2018: Et år med Reiselykke

Tre nye land, to nye alpedestinasjoner, én ny utgivelse og en solid mengde eksterne oppdrag har preget reiseåret 2018. Men mest av alt har reiseåret bestått av fantastiske naturopplevelser i inn- og utland, en snørik vinter, en unormalt varm sommer og herlige lokale matopplevelser både her og der.

I år avslutter jeg året slik jeg startet det: til fjells med snø og skiløyper i høyden, med hvit idyll utfor døra og varme, kos og bøker innendørs. Reiseåret 2018 har vært preget av langt mer vinteraktiviteter enn på lenge, en unormal norsk sommervarme og mange flotte reiseopplevelser i eget land. Likevel har det blitt reiser til eksotiske strøk og storbyopplevelser på meg også i år. 2018 har nemlig også bydd på min både første og andre rundreise i Sør-Afrika, mine første opplevelser av India og Polen, samt flere fine gjensyn med en rekke europeiske land og storbyer.

→ Les også: Mest lest: Topp 10 reisemål i 2018

Følg @reiselykke på Instagram

På Instagram deler jeg opplevelser og reisetips underveis!

Januar

Allerede i januar ble det London-tur på meg i fjor, og da dro jeg også rundt på en togturné i England, og fikk slik sett flere sider ved England, deriblant Bath. Du finner min instastory fra turen i profilen påInstagram @reiselykke

Mette i Bath
On the job: har funnet meg en vinkel å fange katedralen i Bath fra innsiden av det romerske spaet

London står også på planen for januar i år: da skal jeg besøke min niese som studerer der borte. Dernest går turen til Milano og operabilletter på La Scala – dette er #bucketlistmaterial for min del, og noe som har stått på min ønskeliste lenge. Det blir også fint å få sett Milano igjen og få oppdatert byguiden til Milano.

Men tilbake til 2018 …:

Februar

Februar ble i sin helhet tilbrakt til fjells med skigåing og myyye skriving. Det var en tid for å prioritere eksterne oppdrag og oppdatere eguidene til Cinque Terre og Sri Lanka.

Her skriver jeg om da jeg tilbrakte en måned til fjells sammenhengende
Områdeguider fra Reiselykke Media

Mars

Som om jeg ikke hadde fått nok av vinter (jeg som jo elsker varme strøk vinterstid), ble det et gjensyn med de sveitsiske alper i mars. Da gikk turen til Mürren i Sveits, der slalomsporten oppsto. Les artikkelen her og se instastory fra reisen her

Mette i Mürren

Dernest sto årets første Sør-Afrika-reise for tur: den tok meg til Cape Town, Winelands, Garden Route, til Johannesburg og på safari i to ulike nasjonalparker, deriblant Pilanesberg

→ Du finner flere instastorier fra Sør-Afrika i profilen på Instagram @reiselykke
På safari i Pilanesberg

April

I april lanserte jeg konseptet «En smak av …» og mitt første reiseevent sammen med Aschehoug, viet til Sri Lanka. Dernest gikk turen til Montenegro, et gjensyn som resulterte i denne eguiden her.

→ Du kan også se instastory fra reisen i profilen på Instagram @reiselykke
Mette i Montenegro

Mai

I mai ble det tur til Dalen Hotel i Telemark, et oppdrag i samarbeid med Hotel Dalen, Visit Dalen, Vest-Telemark museum og Vandre Telemark. Her hadde jeg tre fine dager alene på reise, før jeg kjørte med elbilen enda lenger vest, for å tilbringe tid med familie.

→ Du kan også se instastory fra reisen i profilen på Instagram @reiselykke
Dalen Hotel - et stykke Norgeshistorie

Men jeg tok også nok en gang turen til Himakånå, som jeg denne gang skulle skrive om for VG Reise. En artikkel som også resulterte i intervju og oppslag i Haugesunds Avis (bak betalingsmur), som visstnok lurte på om Tysvær kommune var beredt på det antall besøkende min artikkel i VG, med flere dager på forsiden, visstnok kunne medføre …

Himakånå

Dernest var det å pakke for varmere strøk, og for første gang ble det tur til India. Og da slett ikke strandområder som Goa, men i stedet IT-hovedstaden Bangalore og området der yogaen oppsto; Mysore. Sterke inntrykk var det, med en uforglemmelig togtur, møter med mange mennesker, deriblant et besøk hos et SOS barnehjem. Dette er mine reisetanker fra India.

