2017: Et år med Reiselykke

2017 har vært et reiseår litt utenom det vanlige: Dette var året jeg tok skrittet fullt ut, sluttet i jobben som fast ansatt i forlagsbransjen og satset for fullt på egne bein. 2017 var også året Reiselykke ble kåret Norges beste reiseblogg under Reiselivsmessen i Oslo.

Men først og fremst: 

Jeg har reist. Både kort og langt. Alene og med venner og familie. Jeg har gjort ting jeg ikke har gjort før, som

Men jeg har også tatt opp igjen alpint, etter snowboardulykken i de sveitsiske alper. Det var på høy tid!

Her er mitt reiseår kort oppsummert sesong for sesong:

Reiser om vinteren

Jeg startet året som jeg liker det: med tærne i sanden et sted i varmen, sammen med min kjære. Denne gang gikk turen til Seychellene, der vi avsluttet 2016 og startet 2017 med øyhopping mellom tre av øyene. Les om Seychellene her

Vel tilbake bar det til Reiselivsmessen i Oslo, der Reiselykke ble kåret Norges beste reiseblogg. Noe som medførte noe oppmerksomhet, men aller mest i lokalavisene i hjembyen Haugesund. Du finner mer om det her.

Det var også rundt disse tider jeg lanserte min andre reiseguide,  denne som tar for seg Sri Lanka.

Svalbard har jeg sett lengselsfullt mot lenge, og i februar ble det endelig dags. Jeg tok turen alene og var på diverse opplevelser i samarbeid med Hurtigruten Svalbard, som sponset reisen. Der fikk jeg teste blant annet hundesledekjøring, isgrottevandring og snøscootertur.

Etter en svipptur hjemom Haugesund for å feire min fars 70 års dag, ble det dernest en to ukers reise til Kambodsja. Først og fremst for å delta på en kongress av IMPACT (der jeg sitter i styret), men også for å besøke de flytende sykehuskonseptene til The Lake Clinic på Tonlé Sap-innsjøen.

Siden jeg reiste så langt, la jeg inn tid til et gjensyn med templene i Angkor (og deriblant så vi soloppgangen ved Angkor Wat), møtte tuktuk-føreren fra seks år tilbake, dro til Kampot (blant annet på en kjempefin sykkeltur), til Otres Beach, og det ble et sterkt besøk på Killing Fields ved Phnom Penh. Som reisefølge fulgte min venninne Marit med.

Reiser om våren

Etter en ukes tid hjemme ble det en tur til Paris, der jeg var i en hel uke. Først som en weekendtur med min mann, dernest deltok jeg på en pressetur i regi Atout France, der fokus på besøket var lanseringen av kulturprogrammet for våren og sommeren i Paris.

I påsken ble det et gjensyn med venner i USA. Sammen med mine foreldre gikk turen til New York og Washington DC. Og siden dette var deres første besøk der, ble det et gjensyn med de fleste severdigheter også for min del. Men også jazz-opplevelser i New York og ikke minst, en konsert med Billy Joel.

Mai måned ble stort sett viet til diverse reiser i Norge (det er den vakreste tiden!), men en tur til Gran Canaria ble det jammen også. Lokale spanjoler viste oss det beste av øya, noe som ga stoff til en artikkel for de som ønsker å se annet enn strender og bassenger på Gran Canaria – for her satt jeg ikke på stranda og slappet av, nei! Mai ble avrundet med en pressetur til Helsinki, Finlands hovedstad, mange år etter mitt første besøk der.

Reiser om sommeren

Juni startet med en veldig interessant og lærerik pressereise til Galicia, der vi smakte oss gjennom  god lokal mat og spennende viner, reiste gjennom flott og variert natur og til og med gikk oppe på taket til Cathedral de Santiago de Compostela. Det ble også et helt spesielt besøk i et kloster, der vi fikk se munkenes bibliotek. Det er ikke noe alle får, nemlig.

Juni ble avsluttet med en reise til Lofoten sammen med venner, der jeg endelig fikk oppleve midnattsolen og denne vanvittig vakre naturen. Jeg tror jammen det er mulig å få Stendahls syndrom (eller tilsvarende) av naturen der, like godt som av kunsten i Firenze!

