Vulkansk vinvidunder: En reise i vin på Santorini

Vulkansk vinvidunder: En reise i vin på Santorini

Santorini-vin er noe av det beste Hellas har å by på av vin – og det er nok en god grunn til å ta turen til Santorini. Her er tips til vinsmaking av god vulkansk vin på Santorini!

Vi dyrker stort sett våre egne vindruer her på Santorini

Det sier vår hyggelige vinkelner for kvelden. Vi har funnet oss en særdeles god restaurant i Pyrgos, Santorinis høyest beliggende by og tidligere hovedstad på øya.

Merk: Denne artikkelen er fra 2015

Vinopplevelser på Santorini

Cava Alta er en rustikk og lun restaurant, utenfor turisttråkket, som serverer rause porsjoner av lokale og tilsynelatende spansk-inspirerte retter. Og vin!

Vår hyggelige servitør forteller om druer og dyrking, og selv om vi alt har vært på vingården Santo Vinos’ mer kommersielle utsalgs- og serveringssted, smakt på vin og nytt den berømte solnedgangen derfra, får jeg mer igjen for å stille vår nye hjelper noen vin-spørsmål.

vin på sardinia

Vindyrking på Santorini

– På grunn av vinden, som blir for tøff for vindruene her på Santorini, vokser druene inne under busken.

Det forklarer altså de flatstrakte buskene vi ser over alt på vulkanøya. Særlig her i høyden av øya, ligger de slappe og små ned mot bakken.

Hun fortsetter: – Slik beskyttes druene for vinden. Dette er også grunnen til at innhøstingen begynner allerede i juli/august, forteller hun. – Høstvinden blir rett og slett for tøff for dem.

Størsteparten av Santorini-vinen kommer fra den lokale druen Assyrtiko. Hele 70 % av arealet består av denne vi druen. Andre lokale varianter er Athiri, Aidani, Mandilaria og Mavrottragano.

vin på santorini

Jordsmonn og dyrkeforhold

I den varme, tørre greske sommeren, der regn er sjelden kost, er det tåken som kommer sigende på nattestid som gir druen den fukten den trenger. Helt fra solnedgang sparer druen på fukten til dagen etter, når det er som varmest og den sårt trenger fukten som aller mest.

En annen interessant ting, er at vinstokkene her på Santorini tilhører de få vinmarker som ikke har blitt angrepet av sykdommen phylloxera, som for eksempel vinområder som Chablis på et tidspunkt ble sterkt skadelidende av. Årsaken skal være den høye konsentrasjonen av sand i den vulkanske jorda. Dermed er de fleste av vinmarkene over 100 år gamle, med ditto vinstokker.

Vindyrking i bronsealderen

I følge magasinet Greece is Sanorini, har Santorini noen av verdens eldste vingårder i verden, som det fortsatt drives dyrking. New York Times sjefskritiker, Eric Asimov, skal ha skrevet følgende:

Disse vinene gir lovnad om eventyr

Jeg er ganske så enig, sett med min betraktelig mindre erfarne smaksløker. Men de hvite Santorini-vinene jeg selv falt for, er full bodied og runde i smaken, med betydelig eikesmak.

Men kanskje mer interessant, er at de arkeologiske utgravningene av Akriti (som jeg også kommer inn på i den kommende guiden til Santorini) tyder på at vin ble dyrket her på øya helt tilbake til bronsealderen. Funnene inkluderer druekjerner, oppbevaring for vin og veggmalerier av vindyrking.

vin på santorini

Reisetips for vinglade på Santorini

Tips til vingårder på Santorini

Dette er tre forslag til vingårder man kan besøke på Santorini
– Santo Wines i Pyrgos
– Domaine Sigalas i Oia
– Gaia Wines ved Black Beach

Priseksempel:

Vinsmaking og utsiktspunkt for solnedgang hos Santo Wines kostet 14 € for to gl. vin og fat m ost/brød/oliven (da artikkelen ble publisert)

vin på santorini

Vinturer på Santorini

Det finnes flere selskap som tilbyr guidede turer på Santorini Wine Tour er eldst, og har fire ulike vinpakker fra €75-110 (da artikkelen ble publisert)

Noen vinfavoritter fra Santorini

Disse vinene likte vi best:

  • Sigalas Santorini, 2014
  • Santorini Nykteri Reserve, 2013
  • Estate Argyro, Assyrtiko French Oak Fermentet, 2014
vin på Santorini
På Sardinia produseres også den kanskje enda mer kjente søtvinen VinSanto: den hellige vinen. Nyplukkede druer legges til tørk på toppen av hustakene i et par uker, før den presses. Når den er mørk rød, som her, har den blitt modnet. Vinen er kompleks – og søt.
Mer fra Santorini
Santorini – Hellas’ vakreste øy?
Carpe Diem Santorini: hvit eleganse
Huleboer-luksus på Santorini

Interessert i å lese flere artikler om vin, vinsmaking og vingårdsbesøk?

Kilder: Samtaler med vinkelnere på Santorini og vineksportører i Athen (2014), vingårdsbesøk på Santornini og Chablis, vinsmaking i Athen (2014), magasinet Greece in Santorini (2015), samt Perivolas vinmeny med bakgrunnshistorie om øyas vinkultur.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Så kult! Jeg så for en eller annen grunn for meg at det var for værhardt på Santorini for å kunne dyrke druer, så dette var jo en fin overraskelse. Jeg var selv på øya for mange herrens år siden, men dengang var jeg for ung til å drikke vin. Så da må man jo nesten bare dra tilbake! 😉

  2. Hei, Renate. Skjønner du tenkte det, og vinrankene lå jo betraktelig mer langflate der enn i andre vindistrikt jeg har besøkt. Men de var veldig stolte av vinen sin, og med god grunn. Så absolutt et sted å dra tilbake til igjen, også av den grunn 😉

error: Content is protected !!