→ Du kan også se instastory fra reisen i India i profilen på Instagram @reiselykke
India

Juni

I juni ble det tur til Trondheim for å besøke min studerende niese og en reportasjeserie på tre for VG. Uka etter dro jeg på finfin roadtrip med elbilen og det hyggelige selskap med Helle fra Helles Kitchen. Her sto det spa, surfing og matopplevelser på menyen i Halland, Sveriges riviera. Alle artiklene derfra finner du her.

→ Du kan også se instastory fra reisen rundt i Halland i profilen på Instagram @reiselykke

Dernest var det av gårde til den franske riviera, med venner og invitert i en større feiring der. Jeg la til et par dager, og har så lang skrevet om hotellovernatting på Hotel Le Belles Rives, huset der Fitzgerald bodde, om øya Île-Sainte Marguerite og Juan les-Pins, samt denne saken fra Antibes for VG.

La Guérite, Île Sainte-Marguerite

Juli

Sommeren i år ble jo en av tidenes flotteste – for oss. For bøndene var det en helt annen sak, dessverre. Men vi kunne ikke valgt oss en bedre sommer å holde oss hjemme i Norge: Jeg startet ferien med alene-helg i Odda for ens ærend å gå turen til Trolltunga. Med ny mountainbike, ble også sykling til fjells og langs Rallarvegen, Norges kanskje vakreste sykkelsti.

Trolltunga

Dessverre hadde jeg også en sykkelulykke, der jeg ble presset ut av grusveien av en bil i full fres ved Tuva på Hardangervidda. Dermed tilbrakte jeg ettermiddagen på legevakta i Gol med å fornye stivkrampevaksinen og rense sår. De to neste dagene brukte jeg på å få tak i lokalt politi for å få anmeldt saken. Kontakt ble oppnådd tilslutt, men saken selvsagt henlagt etter «bevisets stilling» (nei, jeg rakk ikke notere bilnummeret der jeg stupte på hodet over sykkelen. Takk og lov for hjelmen, sier jeg bare …).

Tredje høydepunkt i sommer, sammen med tur til Trolltunga og å sykle Rallarveien, var en roadtrip oppover nordvestlandet, sjekke inn på Gloppen hotell, sove i elbilen med camping-mode påskrudd, på campingen i Geiranger. Slik sparte vi også kr. 6 680,- og brukte heller penger lokalt på gode restauranter i bygda. Dernest kjørte vi de nasjonale turistveger Trollstigen og over Sognefjell. Herlighet for et vakkert område, altså. Og med sol er det jo knapt noe vakrere sted å være på denne jord å være enn nettopp norske fjorder og fjell.

→ Du kan også se instastory fra Norgesturnéen i profilen på Instagram @reiselykke
Geiranger
Les også: Reisetanker om norsk turisme

August

August kom, med mitt første besøk i Polen og en tur til Gdánsk og Sopot med søster fra Haugesund.

Ingun og Mette i Gdánsk

Dernest bar det av sted tilbake til Sør-Afrika. Denne gang var jeg invitert av Sør-Afrikas turistråd som ønsket å vise meg Mandelas Sør-Afrika. 2018 markerte nemlig Nelson Mandela 100 år, og reiseruta jeg var invitert med til å følge tok meg gjennom hans liv og landet.

Table Mountain

Som eneste norske medie, fikk jeg følge med i et hektisk program sammen med journalister fra avishus som Le Monde og El Pais. Vi var i alt 16 internasjonale reisejournalister på tur og vi ble etterhvert ganske godt kjent.

Pressetur Sør-Afrika
→ Du finner mine instastories fra Gdánsk og Mandelas Sør-Afrika i profilen på Instagram @reiselykke

September

September startet med en pressetur til Tsjekkia, der fokus var på naturopplevelser og reisemål utenfor Praha. Et lite gjensyn med Praha ble det likevel.

