2015: Et år med reiselykke

2015: et år med reiselykke
Slik kan man ha det … på Santorini

2015 har vært litt av et år – med reiser hit og dit, der opplevelsene har stått på rekke og rad. Jeg har gjort ting jeg ikke kan, ting jeg ikke egentlig tør, og jeg har møtt så mange flotte mennesker.

Årets reiseminner rekker langt og lenge. Noen har jeg delt tidligere. Andre vil jeg fortelle om senere. Men tiden er inne for meg å reflektere over året som har gått, hva jeg har lært og erfart – og deler med dette noen reiseopplevelser og reisetanker med deg.

Jeg har besøkt 17 land, 2 arkeologiske utgravinger, rundt 15 Unesco-steder, og mer enn 20 museum. Jeg har reist med fly, tog, bil og båt. Jeg har padlet, syklet, svømt og snorklet. Jeg har blitt dampet i et kyllingbur, bodd i en grotte, og svingt meg i lianer med apekatter.

Jeg har klappet en diger elefant, sett ham i øyet, og skjønt. Jeg vil fortelle mer om mitt møte med elefanter i en annen artikkel.

Jeg har kjørt bil i Oman, i fjellene i Marokko, Montenegro, Kroatia, Hellas, Sverige og (naturligvis) her hjemme i Norge. Jeg har vært på biltur i veteranbil med sjåfør i Italia. Jeg har vært på sykkeltur på Skaftö i Sverige og jeg har syklet fra tempel til tempel i Sukhothai i Thailand. Jeg har syklet langs Kotor-bukta før hanen galte, for å nå toppen av bymuren i Kotor før sola sto opp – og jeg har stått på toppen av lille Borgøy i Rogaland.

Jeg har også padlet i Kotor, langs svenskekysten, i norske fjorder og på stille vann. Jeg har vært på matlagingskurs og jeg har zip linet for første gang – i regnskogen på Trinidad – og overlevd (!). Siden det gikk så bra, gjentok jeg suksessen knappe måneden etter i regnskogen i Sør-Thailand. Da svingte jeg meg også i trærne, balanserte på hengebruer, liner og stokker som beveget seg – og jeg klatret og svettet, det hele i selskap med apekatter.

Du kan se reisevideo fra zip lining på Trinidad her (1 min.) 

Da var det mer fredsommelig og behagelig å snorkle i havet utenfor Tobago i Karibbien og i Siam-bukta mellom Thailand og Kambodsja. Men jeg har også prøvd flere nye ting jeg ikke kan, som fluefiske i Italia, jeg har vært på kurs i stand up paddleboard, jeg har vært risbonde i Thailand og jeg har vært på trøffel-jakt i styrtregn i Italia.

Du kan også se reisevideo fra en vakker dag på Tobago her (1 min.)                                                                            

Du kan se reisevideo fra øyhopping og snorkletur i Klong Prao her (2 min.)

Og jeg har opplevd kultur. Jeg har vært på arkeologiske utgravninger, som Citta Romana i Sant’Angelo in Vado i Italia og Akritiri på Santorini. Jeg har besøkt kirker, moskéer og operahus. Jeg har besøkt museum som The Frick Collection i New York, Smithsonian Museum of American History i Washington DC, Churchill-museet i London, Moesgaard museum i Århus, Palazzo Ducale i Urbino og Kristinehamns Konstmuseum i Värmland.

Du kan se reisevideo fra Oman her (2 min.) 

Jeg har også fått besøke Unesco-steder, som Bahla-fortet i Oman, Kotor-området i Montenegro, Dubrovnik i Kroatia, Sukhothai i Thailand, Urbino i Italia, Djamaa al-Fna i Marrakech og hatt et gjensyn med Bryggen i Bergen. Jeg har vært på festivaler, som Øya-festivalen i Oslo og Loy Krathong-festiavalen i Thailand. Jeg har vært på  teater, opplesninger og lest bøker. Av konsertopplevelser var nok høydepunktet å oppleve Nick Cave i Royal Albert Hall.

Du kan se reisevideo fra juleopplevelser i Royal Albert Hall her 

Artikkelen fortsetter under bildet

2015: et år med reiselykke

Lyslykter under Loy Krathong i Sukhothai i Thailand

Jeg har hatt mange gode og noen litt rare lokale mat(kultur)opplevelser, og jeg har spist gourmetmat i fancy storby-omgivelser. Jeg har fått servert fritert flyvefisk til frokost på Tobago, spist bake and shark på Trinidad, fått servert verdens beste kylling-tajine høyt oppe i Atlas-fjellene. Men de friterte insektene på nattmarkedet ved Sukhothai i Thailand sto jeg over …

Jeg har også spist dim sum i New York, iransk mat tilberedt i Oman, tapas-tapas-tapas i Spania, Michelin-mat i Århus og pasta og trøfler i Italia. Jeg drukket mimosa til brunch i Washington DC, jeg har smakt på vulkanske viner i solnedgang på Santorini og jeg har drukket min første rum punch på karibisk beach party.