Juli ble en måned rik på reiser i eget land, men også med kulturelle opplevelser, som U2-konsert i London, kammerspill-festival i Italia, samt operaen i Verona.

Jeg sjekket ut Londons nye storstue, The Ned, dro videre til Lago de Garda etter et lite opphold i Verona og besøkte nydelige Monferrato i Piemonte, før et flott gjensyn med Cervo og omegn i Liguria.

→ Sommerens oppsummering: En sommer med natur, kultur og mye vær!

I august ble det tid til en liten ukes roadtrip alene i Värmland og Karlstad, i samarbeid med turistkontorene der.

Reiser om høsten

Høsten bærer preg av turer i fjellheimen og når jeg ser tilbake, må jeg si vi har vært veldig heldig med været. Ja visst har det regnet, men det har også vært klare fine dager med høstfarger og mye frisk luft. Det har også vært rom for turer i vest, både Haugesund og Bergen, foruten diverse reiser her på Østlandet.

September startet med en tur til Rotterdam og Amsterdam, der jeg opplevde disse to byene på egenhånd. Veldig kjekt og enkelt å ta tog mellom stedene, og flyplassen Schippol ligger midt i mellom, så det er hips om hap om man vil hit eller dit.

Nydelige september er så vakkert på fjellet, så det ble noen turer til fjells, men også en tur til Bornholm, der jeg igjen kjørte rundt alene. Reisen fortsatte til Barcelona direkte derfra, der det var protester i gatene og hvor jeg blant annet var med på en guidet tur på matmarkedet sammen med venner og bekjente.

Og når vi snakker om Spania: det fortsatte med flere turer til spanske destinasjoner ut over høsten. Først en tur til Mallorca, der jeg blant annet gikk tur alene i Serra de Tramuntana. Mer om det senere! Det ble også en tur til den flotte vinregionen La Rioja, helt nord i Spania. Det var altså her jeg fikk tatt en tur i luftballong (wow!), men også der jeg lærte enda litt mer om vin, samt fikk spist både pinchos og Michelin-stjernemat – det hele en eneste stor opplevelse.

Høstens og årets siste utenlandsreise gikk til vidunderlige Sri Lanka, denne mangfoldige øya som har så ufattelig mye å by på.

Alle reisehistoriene er ikke fortalt ennå. Ikke alle reisetipsene er delt, heller. Det kommer flere her – men også i andre medier Reiselykke samarbeider med. Følg med!

Året avsluttes slik jeg pleide å gjøre det, for flere år tilbake – til fjells, med ull på kroppen og ski på beina. Jeg kommer garantert til å savne suset av palmer, bølger som ruller mot land og den varme sola og sanden mot huden. Men jeg tror det skal bli fint å starte et nytt reiseår med min kjære her hjemme i kjølige nord, høyt til fjells, også.

Hvilke reiseopplevelser som venter for neste år, har jeg ikke den hele fulle innsikt i. Men at 2018 blir et opplevelsesrikt år, er jeg ikke i tvil om! Og hvilke andre reiserelaterte prosjekter jeg for øvrig har jobbet med i år, skal jeg dele mer om på nyåret …

Tidligere års oppsummeringer:

13 minner fra 2013 (engelsk)
2014: Et år med reiselykke
2015: Et år med reiselykke
2016: Et år med reiselykke
 

Hvordan har 2017 vært for deg? 

Om du ønsker å dele dine reiseopplevelser med meg, finner du meg på Instagram @reiselykke
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

15 Comments
 1. Så mange spennende opplevelser! Spesielt Sri Lanka og Seychellene frister veldig. Fikk også lyst til å reise tilbake til Svalbard etter å ha lest om isgrottevandringen din, det er noe utenom det vanlige jeg ikke fikk oppleve når jeg var der selv.

  Godt nyttår 🙂

 2. Hei Jørn!
  Takk for tilbakemelding 🙂 Ja, Sri Lanka og Seychellene kan anbefales – to veldig ulike reisemål, selv om begge befinner seg i varmere strøk. Isgrottevandringen var en helt spesiell opplevelse, det var en underlig følelse å bevege seg rundt inne i en isbre.

