Verdens minste stat

Midt i Roma ligger verdens minste stat med postkontor, bank, museum, kirker og rundt regnet tusen innbyggere. 

Dette er Vatikanstaten, katolikkenes sentrum, landet der Paven bor, og der nærmere fem millioner besøkende strømmer til hvert år for å se hans private kapell. Det sixstinske kapell rommer også som kjent kanskje verdens mest berømte takmaleri – Michaelangelos ”The Creation of Adam”.

Denne artikkelen er fra 2014.

Roma, Vatikan, Italia
Vatikanstaten ligger midt i Roma by, med en stor mur som omkranser dette lille landet.
Foto knipset fra parken Villa Borghese med Piazza del Poppolo i front – av Reiselykke

I Vatikanstaten finner vi de berømte institusjonene Basilica di San Pietro og Museo Vaticana – begge deler et must å besøke for den som befinner seg i Roma.

Les også: Monti i Roma

Verdens største katedral

I Peterskirken, Basilica di San Petro in Vaticana, ligger 28 tidligere Paver og helgener gravlagt. Noen av dem under kistelokk i glass og med ansiktsmasker av bronse, andre i vakkert utformede, men lukkede gravkamre. De øvrige pavene ligger gravlagt i grotter (Sacre Grotte Vaticani) og kirker rundt omkring.

Kirken er overdådig utsmykket, med figurer av marmor og gulldekorerte tak.  I et monter på høyre side ved inngangen finner vi det som regnes som St. Peterskirkens mest betydningsfull kunstskatt utstilt: Michaelangelos Pietà, den sørgende Maria.

Artikkelen fortsetter etter bildene under

Raphael versus Michaelangelo

Brorparten av de 5 millioner besøkende i Vatikanet kommer hit for primært å oppleve ett rom: Sistina Capella, Pavens eget kapell. Daglig strømmer 20 000 besøkende gjennom dette rommet ene og alene. Ikke rart det nå er fotoforbud.

Men før man kommer dit, må man passere en lang rekke kunstferdig utsmykkede rom. Vi passerer det ene takmaleriet etter det andre, smalganger med tunge, vevde veggtepper, og stuer og rom med storslåtte malerier som skildrer bibelhistorien, hedonismen og samtiden. Her er de virkelig store kunstnerne representert, hvorav de flamske kunstnerne regnes som de beste, i følge vår guide. Til syvende og sist, er det to kunstnere slaget står mellom. Nemlig:

Hvem var den dyktigste kunstmaleren av Raphael og Michaelangelo? Jeg tenker det er opp til øyet som ser. Men visstnok skal Michaelangelo være den som gikk av med seieren. I hvertfall om man ser til bildet under – som vi får vite tolkes som en viss form for hyllest til Michaelangelo, malt av Raphael.

Les også: Reisetips til Roma – den evige stad

Raphael, Vatican, Rome
I Pave Julius IIs rom illustrerer Raphaels maleri School of Athens kristendommen versus hedonismen. Mannen ved skrivebordet forestiller Michaelangelo, og er Raphaels hyllest til sin kollega / konkurrent Foto: Reiselykke

Vatikanmuseet er så enormt, så massivt, at man blir rent svimmel av alle inntrykkene. Men vi skal videre, inn til det helligste hellige.

Det sixtinske kapell

Dette store, avlange rommet er kjølig, mørkt og høyt under taket. Her finner vi blant annet Michaelangelos berømte takmaleri, som han brukte 4 år på å fullføre. Med stearinlys som eneste lyskilde, lå maleren oppe under taket og slet med vanskelige arbeidsstillinger og maling som dryppet ned i øynene.

Hele veggen bak alteret er også dekket av et maleri skapt av Michaelangelo. Dette forestiller dommedag. Til venstre i maleriet, er en skildring av de oppstandne, mens høyre side er dekorert av fordømte mennesker, på vei til Helvete. Les mer om det sixtinske kapell på Wikipedia.

Bildene over er fra ulike deler av Vatikanet, men ikke det sixtinske kapell, da det er fotoforbud i dette rommet.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!