Rotterdam – havnebyen som ble arkitekturby

Knallgule bygninger som ser ut som noe der ingen skulle kunne bo. Et matmarked så ultramoderne at det slår de aller fleste mathaller rundt om i verden designmessig. Broer som er blitt varige ikoner og en havn med fraktebåter, gamle seilskuter og historisk sus. Dette er bare noe av det som møter meg i det jeg ankommer Rotterdam, Nederlands nest største by. 

Rotterdam fremstår som en ultramoderne, futuristisk by, der innovasjon, kreativitet og eksperimentering har fått utfolde seg. Det første som møter meg der jeg kommer ut av Rotterdam Centraal, er glassfasader, skyskrapere, trikkelinjer og lange partier av grønne plener mellom trikkeskinnene.

Havnebyen som ble arkitekturby

Rotterdam er en havneby som har tiltrukket seg ulike nasjonaliteter over tid, som også andre havnebyer er kjent for. Det er godt mulig at dette har spilt en rolle i utformingen av den moderne og forfriskende fremtoningen byer bærer med seg. Men det ikke bare det som er grunnen, alene. Det henger først og fremst sammen med at også Rotterdam ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig.

Men innbyggerne bestemte seg for å bryte tvert og startet oppbyggingen under motto om lys, luft og rom. Her skulle det ny arkitektur til, her skulle det moderne slippe frem og innovatører fikk spillerom. De kreative vibbene merkes, allerede ved ankomst Rotterdam Centraal og jeg legger snart merke til hvordan eksperimentering har fått lov å utfolde seg og helt nye stilarter har fått se dagens lys.

Rotterdam Centraal

Kubehus, Markthal og designershopping

Det er bare å legge turen til Kubus wonung, de knallgule kubebygningene som står midt i byen. Dette er et av mine aller første stopp, og området er en merkelig samling bolighus, der et av dem er blitt museum og man i andre av dem kan overnatte om man vil (AirBnB).

Like ved ligger Markthal, muligens det mest imponerende matmarkedet jeg har besøkt, i hvert fall om jeg vektlegger arkitekturen. Men 15 butikker, åtte restauranter og 228 leiligheter er dette bygget formet mer som en ufo enn en markedshall. Taket er jo et kapittel for seg – men det er også glassfasaden. En opplevelse å besøke, og som ligger like ved kubehusene.

Og når vi først er i området, er det jo å anbefale å legge turen til Pannekoekstraat og Nieuwe Markt like ved. Her ligger små gater med lave bygninger og designbutikker, kaféer og restauranter.

Historisk havneområde og museumspark

I Rotterdams indre havn, Veerhaven, ligger historiske bygninger intakt, med koselige byhus, seilbåter i havn og en spasertur unna den store parken, Het Park. Det er også her Euromast ligger, Nederlands høyeste observasjonstårn.

Ikke lange spaserturen unna, ligger Museumspark, et flott grøntområde med flere museum, blant annet Kunsthall og Museum Bojimans Van Beuningen. Det siste besøkte jeg, da dette er et av Nederlands eldste museum og kommer sterkt anbefalt. Museet rommer blant annet større kunstmalerier av alt fra Rembrandt til van Gogh og Dalí, donert byen fra to private samlinger.

Livlige Witte de With 

Museumspark fører umiddelbart over i livlige Witte de With, et område kjent både for kunst og nattelivet. Selv spiste jeg på koselige og uformelle  Supermercado om kvelden, en hyggelig restaurant som serverer rimelig sør-amerikansk mat á la Taco Republica i Oslo.

Etter middag la jeg en tur gjennom Witte de Withstraat. På dagtid er det gallerier og motebutikker som preger området, på kveldstid er det restauranter, barer og nattklubber. Jeg tok en tur innom det koselige hostellet King Kong, som ligger på andre siden av Wunderbar, hvor det var høy stemning, selv på en tirsdag. I gaten ligger også baren Lonely Planet har kåret verdens beste bar; De Witte App.

Denne gang bodde jeg på Hostel Room Rotterdam, en kort spasertur unna Witte de With. Dette viste seg å være et utpreget og ungt backpackersted, litt slitt i kantene, men hyggelig nok. Heldigvis fikk jeg tildelt hostellets beste rom; Clock Tower, med sengeplass til fire, eget bad og balkong, samt platespiller og enkelt frokost. Hostellet for øvrig vil jeg tro er det perfekte sted å bo for yngre som søker et sosialt sted å henge, samt rimelig overnatting. Ikke helt min sjargong (lenger), med andre ord.

Jeg rakk mye, synes jeg, på to dager i Rotterdam. Men fortsatt er det mye å oppdage. Likevel: om du er på tur til Amsterdam er en dagstur til Rotterdam absolutt å anbefale. Hva mer er: hvorfor ikke gjøre motsatt og dra til Rotterdam og bruk dette som utgangspunkt til utflukter andre veien? Det er langt rimeligere å bo i Rotterdam og definitivt langt færre turister i gatene her.

→ Les også: Hip hygge i Amsterdam

Rotterdam i Nederland

Affiliate-reklame

Hotellitps til Rotterdam

Rotterdam fremstår for meg som et mekka for unge reisende og backpackere i alle aldre. Det er langt rimeligere å bo her, fremfor i Amsterdam, som jo faktisk kun er en kort togtur unna.

Neste gang tenker jeg å sjekket ut et av disse hotellene:

Nieuwe Maas Rotterdam

citizenM Rotterdam

Dette hotellet ligger i Oude Haven (den gamle havnen) og er et stilfullt moderne hotell sentralt plassert nært mange severdigheter.

Les mer her

nhow Rotterdam

Dette hotellet ligger ved Wilhelmina Pier i bygningen ‘De Rotterdam’ med utsikt mot elven Maas og skylinen. Moderne hotell designet av Rem Koolhaas/OMA

Les mer her

 

Reisetips til Rotterdam

Slik kommer du dit:

Jeg fløy direkte med KLM fra Oslo Gardermoen til flyplassen ved Amsterdam (Schiphol) som ligger en 25 minutters togtur unna Rotterdam. Med et første stopp i Amsterdam, tok jeg toget til Rotterdam derfra, som tok i underkant av 45 minutter.

Komme deg rundt:

Det er enkelt å reise rundt i Rotterdam med trikken, men selv foretrekker jeg sykkel eller å gå. Det er en fin måte å gjøre seg kjent med byen.

Flere reisetips:

For tips til alt av restauranter, arktitektur å se, museum å besøke, samt steder å bo, ta en titt på Rotterdam Tourist Information sin nettside her.

Takk til KLM som sponset flyreisen. Dette er vårt første samarbeidsprosjekt, der KLM vil sponse noen av mine individuelle reiser i tiden fremover.

Takk også til Rotterdam Tourist Information som sponset en overnatting. Byen ble utforsket på egenhånd.

Vinkling/meninger/anbefalinger, samt tekst og foto er som alltid ved Reiselykke 

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

2 kommentarer

 • Jeg skal til Den Haag om et par uker og har lurt på hva jeg skal bruke fritiden på der. Tror det blir et besøk til Rotterdam i helgen etter å ha lest dette, så mange flotte steder som du har tatt bilder av her 🙂

  • Reiselykke sier:

   Hei, Jørn

   Takk for det! Ja, det var mye spennende arkitektur der, det er sikkert! Håper du rekker å ta deg en tur.
   Den Haag har ikke jeg besøkt, så det gleder jeg meg til å lese mer om på Bilivoka.

   /Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *