I anledning verdens turismedag, inviterte Bistandsaktuelt meg til å dele noen reisetips knyttet til ansvarlig turisme. Det sa jeg så klart ja til!
I fjor var det én milliard mennesker som reiste på ferie. Men vi blir flere: Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) melder at 1,2 milliarder reisende vil bli til 1,8 milliarder innen 2030.
Det er dette artikkelen publisert av bistandsaktuel.no handler om (anbefalt lesning!).
Nå var jeg nylig i Barcelona, der det er opprør. Det er det flere grunner til – men et av problemene er overturisme. I hele sommer har vi kunnet lese om protester mot den økende turismen og økte boligpriser for innbyggerne som et resultat av det. Samtidig har de nylig hatt terrorangrep, og turismen har sunket.
Som jeg skriver om her, er det flere steder rundt omkring det er problemer med for mange turister på én gang: Venezia, Santorini, Cinque Terre, Machu Pichu, Island og i sommer også blant annet Lofoten. Ofte er ikke problemet at mange besøker et reisemål, men at for mange drar samtidig samme sted og dermed skaper problemer lokalt, for naturen og kulturen.
Som sagt ble jeg invitert til å dele fem råd om ansvarlig turisme i anledning at turisme har mange positive sider, ved siden av åpenbare utfordringer knyttet til overturisme og klimaspørsmål. Fordi dette er noe som opptar meg, var jeg veldig glad for å bli spurt. Her er fem råd jeg valgte ut:
5 tips til ansvarlig turisme
1. Legg igjen penger lokalt
Fremfor å booke deg inn på et all inclusive hotell eller kjøpe alle utflukter gjennom hotellet eller et reiseselskap her hjemme, kan du velge å spise på flere ulike steder, benytte lokale sjåfører og andre tjenester, samt å delta på ulike guidede turer lokalt. Reis gjerne rundt og bo flere steder. Slik får flere gleden av ditt besøk og inntekten direkte blir høyere.
2. Velg et overnattingssted som gir tilbake til lokalsamfunnet
Velg gjerne et lokalt drevet hotell eller en kjede med øko-perspektiv. Om du ønsker å bo på en internasjonal resort; bidrar de med støtte i lokalsamfunnet foruten lokale arbeidsplasser? Som å støtte en skole, en landsby eller kjøpe møbler og interiør lokalt produsert? Informasjon om dette finnes ofte på hotellets nettside.
Her er tre eksempler:
- Hotell Fellah utenfor Marrakech i Marokko drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.
- Hotel Soria Moria i Siem Reap, Kambodsja er i utgangspunktet et norsk-startet hotell, men der de ansatte fra starten har vært medeiere i driften – og har nå tatt mer og mer over hele driften.
- Jetwing Yala på Sri Lanka ligger tett på nasjonalparken Yala. Dette er et hotell i den lokale hotellkjeden Jetwing, som har opprettet programmer under paraplyen Jetwing Eternal Earth Programme, der det jobbes etter prinsipper om miljøansvar og sosialt ansvar i lokalmiljøet.
3. Ikke gi penger til tiggende barn
Økt turisme kan medføre en kjærkommen inntekt for en familie, men ved å gi til tiggende barn, kan vårt bidrag innebære flere negative konsekvenser enn positive – som at barn sendes ut for å tigge penger fra turister fremfor å gå på skolen. Finn heller en lokal organisasjon hvis formål du ønsker å støtte. Selv har jeg valgt å støtte IMPACT Norway.
4. Reis utenfor sesong
Besøk de mest populære turistattraksjonene når det er færre turister og muligheten for å gjøre skade lokalt er mindre. Følg gjeldende regler og ta hensyn til lokale bestemmelser.
5. Respekter lokale skikker og kultur
Husk at vi er gjester i landet vi besøker. Ta hensyn til skikk og bruk og sett deg inn i regler for besøk ved hellige steder, strandbekledning og forventninger til opptreden i det offentlige rom.