Bologna: Matby med historisk svung

Bologna: Matby med historisk svung

Italias store matby, Bologna, ligger i hjertet av det gastronomiske området Emilia-Romagna. Dette er altså byen for matglade, men også for de lærde – for her så Europas første universitet dagens lys.

Ikke minst er dette en fin by å besøke for deg som er interessert i historie.  Men visste du at Bologna også er kjent for bilproduksjon? Her ble sportsbiler som Ferrari, Maserati og Lamborghini født. Selv kom jeg hit med toget fra Milano, med mål for øyet om å bli litt bedre kjent i en by jeg har besøkt flere ganger tidligere.

Her deler jeg 10 tips til hva du bør få med deg under et besøk i Bologna:

1. Spise! Bologna er som kjent en matby

Pasta fra Bologna

Emilia-Romagna byr på gastronimiske opplevelser, og det er noe som også henger høyt i Bologna. Typisk lokal mat er taglitalle al ragú, tortellini (fylt pasta) og lasagne bolognese. Andre lokale matgleder er parmesan, parmaskinke og balsamico.

Skal du til Bologna, er det ikke noe å lure på: Her skal det spises – og nytes!

Tips: Mercato di Mezzo er et populært lunsjsted, der flere serveringssteder er samlet og man kan sitte ved bord og spise under tak.

Selv inntok jeg en deilig pasta-lunsj på Osteria 051: tagliatelle med parmesansaus og et glass lokal Lambrusco-vin (musserende rødvin) gikk ned! Begge stedene ligger i Quadrilatero, som du kan lese mer om i tipset under.

2. Utforske Quadrilatero

Fiskebutikk i Quadrilatero

Dette er hjertet av Bologna, byens historiske sentrum og utviklet for handel. Området rommer flere små gater som går på kryss og tvers og der gatenavnene kan avsløre hvilke aktiviteter og varer som ble solgt der. Via degli Oreffici er gullsmedgata, via Pescherie Vecchie betyr gamle fiskerier, via Calzolerie betyr skobutikk-gata og via Drapperie står for manufakturhandlernes gate.

Fortsatt er dette strøket fylt med spesialforretninger den dag i dag, men også ulike serveringssteder.

3. Se Bologna fra oven fra tårnet Asinelli

Bologna

Asinelli-tårnet er byens høyeste tårn, og her kan vi komme opp i toppen. Det er 498 trappetrinn å forsere, og du må kjøpe billett og booke tid i forkant. Det kan du gjøre på turistinformasjonen på Piazza Maggiore. Jeg betalte € 5 og fikk plass umiddelbart. Husk at det kan være fullt i høysesong, så det kan være lurt å booke i bedre tid i forkant.

Opp i Asinelli-tårnet i Bologna

4. Besøke Europas første universitet

Man regner med at Europas første universitet ble til her i Bologna, og universitetsbygningene er spredd rundt i byen. Blant disse er ett sted man gjerne bør få med seg; Il Teatro Anatomico nel Palazzo dell’Archiginnasio – altså: anatomiteateret.

Anatomiteateret i Bologna

Her studerte man anatomien ut fra et lik plassert i midten av et rom som er utformet som et amfiteater. Bordplaten i midten av rommet er av marmor, mens rommet for øvrig er av tre, med benker og utskjærninger. Bildet under er fra en annen del av samme bygg. Her er mye historiske vitenskapelige verk samlet i bokhyller langs veggene.

Universitetet i Bologna

6. Piazza Maggiore for bobler og kirkebesøk

Start ved Neptun-fontene, kryss plassen og gå inn i Basilica di San Petronio. Her finner vi verdens største solur. Det er gratis inngang, men vil du ta bilder inne i kirken, må du betale en liten avgift på € 2. Nettside: http://www.basilicadisanpetronio.org

Piazza Maggiore

Er det sol og sommer, er det fint å sitte ute i solen med et glass bobler på en av uteserveringene på piazzaen. Jeg har stort sett vært i Bologna om våren tidligere, og da er det veldig fint å sitte her og se på folkelivet.

Basilica di San Petroni

7. Vandre langs søylegangene

Bologna er kjent for de mange søylegangene – i alt 40 km av byen er dekket med tak. Her kan du søke ly om det regner eller sola skinner.

Søylegang ved Piazza Maggiore

Opprinnelsen til denne arkitekturformen skal henge sammen med at man ønsket å bygge de øvre etasjene større enn grunnetasjen. Fordi strukturen da ble tyngre, måtte man etterhvert styrke bygget med søyler.

Noen av de første søylegangene som ble til, er Piazza Isolani, Palazzo Grassi og Palazzo Regnani og Seraccioli. Les mer om dette her

8. Oppdag «Lille-Venezia»: Finn veien til kanalene

Kanal i Bologna

På slutten av det 12. århundre begynte man å bygge vannveier eller kanaler i Bologna. Vannet kom fra Aposa-elven og ble ført videre via kanalene til Reno og Savena. Dette for å skape energi til møller og spinnerier, men også for å frakte folk og varer. I dag er mye av kanalene dekket til, men de er fortsatt synlige enkelte steder, som mellom Cia Piella, Via Oberdan og Via Capo Di Lucca.

9. Se den historiske utgravningen under Salaborsa

Salsaborsa, Bologna

Under Bologna, nærmere bestemt under hovedbiblioteket Salaborsa, foregår utgravingen av etruskiske Felsina og romerske Bononia. Om du går inn i bibioteket, som i dag er i det historiske Palazzo d’Accursio, kan du se ruinene etter forhistorien som graves frem under jorden.

Gjennom glassflisene på gulvet kan du skimte svake konturer av utgravingen under. Men du kan også ta dem i nærmere øyensyn: Ta turen ned i kjelleren og gå på den tilrettelagte broa som et oppført direkte over de historiske bygningene under jorden.

Arkeologisk utgravning, Bologna

Inngang er gratis, men en donasjon blir tatt godt imot. Her er mer info:

Det er også et arkeologisk museum i Bologna, om du vil lære mer om historien bak Bologna.

10. Se Piazza Santo Stefano

Piazza Santo Stefano, Bologna

En liten piazza med serveringssteder, kirken Basilica di Santo Stefano og Palazzo Isolano. Gjennom dette bygget fører en arkade til gaten på motsatt side.

Reise til Bologna

Hurtigtog i Italia

Med tog: Reiser du med tog, kommer du for raskt og enkelt til Bologna fra Milano med hurtigtoget, som tar ca. 1 time. Prisen er noe stivere enn ved lokaltog, men betraktelig raskere – og er å foretrekke om du for eksempel kun reiser dit på dagen.

Se min byguide til Milano her

Med fly: Det er flyplass i Bologna, og for å komme dit må man mellomlandet enten i København (med SAS) eller på Schiphol (med KLM). (I skrivende stund)

Komme seg rundt i Bologna

Togstasjonen ligger ca. 20 minutters gange fra piazzaen og derfra er det bare å ta beina fatt og utforske kjernen av Bologna.

Neptun-fontenen, Bologna

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Åh, Italia ser så innmari koselig ut – og jeg har så lyst til å reise dit for å teste ut masse deilig mat og vin. 😀 Så kult at de også har kanaler i Bologna, det ser ut som en skikkelig fin by 🙂

error: Content is protected !!