Böhmiske Sveits – i Tsjekkia

Böhmiske Sveits – i Tsjekkia

Tett på Elbe, knappe halvannen time fra Praha, ligger Děčín – en liten by nord i et område som heter noe som magisk som Böhmiske Sveits. Her får jeg en smak av Tsjekkias historie og landskapet utenfor storbyen.

Tips til aktiv ferie i europeisk historie, tsjekkisk kultur og magisk landskap

Omgivelsene rundt Děčín er nærmest like mystiske som navnet Bohemia: Byens slott står høyt hevet på en klippe og ruver over elven. Det har tålt tidens tann (riktignok ved hjelp av omfattende renovering), til tross for en forhistorie som blant annet medførte at slottet ble omgjort til russisk militærbase, byens tyske innbyggere ble tvangsflyttet og deler av byen ble ødelagt.

Følger vi elven Elbe nedover en times tid, kommer vi til det Narnia-lignende landskapet med det merkverdige navnet Böhmiske Sveits (av og til omtalt også som bohemske Sveits, eller Bohemian Switzerland på engelsk). Så det gjør vi:

Dette er nemlig en av de store attraksjonene i området, etter at skogsområdet ble utnevnt til nasjonalpark i 2000. Vel fremme i Hřensko, en liten landsby med 275 innbyggere, går vi i land. Her ligger nemlig inngangen til skogene og ravinen Edmundova soutěska.

Se kart over omtalte steder nederst i artikkelen 

Vandretur i Böhmiske Sveits

Vandring langs ravinen Edmundova soutěska

Edmundova Souteska er en del av Böhmiske Sveits (České Švýcarsko på tsjekkisk), preget av sandstein og raviner, frodig og grønn. Her kan man delvis vandre, delvis bli fraktet i båt, langs den menneskeskapte stien langs Edmundova Souteska. Faktisk er skogen så diger, at man fint kan vandre fra overnattingssted til overnattingssted åtte dager til endes, forteller vår guide fra Enthusia, Sven.

I denne nasjonalparken besøker vi også flere mindre landsbyer, som Mezní Louka og Jetřichovice.

Det blir en helt annen skogstur-opplevelsen enn jeg er vant med i Norge, det er helt sikkert. En ting er at det ikke er så veldig kupert, i hvert fall her vi går langs ravinen. En annen er at vi delvis blir fraktet av sted i båt. Hva mer er; båtføreren underholder alle ombord med staker båten oppover elva, vitser, historier og sagn på tsjekkisk og tysk. Jeg skjønner ikke bæret, men publikum for øvrig ler godt.

Men vår guide, Sven, kan fortelle litt mer forståelig om historien fra området.

— Dette pleide å være et fattig område. Det var ingen landbruk her, og elvene ble brukt til å frakte ved og kull. Så kom 1800-tallet, romantiske malere kom og romantiserte området gjennom sin kunst.

Han forteller videre at det var lorden Edmund von Clary Aldringen som gjorde ravinen tilgjengelig for folk flest. Tidligere var det ikke mulig å gå langs de bratte fjellskrentene. Men det ville han gjøre noe med, og gjorde området tilgjengelig for turister allerede den gang da.
Litt praktisk info: Man må betale inngangspenger og for båtturen. Mellom båtplassene finnes en kafé, der man kan kjøpe noe å drikke og en pølse å grille selv utenfor.

5 andre tips til Děčín og omegn

Hřensko i Tsjekkia

Děčín slott

I høyden over elva, der Ploučnice møter Elbe, står slottet i Děčín. Opprinnelig var dette et slott av tre, men har vært både omgjort, renovert og i hendene på en rekke ulike eiere.

Byen Děčín er fra 800-tallet, da slaverne bosatte seg her. Men byens historie er minst like preget av tyskerne som slo seg ned her. Etter andre verdenskrig ble de imidlertid fordrevet fra byen, noe som fortsatt preger området.

I 1991 forlot den sovjetiske hæren slottet, som til da hadde benyttet bygget som militærbase. Slottet var da i elendig forfatning, og det har pågått en omfattende renovering siden. For noen år siden åpent slottet for almuen og er i dag den største turistattraksjonen i Děčín.  Her kan du lese mer

Litoměřice

Litoměřice

En av de eldste tsjekkiske byer: Opprinnelig var byen bygget i gotisk stil, mens den barokke katedralen er synlig nokså umiddelbart. Men ta også turen ned i en av de dype kjellerne: Byen skjuler et nettverk av dype kjellere, de kun deler av nivåene er åpent for publikum.

Dype kjellere i Litoměřice

Vingården Johann W

En km ut av Litoměřice ligger vingården Johann W, og ligger i en av de nordligste vinområdene i verden. Her trives hvite druer best, får vi vite under vårt besøk. Vingården har i alt 37 000 hektar dyrket mark og tilbyr vinsmaking med tiltygg.

Terezín

Terezín

Tidligere var Terezín en ferieby for de adelige, men under andre verdenskrig ble en av nazistenes transittleire lagt her. Mer enn 150 000 jøder ble sendt hit, deriblant 15 000 barn. Rundt 33 000 døde her, mens rundt  88 000 ble sendt videre  til Auschwitz og andre arbeidsleire. En mørk, mørk historie, som har satt sitt preg på den vakkert beliggende byen. Historien sitter fortsatt i her i den lille byen, som fortsatt sliter med å komme tilbake til «normalen».

Jødisk gravplass ved Terezín

Les mer her

Sykkeltur langs Elbe

Sykkeltur langs Elbe

Flotte sykkelstier følger langs Elbe og er derfor populære reiseopplevelser. Her kan man sykle i dagesvis, enten på egenhånd eller ved hjelp av noen som organiserer turer. Jeg var på en mini-sykkeltur langs Elbe sammen med Enthusia, som organiserer og tilrettelegger for aktive ferieopplevelser, ispedd historiske stopp og kulturopplevelser langs veien. I Děčín kan du også prøve deg på Via Farrata. Det gjorde jeg!  Sjekk nettsiden deres her.

Reise til Děčín

Tog eller leiebil fra Praha i ca. 1,5 timer.

Les også:

 Reisetips til UNESCO-byen Praha

 Reisetips til Praha: Gode restauranter og cocktailbarer

 Høyt over trærne i Tsjekkias Krkonoše

Elben i Tsjekkia

Reiselykke var invitert av Visit Czech Republic


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Flotte steder du har besøkt her. Jeg har kun vært i Karlovy Vary for mange år siden så Tsjekkia står aboslutt på listen min 🙂 Herlige bilder og god beskrivelse av stedene du har besøkt.

 2. Vi var i Sachsiske Sveits på den tyske sida av grensa i fjor sommer og det er helt fantastisk natur der nede! Må nok ta en tur over grensa til Tsjekkia neste gang vi er i traktene.

 3. Hei, Desirée

  Ja, det var en veldig fin tur, flott natur og spennende kultur og historie. Og så nærme Praha!
  Hilsen Mette 🙂

 4. Hei, Laila

  Takk for hilsen 🙂
  Jeg har ikke vært i Karlovy Vary. Kanskje jeg kan lese om det på Rundt ekvator?
  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

  Hilsen Mette

error: Content is protected !!