5 tips til ansvarlig turisme

Angkor Wat i soloppgang
Man er ikke akkurat helt alene ...

I anledning verdens turismedag, inviterte Bistandsaktuelt meg til å dele noen reisetips knyttet til ansvarlig turisme. Det sa jeg så klart ja til!

I fjor var det én milliard mennesker som reiste på ferie. Men vi blir flere: Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) melder at 1,2 milliarder reisende vil bli til 1,8 milliarder innen 2030.

Det er dette artikkelen publisert av bistandsaktuel.no handler om (anbefalt lesning!).

Nå var jeg nylig i Barcelona, der det er opprør. Det er det flere grunner til – men et av problemene er overturisme. I hele sommer har vi kunnet lese om protester mot den økende turismen og økte boligpriser for innbyggerne som et resultat av det. Samtidig har de nylig hatt terrorangrep, og turismen har sunket.

Som jeg skriver om her, er det flere  steder rundt omkring det er problemer med for mange turister på én gang: Venezia, Santorini, Cinque Terre, Machu Pichu, Island og i sommer også blant annet Lofoten. Ofte er ikke problemet at mange besøker et reisemål, men at for mange drar samtidig samme sted og dermed skaper problemer lokalt, for naturen og kulturen.

Som sagt ble jeg invitert til å dele fem råd om ansvarlig turisme i anledning at turisme har mange positive sider, ved siden av åpenbare utfordringer knyttet til overturisme og klimaspørsmål. Fordi dette er noe som opptar meg, var jeg veldig glad for å bli spurt. Her er fem råd jeg valgte ut:

5 tips til ansvarlig turisme

1. Legg igjen penger lokalt

Fremfor å booke deg inn på et all inclusive hotell eller kjøpe alle utflukter gjennom hotellet eller et reiseselskap her hjemme, kan du velge å spise på flere ulike steder, benytte lokale sjåfører og andre tjenester, samt å delta på ulike guidede turer lokalt. Reis gjerne rundt og bo flere steder. Slik får flere gleden av ditt besøk og inntekten direkte blir høyere.

2. Velg et overnattingssted som gir tilbake til lokalsamfunnet

Velg gjerne et lokalt drevet hotell eller en kjede med øko-perspektiv. Om du ønsker å bo på en internasjonal resort; bidrar de med støtte i lokalsamfunnet foruten lokale arbeidsplasser? Som å støtte en skole, en landsby eller kjøpe møbler og interiør lokalt produsert? Informasjon om dette finnes ofte på hotellets nettside.

Her er tre eksempler:

  • Hotell Fellah utenfor Marrakech i Marokko drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.
  • Hotel Soria Moria i Siem Reap, Kambodsja er i  utgangspunktet et norsk-startet hotell, men der de ansatte fra starten har vært medeiere i driften – og har nå tatt mer og mer over hele driften.
  • Jetwing Yala på Sri Lanka ligger tett på nasjonalparken Yala. Dette er et hotell i den lokale hotellkjeden Jetwing, som har opprettet programmer under paraplyen Jetwing Eternal Earth Programme, der det jobbes etter prinsipper om miljøansvar og sosialt ansvar i lokalmiljøet.

3. Ikke gi penger til tiggende barn

Økt turisme kan medføre en kjærkommen inntekt for en familie, men ved å gi til tiggende barn, kan vårt bidrag innebære flere negative konsekvenser enn positive – som at barn sendes ut for å tigge penger fra turister fremfor å gå på skolen. Finn heller en lokal organisasjon hvis formål du ønsker å støtte.

Slik kom jeg i kontakt med Impact Norway

4. Reis utenfor sesong

Besøk de mest populære turistattraksjonene når det er færre turister og muligheten for å gjøre skade lokalt er mindre. Følg gjeldende regler og ta hensyn til lokale bestemmelser.

5. Respekter lokale skikker og kultur

Husk at vi er gjester i landet vi besøker. Ta hensyn til skikk og bruk og sett deg inn i regler for besøk ved hellige steder, strandbekledning og forventninger til opptreden i det offentlige rom.

Relaterte artikler om ansvarlig turisme

10 tips til en mer ansvarlig reise

Flyreiser og klimagassutslipp

Bærekraftig turisme – hva betyr det egentlig?

Opprørsstemning i Barcelona

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Med forbehold om skrivefeil, samt at steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.