Artikkelen fortsetter under bildet

trinidad og tobago

Soursop smaker slett ikke sour. I hvert fall ikke som juice …

Jeg har svømt! Jeg har badet i vakre Nylon Pool på Tobago, plasket i havet ved Sunj stranden på Lopud, hatt (tilsynelatende) hele Kotor-bukta for meg selv, og tatt årets første norske bad i Oslofjorden sent i august – da sommeren endelig kom.

Artikkelen fortsetter under bildet

2015: et år med reiselykke

En svømmetur i Kotor-bukta – tilsynelatende helt alene …

Jeg har sovnet til lyden av høylytte gekkoer og våknet til messing fra buddhistiske munker. Jeg har vært på båtturer på Vestlandet, på Oslofjorden, i Klong Prao, i Kroatia, på Trinidad og på Tobago. Jeg har vært på båttur inn i mangroveskogen, og jeg har padlet i den svenske skjærgården – men også i Montenegro, i norske fjorder og stille vann. Jeg har sett imponerende og variert natur, fugler og dyr. Jeg har vandret elvelangs i regnskogen. Jeg har observert utallige kolibri, rød-ibis, og flaggermus. Jeg har sett utrydningstruede tiger-unger tett på, jeg har svømt med stripete “gullfisker” og blitt bedre kjent med elefanter og deres utfordringer.

Du kan se reisevideo fra padletur langs svenskekysten her (1 min.)

Artikkelen fortsetter under bildet

Tiger i Nordens Ark

På Nordens Ark i Sverige kom vi tett på utrydningstruede Amur-tigre

Jeg har besøkt en grotte på Trinidad og bodd i en annen grotte på Santorini. Jeg har overnattet på herregårder, bondegårder og privat. Jeg har overnattet på boutique hotell og luksus-hotell. Jeg har overnattet i riad, på kashbah, og på øko-hotell. Jeg har overnattet på digre resorter og enkle strand-hotell. Og jeg har vært på hyttetur alene, med venner og med familie.

Jeg har lært mer om øko-turisme, masse om lokalmat og jeg lærer stadig mer om hvordan jeg kan reise mer ansvarlig.

Artikkelen fortsetter under bildet

hotell i marrakech, hotell fellah

Hotell Fellah drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.

Reiseminner er det også mange andre som har. I løpet av året har dere kunne lese reisetips og inspirerende reisehistorier fra intervjuobjekter og skribenter her på Reiselykke.

Om du ikke fikk det med deg, her er de:

Lurer du på noe vedrørende reisevaksinering? Zoolog og vaksinelege Gunnar Hasle uttaler seg om viktigheten av riktig reisevaksinering her på Reiselykke.

Jeg er så takknemlig for alle møtene jeg har hatt på min vei. Alle mennesker som har delt opplevelser, reisetips og inspirasjon med meg. Alle som har vist meg sitt nærområde, sine prosjekter, det de brenner for.

Og jeg er glad for alle jeg møtte på reiser i 2014. Flere av dem har jeg holdt kontakten med. Ikke minst tre av dem,  som i dag mine med-gründere av Nordic Nomads.

Noen nye reisevenner har jeg også fått i løpet av i år. Andre mennesker har jeg møtt lokalt, og kanskje vil jeg aldri se dem igjen. Men de er ikke glemt. Dette er noen av dem:

 • Den belgiske hotelleieren som gikk langt utenfor forventet service og tok oss med opp i fjellene i sin jeep – kun for å vise hvor fantastisk vakkert det var bakenfor dalen, de høye fjellene, og som rett og slett ønsket å vise oss mer enn sin helt unike kashbah
 • Den riad-ansatte ikke-engelsk talende, som tålmodig brukte en halvdag på å dra med oss til nærmeste by (to timer unna) og ta bussen hjem, da det viste seg at det ikke lot seg gjøre å betale med kort – og at det ikke fantes kortmaskin i det hele tatt i Imlil (han fikk en velfortjent bonus, for å si det sånn).
 • Dattera til trøffeljegeren, som trives best i landlige omgivelser, og ønsker å bo i fjellene i Marche resten av livet

Artikkelen fortsetter under bildene

Jeg ble også sjarmert av

 • de to unge guttene jeg møtte i basaren i Muskat
 • 13-åringen Mathilde som var med mamma Laura på jobb og serverte oss i lokalene til slakteren i Acqualagna
 • Adrian og Lars som leverer og lever av økologisk østers og blåskjell
 • søskenparet Stein og Kaye som driver et lite fem-roms pensjonat på Tobago
 • to gamle damer hos Chong-folket som viste sine gamle massasje-kunster – og som garantert fortjente en massasje mer enn meg.

Artikkelen fortsetter under bildene

Jeg er rik på flotte kultur- og naturopplevelser, fine møter med mennesker og dyr, på gode mat og vin-opplevelser og overnattinger i stilige hotellrom eller unike steder. Men jeg har også hatt en og annen bump in the road. Det hører så klart med i en så aktiv reisetilværelse.

