21 spørsmål om reise

Jeg har blitt utfordret til å svare på spørsmål om reise – og bedre sent enn aldri: her er mine svar!

Utfordringen kommer fra Merete i Bobleliv, som har vært gjesteskribent på Reiselykke tidligere, samt Bilivoka, en ny reiseblogg jeg ikke kjenner så godt (ennå). Merete bor på Sri Lanka og driver reisebyrå der, samt er initiativtaker til lokal bistand. Bak Bilivoka står et par som skal ut og reise i tre måneder i vinter. Jeg ser frem til å følge dem på ferden.

Anledningen til disse spørsmålene er en pris  (Liebster Award) som den siste tiden har vært delt ut av og til reisebloggere, der en reiseblogger gir oppmerksomhet videre til andre reisebloggere de liker å lese – med å stille noen reisespørsmål.

Takk for nominasjon og gode spørsmål! Her er mine svar på

21 spørsmål om reise

1. Hva slags form for reise er din favorittype?

Jeg liker å reise slik jeg tenker destinasjonen oppleves best eller mest optimalt. Ofte betyr det å leie bil og kjøre rundt. Det kan også være med tog. Ofte innebærer det å gå turer i fjellet, sykle fra sted til sted, jeg rir gjerne om det er mulig og aller mest vandrer jeg rundt i byen eller landsbyen – alt som gjør at jeg får sett og opplevd mer av stedet jeg besøker. Som regel er dette da elementer i reisene jeg foretar meg. For meg er målet å være på reise, å gjøre meg kjent, lære og forstå. Derfor har jeg ingen fast måte å reise på.

Jeg har skrevet litt om dette her.

Jeg liker også å bo flere steder underveis, søker ofte til unike overnattingssteder, men først og fremst handler det om å oppleve kulturen og naturen – i møte med menneskene som bor der.

Reiser jeg til storbyer, liker jeg å oppleve det beste byen har av kultur, restauranter og severdigheter. Jeg liker også godt å vandre rundt i nabolag der folk bor, kjenne litt på hvordan hverdagslivet er, og ikke minst: gjerne bo på et unikt sted, enten det er pensjonat, boutique-hotell eller design hotell – helst med en historie å fortelle.

Å møte mennesker der de bor betyr mye for meg når jeg reiser. Her er noen møter jeg husker godt:

2. Hvor går din neste reise?

Til Berlin med min mann og vår 12 år gamle niese.

Brandenburger Tor på kveldstid
Brandenburger Tor på kveldstid

3. Har måten du reiser på endret seg over årene, i så fall hvordan?

Både óg. Jeg har reist mye som backpacker tidligere. Nå ønsker jeg gjerne mer komfort, men føler jeg på mange vis reiser minst like nysgjerrig og aktivt utforskende – kanskje mer? – rundt omkring i verden som før. Jeg har også en mer bevisst holdning til det å være gjest i et land og å være en mer ansvarlig reisende. Man lærer så lenge man lever (og reiser!).

Å sole seg på stranda, dag etter dag, er langt mindre en del av mine reiser enn da jeg var i tenårene eller tidlig i 20-årene. For meg er det ikke om jeg har bikini-skille eller ei som viser om reisen har vært bra: det er hvor mange minner, opplevelser og hva jeg har lært som teller. Og om mitt besøk der jeg har vært kan gjøre en liten forskjell. Men det siste kommer an på hvor jeg har vært og hva reisen gjaldt.

Helt siden jeg virkelig begynte å reise for rundt 18 år siden, har det å reise aktivt rundt vært en viktig del av det å se og oppleve mer av det området jeg besøker. Det å være ute i naturen er imidlertid blitt viktigere og viktigere de senere årene. Her har jeg skrevet om det å være aktiv på reise – først og fremst fordi ikke alle severdigheter og opplevelser verdt å se ligger midt i leio. Men av og til er til og med selve severdigheten aktiviteten i seg selv. Ikke minst når jeg reiser for spesielt å oppleve naturen i et land.

Det å reise har i løpet av årene blitt en profesjon: Jeg har alltid dokumentert (både med tekst og foto) fra mine reiser. Men nå bruker jeg det til noe – jeg deler tips og historier fra reiser. Og jeg reiser ikke lenger kun i ferier. Jeg reiser for å reise – ikke feriere (selv om jeg også gjør det av og til) – for å lære, oppleve, bli bedre kjent med området, menneskene og kulturen, finne historier å skrive, tips å dele, gjøre research, jobbe med tekst og foto, og i blant dele underveis i sosiale medier. I tillegg til egne reiser deltar jeg i blant på presseturer der agendaen ikke nødvendigvis er helt opp til meg, men der jeg selvsagt først nøye har vurdert om programmet passer for Reiselykke før jeg takker ja til invitasjonen.

