Betlehem. Verdens mest kjente fødested

Byen der hvor Jesus ble født ligger ikke lange kjøreturen unna Jerusalem. Man kunne altså tro det ville være mange andre besøkende til Jesu fødested midt i påsken. Det er det ikke.

Det kan imidlertid ha en sammenheng med at vi nå har beveget oss over til Vestbredden, og dermed inn på palestinsk område.

Vi drar til Bethlehem Skjærtordag formiddag. Det er en fin dag, solen skinner, og temperaturen begynner å ta seg opp. Nidal er vår guide for dagen. Han har god erfaring med å guide turister rundt i Church of Nativity – han kan sågar slå til med noen svorske gloser. Men den største fordelen med å ha en egen guide til kirken, som egentlig er to basilikaer bygget over hverandre, er at han vil ta oss med til krypten som befinner seg under kirken, og som skal være åstedet for hvor Jesus av Nazareth ble født.  Her vil han vise oss nøyaktig stedet hvor det sies at Jesus ble født, og hvor han skal ha blitt lagt like etter fødselen.

Jeg lyver om jeg sier det ikke var noen andre i kirken denne dagen. For det var det. Men det var overraskende få. Likevel er jeg glad det var noen troende  på besøk: jeg fikk da med egne øyne se den store betydning det har for troende besøkende å se, ta på og oppholde seg der hvor Jesus Kristus skal ha kommet til verden.

Beth-lehem betyr «House of bread». Kirken som er bygget her til minne om Jesu’ fødsel er 1700 år gammel, og over denne kirken er det bygget en basilika, som er 1500 år gammel – og er den eldste basilika i Israel. Vi går inn i bygget via en svært lav Ottoman-dør: høyden skulle holde hester ute. Dessuten skulle besøkende gå inn i bygget med respekt. Pliktskyldig ærefyllt og med en påtvungen nødvendighet, men like fullt respektfulle for det som venter oss, beveger også vi oss krumbøyde inn blant en rekke 800 år gamle søyler med malerier av korsfarere. En av dem viser Hellig Olav, får vi vite.

Kirken benyttes av tre trosretninger; armensk apostolsk, gresk ortodoks og romersk katolsk. Her guides vi rundt i de ulike tilbedelsesrom, det ene flottere enn det andre. Men den store opplevelsen var naturligvis å bli vist rundt nede i krypten, under selve kirkerommet.

Church of Nativity er å finne på Unescos liste over verdensarven, men også på Unescos liste over verdensarv i fare.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
error: Content is protected !!