Ban the Bomb – en utstilling på Nobels Fredssenter

6 august 1945 tegnet til å bli en helt vanlig dag i Hiroshima. Men det var før verdens første atombombe ble sprengt 600 meter over sentrum av bykjernen. Et voldsomt lys, en stor sky og en enorm varme bredte seg over byen fra kl. 08:15 om morgenen.

Bomben som detonerte var tre meter lang og veide fire tonn. 140 000 mennesker døde umiddelbart eller som en direkte følge av atombomben innen utgangen av 1945. Det var smerte, død, sorg og elendighet. I mange, mange år etter.

Hiroshima er en av de stedene i verden som virkelig illustrerer den ondskap mennesker kan utføre mot hverandre. Hvilken elendighet og grufulle handlinger krig kan medføre. Men også at naturen og menneskeheten kan overleve det verst tenkelige, mot alle odds.

Atomic Bomb Dome, Hiroshima
Atomic Bomb Dome er blitt selve symbolet på Hiroshima

I dag, mer enn 70 år senere, bærer Hiroshima fortsatt preg av denne hendelsen. Domen står rasert tilbake, vernet av Unesco siden 1996, som et varig minne om det menneskene kan finne på å gjøre mot hverandre. Museet Hiroshima Peace Memorial Museum er unikt i sitt slag, der det viser med tekst, gjenstander og utstillinger hva som skjedde den dagen og de ettervirkninger hendelsen fikk.

Hiroshima Peace Memorial Museum viser hva som skjedde og stiller ut gjenstander som lå igjen.

→ Les også: 6 reisetips til Hiroshima 

Nå trenger vi imidlertid ikke reise fullt så langt for å lære mer om hvilke følger atombomben brakte med seg. 12. desember åpner utstillingen Ban The Bomb på Nobels Fredssenter for publikum.

Rundt tretti overlevende fra Hiroshima og Nagasaki fikk en forhåndsvisning av utstillingen Ban the Bomb dagen før ICAN mottok Nobels fredspris i Oslo Rådhus for sitt arbeid mot atomvåpen.

— Det var sterkt å møte noen av de som har opplevd katastrofen så nært innpå seg, sier Nobels Fredssenter direktør Liv Tørres i en pressemelding.

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!