Kambodsja er mest kjent for templene i Angkor og Røde Khmers herjinger på ’70-tallet. Først i 2000 ble dette vakre landet, med sine kulturskatter og vennlige befolkning for alvor åpnet for organisert turisme. Nå, 13 år senere, er turistnæringen fortsatt økende.
Men Kambodsja er også et av verdens fattigste land, der 70 % av innbyggerne lever av mindre enn kr 12 om dagen og 1/3 av landets befolkning av mindre enn kr 3,50 om dagen. Dette er også et av de landene som rager høyest på den internasjonale skala over korrupsjon. Her finnes få eller ingen sosiale stønader, og de mange mineofrene har vanskeligheter med å få jobber. Først i 2000 ble landet for alvor åpnet for organisert turisme. Ti år senere var det 2,5 millioner turister på besøk i landet, og tallet ser ut til å fortsette å øke. Og med masseturismens inntog medfører muligheten for lettjente penger i form av tigging.
I et land hvor 1 dollar er en god dagslønn for hederlig arbeide, er det forlokkende for noen å ty til utnyttelse av godhjertede turister. – Ken Oishi, Soria Moria Educational Development Program.
Av de land jeg har besøkt så langt, er det Kambodsja som har gjort sterkest inntrykk på meg. Det er det mange grunner til. Det er også derfor jeg så gjerne vil anbefale alle reislystne, som måtte ha muligheten til det, å dra til dette flotte landet. For det er her vi finner templene i Angkor, noe som var helt unikt å oppleve. Det var her Pol Pot og Røde Khmer gjennomførte det store folkedrapet i perioden 1975 – 1979. Besøket i Tuol Sleng i Pnohm Penh kommer jeg da heller aldri til å glemme. Det er med utgangspunkt fra Siem Reap vi besøkte de flytende landsbyene på Tonlé Sap. Det var et helt unikt besøk, i et vakkert land, med en særegen kultur, og hvor vi møtte svært mange flotte, fine mennesker. Men over alt – barn som tigget og solgte smykker og postkort.
I løpet av de dagene vi var der, syklet vi rundt fra landsby til landsby. Vi snakket med innbyggere og møtte så mange tiggende barn. I Phnom Penh møtte vi flere lemlestede, arbeidsledige voksne som hadde gjennomlevd den grufulle tiden med Røde Khmer. Vi fikk innsikt i lokal korrupsjon og ble utsatt for lureri. Og jeg møtte meg selv i døra, som naiv, vestlig turist. For å møte innbyggerne som ansvarlig turist var noe jeg ikke var helt forberedt på. Ikke godt nok, i hvert fall.
Etter at vi kom tilbake til Norge, sendte jeg derfor en intervju-forespørsel til Ken Oishi på e-post. Sammen med sin kone, Kristin Holdø Hansen, driver han til daglig hotellet Soria Moria, hvor vi bodde under vårt opphold i Siem Reap. Her har de grunnlagt Soria Moria Educational Development Program og driver hotellet etter prinsipper om ansvarlig turisme. Gjennom sitt veldedige arbeid, har Ken fått god innsikt i den fattigdom som råder i hans område. Han visste råd da vi bodde der. Du skal snart få lese hva Ken svarte meg. Før vi kommer dit:
Det var ikke det at jeg ikke hadde lest meg opp på forhånd. Men kildene var motstridende. Teori og praksis går ikke nødvendigvis hånd i hånd, heller. Tross alt, må jo enhver turist til syvende og sist selv velge hvordan de ønsker å håndtere dette. Magasinet Reiser & ferie (02/11) viser til at turister som besøker barnehjem, medbrakt blyanter og skriveblokker, er populært. Lonely Planet oppfordrer i sin Southeast Asia on a shoestring til å gi penger til tiggere, men å holde donasjonene lave – og viser med det til buddhistenes syn på almisser. Men organisasjonen ConCERT, som holder til i Kambodsja, ber turistene tenke seg to ganger om før de kjøper suvenirer fra barn, og oppfordrer til ikke å gi penger til barn. De foreslår i stedet å støtte organisasjoner som jobber for å forbedre lokalbefolkningens liv.
Her er min anbefaling til besøkende turister, basert på egen erfaring:
1. Sett deg godt nok inn i problematikken før besøket2. Bestem deg for hvordan du ønsker å forholde deg til dette 3. Vær konsekvent og hold deg til planen
Så hva mener Ken Oishi om dette? Hva er egentlig så galt med å gi penger til fattige barn? Eller å besøke barnehjem?
– På generell basis vil jeg si at det er bedre å ikke kjøpe eller gi penger. I et land hvor 1 dollar er en god dagslønn for hederlig arbeide, er det forlokkende for noen å ty til utnyttelse av godhjertede turister. Jeg kjenner til endel av familiene bak tiggebarna i byen og både de og barna har stående tilbud fra flere organisasjoner som ønsker å hjelpe dem. Mange har etterhvert gått med på å motta hjelp, men det at noen fortsatt ønsker å gjøre det de gjør er at de liker og er vant til livsstilen og at de tjener langt mere på tigging enn vanlig arbeide.
– Å besøke barnehjem som turist er betenkelig, men for de som har samlet inn penger på forhånd og eller ønsker å gi en betydelig donasjon er det helt i orden så fremt det er organisert på en profesjonell måte.
Hvordan kan man som turist vite at man har med redelige organisasjoner å gjøre?
– Det er vanskelig å være helt sikker. Det finnes hundrevis av organisasjoner, noen bra, noen ikke så bra. De organisasjonene vi jobber med har vi hatt kjennskap til over tid og kjenner til ansatte som jobber i disse organisasjonene. Dermed har vi en viss oversikt over hva som foregår. Som turist er det nok nesten umulig å vite, om man ikke har gjort research på forhånd. I tillegg til å være et politisk middel, er U-hjelp en industri.
Hvordan bør turister så forholde seg til den utbredte tiggingen?
Ken Oishi gir følgende råd til turister:
- Book direkte med hotellene. Dette gir destinasjonen og lokalbefolkningen mer penger og skatteinntekter.
- Bli lenger og besøke flere deler av landet.
- Markedsfør destinasjonen.
- Om de ønsker å støtte et godt prosjekt: samle inn penger på forhånd eller i etterkant. Evt. bistå med annen form for hjelp.
Det er mulig å hjelpe
En rekke organisasjoner arbeider for å redusere fattigdom i Kambodsja. Organisasjoner som Stay Another Day Cambodia og Cambodia Community-Based Ecotourism Network jobber for å forbedre de lokale innbyggernes liv.
Som turist i Siem Reap, Sihanoukville eller Phnom Penh, har du en rekke muligheter til å støtte lokalbefolkningen ved å spise, bo eller handle på steder som gir av overskuddet sitt til gatebarn og andre som trenger hjelp. ConCERT er en organisasjon som jobber for å hjelpe individer og bedrifter å hjelpe i sitt lokalmiljø. På deres nettside finnes en oversikt over hoteller, restauranter og turoperatører som gir av sitt overskudd til veldedighet.
Hotellet Soria Moria er et av de tilknyttede hotellene, og hotellet støtter en rekke veldedige organisasjoner. Hotellet kan også sette deg som gjest i kontakt med organisasjonene, om du ønsker å besøke noen av dem.
Aktuelle nettsider
http://thesoriamoria.com/www.concertcambodia.orghttps://thinkchildsafe.org