2016: et år med reiselykke

2016 har vært et år fylt med storbyreiser og eksotiske reiseopplevelser, aktive reiser og gode mat- og vinopplevelser – for ikke å glemme all den vakre naturen jeg har fått oppleve.

Reisene har tatt meg rundt i Norge og til i alt 14 land, hvorav fire er nye bekjentskaper. Jeg har også hatt mange gledelige gjensyn og mange timer i bil fra sted til sted. Jeg har reist med Norges bratteste tog og med lyntoget Shinkansen i Japan. Jeg har flydd (for) mye og benyttet egen kraft til å reise fra sted til sted:

5 ting du må gjøre på Færøyene

Jeg har padlet alene på stille vann, syklet mil etter mil med gode reisevenner, ridd på hest på Færøyene og i Danmark. Jeg har vandret gjennom Unesco-områder, over fjellet til en utrydningstruet bygd og til topps på Kjeragbolten i Rogaland i tjukk tåke.

Jeg har testet saunagus for første gang, kjørt rib og prøvd (og feiget ut under) rappellering fra en klippe. Jeg har sovet som en prinsesse i huset der poeten Lord Byron en gang bodde, bodd i en nedlagt tefabrikk på 2 000 moh., overnattet i telt innerst i Lysefjorden og jeg har sovet på gulvet i en ryokan på tradisjonsrik japansk vis. Flere unike hotellopplevelser finner du her.

Og jeg har spist og drukket: sushi og wagyu-biff i Japan, ræst på Færøyene, hoppers og curry på Sri Lanka, samt vært på vinsmaking i vinmarkene i Priorat og Penedés i Spania. Jeg har funnet nye restaurant-favoritter til i London og andre gode restauranter å anbefale videre fra Lisboa, Berlin, Tokyo, Galle, Colombo, Stockholm, Los Angeles og Bergen.

Jeg har hatt mange fine kulturopplevelser, både hjemme i Oslo, men også ute i verden. Men den største konsert-opplevelsen var nok da vi dro til Desert Trip i California, der artister som Bob Dylan, The Rolling Stones, Paul McCartney, Neil Young, Roger Waters og The Who opptråtte.

Men de sterkeste minnene er kanskje først og fremst fra de mange vakre naturopplevelsene jeg har hatt i år. Noen har jeg alt nevnt, men andre må ikke stå glemt:

Her er årets reiseopplevelser, måned for måned

Januar

Året startet vi på ei strand på mangfoldige, frodige Sri Lanka. Med tærne i sanden kunne jeg ønske det nye året velkommen med min kjære ved min side. Men Sri Lanka er ikke et land det holder å reise til for strandliv alene: her er for mye å se, oppleve og gjøre. Naturopplevelsene, dyrene, Unesco-stedene og byer som Galle må oppleves.

Jeg var også turist i egen by, da mine foreldre kom på Oslo-besøk.

Februar

Sammen med Elisabeth fra Nordic Nomads dro jeg til Nord-England, invitert av Visit Britain. Der fikk jeg noen korte timer i Newcastle, vi jaktet på slott, fikk en natt på eksklusive Seaham Hall og besøkte den fantastiske bokhandelen Barter Books.

Jeg fikk også et gjensyn med Lisboa i Portugal, omtrent 15 år etter mitt første besøk der. Det ble et gledelig gjensyn, i en spennende og veldig vakker by.

Mars

I mars reiste jeg først alene tilbake til Cinque Terre for å gjøre litt nærmere research for å oppdatere blant annet denne reiseguiden til Cinque Terre – noe som også resulterte i min første e-guide for salg på Reiselykkes egen nettbutikk.

I påsken gikk turen til spennende, eksotiske Japan. Der var det duket for storbyopplevelser i Tokyo og vi søkte oss frem til trendy Tokyo utenfor turisttråkket. I Kyoto så vi en ekte geisha og utallige templer. Vi dro til Hiroshima 70 år etter atombomben falt, fant en fullt gjenoppbygget by, men med sterke påminnelser om den grusomme hendelsen. I Narita overnattet vi endelig på en ryokan før returen til Oslo.

April

I april dro Elisabeth, Ingeborg og jeg fra Nordic Nomads til Flandern på sykkeltur. Der fant vi oss godt til rette i Unesco-byen Brugge. Turen planla vi i samarbeid med Visit Flandern. Her er en filmsnutt fra turen:

Dernest ventet et gjensyn med Danmark, da jeg var invitert av Visit Denmark for å oppleve Aalborg, Europas lykkeligste by – samt teste saunagus for første gang. Det ble også tid til en liten ridetur på stranden ved Skallerup.

Mai

Mai var måneden for norgesopplevelser i fleng: Jeg fikk endelig tatt meg en tur med Flåmsbana, Norges bratteste togreise. Jeg vandret blant epletrær i full blomst og fra fossefall til fossefall i Hardanger og til toppen av Fløien.  Jeg har delt mine favoritter fra studentbyen Bergen og jeg har endelig fått testet Engø gård, da min mann og jeg dro dit for å feire bryllupsdagen vår.

Juni og Juli

Sommeren bød på mang en tur på Oslofjorden, padleturer i Vestfold og regnfylte dager i og rundt Haugesund. Jeg likte meg utrolig godt på Korsika, der vi tilbrakte noen fine sommeruker med å reise mer eller mindre hele øya rundt.