  Godt nyttår til dere!

  Hilsen Mette

 3. Herlighet for et hendelsesrikt og fantastisk reiseår! Har du i det hele tatt vært hjemme? Haha. 😀 Svalbard frister veldig kjenner jeg. Selv har jeg også hatt et fint reiseår, hvor reisene stort sett har blitt foretatt på vinteren/våren/høsten, og sommeren tilbrakt hjemme i Norge. Akkurat som jeg liker det best. 🙂

  Jeg synes dessuten det er så imponerende at du sa opp jobben for å satse på Reiselykke og reiseskriving fulltid, det er jo drømmen. Masse lykke til videre i året som kommer. Godt nyttår! 😀

 4. Du har jammen hatt et særdeles innholdsrikt reiseår, og et bra år for bloggen med blant annet førsteplassen på Reiselivsmessen. Seychellene, Sri Lanka og Svalbard lokker veldig for min del, men i første omgang blir det en ny tur til det afrikanske kontinentet om ikke så lenge.

  Godt nyttår, og lykke til med reiser, prosjekter og jobbing det kommende året!

 5. Sikke et dejligt rejseår du har haft Mette og sikke mange lande du har besøgt.
  Svalbard er et sted jeg drømmer om en dag at rejse til. Du har givet god inspiration – tak for det.
  Og endnu engang tillykke med den fine pris – den er fortjent.
  Godt Nytår

  /Annette

 6. Et virkelig flott reiseår du har hatt! Og det var veldig hyggelig å dele reiseopplevelsene i Sri Lanka sammen med deg! Gleder meg til å følge deg på reisene dine i 2018 også, og forhåpentligvis på en reise sammen et eller annet sted i verden! I år blir det endelig min tur til å besøke Svalbard også 🙂 Godt nytt reiseår, Mette 🙂

 7. Godt nytt år, Mette! Det har jammen blitt mange spennende og varierte reiser på deg! Utrolig gøy at vi begge har valgt å ta skrittet vekk fra fast jobb, og prøve oss på egenhånd, dog i litt ulik retning. Ønsker deg alt godt med både reiser og oppdrag i året som kommer! Og takk for to hyggelige uker sammen på Sri Lanka! 😀

 8. Hei Renate!
  Det har vært et aktivt reiseår, ja 😉 Men jo da, jeg har vært hjemme også. Ja, Svalbard var veldig spennende, dit drar jeg gjerne igjen.

  Takk for hyggelig hilsen, forresten. Det har virkelig vært et spennende år på flere vis. Lykke til med reiseåret 2018, Renate. Håper vi ses snart.

  Hilsen Mette 🙂

 9. Hei, Marianne
  Takk for hilsen! Ja, det har vært et aktivt reiseår på flere vis. Leser på Glimt av verden at du har hatt mange spennende reiser også 🙂 Og så spennende med en ny reise like rundt hjørnet, da.

  Et riktig godt nytt reiseår til deg!
  hilsen Mette

 10. Hei Laila.
  Takk for hilsen. Leser på Rundt Ekvator at du har hatt en fint reiseår, du også. Godt nytt (reise)år til deg!
  Hilsen Mette

 11. Hei Elisabeth
  Takk for hilsen her! Ja, det var jammen en flott reise vi delte på Sri Lanka. Gleder meg til å høre om din Svalbard-opplevelse etterhvert.

  Vi ses snart! Og kanskje blir det en felles reiseopplevelse i løpet av året også?

  Hilsen Mette

 12. Hei, Ingeborg
  Ja, dette ble året «we did it»! 😉

  Takk i like så – er spent på hvor reisene tar deg videre etter oppholdet på Sri Lanka. Takk for fine uker sammen der.
  Et riktig godt nytt (reise)år til deg!

  Hilsen Mette 🙂

 13. Hej Mette, sikke et spændende rejseår du har haft. Det har været en fornøjelse af følge alle dine eventyr. Jeg glæder mig til at følge dig i det nye år. Især din rejse til Svalbard er jeg lidt misundelig over, der vil jeg rigtig gerne til en dag 😉

  Godt nytår Mette med håbet om et godt rejseår.

  Hilsen Annette

error: Content is protected !!