerkrig i perioden 1983 – 2009
 • Ble sterkt rammet av tsunamien i 2004
 • Landet er to-språklig og på turiststedene snakker de fleste fra noe til brukbar engelsk
 • Innbyggerne kommer fra fire ulike etniske grupperinger; singhaleserne, tamilene, muslimene og bergherne.
 • Over 70% er singhalesere og theravada buddhister.
 • Gratis grunnskoleutdanning for alle, inkludert skoleuniform og bøker.
 • For videre lesning, se Wikipedia eller se boktips under bildet nedenfor.

på reise på sri lanka

Flere artikler fra Sri Lanka

Anbefalte bøker om Sri Lanka

 • Sri Lanka. CultureSmart! 
 • Lonely Planet Sri Lanka
 • Michael Ondaatje Running in the Family

Pin guiden på pinterest:

Sri Lanka

Meld deg på nyhetsbrevet, og få reisetips rett i innboksen:

Har du vært på Sri Lanka eller kunne du tenke deg å dra dit?

Første gang publisert 10. januar 2016. Oppdatert med lenker til nye artikler november 2017.

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

15 kommentarer

 • Nå fikk jeg skikkelig lyst til å dra til Sri Lanka! Her var det masse bra tips. Gleder meg til å lese flere innlegg om Sri Lanka. Kanskje det er hit jeg må reise neste vinter?

  • Reiselykke sier:

   Å, ja – du vil like deg her på Sri Lanka, Elisabeth. I fjellene spesielt, tipper jeg 😉

   Takk for kommentar 😀

 • Ladies Abroad sier:

  Vi var der 2011, og Sri Lanka er ett fantastiskt land! Høydepunktet var absolutt den firedagers reisen vi gjorde til bl a Ella, flertallet UNESCO-sights og Adams Peak. Strendene syntes vi var helt OK, men ikke noe mer, dessverre.

  /Lena

  • Reiselykke sier:

   Hei! Skjønner godt dere synes det å reise rundt var et høydepunkt. Det var det for oss også 😀

 • Svend sier:

  Planlegger tur til jul, vi er familie på fem, tre barn 6,10,11 år
  Kan vi ta det på hælen, eller må alt av bo ordnes nå, før vi drar. Tenkte å være der ca 4 uker.
  Hva anbefales.

  Flott artikkel forresten:-))

  • Reiselykke sier:

   Hei Svend
   Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Ettersom dere reiser som familie i høysesong, ville jeg nok anbefale dere å booke hotell i forkant akkurat rundt helligdagene, ca. 20,21.12 til over nyttår. Om dere har tenkt dere til Sigiriya-området, kan jeg anbefale å sjekke ut Aliya.

   Når det gjelder transport, hadde vi ingen problemer med å skaffe sjåfør underveis, selv om det meste så ut til å være fullbooket før vi dro.
   Skal dere reise med tog, er dette litt vanskeligere å planlegge i forkant. Personlig vil jeg ikke anbefale å kjøre selv, selv om vi jo møtte andre som gjorde det uten problemer. Men trafikkmønsteret på Sri Lanka er nokså annerledes enn her hjemme.

   Lykke til med planleggingen. Fire uker på Sri Lanka høres fantastisk ut!

 • Helen sier:

  Hei:). Takk for flott lesning! Super artikkel. Vi er to familier som planlegger å reise til Sri Lanka i påsken (Barnas alder er 9 år-15år). Vi ønsker også å fly ut til Maldivene for en/to overnattinger der:). Har du tips til flyselskap som har greie priser og som er trygge å fly med??
  Vi skal innom Colombo før vi drar mot kysten:). ( mot Hikkaduwa) Ønsker også veldig gjerne tips til koselige hotell som ikke er typiske store turistmaskiner:).

  • Reiselykke sier:

   Hei Helen.
   Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Vi fløy med Emirates med mellomlanding i Dubai, og har reist med dem flere ganger tidligere. Det er flere selskaper som flyt dit, med mellomlanding: for eksempel KLM, Turkish Airlines, Quatar. Du kan søke etter beste pristilbud på for eksempel Momondo.com.

   I Colombo kan jeg anbefale Galle Face Hotel, et historisk hotell i kolonistil.

   Når det gjelder hotell ved strandområdene kommer det litt an på hvor dere vil reise. Vi var i Unawathuna og Tangalle. Om dere vil til Hikkaduwa, kan jeg tipse om norske Merethes selskap, Norlanka Travels. Hun kan også være behjelpelig med sjåfør til/fra flyplass og ellers rundt på Sri Lanka. Du finner tips og kontaktinfo til henne i denne artikkelen: http://reiselykke.com/bobleliv-i-sri-lanka/

   Lykke til med planlegging! Hilsen Mette

 • Rønnaug Sulheim sier:

  Hei! Vi er en familie på fem, med tre jenter på 6, 8 og 11 år som planlegger 3 ukers tur til Sri Lanka i mnd skiftet juni/juli. Er det nødvendig å booke all overnatting på forhånd, eller er det mulig å ta det litt som det kommer avhengig av vær, hvor vi trives osv..?

