Thalassospa og tangscrub i Varberg

Thalassospa og tangscrub i Varberg

Sveriges eneste thalassospa ligger i Varberg, og her sjekket vi inn for å teste tangscrub i kallbadet og nyte saltbadsopplevelser på Varbergs Kusthotel.

Helle og jeg ankommer Varberg en regnfullt, skytung junidag. Vinden blåser kraftig, men bærer med seg en varm temperatur. I viken utenfor Varbergs Kusthotell er havet fullt av små, sorte prikker – surfere som jublende nyter perfekt vær for bølgesurfing. Selv finner vi været perfekt for en real spadag med thalassospa innomhus.

Les mer om surfekulturen i Varberg her 

Spatradisjoner i Varberg

Selv om hotellet er relativt nytt, er ikke tradisjonen med tangscrub og kallbad ny her i Varberg. Her har det vært badehustradisjoner i hele 200 år. Det første kallbadhuset i Varberg ble bygget i 1864, og man var tidlig sikker på at sol, frisk luft og saltvann hadde helsegivende effekt. Det samme gjelder tangen – man visste kanskje ikke akkurat hva den var god for, men det skal ha vært vanlig å scrubbe huden med tang her i området.

Historisk kallbadhus i Varberg
Varbergs første kallbad ble ødelagt av en storm. Dette ble senere bygget, i 1903, og har gjennomgått en betydelig renovasjon. Vakkert, ikke sant?

Også Varbergs Kusthotell har en lengre historie enn selve hotellet og spaet. Her lå opprinnelig et sanatorium for tuberkulosesyke barn. Selve bygget og bygningene rundt ligger i dag tilbake i Apelviken, med havet i front, leiligheter og en barnehage rundt, stille og rolig for seg selv mellom Varberg sentrum og surfestranda i Apelviken like bortenfor.

Kallbad med tangscrub

Etter innsjekk, er det på med badetøy og badekåper, og vi møter klar for første del av programmet: thalassospa i kallbadhuset, der det er tre ulike «sittinger» hver dag. Vi skal delta på den som innebærer scrub med tang.

Kallbad med bademester

Helle og jeg tusler bortover mot det lille kallbadhuset i blesten, fascinert av surferne som ligger på vent på den perfekte bølge. I kallbadhuset venter vår badmester, som forklarer seansen før vi like etter befinner vi oss i en opphetet badstu sammen med to andre deltakere. Vår bademester heller vann med mandarinolje på badstuovnene, og som en saunagus-mester ville gjort, fører hun den varme luften gjennom rommet med et håndkle. Med rolige, men bestemte bevegelser, svinger hun håndkleet, og jeg kjenner den tørre heten komme meg imot.

Her kan du lese om da jeg ble med på saunagus i Danmark

Scrub med dagsfersk tang

Vi får utdelt hver vår klump med dagsfersk, kortreist sagtang, og slimete som den er, fører jeg den noe skeptisk over kroppen, som en scrub. Jeg har aldri vært særlig begeistret for tang, må jeg innrømme. Vi får beskjed om å passe oss for skarpe kanter fra små skjell som kan sitte fast, ellers er det bare å scrubbe løs. Slimet renner fra «svampen» og legger seg rundt beina og gjør trebenken og det flislagte gulvet under oss sleipt og glatt. Vår spamester følger på med en runde til med damp og svinger håndkleet rundt, i retning av hver enkelt av oss.

Het sauna, forfriskende bad

Nå er varmen om mulig enda mer intens. Jeg kjenner jeg må jobbe hardt for ikke å løpe ut av badstua etter frisk luft, og holder meg for munnen, som for å hjelpe på innpusten gjennom den verste heten. Når det knapt kan bli mer hett i stua, får vi beskjed om å gå ut og dukke oss i havet. Jeg er ikke vanskelig å be!

Havet bruser, bølgene slår og strømmen er sterk. Men temperaturen er det ingenting å si på. Vi holder oss godt fast i rekkverket, og selv om jeg nok tipper det er enda mer «helsebringende» å ta badet i kaldt hav vinterstid, må jeg si jeg er temmelig takknemlig for å legge turen hit i sommerhalvåret.

Thalassospabehandling

Etter endt «sitting» og tangscrub vender vi tilbake til hotellets spaavdeling. Nå henter vi frem vår lille mappe med produkter fra Phytomer, som vi fikk ved innsjekk. Her skal det scrubbes og pleies videre. Vi starter med et fotbad før vi tar en avslappende svømmetur i saltvannsbassenget. Dernest tester vi opplevelsesdusjen, som byr på ulike dufter og farget lys. Underveis smører og scrubber vi kropp og ansikt etter instrukser og beste evner. I tillegg smaker vi på saltvannet som bys der, en spesiell mikstur som skal inneholde ekstra mange næringsstoffer.