Pressetur til Tsjekkia
På tur med danske og finske journalister

Dette var også måneden for mitt andre reiseevent «En smak av …», der jeg denne gang satte fokus på Sør-Afrika. Det ble servert sørafrikanske viner og en sørafrikansk gryterett. Månedens siste helg ble tilbrakt med venner og mat- og vinfestivalen Stetten på Geilo, fremfor tur til Sør-Korea, som jeg da også var invitert til – men som dermed ikke passet å reise til, denne gang. Venner og familie kommer først!

Oktober

Oktober startet med høstferie i Dolomittene, Italia. Wow! For et nydelig område. Her kan dere forvente mange reisetips i tiden fremover, for å si det sånn 😉

→ I mellomtiden finner du min instastory fra Dolomittene i profilen på Instagram @reiselykke
Mette i Dolomittene

Oktober fortsatte med en lengre Spania-reise, der jeg turnerte i Andalucia, i samarbeid med Spanias turistkontor i Norge. Jeg fikk endelig gått Caminito del Rey. Det ble gjensyn med Málaga og Ronda (artikkel blir oppdatert på nyåret), og jeg fikk besøkt flere av de hvite byene.

Følg @reiselykke på Instagram for inspirasjon og tips på reise

Jeg toget av sted til Sevilla, som jeg utforsket på egenhånd (artikkel kommer), og jeg dro på øko-tur til Aracina, der jeg fikk sett de helt nydelige grottene «La Gruta de la Maravillas» under byen Aracena, spist massevis av sopp i sesong, besøkt mange flere hvite byer utenfor allfarvei og fikk lært alt om Iberico-skinken, som er fra Huelva-området.

November

I november ble det en ny reise tilbake til Spania, denne gang for å utforske vinområdet Ribera del Duero, en veldig spennende del av Spania, med mye historie, som verdensarvbyen Ávila, Spanias tidligere hovedstad Valladolid og den gotiske kadedralen i Burgos, for å nevne noe.

Dernest dro jeg til Nederland, der jeg besøkte Utrecht, Haarlem og testet hvordan det er å bli guidet av en lokal i Amsterdam. Artikkelen med reisetips til Amsterdam er også oppdatert, med flere nye restauranttips.

→ Se instastory fra Nederland her

Desember

Et halvt år etter jeg var i alpene sist, gikk utenlandsreisen igjen til alpene, denne gang på pressetur til Ischgl i Østerrikes Tyrol. En absolutt fin tur dette også, med bra snøføre, fint vær og noen herlige måltider. → Se instastory fra Ischgl her

Mette-i-Ischgl

Nå er jeg i Haugesund, med familie, og avslutter året med venner til fjells. Hvilke reiseeventyr som venter til neste år blir spennende å se. Men januarplaner er som sagt lagt. Noen flere planer til har jeg også, og så får vi se hva som følger på sikt. Men kanskje aller mest spent er jeg på mottakelsen av neste utgivelse som ser dagens lys på nyåret. Mer om det senere.

→ Les også: Mest lest: Topp 10 reisemål i 2018

Gleden ved og viktigheten av å reise

Å reise og å dele reiseopplevelser og -historier handler for meg om mer enn å gi tips til det gode liv i ferien, selv om du finner mye av dette på Reiselykke. Å reise handler også om å være en del av en større verden enn den lille vi har i vår hverdag. Det handler om å se, erfare, sanse og drømme.

Ikke minst handler reise om å bli en forhåpentligvis litt klokere og åpnere verdensborger. Selv lærer jeg stadig nytt for hver gang jeg beveger meg på ukjent grunn, om det er nært eller fjernt. Jeg har tidligere skrevet mer om dette her

Dessverre ble 2018 også et reiseår som endte med den fryktelige nyheten om de to unge kvinnene som ble drept på verste vis i fjellene i Marokko. En grufull handling som etterlater to familier, venner og en skole sorg. Tilbake sitter også en bygd, Imlil, som jeg selv har besøkt og skrevet om tidligere her. En bygd, som nå godt mulig mister mye av sitt livsgrunnlag, turismen, i uoverskuelig fremtid. Et helt land har nå fått negativ omtale for de grusomste terrorhandlinger utført av tilsynelatende enkeltpersoner.

