Bergamo – reisetips til kunstnerbyen i Lombardia

Den historiske kunstnerbyen Bergamo kan by på venetiansk arkitektur, gode matopplevelser og sjarme. Og beliggenheten er det ikke noe å si på!

Bergamo reiser seg i grenselandet mellom den store Posletten og alpene, kun 5 mil øst for Milano. Til tross for sin skjønnhet og nært flyplassen like ved, er det nok mange som glemmer å legge et stopp innom Bergamo, til fordel for Milano og innsjøene. Men her er noen grunner til å ta turen innom Città Alta, gamlebyen.

Kunstnerbyen Bergamo

Bergamo består egentlig av to byer – en gammel og en ny. Den nye, Città Bassa, ligger nede på sletten, og vi kjører raskt gjennom denne for å komme til det opprinnelige Bergamo. Opp i høyden ligger gamlebyen, Città Alta, omkranset av bymuren fra 1600-tallet.

Denne vakre byen i åsen var verdsatt av kjente kunstnere som Petrarca, Stendahl, Hesse og Hemingway. Det er ikke så rart da, at Bergamo gjerne omtales som ”kunstbyen”. At The Cararra Academy, et av Europas mest prestisjefulle gallerier ligger her, understreker byens betydning for kunsten.

Den historiske alpebyen

Bergamo har røtter helt tilbake til bronsealderen, da kelterne slo seg ned her i åsen en gang mellom det 6. og det 4. århundre f. Kr. Den store byggeperioden tok til først mot 1200-tallet., og arkitekturen har klare venetianske trekk.

Midt i gamlebyen finner vi en sjelden vakker torgplass som går tilbake til det 15. århundre – Piazza Vecchia. Arkitekten Le Courbusier skal i sin tid ha uttalt at Piazza Vecchia er «den vakreste torgplassen i Europa».

Bergamo sett fra oven

Etter å ha vandret gatelangs, sett katedralen og Torre Civica, og slappet av på en café på Piazza Vecchia, fristes jeg til å ta turen enda høyere opp – til åsen San Viglio. For å komme meg opp dit, tar jeg taubanen. Et par minutters ferd strake veien opp, opplever jeg som ønsket panoramisk utsikt over byen, slettene rundt, og ikke minst mot alpene.

Åsen er preget av vakre hageanlegg, noen få utsiktsrestauranter, noen vinmarker og mange flotte villaer. Jeg tar meg en spasertur rundt i området, knipser noen minner fra oven og tar banen ned igjen.

Bergamo Italia

Klokken blitt fem på ettermiddagen, og alle kirkeklokker slår samtidig, dog i utakt. På vei tilbake til hotellet stopper jeg innom Da Mimis gourmetutsalg, og kjøper med meg hjem noen spiselige suvenirer.

Med flybåren fersk pasta, tynnskåret parmaskinke og en 48 måneders vellagret parmesanost i kofferten forlenger jeg opplevelsen av ferie til langt ut over i hverdagen.

Reisetips til Bergamo

Litt praktisk informasjon til deg som har tenkt deg en snarvisitt innom Bergamo.

Her kan du shoppe

Setter du pris på suvenirer i form av flybåren gourmet mat, er dette en super by å stoppe innom på vei hjem fra Italia, for i den koselige gamlebyen ligger gourmetforretninger på rekke og rad med oster, fersk pasta og skinker. Har hotellet ditt minibar, kan du ha varene på kjøl til du er klar for hjemturen.

Er du mer på jakt etter klær og sko, må du ned til Citta Barsa. Det enkleste er å ta taubanen ned, og gå de ti minuttene det tar å nå Via XX Settembre. Denne shoppinggaten fører videre til neste shoppinggate, som heter Via Sant’ Alessandro.

To gode restauranter i Bergamo

Nå har selvsagt en by som Bergamo langt flere gode restauranter enn dette, men det er disse jeg kan tipse om:

Vi spiste på  Taberne Colleoni på Piazza Vecchia, som vi fikk spesielt anbefalt av hotellet vårt. Det viste seg å være et godt valg – men vi var ikke de eneste nordmennene som hadde fått tilsvarende gode råd. I lekre lokaler, i et rom fylt med nordmenn, nøt vi dermed herlige italienske retter, med lokal vin til. Biffen var mør og god, saftig på smak. Servicen hyggelig. Men vi følte nok begge at vi like gjerne kunne vært på en bedre italienske restaurant hjemme i Norge …

Byens beste pizza sies å være den sicilianske restauranten Ristorante da Mimmo. Her opplevde vi både hyggelig og effektiv betjening, og fikk servert en nydelig vedovns stekt pizza med buffelmozarella. Her går vi gjerne igjen! Se Facebook-siden

Reisetips til Bergamo

Nærmeste flyplass er Orio al Serio, kun 5 km fra Bergamo. Du kan også fly med Norwegian eller SAS til Milano Malpensa. Fra Milano kan du kjøre bil, ta tog eller ta buss.  Togturen tar en times tid, mens det ved buss bør beregnes rundt 2 timer i tilfelle mye trafikk.

Kommer du til Bergamo med bil, anbefaler turistkontoret i Bergamo at bilen parkeres i den nyere delen av byen. Du kan ta taubane eller buss opp til gamlebyen.

Turistinfo: www.turismo.bergamo.it 
Bergamo Italia

 

Første gang publisert høsten 2011. Revidert og oppdatert høsten 2018.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!