Vi tester også et par av badstuene og øvrige mindre basseng, samt kaldtvannskulpen.  Jeg står over fishspaet som også finnes her. Men det  jeg gjerne skulle ha testet her i tillegg, er yogaen som tilbys her flere ganger i uka. Men dessverre var det ingen aktuell time under mitt opphold. Det får vente til neste gang …

Om spaopplevelsen: thalassospa og tangscrub

Etter en dag bak rattet må jeg si det gjorde riktig så godt å bruke litt egentid i et så flott spaanlegg som dette. Produktene var deilig pleiende og thalassospaet innbydende. Badstuopplevelsen gjorde godt, det samme kan jeg si om spaavdelingen.

Men spaopplevelsen som sitter best i i etterkant, er kallbadssittingen med tangscrub. Det er ikke hver dag jeg scrubber kroppen med sagtang, for å si det sånn …  Selv har jeg vokst opp nær havet, men jeg har aldri tenkt at tang er noe jeg skal pleie kroppen min med. Helt ærlig har jeg vel gjort mitt aller ytterste for å unngå tang i havet når jeg har badet. Men tangens velpleiende egenskaper er mange – jeg har nå kjent på kroppen, bokstavelig talt, noen av de pleiende egenskapene tangen har. Huden ble særdeles glatt og myk etter behandlingen, rett og slett.

Badere i Varberg
Under sykkelturen en tidlig morgen, møtte jeg denne duoen, klar for et sjøbad. Som vi ser på bildet, er det nok av tang i Varberg-området!

Om hotellet Varbergs Kusthotell

Hotellet ligger flott til, tett på havet, nært strand og bademuligheter og like ved strandpromenaden som fører inn til Varberg sentrum. Turen inn tar i underkant av ti minutter å sykle. Ønsker du å spasere, bør du beregne en halvtime.

Varbergs Kusthotell er et spahotell med Sveriges eneste thalassospa, og ble kåret Sveriges beste spa under Spa Awards 2016. Hotellet har også en fyldig treningsmeny, med saltimer og utendørs treningsmuligheter. Hotellet har egen Tesla-lader og romslig parkeringsplass. Interiøret er stilfullt, nordisk og fylt med varme naturelementer. Det er en restaurant, med to ulike avdelinger, og frokosttilbudet er bredt og godt. Hotellet er også forøvrig en del av den danske Comwell-kjeden, uten at hotellet bærer preg av å være med i en kjede.

Ryktene sier at det spøker her, som jo henger sammen med historien bak hotellet. Men selv merket jeg selv aldeles ingenting til det (heldigvis), og sov hele natten gjennom. Herlig sted å være, rett og slett. Jeg kommer gjerne tilbake!

Les mer om thalassospaet og Varberg Kusthotell her

Reistips til Varberg

Varberg er selve surfehovedstaden i Sverige, og da hører det med å teste nettopp det, syntes jeg. Det gjorde jeg, og det kan du snart lese om her. I tillegg fikk vi besøkt et par hyggelige spisesteder, jeg dro på sykkeltur langs promenaden og besøkte festningen i sentrum. Flere reisetips for et hyggelig opphold i Varberg kommer!

Reise dit:

Vi kjørte bil fra Oslo langs E6, forbi Gøteborg og til Varberg en times tid lenger sør for Gøteborg. Kommer du deg ut av Oslo uten rush og stopp, klarer du det på rundt en 4,5 timer. Jeg stoppet underveis for å lade bilen og klarte til og med å kjøre feil, så jeg brukte noe lenger tid enn dette.

Det er også mulig å reise med tog: Fra Oslo S tar det 4, 5 timer med overgang i Gøteborg.

Dette inngår i en dagspakke på thalassospaet Varberg Kusthotell

  • Tilgang til havvannsbassenget (thalassobassenget)
  • Varmt- og kaldt basseng
  • Champagnebasseng
  • Tilgang til flere badstuer
  • Opplevelsesdusj med sensory sky og flere dusjopplevelser
  • Fotbad
  • Thalassobadopplevelser i kallbadhuset – tre ulike «sittinger» hver dag
  • Egenbehandling med havvann og produkter fra Phytomer (behandling med alger og mineraler, produktene utleveres ved innsjekking)
  • Tilgang til treningsmeny med mellom fem og syv ulike timer hver dag
  • Treningsmuligheter innen- og utendørs

Les mer om Halland

8 tips til Varberg 

Surfing i Apelviken

Spabehandling på The Retreat Club i Falkenberg 

Matdestinasjonen Falkenberg 

Tylösand: strand, spa, musikkhotell og vandringsled

Varbergs Kusthotell - Sveriges eneste thalassospa
Varbergs Kusthotell under en dramatisk himmel

invitert av Visit Halland


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Elsker Varberg! Det er ca 37 mil i fra Oslo. Bregner alltid ca 3 timer og 45min uten stopp på strekningen uten kø så klart

error: Content is protected !!