  • Reiselykke sier:

   Hei Rønnaug

   Takk for henvendelsen!

   Da vi reiste til Sri Lanka, tok vi det underveis, vi hadde kun booket de to første nettene før vi kom ned dit, slik at vi hadde et sted å starte. Vi ville som dere helst ta det etterhvert som vi følte for. Nå var vi bare to, men vi reiste også i høysesong (romjul / nyttår og ut i januar). Jeg vil tro dere vil klare dere fint med å booke underveis, men kan selvsagt ikke garantere for det. Vi booket via app’en til booking.com, synes den fungerer veldig bra til slik bruk.

   Lykke til med planlegging og god reise etterhvert. Hilsen Mette 🙂

 • Martine sier:

  Hei!

  Vi er tre venninner som vurderer surfecamp på Sri lanka i en uke for så å reise rundt i uke nr 2. Vi tenker å dra i august. Har du noen tips til dette? Har sett på camper som lapoint men de er litt dyre!

  • svend. sier:

   Hei, var der fire uker nå i jula, Vi var to familier med 5 barn i alderen 6-12 år. Vi reiste rundt hele øya, startet i Hikka, Unawatuna, rundt kysten, inn i landet, Kandy, Ellar Rock. Avslutta med ei uke i Kalpitya på Kitecamp.
   Det er mye flott og leie der, ikke vanskelig å få seg sted og bo heller. Det står folk over alt som er behjelpelige med det. Men vær forsiktig, sjekk ut alt, det de sier trenger ikke nødvendig være slik. Gi aldri penger på forhånd. Dere kan sikkert få leid stort hus med basseng ( anbefales) med egen kokk for en » billig» penge. Men da bør det skje der nede, eller med en lokal. De norske selskapene smører tykt på. airbnb finner man sikkert noe. Men betal kun med mastercard.
   Men husk det er et fattigland, så vi er » rike» i deres øyne. De vil gjerne skvise ut din siste krone, og det hele tiden. Men det lærer man fort.
   Unger på tur går fint, men de flotte private sykehus er i Colombo. Så husk og få gjort unna vaksiner før avreise, ellers så er det ikke noe problem. Det finnes også mange flotte dyre supermarked, hvor man får kjøpt bleier osv. Men her er det dyrt, i forhold til vanlige steder. Uansett så operer de med to priser, en for fastboende og en for turister.
   Hvis dere har tenkt leie hus, så likte jeg meg best rundt Hikkaduwa, Unawatuna var fint men opplevde det som litt masete. Alt i alt, så syntes jeg Kalpitya var fint, men her er det ingenting, bortsett fra Kitecamps.
   Du får alt dere trenger der….

  • Reiselykke sier:

   Hei, Martine

   For surfing, vet jeg at Hikkaduwa er veldig populært. Sjekk ut bloggen https://bobleliv.blogspot.no, hun bor i Hikkaduwa.

   /Mette

 • Anita sier:

  Hei Mette
  Vi tenker på å reise til Sri Lanka i mai, 3-4 uker. Vi reiser da med barn på 6 år og et på 7 mnd. Hvordan er det å reise hit med baby tror du?
  Hvor vil du anbefale å reise for å bo samme plass under hele oppholdet. Gjerne en plass som er i nærheten av ting vi kan gjøre.
  Vi blir sannsynligvis 2 familier, og vurderer å leie hus. Er dette å anbefale på Sri Lanka?

  • Reiselykke sier:

   Hei, Anita

   Det høres deilig ut!

   Når det gjelder å reise med små barn, tror jeg ikke jeg kan uttale meg. Det beste er sikkert å henvende seg til en vaksine-lege.

   Vi likte oss godt i Unawathuna, men vet mange liker seg også godt i Hikkaduwa, som er litt mer utbygget, tror jeg. Jeg vil tro, dersom dere er opptatt av strandferie, at dette er områder dere vil kunne få et flott opphold. I området finnes muligheter for besøk i Galle by og diverse naturopplevelser, samt flere strender å besøke. Om dere vil se mer av øya (anbefales!), bør dere beregne en natt og to andre steder også i løpet av turen.

   Jeg har ikke selv leid hus på Sri Lanka. Mulig du kan finne noen tips for dette ved å kontakte Norlanka Travels: http://norlankatravels.com

   Hilsen Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *