8 tips til severdigheter i Istanbul

Hvor skal man begynne, som førstegangsreisende til Istanbul? Her følger noen reisetips til åtte sentrale severdigheter i Istanbul.

Det osmanske rike, sultaner, harem, konkubiner og evnukker …. Ord, begreper og historier fra fortiden bringer en viss aura av mystikk, pirrende nysgjerrighet og vitebegjær etter den historikk og arv Tyrkias største by rommer.  

Det er så mye å se, så mange bygg, så mye kultur.

Tenk bare på alle de enorme palassene, de mange, vakre utsmykkede moskeene, museene og galleriene som finnes der å utforske!

Her er en liste over noen av de mest sentrale sightsene i Istanbul – slik jeg ser det, vel og merke. Få omtalt, mange oversett, dog ikke glemt – i påvente av en mulighet til å dra tilbake.

Topkapi palasset og museet

Et palass som er overveldende stort, imponerende oppført, myteomspunnet og med en unik og spennende historikk knyttet til Sultanen og hans harem i særdeleshet. Helt ærlig, fant jeg det mest interessante for min del i dette store området i nettopp Haremet.

For hvor spesielt er det ikke at det her levde over tre hundre kvinner sammen, kun for å tekkes en og samme mann? Voktet av evnukker, hvorav en av dem går inn i historien for å ha drept Sultanens mor i 1651? Hvor mange intriger må vel ikke ha funnet sted der, hvor mye sladder, bakvaskelse, sorger – og kanskje noen gleder – ikke bare for Sultaten, men forhåpentligvis noen hyggelige opplevelser også for hans kvinner?

En runde i Haremet er altså et must. Om du står over guidet tur, lei deg en audiophone  slik får du raskt og effektivt et innblikk i hva som foregikk her. Men den hele og fulle sannheten får vi neppe: fortsatt er de fleste av de 400 rommene skjult for offentligheten.

Annet av interesse: utstillingsmontre med gull, glitter og fordums skatter og tronstoler. Det mest spennende syntes jeg imidlertid var å se Muhammeds drikkebeger. Tenke seg til!

Les mer om Topkapi palasset og museet på Wikipedia. 

Hagia Sophia (537 e. Kr.)

Oppfinnelig det bysantinske rikets hovedkirke i hele 900 år fram til 29 mai 1453, da osmanerne inntok Konstantinopel og kirken umiddelbart ble omgjort til moské.

Siden 1934 har kirken vært museum, og akkurat nå foregår en omfattende restaurering innen, selv om bygget fortsatt er åpent for publikum.

Den blå moskéen Sultamahmet Camii

Selve Istanbuls landemerke med sin enorme kuppel og seks minareter. Innvendig utsmykket med 20 000 blå fliser og 260 vinduer. Fortsatt like populær som bønnehus, stenges bygget for turister på sightseeing flere ganger om dagen. Her gjelder det å planlegge sin visitt, mellom bønn og lange køer.

Les mer om Den blå moské på Wikipedia. 

Den blå moské, severdighet i Istanbul
Den blå moské i Istanbul

Basilika-cisternen Yerebatan Saniçi

Mystikk og romantikk er to beskrivende ord for den underjordiske cisternen som er Istanbuls største. Cisternen ble bygget på 500-tallet, rommer 336 mamorsøyler og kan romme 80 000 liter vann.

Nå svømmer store karper rundt i dammen hvor mynter dekker deler av bunnen og vanndråper drypper ned i vanndammen og i hodet på de mange turistene som knipser varige minner fra det underjordiske Istanbul.

Det finnes en kafé, for den som ønsker å tilbringe enda mer tid nede under bakkenivå.

Les mer om Basilika-cisternen på Wikipedia. 