Imlil Marokko

Og nok en gang har Indonesia blitt rammet av naturkatastrofer, og har så langt i år mistet mer enn 3500 innbyggere.

Terrorhandlinger og naturkatastrofer av dette omfang skaper frykt og uro. Det kan igjen føre til at vi blir mer redd for å reise til nye steder. Det gjør at vi søker tryggere omgivelser og områder geografisk nærmere. Det kan medføre at vi foretrekker å oppsøke steder og kulturer mer i tråd med vår egen. Men bøyer vi av for frykt, får terroristene til nettopp det de ønsker; å skape splid og falske stengsler. Det må bekjempes med alt vi har og kan! (Sak fra 2017, etter nok et terrorangrep.)

Reiselykke i media i 2018

Fra tid til annen blir jeg kontaktet av ulike medier for å uttale meg om eller dele reisetips, gjerne i tilknytning til ulike tendenser og trender i reisebildet. 

Intervju i danske Alt for damerne
Intervju i danske Alt for damerne

2018 har vært året da stadig flere ser ut til å oppdage gleden ved å reise alene. Også i år har jeg blitt kontaktet av medier for å dele tips og inspirasjon til fremtidige soloreisende, som her i VG.

Flere har nå også begynt å sette fokus på hvordan man kan reise mer ansvarlig, noe jeg også har fått snakke om her i KK og skrevet denne spaltesaken om for VG. Bra at flere medier setter fokus på temaet!

Aktive reiser har vært i vinden en god stund, og i den sammenheng ble jeg bedt om å skrive en spaltesak for VG om hvordan man skal pakke kofferten for slike typer kombinasjonsreiser.

En annen tendens ser ut til å være et økt fokus på togreiser: Ikke bare blir vi flere som kjører elbil her til lands; flere ser dessuten ut til å ønske å kunne reise mer med tog. Og da, naturligvis, aller helst et tog som går når det skal, der ulike togforbindelser harmonerer (både innenriks og videre nedover mot kontinentet) – og ikke minst at hurtigtog også blir et satsningsfelt.

Selv har jeg fortsatt ikke gitt opp håpet om hurtigtog her til lands, og ikke minst at togstasjonen som i sin tid ble bygget i Haugesund endelig skal få sine skinner på plass. Les også: Reiselykke på to skinner

Andre ting jeg har blitt intervjuet om i år:

Backpacking (VG)
Ferie på budsjett (DNB Nyheter)
Tips til en stressfri reise (Vi over 60)
Reisen som identitetsbærer (Magasinet Plot)
Tips til sommerbyer i Norge (Visit Norway)
Bergen for danske turister (Alt for damerne)

Jeg har også blitt intervjuet om hvor vi bør dra i mai og fine steder å reiset til i Norge. 

Takk for i år

Takk til frilansere og journalister for alle intervjuforespørsler i diverse medier!

Takk til VG Reise som har kjøpt så mange spaltesaker og reiseartiker fra Reiselykke Media også i år.

Særlig har jeg satt pris på å få løfte frem temaer som ansvarlig turisme og mindre steder i Norge. Å få skrive om destinasjoner og opplevelser utenfor Oslo-gryta i et medie som når så bredt ut blant det norske folk har vært givende, rett og slett. Slik har destinasjoner som Utsira, Eidsfoss, Prestholtseter, Skudeneshavn, Haugesund, Himakånå, stoppesteder langs E134, Trondheim som matby og Gaustabanen havnet på forsiden i landets største avis. Ganske moro!

Takk til  KLM som har sponset årets første flyreise tur/retur Sør-Afrika og tur/retur Nederland. Takk til Dalen Hotell i Telemark og de offisielle turistkontorene Schilthorn-Piz Gloria, Spanias turistkontor i Norge, Visit Sweden, Visit Austria, Visit Czech Republic, Atout France, Meet South Africa, Herceg Novi Travel, Sri Lanka Tourism, ENIT og Visit Britain, samt diverse pr-byråer for invitasjoner til presselunsjer, events, pressereiser og annet samarbeid. Dere har bidratt til at jeg har kunnet skape aktuelt og nyttig innhold på Reiselykke også i år.

