2019: Et år med Reiselykke

Fem nye land, en rekke fine gjensyn og tre nye utgivelser har preget reiseåret 2019. Det har også kulturopplevelser og gode matopplevelser fra all verdens kjøkken. Ikke minst: jeg har funnet veien tilbake til yoga.

Året som gikk har vist meg mange nye steder og har bydd på gjensyn med enda flere. Jeg har lært en hel del, møtt mange fine mennesker og har hatt en rekke uforglemmelige opplevelser.

Jeg har gått turer i fjellet til fots og på ski. Jeg har sett flere serier og filmer, jeg har lest og skrevet, lyttet til podcasts og lydbøker. Jeg har svømt, padlet og vært på spa. Og jeg har gjort yoga, både hjemme og på reise, med instruktør og uten. I høst gikk jeg nemlig til innkjøp av en enkelt reise-yoga-matte. Jeg har med andre ord nå ingen unnskyldning for ikke å ta noen solshilsener på reise.

Jeg har vært i operaen (her hjemme og i Milano), vært på konserter og på kino. Jeg har spist de deiligste måltider og drukket de nydeligste viner. Jeg har vært med familie og venner. Og jeg har reist! Her til lands, til nabolandene og til land langt borte.


Noen høydepunkter i 2019

1. Å oppleve en opera i La Scala og se Da Vincis nattverden i Milano
2. Å få et gjensyn med Krabis vakre skjærgård
3. Å dra på jazzkonsert i Casco Viejo, Panama City
4. Å se det mangfoldige dyrelivet i Costa Rica
5. Å vandre (og overnatte) på vulkanen Etna
6. Å starte dagen med yoga blant palmer på stranda på Aruba
7. Å dypdykke i Bangkoks gater, tradisjon og historie
8. Å bli kjent med Slovenias lille, mangfoldige land
9. Å bli enda bedre kjent med eget land, og særlig Nord-Norge
10 . Å utforske Budapests gater og severdigheter på egenhånd
11. Gjensyn med Paris,  London og Marbella
12. Å komme i julestemning i Aalborg og Rebild
13 Å avslutte året med yoga, taco, strender og Maya-kultur i Mexico
14. Å dra på privat besøk i selveste Gudfarens eget hus på Sicilia

2019 har vært et ufattelig aktivt år. Likevel mener jeg at jeg har sittet aller mest i ro – for å skrive og utvikle ebøker, for å levere saker jeg har solgt til andre og for å dele reisetips og opplevelser her på Reiselykke. Men for å kunne skrive erfaringsbaserte reiseguider og -artikler – som ikke er skrivebordsjournalistikk, i motsetning til mye av det vi leser i mediene i dag –  må man ut og reise. Også i 2019 ble det derfor en god del reiser, selv om jeg ikke følte det slik på et tidspunkt.

Slik var reiseåret 2019, måned for måned:

Reiseopplevelser i januar

Januar startet med en tur til London, hvor jeg tilbrakte en langhelg i verdensmetropolen. Her sjekket jeg inn på et herlig hotell, som det kommer en egen omtale av på sikt. Her fikk jeg sjekket ut flere gode restauranter, besøkt flere museum (noen kjente og noen nye), samt opplevd herlig vårlig sol i parken. Jeg fant også et nytt utsiktspunkt over byen og fikk sett enda flere av Londons markeder. Mer om dette senere.

Dernest gikk turen til Italia, for bursdagsfeiring i Milano. Det var ikke første gang jeg var her, men denne gang ble det operabesøk i La Scala og en tur til Da Vincis verdensberømte maleri «Nattverden». Jeg besøkte også en god journalist-kollega og spiste på flere bra restauranter. Jeg dro på dagstur med hurtigtoget til Bologna, en by jeg har besøkt flere ganger tidligere under den årlige barnebokmessa. Her kan du lese mine reisetanker fra Bologna.

→ Se også gjerne mine 10 tips til Milano.