Basilika cisternen Foto: Mette S. Fjeldheim
Basilika cisternen

Den store basaren Kapalıçarşı

Souvenirutsalg for turister og innbyggernes eget kjøpesenter. En av de flotteste markeder jeg selv har opplevd, der butikkerne ligger på rad og rekke under kuplene, med flotter varer som bys frem. Men også her blir man ropt på, ønsket velkommen inn og prutingen er en del av handelen. Ikke min favoritt-syssel – men en tur innom måtte til. Et kjøp likeså.

Les mer om Grand Bazaar på Wikipedia.

Üsküdar

Denne bydelen ligger på asiatisk side, og befinner du deg på europeisk side (som er det vanlige for de fleste turister, for der ligger gamlebyen og handelssentrum), er du ikke mer enn en fem minutters båttur unna havn til havn.

Nå er det ikke noe spesielt som fremheves av de lokale at man må se når man drar til Üsküdar, men for oss nordmenn er det interessant å se hvor mange av innbyggerne lever og bor utenfor sentrumskjernen. Her er det egne bazarer, moskéer og restauranter. Bydelen er sterkt preget av behov for opprustning, hvilket pågår nå om dagen.

Fiskeselger i Üsküdar poserer med sin te
Fiskeselger i Üsküdar poserer med sin te

Pirene båtene går fra er tydelig avmerket på bykartet. Enveisbillett koster 3 TRY.

Taksim plassen

Taksim Square er et knutepunkt i Istanbul, et sentrum i den moderne bydelen, som knytter til seg offentlig transport som taubanen, busser og trikken som går gjennom Istiklal Avenue, gågaten som springer ut av plassen. Dette er samlingsstedet for parader, nyttårsfeiring – og protester, som sommerens demonstrasjoner som ble slått ned på av politiet med tåregass og vannkanoner.

Her står monumentet Cumhuriyet Anıtı (Monument of the Republic) fra 1928, og et digert tyrkisk flagg veiver i luften over plassen. Videre ligger en rekke større hoteller rundt området, som det berømte Pera Palace og ikke minst – en lang rekke amerikanske fastfood kjeder.

Se byen fra høyden

En så stor by krever at man ser den ovenfra. For tilreisendes fotominners skyld, så klart – men også for å gi deg som besøkende et visst inntrykk av utbredelsen og omfanget av byen man befinner seg midt inne i.

Her er noen muligheter. Besøk Galata Tower, som er nesten 67 meter høyt, og som har kafé på toppen. Bygget er fra 1347, og er litt av et landemerke. Eller du kan ta turen opp i Hotel Marmara, for å se ut over hele byen fra restauranten eller taket på toppen av hotellet. Det er her jeg knipset mine oversiktsfotos fra oven.

Et siste tips er restaurant Frankie’s, takrestauranten like ved kjøpesenteret City’s som gir flott utsikt over både asiatisk og europeisk side. Kveldstid blinker Bosphoros broen i ulike farger, en attraksjon som trekker blikket til seg for den som sitter på denne siden av restauranten.

Reiseråd for Istanbul

  • Ta banen i stedet for taxien. Det er lange bilkøer i retning gamlebyen, man gjør klokelig i å ta banen – i hvertfall hjem igjen på ettermiddagen. En tur koster 3 TRY.
  • Har du planer om å se en rekke severdigheter i løpet av de første 72 timene, kan det lønne seg å kjøpe museumskort. Automat for dette finner du blant annet ved billettluken utenfor Topkapi palasset, et naturlig startpunkt for sightseeing. Et kort koster 85 TRY.
  • Audioguide for både palasset og haremet i Topkapi palasset koster 25 TRY, men kan også kjøpes individuelt.
  • Hold deg unna guider som kommer opp til deg uten autorisert guide kort rundt halsen. De fleste er teppehandlere som har en bakenliggende årsak til å oppsøke deg.
  • Er du veldig interessert i å se Den blå moské fra innsiden, gjør du klokt i å planlegge besøket godt. Moskéen åpner 08:30 om morgenen. Utover dagen stenger den et par ganger for bønn, og køene er lange for å komme inn.

Mer fra Istanbul


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!