Takk også til reisevenner og nye bekjentskaper som har bidratt til gode opplevelser og nyttig informasjon om reisemål. Takk til gjesteskribenter og bidragsytere for innsiktsfulle reiseartikler som denne av Hans Henrik Fafner fra Tel Aviv – og for at Reiselykke slik kan ha flere stemmer enn min her inne.

Takk til Aschehoug Akademi for samarbeid rundt konseptet «En smak av …». Takk til Chillout på Grünerløkka for samarbeidsprosjektet «Reiseprat», der jeg sammen med mine reisevenner Nordic Nomads arrangerer treff for reiseglade tre ganger i halvåret. Takk til Vigmostad & Bjørke, Font, Cappelen Damm og Aschehoug for tilsendte anmeldereksemplarer. Takk også til mange, mange flere som jeg ikke har hatt kapasitet til å samarbeide med i år. Jeg håper anledningen byr seg på ny til neste år!

Ikke minst, takk til min kjære Ole som blir med verden rundt når han kan, og for at det er ok at jeg reiser alene når han ikke kan. 

Ole i Dolomittene

Men aller, aller mest:

Takk til dere som leser, kommenterer, stiller spørsmål, deler og alle dere som har kjøpt eguidene jeg har utgitt. Jeg håper dere alle har funnet nyttige tips og inspirasjon til å oppleve mer på reise!

Nå vil jeg gjerne ønske dere alle et fint 2019, med mange opplevelser og nye reisemuligheter enten turen blir kortreist eller langt av gårde. God #reiselykke i 2019!

Hilsen Mette 

Dette er en av flere reisetanker, som er reiseblogg-delen av Reiselykke. Flere reisetanker finner du her
Om du vil vite mer om hvordan jeg reiser og hva Reiselykkes policy på reise og for publisering er, kan du finne mer informasjon om dette her

Tidligere års oppsummeringer

→ 2014: Et år med reiselykke
→ 2015: Et år med reiselykke
→ 2016: Et år med reiselykke
→ 2017: Et år med Reiselykke

Året på Instagram @reiselykke

Topp 9 mest likte bilder

Topp 9 bilder på Instagram_Reiselykke

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

11 Comments
 1. For et utrolig reiseår! Masse spennende her, gleder meg spesielt til å lese om Dolomittene, det ser ut som et fantastisk sted.

  God jul og godt nyttår! 🙂

 2. Nok et spennende og opplevelsesrikt reiseår ligger bak oss! Gleder meg til et nytt år der jeg kan følge deg på reisene dine rundt omkring i verden! Jeg ønsker deg et godt nytt reiseår!

 3. For et fantastisk år 2018 ser ut som det har vært for deg, så morsomt å lese oppsummeringen av året ditt. 🙂 Synes også det var skikkelig fint at du hadde med delen «Gleden ved og viktigheten av å reise», veldig godt skrevet, og en sak også jeg brenner for. Det er viktig å være forsiktig, men også viktig og ikke la frykten ta overhånd. Gleder meg til å følge deg også i 2019, og da skal jeg jaggu få til å være med på «Smaken av…»-arrangement også. 🙂 Fortsatt god jul, og alle gode ønsker for 2019 til deg!

 4. Hei, Jørn

  Takk for hilsen! Jeg tror jeg vet hva som var ditt høydepunkt i reiseåret 2018 😉

  God jul og godt nyttår til deg,
  Hilsen Mette

 5. For et utrolig innholdsrikt og spennende år du har hatt, Mette! Jeg er enig med Desirée over her at «Gleden ved og viktigheten av å reise» var et svært bra og viktig moment å ha med i artikkelen (og i selve reisene). Det gir reiseaspektet en helt annen dybde.

  Det har som vanlig vært utrolig gøy å følge deg på ferden, og jeg gleder meg til å se hva 2019 har i sikte for deg. 🙂 Godt nytt (reise)år!

 6. For et innholdsrikt reiseår! Håper 2019 vil bringe med seg masse nye, gode reiseminner Gleder meg til å følge med videre her, og til å være med på flere Reiseprat i året som kommer!

error: Content is protected !!