Reiseopplevelser i februar

Foruten skiturer i den norske fjellheimen, gikk turen til Krabi for pressetur. Her ble jeg også igjen noen dager på tampen, for å gjøre meg enda bedre kjent på egenhånd. Jeg benyttet også anledningen til å se teste ulike måter å dra på øyhopping i Krabi.

Dette området var faktisk mitt første møte med Asia for mange år tilbake, så det var ekstra hyggelig å komme tilbake. Denne gang fikk jeg også dratt utenfor turisttråkket, både i og utenfor Krabi. Blant annet ble det en tur til Khanom, som ligger ca. tre timer å kjøre fra Krabi. Her er det også er flotte strender, samt rosa delfiner og spennende markeder. Khanom gir mer en følelse av «det ekte Thailand», enn Ao Nang, for å si det sånn.

Reiseopplevelser i mars

Etter å ha lansert eboka Å reise alene sammen med Renate Sandvik, var det på tide å oppdatere eboka Reiselykke i Cinque Terre. Jeg dro derfor tilbake til denne delen av Italia. Denne gang utforsket jeg også nye turer, samt Levanto. Mye har skjedd siden forrige gang jeg reiste alene til Cinque Terre. All relevant informasjon for reisende er med i den oppdaterte eboka.

Reiseopplevelser i april

Påskeferien gikk ikke til fjellet i år, men til Panama og Costa Rica. Etter tre dager i herlige Casco Viejo (guide kommer), gikk turen først til Arenal, så videre til bohemske Santa Theresa, og dernest til Manuel Antonio og endelig San José.

Det ble en fin reiseopplevelse med fokus på natur og dyreliv. Costa Rica har satt seg som mål å bli karbonnøytrale i 2021 – jeg følger spent med.

Reiseopplevelser i mai

Mitt årlige mål med å tilbringe mest mulig tid i Norge fra påske frem til over sommeren er ikke tilfeldig. Dette er den beste tiden i Norge, synes jeg. For da er landet vårt som aller vakrest. (Ja, om vi ser bort fra nydelige snødekte vidder vinterstid eller nydelige høstfarger i fjellet …).

Jeg klarte det nesten: Det ble kun én utenlandstur i denne perioden, og den gikk til Slovenia. Det var et veldig hyggelig møte med et veldig lite, men absolutt variert og spennende land. Her kan du også lese om Ljubljana.

Reiseopplevelser i juni

I juni måned sto midnattssola i fokus – og tiden ble i stor grad viet til Nord-Norge. Det ble et herlig gjensyn med Lofoten, da med overnatting på rorbu i Nusfjord, torskefiske og padletur på havet – blant annet.

Jeg fikk også et gjensyn med Tromsø, samt besøkte Lyngen, Senja og Sommarøy for første gang. Vi fikk en herlig miks av vær: fra 18 grader og sol til ned i 4 grader og sludd i høyden.

Ikke minst: I juni fikk jeg også hyggelig overnattingsbesøk nordfra – av Renate fra Renates reiser. Vi ble nemlig intervjuet en grytidlig morgen om eboka vårGod morgen, Norge på TV2 og snakke . Du kan se innslaget her

Reiseopplevelser i juli

Juli startet tradisjonen tro med tid til fotturer alene i fjellet, etterfulgt av tid med familie på Vestlandet og en nydelig topptur opp Langfoss. Sommerfølelsen økte på med båtferie i hetebølge i Vestfold. Her holdt vi oss ved Tjøme, Verdens ende og Hvasser, stort sett. Det ble også noen turer til Holmsbu og Bolærne. Samt en krysning over fjorden, til Son og Hankø. Siste del av ferien gikk atter til fjells, for et par fotturer i fjellet.

Reiseopplevelser i august

August åpnet med en alenetur til Gøteborg og omegn. Der sjekket jeg ut flere steder å besøke med offentlig transport fra Gøteborg. Dernest gikk turen til Haugesund for Sildajazzen. Jeg fikk senere et gjensyn med Engø Gård og enda en konsert på Gamle Ormelet. (Lars Lillo Stenberg solo i juli og Young Neils i august).