4. Hvilket sted du har besøkt føler du er mest undervurdert og bør besøkes av andre?

Oi – det er nok mange steder, det. Her er tre eksempler:

London opplever jeg at av en del blir oppfattet som et sted primært for shopping, Oxford Street og med alt for mange nordmenn. Men London har så utrolig mye mer å by på! Det er jo en hel verden bare i seg selv. Man har ikke opplevd London om man kun har vært der på en kort weekend-tur en gang for lenge siden.

Oman er et litt annerledes sted i Midtøsten: rolig og stille, med mer spennende natur å utforske enn man kanskje skulle tro.

Korsika hadde jeg selv undervurdert. For en vakker og variert øy! Jeg reiste dit i sommer og ante virkelig ikke at denne franske øya så tett på Sardinia hadde så mye å by på!

Her er en reisefilm fra Oman på 2 minutt:

5. Hva er den beste reiseopplevelsen din?

Uff, da. Denne var vrien 😉 Hm. Tror jeg vil si at det å ta tre måneders permisjon fra jobben sammen med min mann og reise rundt i Sør-Øst Asia kommer høyt på lista. Èn ting er å gjøre det når man er student eller før arbeidslivet starter for alvor. Noe helt annet er det (tenker jeg) å gjøre det midt i karrieren, bryte av, ta en pause og oppleve noe mer enn 8 – 16-livet. Anbefales! Ikke minst er det ufattelig lærerikt, på mange vis.

6. Hvis du kunne reist hvor som helst i verden, uten å tenke på penger, hvor ville du reist?

Da ville jeg reist med verdens mest luksuriøse tog gjennom Afrika eller reist på en av de mest eksklusive safari-turene man bare hører om …

Men stort sett tenker jeg at jeg nok skal komme meg dit jeg ønsker på en eller annen måte uansett budsjett – om ikke på denne ekstravagante måten. Slik jeg ser det, er det mulig å reise til de fleste steder i verden, selv om midlene er begrenset. Det handler om planlegging, forventning og at ikke alt må gjøres med én gang, her og nå.

Tid til å reise lenge nok sammenhengende, sammen med de jeg ønsker å ha med meg, imidlertid, er en ressurs som ikke kan kjøpes for penger alene … Å bruke et år eller to til sammenhengende reise (og jobbe underveis), med en kombinasjon av å bo lengre noen steder, reise rundt i en bobil i Australia og med sekk gjennom Sør-Amerika og se mer av Asia og Afrika, står rimelig høyt på lista … Men det blir nok ikke med det første.

7. Hva/hvem inspirerer deg mest til å reise?

Verden selv! Jeg har nok et iboende ønske om å oppleve, se, lære, erfare, som jeg ikke kommer unna … Og lista over steder jeg ønsker å oppleve vokser bare, jo mer jeg reiser.

8. Hva slags kamerautstyr har du med på reiser?

Jeg reiser med et Canon speilrefleks, der jeg vanligvis bruker et objektiv som når både relativt langt og kort (18 – 300 m.). Avhengig av reise og plass i bagasjen, har jeg også med et par ekstra objektiv (vidvinkel og portrett). Jeg reiser også med et mindre Sony-kamera som jeg bruker på kveldstid eller til å filme med. Skal jeg på en aktiv reise, har jeg med mitt Sony Active kamera. Og jeg bruker iPhone.

Canques de Piana
Kamera-overload på reise: Her står jeg med iphone i hånda og filmer, min mann tok bildet med Sony-kameraet, rundt skuldera henger Canon og i lomma ligger Sony Active. I sekken ligger flere objektiv. Men det er sjelden jeg har med alt dette på tur i fjellet. Jeg gjorde et unntak for Les Calanques …

9. Hvilken mat har du spist på reise som overrasket deg mest? (positivt eller negativt)

Jeg tror jeg må si at sushien i sushiens hjemland Japan slett ikke er som sushi hverken her hjemme eller andre steder i verden jeg har spist den. Jeg vet ikke hva det er, men mulig smakskombinasjonen i risen, sausene og konsistensen på de rå fiskestykkene gjør at dette rett og slett ikke smakte verken som forventet, som kjent eller slik mine smaksløker foretrekker sushien.

Den beste sushien jeg har smakt er imidlertid den jeg fikk servert på Færøyene. Minst like fersk fisk som i Japan, tipper jeg (og her hjemme), og usedvanlig lekker både tilberedt og på smak. Og jeg har spist veldig bra sushi på nokså mange fantastisk gode restauranter rundt omkring i verden. Men jeg er veldig picky når det kommer til rå fisk, da …

10. Hva er ditt beste tips til å spare penger på reise?

Reis utenfor sesong! Les mer om å reise utenfor sesong her

11. Hvilken reise har vært mest stress å planlegge og gjennomføre, men fullstendig verdt det når du kom dit?

Jeg synes sjelden det er stress å planlegge og booke reiser. Når det gjelder typisk ferie-reiser er vi som regel to som gjør det sammen, som en del av reiseopplevelsen, forberedelsene og noe å glede oss over og til.

