Odda: Fra industrisamfunn (tilbake) til turistbygd

Odda: Fra industrisamfunn (tilbake) til turistbygd

Odda var en gang den idylliske turistattraksjonen som tiltrakk seg fintfolk fra England og keiser Wilhelm IIs personlige favorittdestinasjon. Så kom industrien og turismen forsvant. Men senere stengte Smelteverket, Trolltunga ble «oppdaget» og nå er turismen tilbake i bygda for fullt.

Jeg husker Odda slik det var, med tjukk røyk fra fabrikkene og vond lukt som la seg som et lokk over bygda. Som haugesundere flest har veien gått gjennom Odda mang en gang. Og det er nettopp det – etter industrien kom hit, har Odda vært et sted man kjører gjennom, og ikke til.

I år ville det seg annerledes for min del. Det er sommerferiestart og jeg har ei hel helg til egen disposisjon for meg selv. Hva ville jeg gjøre denne helga jeg kunne bruke til hva jeg enn ville? Jo, jeg ville gå Trolltunga! Dermed endte jeg i Odda denne helga, der jeg fredag sjekket inn på Hotel Trolltunga i høyden over byen.

Turismen i Odda før

— Før var det fintfolk fra England som tok turen hit, veit du. Til og med keiser Wilhelm, forteller en av de jeg møter her i Odda. Mannen har som seg hør og bør jobbet på Smelteverket. I dag jobber han med turisme.

Odda
Før var det ikke særlig hyggelig å ankomme Odda, med røyk og vond lukt. I dag er det frisk luft som møter oss i enden av Sørfjorden

Cruiseturisme i Hardanger er heller ikke nytt. I følge Aftenposten Historie hadde Odda i 1904 anløp av 88 utenlanske cruisekip med 12.000 turister. Over halvparten av alle turistene som kom til Norge på denne tiden, besøkte Odda, og det var naturattraksjoner som var det store trekkplasteret.

— Men så kom industrien, med farlige gassar. Då slutta dei å komme, forteller oddingen.

Smelteverket i Odda ble påbegynt i 1906 og dekker i dag rundt 1/3 av Odda. Et område som ikke var åpent for folk flest. I dag er det anderledes.

Odda
Nå er området ved elva åpen for alle, og er blitt et fint rekreasjonsområde

→ Les mer om industrihistorien i Odda hos Riksantikvaren

Smelteverket i dag

I dag er store deler av Smelteverket åpent for publikum. Her kan man delta på omvisning eller rusle rundt på egenhånd. Men nesten enda viktigere: flere bedrifter har begynte å etablere seg i de tidligere industrilokalene. Det er bra! For Smelteverket dekker tross alt store deler av Odda, og det blir mye tomme lokaler og en spøkelsesaktig by av den slags hvis ikke.

Fredag kveld ruslet jeg selv rundt på Smelteverket hvor det også er en fotoutstilling av Knud Knudsen, som på 1800-tallet skapte fotokunst av arbeidsliv, folkeliv og landskap. En fascinerende kombinasjon av historie og kultur, industri og fotokunst, der utendørsgalleriet viser frem naturbilder og tradisjon hånd i hånd med fordums industrihistorie.

Smelteverket i Odda
Se flere bilder fra Smelteverket lenger ned i artikkelen

Trolltunga som attraksjon

Etter endelig å ha forsert Trolltunga, jeg også (mer om det senere), kom jeg i prat med ei av de unge jentene som fortsatt bor her i Odda.

— Første gang vi gikk til Trolltunga møtte vi bare én annen ute på tuppen.

Det er ikke mange årene siden, heller. Samme dag har jeg altså gått turen, der en lang kø med folk som ville ha sitt ikoniske minne med hjem tålmodig satt og ventet på sin tur. Ting har endret seg gitt.

Kø til tuppen av Trolltunga
Kø til tuppen av Trolltunga

Det var rundt 2012 at verden for øvrig å oppdage Trolltunga. Hotell Trolltungas eier og gründer av Trolltunga Active, Jostein Soldal, visste nok godt hva Odda kunne by på. Han er en dreven turguide, og etablerte Trolltunga Active i 2009, før det tok helt av her i Odda og Tyssedal.

Da ble nemlig Via Ferrata-stien opp fjellsiden bygget og med det fulgte medieoppmerksomhet. Vestlendingene begynte å ta turen til Trolltunga. Dernest fulgte resten av landet på. Så begynte hele verden å reise. I dag bidrar Trolltunga til 320 millioner i inntekter relatert til overnatting og servering med mer. Og mer kan det bli.

#trolltunga

— Det har vært en heldig kombinasjon av aktiviteten vi satte i gang for å drive hotellet videre, en ny turistsjef som ønsket å utviklet Hardanger som destinasjon til noe mer enn bare frukt og sider-destinasjon, samt sosiale medier, mener Jostein Soldal. Per skrivende stund er det 92 400 bilder merket med #trolltunga på Instagram.

Utlendingene kommer som regel for bildet de har sett på nett. – Men mange blir overveldet av hele den flotte turen og er veldig stolte etter å ha klart hele turen opp og ned i etterkant, forteller Soldal. Han legger til: — Andre har denne turen i sikte for livsstilsendring. Det er mange flotte historier man får høre, forteller guiden, hotelleieren og gründeren.

Det første ikoniske bildet

Det er imidlertid ikke bloggere og instagrammere som står bak det første halsbrekkende fotografiet fra tuppen av Trolltunga. Det ikoniske første bildet ble nemlig tatt av industriarbeiderne Andreas Vodahl (87 år) Barthold Hagemann (78 år) i 1967 – og blant annet ville ikke Vi menn trykke dette. Redaktøren ville ikke oppfordre lesere til slik halsbrekkende opptreden. Verden har endret seg sånn sett også … Les historien og se bildet på nrk.no her

Hvor mange turister som tar turen i år, er ikke godt å si. Men tallene så langt ligger langt over tilsvarende periode i fjor, kan Soldal fortelle, og regner med rundt 100 000. Flere blir det nok i årene som kommer!

→ Les også: Hardanger – Norges Cinque Terre

Trolltunga

Les også: Himakånå, Nedstrands svar på Trolltunga

Flere turforslag fra området

Tur til Buarbreen

3 km hver vei og 600 høydemeter stigning. Beregn 4 timer. Kr 150 for parkering.

Tur til Lilletopp

2 km hver vei og 300 høydemeter stigning. Beregn 2 timer. Parkering koster kr. 300,-, men er gratis om du henter billett på museet i Tyssedal (tips fra lokalt hold)

Tur til Holmaskjer

7 km hver vei og 1600 høydemeter stigning. Beregn 10 timer t/r. Gratis parkering.

Tur til Rossnos

4 km hver vei og 1200 høydemeter stigning. Beregn 6 timer. Gratis parkering i Odda sentrum.

Det kommer mer fra Trolltunga etterhvert 

Flere bilder fra Odda og Smelteverket


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Flott artikkel! Kjempefint om du kan korrigere parkeringsinfo Lilletopp. Det er gratis parkering for alle som henter billett på museet i Tyssedal! Takk

  2. Takk for rask reaksjon, og hjertelig velkommen til museet! Enten til kraftkatedralen ved fjorden i Tyssedal, eller til anlegget på Lilletopp!
    Anne

  3. Odda skulle jeg gjerne besøkt altså, husker jeg leste Frode Grytten på videregående, og nå vekket du mange minner i meg her. 🙂

error: Content is protected !!