På slutten av året var det familiefeiring i Marbella. Men selv jeg dro jeg til Andalucía litt i forkant av dette, slik at jeg også fikk besøkt Nerja. Jeg ønsket nemlig å inkludere Nerja og omegn i denne eboka. Dette er en reiseguide som tar for seg mine beste tips til Málaga og Costa del Sol.

Reiseopplevelser i september

September førte meg tilbake til Karibien, denne gang Aruba. Der deltok jeg på en eksklusiv pressereise med fokus på romantiske reiser. Og ja – det var så absolutt romantikk i luften. Her gikk flere bryllup av stabelen mens jeg var der, samt at vi tilfeldig opplevde flere frierier på stranda.

Selv satte jeg særlig pris på mitt opphold på Manchebo Beach Hotel and Spa. Et herlige boutique hotell rett på stranden i den beste delen av hotellområdet. Der fikk jeg muligheten til å drive med yoga før og etter arbeidsdagen var over. Herlig!

I overgangen september/oktober, ble det også en ny tur til Italia. Denne gang Sicilia, hvor vi konsentrerte oss om sørøst-siden av øya. Jeg har ikke skrevet noe herfra ennå, men det kommer!

Reiseopplevelser i oktober

Turen gikk nå tilbake til Thailand, men denne gang var det en uke i Bangkok som ventet meg. Jeg var nemlig invitert til å overvære en helt spesiell kongelig begivenhet: En historisk kroningsseremoni med 2 000 roere. Men dessverre ble hele eventet avlyst i det vi ankom Bangkok. Vi fikk likevel et godt inntrykk av den begivenheten som ble skjøvet to måneder frem i tid: Den planlagte øvelsen til seremonien ble uansett gjennomført.

Men det mest interessante med denne turen, var å få anledning til å dypdykke i Bangkoks buddhistiske kulturarv.  Jeg fikk en grundig innføring i ulike bydeler og templer, tradisjon og historie, kultur og religion på en mer inngående måte enn jeg ellers ville få mulighet til. Mer om det kommer.

Reiseopplevelser i november

I november var det to storbyer som sto i hovedfokus: Paris og Budapest. Først gikk turen tilbake til Frankrikes hovedstad. Det ble tre fine dager og stort sett sol og høstfarger. Jeg gikk ufattelig mye og tok også metroen en god del for å komme meg raskt rundt i Paris. Jeg fikk sett både (for meg) kjente og nye steder i Paris. Vil du ha anbefaling til spisesteder i Paris? Jeg har samlet noen her.

Dernest dro jeg til Ungarn for første gang! Det ble et hyggelig første møte med Budapest – en storby jeg stort sett gikk rundt i til fots. Det er slik jeg gjerne vil utforske storbyer: Litt løselig planlagt, litt på måfå, og mest mulig med gode sko på beina. Om du vil ha tips til gode restauranter i Budapest, finner du det her. 

Reiseopplevelser i desember

Selve julemåneden startet med en tur til Aalborg og Rebild i full julestemning. Dette var et reklamesamarbeid med Visit Aalborg, Visit Nord-Jylland og Visit Denmark, der jeg skulle få oppleve julesteminngen i by og bygd.

Nå har jeg vært i Aalborg tidligere, så jeg kjenner byen fra før. Men denne gang skulle jeg følge i fotsporene til New York Times, som valgte byen som en av de 52 stedene å besøke i 2019. I Rebild fikk jeg oppleve noe helt spesielt:  I Thingbæk kalkminer ble jeg møtt av et barnekor som sang Santa Lucia og andre julesanger blant 2 -3 000 tente stearinlys og skulpturer av Anders Bundgaard. Magisk!

Etter julehøytid i Haugesund, en kort hvit romjul på fjellet, gikk årets siste tur til Mexico. Det kommer mer fra Mexico på Reiselykke etterhvert.