For jeg har også opplevd å ha minst tre slanger litt for nære etter min smak … Jeg har vært båtsyk, bilsyk og søvnløs. Jeg har hatt hovne øyne, tunge bein og dårlig mage. Jeg har mistet et døgn i feberhete på et hotellrom alene langt borte. Jeg har hatt jetlag og har nesten kjørt av veien i Oman. Det kunne virkelig gått riktig ille. Men stort sett har det gått bra!

Et år på reise har gått ufattelig fort. Jeg har så mange minner. Så mange nye venner og bekjentskaper. Noen vil vare, andre forsvinner. Men minnene er jeg ganske sikker på at varer ved.

Mange av reiseminnene har jeg delt med min mann. Andre har jeg delt med annen familie, venner eller reisejournaster, – bloggere og -fotografer fra rundt omkring i verden. Men jeg har også reist alene. Her kan du lese om 15 ting jeg har lært av å reise alene.

Nå er jeg klar for et nytt år med nye reiseopplevelser og nye møter med mennesker jeg ikke ville møtt på annet vis. Jeg er også spent på min nye oppgave som ambassadør for Impact Norway, og det vi skal jobbe sammen om i det nye året.

Artikkelen fortsetter under bildet

2015: et år med reiselykke

Jeg har sett utallige vakre solnedganger. Denne er fra Santorini

Henger du fortsatt med?! Å, takk! 😀 Jeg vet dette er tidenes lengste innlegg fra denne kanten …

Følg meg gjerne på reise i det nye året, få flere reisetips, reiseinspirasjon og møte mennesker som reiser eller der de bor:

Du finner Reiselykke på Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat (reiselykke). Jeg tenkte også jeg skulle lære meg mer om Pinterest i året som kommer. Jeg kommer nok også til å lage flere reisevideoer. Reiselykke har egen youtube-kanal. Den har hele 3 abonnenter! ha-ha 😀 Har du lyst å bli nummer 4?! 😉

Og visste du? Melder du deg på nyhetsbrevet, får du en månedlig oppdatering rett i innboksen. Kanskje vil en og annen konkurranse eller et godt tilbud dukke opp også.

Nå vil jeg ønske DEG et riktig godt nytt (reise)år!

Tusen takk til du som leser dette, til du som har fulgt Reiselykke i løpet av året, til du som har kommentert, sendt meg e-poster, stilt spørsmål og inspirert meg på veien. Jeg er takknemlig for at nettopp du gir av deg selv på denne måten.

Nå håper jeg du slår følge på veien også i 2016, og at du selv vil dele reiseopplevelser og reiseplaner meg – gjerne i kommentarfeltet under.

Er det noen temaer du ønsker spesielt å vite mer om, eller er det noe du ønsker jeg skal skrive mer om her på reiselykke.no? 

Eller er det noe du lurer på, trenger hjelp eller tips om? Som alltid: send gjerne en e-post om du ikke ønsker å legge igjen spørsmål i kommentarfeltet.

Artikkelen slutter under bildet

Ourika dalen, Marokko

Årets vakreste naturbilde på Reiselykke? Fra Ourika-dalen i Marokko, med enger av ville blomster og valmuer, mot snødekte Atlas-fjell.

Hva er ditt største reiseminne fra året som har gått?

Hva drømmer du om å oppleve i året som kommer?

Jeg gleder meg til å høre fra deg!

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

12 kommentarer

 • Hjelpe meg for et år du har hatt! Jeg får helt bakoversveis. Ser ut som du har rukket utrolig mye, og fått utrolig mange flotte nye opplevelser og bekjentskaper. Gleder meg å se hva det neste året har i vente. Et riktig godt nytt reiseår til deg, Mette 😀

 • Imponerende! Skulle nesten tro du hadde hatt flere døgn utenlands enn hjemme i Norge dette året 🙂 Det er mange inntrykk å fordøye etter et slikt år! Gleder meg til et nytt spennende år med forhåpentligvis like spennende destinasjoner og turer sammen!

  • Mette sier:

   Hei Elisabeth. Ja, jeg har nok en del døgn borte fra egen seng i år, som i fjor.

   Og takk det samme! Reisen din til Peru og Galapagos høres bare helt fantastisk ut! Dét har jeg lyst å oppleve, en gang. Machu Picchu er et sted jeg virkelig drømmer om å oppleve.

   La oss håpe vi får muligheten til en reise eller to sammen også i året som kommer 🙂

 • Kjersti sier:

  Så mange flotte steder og fine bilder! Gleder meg til å følge deg videre på reisene i 2016! 🙂

 • Marthe sier:

  Oj, så mange plassar du har vore, og så masse du har opplevd! Herlig. Lykke til i 2016.

 • Fantasiresor sier:

  Wow vilket år! Hoppas vi ses på någon mer resa i år 🙂

 • For et fantastisk reiseår, 17 land da gitt! Herlig! Bildet av tigerbabyen var bare helt nydelig.

  • Mette sier:

   Hei Maria. Ja, det har vært spennene og lærerikt! Takk, så hyggelig å høre du syntes bildet av tigerbabyen var fint. 🙂 De var virkelig skjønne, alle tre. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.