Vel hjemme på vestlandet dro jeg på telttur til Lysefjorden for å gå til Kjeragbolten i tåka sammen med min søster.

August

I august bar det endelig til Færøyene med Renate og Elisabeth fra Nordic Nomads. En tur vi planla og som vi samarbeidet med Visit Faroe Islands om. Her vandret vi til Gásadalur og opplevde naturen på mange ulike vis. Vi spiste også tradisjonsrik, lokal mat og vi gjorde oss kjent i Tórshavn.

September

I september gikk turen til St. Tropez-halvøya i Frankrike, der jeg samlet drøssevis av reisetips til senere. Dernest gikk turen til Barcelona, hvor jeg var invitert med på vinreiser rundt i Penedés og Priorat av Torres.

I høstferien dro vi tilbake til Carlifornia for et gjensyn med Los Angeles, en liten visitt i Malibu, Santa Monica og Venice, før vi dro dit målet for reisen egentlig var, til Indio i Palm Springs for Desert Trip-festivalen. Det ble også tid til en liten roadtrip i Joshua Tree National Park. Her er en filmsnutt derfra:

Oktober og november

Dette var månedene der storbyreiser sto i fokus. Tre helger på rad førte meg til tilbake til Berlin med min niese og mann, til Hamburg for før-åpningen av Elbphilharmonie og til Stockholm for et møte med PATA og på jakt etter trendy SoFo.  Flere tips til både Berlin, Hamburg og Stockholm kommer i 2017!

Desember

Til sist ble det et gjensyn med London i desember, da jeg besøkte en av mine favoritt-byer nok en gang sammen med familie. Jeg lanserte også Reiselykkes egen nettbutikk for digitale utgivelser og publiserte min første e-guide for salg der.

Og nå går jeg julen i møte med familie i hjembyen Haugesund. Dernest venter Seychellene! Der skal vi på øyhopping og starter først på øya Mahé.

Det har også vært andre hyggelige opplevelser knyttet til Reiselykke:

Våren 2016 fylte Reiselykke 5 år, og her er en film på tre minutt fra fem år med reise:

På starten av året ble Reiselykke sølvvinner i Travel Markets kåring av Norges beste reiseblogger og jeg fikk to tildelinger av Liebster Awards. Reiselykke ble også nominert til Best i tekst, der kåringen foregår på nyåret.

→ Reiselykke er også nominert til Årets reiseblogg 2017. Her kan du lese hvordan det gikk.

Det har vært avholdt to konkurranser på Reiselykke, med skikkelig fine premier om jeg skal si det selv:

  • En reise for to med to-netters opphold på flotte Hotel Comwell Hvide Hus, med en 4-retters restaurantoppelevelse på Mortens Kro og inngang med lunsj på Kunsten ble sponset av Visit Denmark – vinneren ble Bjørg Cannavo.
  • Et opphold for to på det flotte hotellet Pigalle i Gøteborg, inkl. frokost og Göteborg City Card for to ble sponset av Visit Sweden – vinneren ble Elisabeth Houlder Varvin
-> Meld deg påmånedens nyhetsbrev her om du ønsker tips om konkurranser, samt reiseinspirasjon, i fremtiden

Reiselykke har også samarbeidet med frilanser Guro Thobru som reiste til Kyushu i Japan på oppdrag for Reiselykke. Les om da hun dro på togtur i Japan her

Flere reiser venter også i det kommende året. Blant annet ser jeg veldig frem til å reise tilbake til Kambodsja i februar og mars. I den anledning har jeg initiert en innsamlingsaksjon til The Lake Clinic som jeg skal besøke på innsjøen Tonlé Sap. Om du vil donere, kan du gjøre det her. Første utbetaling er allerede overført, pengene går uavkortet til den flytende klinikken på innsjøen Tonlé Sap. Impact Norway som står bak dette, er registrert i innsamlingskontrollen.

På nyåret går Reiselykke også nye veier på annet vis – mer om det senere. Enn så lenge ønsker jeg deg en riktig god jul, romjul og nyttårshelg hvor enn du befinner deg i verden.

Reiselykke-hilsen fra Mette 

Her kan du lese oppsummeringer fra tidligere år:  2015 | 2014 | 2013
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. FOR et år, Mette! Helt utrolig hva du rekker med. Det har vært veldig gøy å følge deg og opplevelsene dine i året som har vært, og jeg gleder meg også til å følge med i året som kommer. Ønsker deg et riktig godt nytt (reise)år! 🙂

  2. Det har jo vert veldig hendelsesrikt år for deg, Mette! 🙂 Og for meg var det veldig gøy å se din tur til Sri Lanka, da det var et land jeg ble helt forelsket i. Og hyggelig å se at Lille Adams Peak var også et høydepunkt for deg.

    Gleder meg til å se hva som skjer i 2017!! Gratulerer med 5 års jubileum. Det har nok gitt resultater! Ønsker deg riktig godt nyttår og mange flotte nye reiseopplevelser for 2017!

  3. For et fint reiseår du har hatt! Særlig må Sri Lanka og Japan ha vært flotte turer – for ikke å glemme Seychellene. Jeg var også i Joshua Tree nasjonalpark i 2016. Gleder meg til å følge med på bloggen din i 2017! 🙂

error: Content is protected !!