Livet som reiseskribent

Å jobbe for seg selv i en bransje i stor endring er både spennende, givende og krevende. Reiselykke hadde ikke eksistert i den formen det gjør per i dag uten lesere som dere. Jeg setter enormt stor pris på hver og en av dere!

Mange av reisene jeg skriver fra er fullt ut planlagt og betalt av meg selv. Ikke fordi jeg reise på denne måten for å skape innhold, men fordi jeg prioriterer det. Jeg har vært glad i å reise i over 20 år, og jeg har alltid reist for egen regi. Det har jeg og kommer jeg derfor også til å fortsette med. Det var tross alt gjennom mine egne reiser og ferieopplevelser Reiselykke ble til.

Som reiseskribent får jeg også en del invitasjoner til steder å besøke. Jeg takker ja til enkelte, men langt fra alle, og alltid ut fra visse kriterier. Passer det i tid, innhold og relevans for Reiselykke? Er det en spennende destinasjon og et interessant program? Hvis ja, deltar jeg veldig gjerne. Det fine med å delta på presseturer, er at jeg da kan få med meg helt andre opplevelser og møte helt andre mennesker enn jeg kanskje hadde fått til på egenhånd. Og jeg kan da dele enda flere reisetips og historier med dere!

Mine artikler merkes alltid dersom innholdet er basert på presseturer. Er ikke artikkelen merket? Da har jeg selv investert i reiseopplevelsen. Les mer om Reiselykkes policy her.

Takk!

Takk til alle dere som leser og følger @reiselykke i sosiale medier: Facebook og Instagram. Takk til alle dere som kjøper reiseguidene jeg utgir og til andre medier som har kjøpt sakene jeg har produsert i 2019. Se deler av min portefølje her. Takk til alle dere jeg har fått møte, dere som jeg har reist med og dere som har ønsket meg velkommen.

Takk til alle samarbeidspartnere, turistkontor og alle som har bidratt til gode og minnerike reiser, nært og fjernt. Takk for alle invitasjoner, kulturopplevelser og matopplevelser. Jeg får dessverre ikke deltatt på alle pressereiser og events jeg får invitasjoner til. Men jeg setter stor pris på å bli invitert – og på de opplevelsene og samarbeidene jeg faktisk får med meg. De samarbeidene jeg prioriterer bidrar alle som én til godt innhold her på Reiselykke.

Takk til min svenske reiseblogg-kollega Daniel Rydén for oppslagsbildet fra Bangkok øverst i artikkelen. Det er så hyggelig å få noen bilder av seg selv! For vanligvis befinner jeg meg stort sett bak kamera – som nettopp på det bildet Daniel tok. Vi deltok på samme pressetur til Bangkok i oktober. Det var hyggelig å endelig møte Instagram-@dryden, som jeg har fulgt en stund. Han deler fra sin hverdag ved Østersjøen, fra treningslivet og reiser. Sjekk gjerne ut bloggen hans, FlyingDryden.

En siste takk til min kjære, som også setter stor pris på å reise, og som har en helt annen jobb og hverdag enn meg. Det er han som har tatt bildet under, i løpet av årets ferie i Mexico. Det var da jeg tok en fullverdig ferie for første gang på flere år. Jeg tok også en digital detox og koblet ut og av – og derav kommer fjorårets oppsummering først midtveis i januar. Takk for følget i 2019!

Hvordan var ditt reiseår? Du finner meg på Instagram som @reiselykke
Mette i Tulum

Tidligere års oppsummeringer

Året på Instagram @reiselykke

Topp 9 mest likte bilder

Instagram best nine Reiselykke 2019
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. FOR et år, og så utrolig mange fantastiske opplevelser! Både når det gjelder reising, men også hverdagen som reiseskribent. 😀 Det har vært kjempegøy og lærerikt å jobbe med deg, og tusen takk igjen for gjestfriheten. 🙂 Håper ditt 2020 blir minst like bra!

error: Content is protected !!