Å reise alene stiller seg litt annerledes, kanskje. Det å reise til Cinque Terre alene var litt mer stress i forkant enn jeg hadde regnet med i utgangspunktet, selv om jeg hadde vært der før. Men kombinasjonen av å reise alene, å reise utenfor sesong (jeg fant lite informasjon om hvilke stier som var åpne da), og å flere steder underveis og koordineringen av offentlig transport bidro nok til at det var litt mer krevende å planlegge i forkant. Til slutt bare dro jeg dit og fant ut av alt i hop underveis i stedet. Dette ble til e-guiden Reiselykke i Cinque Terre, der jeg deler egne og lokales tips til området.

Å ta permisjon fra jobben for å reise i tre måneder krevde også sitt av planlegging, både privat og i jobb-sammenheng. Men mest husker jeg gleden ved å planlegge.

Å reise alene i Cinque Terre

12. Hva er det skumleste du har opplevd på reise?

Da jeg ble stoppet på grensa mellom Mexico og USA. Jeg var på mexicansk side, hadde mistet den lille, grønne lappen som skulle ligget i passet, og fem bevæpnede grensevakter kom mot meg. Min mann, da kjæreste, hadde alt gått over på andre siden, og ble holdt tilbake da han ville bistå meg, som altså fortsatt befant meg i Mexico.

Jeg mistet ikke bare munn og mæle: jeg fikk fullstendig brain freeze og klarte ikke huske et eneste engelsk ord. Det er veldig lenge siden nå, og det gikk selvfølgelig helt fint. Jeg kom meg tilbake til USA, til tross for at den grønne, lille lappen var borte.

13. Hva er det rareste du har opplevd på en reise?

Det tror jeg må være da jeg ble dampet i et kyllingbur! En helt merkelig – og veldig varm – opplevelse.

lokalt øko-spa i thailand
Urte-spa i «kyllingbur»

14. Hva er det mest spesielle du har spist?

Insekter får du meg ALDRI til å spise. Ikke frivillig, i hvert fall. Så ved siden av bjørn, due, hare, frosk, snegle, krokodille og hest – da jeg spiste ræst på Færøyene.

15. Hva er din mest minneverdige kollektivtransportopplevelsen?

Å reise med Flåmsbana i Norge, faktisk. Trolsk stemning i tåka, verdens brattest togbane, og en reise som ligger veldig nært 😉 Ellers er det jo alltid hyggelig å reise med tog, synes jeg – enten det er ut av New York eller å dra med hurtigtog fra London til Paris, fra Malaga til Madrid, eller Tokyo til Kyoto og Hiroshima.

Her fra verdens bratteste togreise med Flåmsbana

16. Nevn en naturopplevelse som du kan anbefale at andre også får med seg.

Norske fjorder og fjell må oppleves, selvsagt! Vi har så mye vakkert rundt oss. Ellers synes jeg det er noe helt spesielt med naturparker, som Grand Canyon, Joshua Tree National Park og Big Sur. Å snorkle i Thailand er alltid veldig fint, synes jeg. Varmt og deilig i vannet, og rundt en svømmer de vakreste ”akvariefisker”. Å vandre i Cinque Terre, i Calanques de Piana eller over fjellet til Gásadalur på Færøyene er unike opplevelser jeg unner flere å oppleve. Nei, jeg klarer ikke nevne bare én, visst …

Her driver jeg og snorkler i Klong Prao:

17. Hvilken landsby som du har besøkt er den mest sjarmerende?

Vanskelig spørsmål, gitt! Det er ikke mulig for meg å si én. Jeg har vært i så mange koselige og sjarmerende landsbyer – og tankene går veldig fort til landsbyer i Europa, som utallige italienske (som idylliske Cervo eller rare Alberobello), franske (som Tourtour), spanske (som Cadaques), montenegrinske (som Perast) eller greske (som Pyrgos). Vi har noen sjarmerende her i Norge også. Jeg har en forkjærlighet for Eidsfoss i Vestfold – et tidligere arbeidersamfunn, i dag kunstner-samfunn med verneverdige bygninger som er særdeles godt ivaretatt av lokalbefolkningen.

