5 ting jeg ikke kan reise uten

Jeg har hatt mye moro med å drøfte med andre reisende hvilke ting man bare må ha med på reise – uansett størrelse på sekken eller kofferten. Dette er fem ting jeg ikke kan reise langt uten. 

Jeg snakker ikke om nødvendigheter som medbrakt tannbørste eller sminke. Ei heller balsam, solkrem eller myggmelk. Dette er det neppe noen stor krise om jeg glemmer, for det kan man som regel ganske greit få tak i. Pass, flybilletter og eventuelle medisiner må selvsagt med. Det holder jeg også utenfor her. Men altså:

Av ting jeg alltid må ha med på tur, som ikke er en nødvendighet eller opplagt for enhver, er disse:

 1. Tigerbalsam
 2. Ulltrøye
 3. Stort sjal
 4. Salt kjeks
 5. Desinfeksjonsmiddel
reise, pakke
5 ting jeg ikke kan reise uten. Og passet, selvsagt!

Hvorfor?

For tigerbalsam gjør vidunder med eventuelle myggstikk. I noen land er tigerbalsam veldig lett tilgjengelig (som i Thailand), men slett ikke alle steder har like stor tilgang på vidundermiddelet. Det må altså med!

For ulltrøye er det beste varme tøyet som tenkes kan. Mang en medreisende har ledd seg skakk over min medbrakt ulltrøye. Ikke minst på det heteste ute i ørkenen i Luxor. Jeg hadde den selvsagt ikke på. Men – poenget er: blir man syk på reise, er det ingenting som gjør meg bedre enn en skikkelig god ulltrøye. For selv i varmere strøk kan man fryse, om feberen slår til. Og ikke minst: god å ha på lange flyturer.

Stort sjal er kanskje for mange en favoritt, særlig til strandbruk. For min del, et gode jeg surrer meg inn i på lange flygninger. Jeg trekker det over hodet, og sitter tildekket bak mine forheng – og sover helt greit slik under lengre reiseetapper. Det ser kanskje rart ut. Men bare prøv selv!

Salt kjeks er et must om jeg reiser til varme land. Det er fort gjort å komme i ubalanse, om jeg ikke passer på. Da har jeg funnet at den beste kuren er å legge seg i et kjølig rom, drikke en cola, og spise noe salt – som en salt kjeks. Dette er også noe jeg har i bakhånd, sammen med knekkebrød, om uhellet skulle være ute og jeg får i meg noe jeg ikke tåler.

Desinfeksjonsmiddel kan jeg som regel kjøpe på flyplassen. Men det må med, uten tvil. Det er helt klart!

Noe å lese har jeg selvsagt med. Noe å notere med. Og noe å knipse med. For nå har jeg ikke nevnt med et ord alt jeg har med av teknisk utstyr. Akkurat dét er verdt et innlegg i seg selv …

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Tigerbalsam skal jeg nå her etter alltid også pakke!!! Vist faktisk ikke at det var bra for myggstikk. Jeg er den som alltid blir spist opp av mygg!

  Hahah ulltrøya, den har jeg også. De lo godt av meg på flyplasse,n når vi var inne i aircon på flyet lo jeg 🙂 Alpaca skjerfet mitt er også et fast reisefølge.

 2. He, he, høres ut til at vi har noe til felles, der!

  (og ja, jeg fikk bruk for tigerbalsam, gitt. Har en tendens til å tiltrekke meg mygg, jeg også …)

error: Content is protected !!