6 tips til dagsturer fra Budva

De aller fleste som reiser til Montenegro, reiser nok for strandlivet. Men her deler jeg 6 tips til utflukter i Montenegro som kan gjennomføres som dagsturer fra Budva – for deg om vil oppleve mer enn badeliv. 

 

Vingårdsbesøk, klosterbesøk eller en tur i nasjonalparken? Her er noen tips til deg som vil oppleve mer under besøket i Montenegro. Jeg tar som utgangspunkt i Budva, men landet er ikke så stort, så du kan fint dra til disse stedene fra flere andre steder i Montenegro. Imidlertid kan veiene være nokså svingete, så enkelte steder kan utflukter ta lenger tid enn man kanskje tror.

→ Les også: Magiske Montenegro: en reiseguide

Ostrog kloster

Det historiske klosteret Ostrog ligger gravet inn i en stupbratt fjellside og er et av de mest besøkte pilegrimsmålet i Balkan. Jeg dro hit fra Budva sammen med en guide, og fikk en interessant innføring i betydningen for de lokale.

Sveti Vasilije Ostroški ble erklært en helgen, og hans kropp ligger fortsatt i en av grottekirkene. Relikviene etter helgenen regnes for åvære mirakuløse.

Shkodërsjøen

Dette er Balkans største innsjø, der 2/3 tilhører Montenegro og resten er albansk. Nasjonalparken har i alt 280 fuglearter og 48 fiskearter, samt to naturreservater: Pančeva Oka og Manastirska tapija.

Shkodërsjøen
Et av de mest kjente motivene av Shkodërsjøen

Innsjøen har også en rekke klostre, som Prečista Krajinska. Dette er det eldste klosteret ved innsjøen. Men det finnes mange flere, blant annet Starčevo, Balšić, Moračnik og Donji Brčeli.

Virpazar (se under) er et godt utgangspunkt for å dra ut på innsjøen. Derfra går det båter ut.

Det koster € 4 for inngang nasjonalparken, men kun om man ønsker å benytte innsjøen (pris i skrivende stund).

Virpazar

Virpazar Montenegro
Virpazar ligger ved tre elver og er et godt utgangspunkt for å besøke Shkodërsjøen

Dette er en liten landsby ved Shkodërsjøen, sentralt i regionen Crmnica og kun 15 km fra havet. Gamlebyen i Virpazar er knyttet sammen av broene over Oraovstica og Virstica, og derfor ble denne landsbyen i sin tid kalt for «byen ved de tre broene».

Vinruten i Crmnica

Crmnica er området langs sørsiden av Shkodërsjøen, og består av bølgende landskap og bratte åssider. Her går veien svingete og smal blant vinmarker og små, sjarmerende landsbyer. Her kan du følge en skiltet vinrute og dra påhjemmebesøk hos folk som dyrker sin egen vin.

Det er tilbud om besøk i vinkjellere og vinsmakinger i området, som særlig dyrker den montenegrinske vindruen Vranac. En av landsbyene man kan besøke der heter Godinje. Dessverre rakk jeg ikke denne opplevelsen selv, annet enn en kjøretur gjennom området.

Sjekk gjerne ut eboka jeg har utgitt, Montenegro på 1-2-3

Rijeka Crnojevića

Kajakkpadlere ved Rijeka Crnojevića nær Shkodërsjøen
Shkodërsjøen har mye å tilby for aktive reisende. To padlere ved Rijeka Crnojevića

Rijeka Crnojevića ligger ved elven Crnojević, nær Shkodërsjøen og er en tradisjonsrik og koselig fiskelandsby. Her ligger noen koselige restauranter og det er mulig ådra påbåttur ut påShkodërsjøen herfra.

Rijeka Crnojevića

Vingårdsbesøk hos Šipčanik

Plantaže er en av Europas største vingårder, med 28 ulike druesorter og 11, 5 millioner vindruer fordelt over 2 300 hektar land. Her finner vi den store vinkjelleren Šipčanik, som ligger inne i fjellet påen tidligere militærbase.

Šipčanik Plantaže Montenegro

Hangaren hadde plass til 27 militærfly, men i 1999 ble hangaren bombet av NATO. I dag fungerer tunnelen i fjellet som oppbevaringssted for mer enn 2 millioner liter vin, i en naturlig jevn temperatur påmellom 17 og 19 grader.

Les mer her

Om Budva

Budva er ikke Montenegros mest sjarmerende by, da det finnes flere, mer koselige og tradisjonsrike landsbyer og byer å besøke i Montenegro. De senere årene har stadig flere nye hotell sett dagens lys, i et tempo som ikke nødvendigvis er til byens fordel, visuelt sett. Men reisende som ønsker bra overnatting til gode priser nært strender og andre tilbud finner dette og mer her. Ellers er havnen og gamlebyen veldig koselig (om enn i dag primært rettet mot turisme).

Morgenstemning ved havnen i Budva
Morgenstemning ved havnen i Budva

Jeg hadde et par netter her i forbindelse med research til reiseguiden Reiselykke i Montenegro. Jeg bodde da på Hotel Budva *, som er et fint og lekkert 4-stjerners hotell ved havnen. Der hadde jeg restauranter og gamlebyen innen rekkevidde, som gjorde oppholdet ekstra hyggelig.

 

Pressetur: Reiselykke var invitert på visningstur av Herceg Novi, i samarbeid med Visit Bar og Visit Budva. Jeg har også vært på reise i Montenegro i egen regi og utgitt en reiseguide til Montenegro

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en lite kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!