18. Hvilket land vil du anbefale andre å reise til, og hvorfor?

Sri Lanka – og det er ikke fordi det er Merete som spør! Rett og slett fordi dette landet spiller på absolutt alle sanser, en øy der man kan oppleve ufattelig mye, og der man absolutt MÅ reise rundt og oppleve mest mulig når man først er der. Dette er ikke stedet å leve et slaraffenliv på stranda. Gjerne det óg – men øya har så mye mer å by på også.

på reise i sri lanka
Fiskere på stylter

19. Hva er ditt favorittsted i ditt eget land?

Haugesund! Mest fordi det er her jeg har så mange av mine nære og kjære – men også på grunn av naturen, havet og lufta. Ellers trives jeg særdeles godt i Oslo, som jo har alt! Og så trivdes jeg jo veldig godt som student i Bergen, da.

20. Hvilket sted i Norden ville du helst besøkt?

Grønland! Og Svalbard. Ingen av disse stedene har jeg vært ennå.

21. Hvilke tre destinasjoner står øverst på ønskelisten din?

Australia, Tanzania og Nepal er tre er land jeg ikke har besøkt ennå, og mer enn gjerne reiser til. Og det er sååå mange flere land jeg gjerne vil besøke!


Reise har vært en del av livet mitt i nærmere 20 år nå. Jeg tror nok det er en del av meg. I filmen under kan du se klipp fra mine fem siste år som reisende, på tre minutt:

Liebster Award går ut på å gi oppmerksomhet videre til andre (i dette tilfellet) reisebloggere ved å gi dem noen spørsmål å svare på. Denne nominasjonen eller prisen liebster-awardhar imidlertid gått i loop noen ganger for lengst. Så i stedet vil jeg anbefale deg å ta en titt på Nordic Nomads, der du finner en rekke både norske og nordiske reisebloggere, – skribenter og -fotografer. Som med-gründer i Nordic Nomads blir da dette mitt bidrag til å løfte frem andre reiseglade som deler reiseinspirasjon og -tips med sine lesere. Du finner også tips til flere reisebloggere jeg har valgt å løfte frem her på Reiselykke, for eksempel her, her og her.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Stort tillykke med normeringen:-)
  Super spændende at læse dine svar på alle spørgsmålene og dermed komme til at lære dig bedre at kende. Griner stadig af at du synes at være i dampbad i et kyllinge bur var den rareste oplevelse. Jeg synes i forvejen at de 35 grader var varmt og kunne slet ikke overskue et dampbad men jeg skulle måske have prøvet det;-)
  /Annette

 2. Hei Annette

  Takk for det og kommentar!

  Men en liten korrigering: «rar» på norsk betyr merkelig eller «strange» (eng.), altså ikke «snill» / «søt» som, om jeg forstår det riktig, er den danske betydningen av ordet. 😉

  Som deg, syntes jeg nemlig det var i overkant høy temperatur i lufta i utgangspunktet (opp mot 40 grader) – og høy luftfuktighet. Jeg var så varm og klam, og da frivillig sitte i et bur med dampkokeren på og bli enda varmere, var for meg en litt spesiell opplevelse – ikke minst på grunn av innretningen med kroppen nedi, og hodet forsvarsløst utenfor «buret».

  Likevel: vi nordiske som var på tur sammen hadde det riktignok veldig morsom med det. Spesielt på grunn av den spesielle utformingen. Vi følge oss vel litt rare, der vi satt, alle sammen.

  / Mette

 3. Artig å lese litt mer om deg, Mette, og se litt bilder fra arkivet 😉 Haha, kan se for meg at du ikke var så høy i hatten på Mexicogrensa ja. De amerikanske vaktene er vel rimelig mistenksomme, kan jeg tenke meg! Veldig hyggelig at du skrev opp Eidsfoss på lista over mest sjarmerende landsbyer også – det glemte jeg helt, men den fortjener jo absolutt en plass!

 4. Gøy og interessant å lese svarene dine, Mette! Dampbadet i kyllingburet hørtes absolutt rart ut, haha, og jeg er enig i at sushien på Færøyene er noe av det aller beste jeg har spist. Utrolig godt og ferskt! Oman høres forresten ut som et veldig spennende reisemål!

 5. Tak for det, Mette, ja sådan kan ord betyder noget helt andet selvom de på vores sprog ligner hinanden 😉

  Det er et sjovt sted og en af de bedste oplevelser jeg har haft i Thailand fordi den var så anderledes. Det nordiske team hyggede os og hold da op hvor vi grinede. En rigtig sjov oplevelse.

  /Annette

 6. Morsom lesning Mette! Du har også et imponerende arkiv av reiser. Både Nepal, Australia og Svalbard står på min liste også. Jeg vet ikke helt når tiden skal strekke til noen ganger. Svalbard står forøvrig på min reiseliste for 2017, så jeg håper jeg får til det 🙂

error: Content is protected !!