Erik Solheim møtte mye motbør i forrige uke, da han uttalte seg om at nordmenn ikke bør ha vondt samvittighet for å fly. Han viser i stedet til konkrete tiltak som vil bidra til å løse problemet med blant annet klimagassutslipp.
Det siste synes jeg er konstruktivt. Men det betyr ikke at vi ikke skal kjenne på ansvaret vi har som reisende.
Flyreiser står for 2% av klimagassutslippene og i følge Erik Solheim og andre vil flyreiser øke i fremtiden. Det betyr at klimagassutslippene vil øke – om ikke det gjøres konkrete tiltak når det gjelder utslipp – eller vi som reiser slutter å fly. Hva er mest realistisk?
— Elektriske fly og biodrivstoff vil være deler av løsningen, sier Solheim blant annet til Flysmart24.no, der han også kommer inn på viktigheten av å kutte klimagassutslipp og at fly må slutte å kretse rundt flyplassen før landing.
Debatten ble tatt videre på E24, der han får kraftig motbør av Naturvernforbundet og Miljøpartiet De Grønne. Her lister også Solheim fem konkrete tiltak som må til for at flyreiser kan bli bærekraftige i fremtiden. Her nevnes noen av de samme tiltakene som i intervjuet, blant annet bruken av biodiesel, det han kaller «grønne avganger» og elfly.
Oppsiden ved det hele er at flere aktører heldigvis har et bevisst forhold til det bærekraftige aspektet ved å fly og tar dette på alvor. I en tidligere artikkel har jeg skrevet om tematikken, der jeg gikk gjennom 10 flyselskapers policy knyttet til dette, og hva de selv skriver om klimagassutslipp, bærekraftighet og miljøvern på sine nettsider.
Sist uke mottok jeg også en pressemelding fra Norwegian, som kunne dele den glade nyhet at flyselskapet er kåret til det grønneste selskap på transatlantiske ruter i en ny rapport.
KLM er et av flyselskapene som benytter biodiesel og kan informere om at å bruke biodiesel i stor skala kan redusere CO2-utslipp med hele 80%. Dette er et av flere tiltak de jobber med.
Og når det gjelder elfly, kan vi lese følgende på her på Avinor sine nettsider: «Målet er at Norge skal bli det første markedet der elektriske fly tar en betydelig markedsandel, og at den norske innenriksluftfarten skal være elektrifisert innen 2040». Forhåpentligvis skjer dette lenge før den tid. Det er lov å håpe.
Det er betryggende å lese om at det finnes konkrete handlingsplaner og at gjøres tiltak som bidrar til at vi i fremtiden kan reise uten å skade vår egen jordklode og nettopp uten vond samvittighet. Men enn så lenge?
La oss gå tilbake til spørsmålet: Bør vi ha vond samvittighet for å fly?
Enten vi kaller det «vond samvittighet» eller at vi er bevisste forbrukere, tror jeg det er lurt av oss alle å reflektere over hva vi bidrar med og til som reisende. Det er mye å ha vond samvittighet for i denne verden, og det å fly en god del er en av mine. Samtidig mener jeg det å reise er av betydning – for hver enkelt, for de vi møter, og de vi deler våre erfaringer med. For det å dele historier fra reiser er av betydning.
Men vond samvittighet, eller det å ha et bevisst forhold til hva det innebærer å reise med fly, kan også bidra til at vi selv, også, gjør en liten forskjell i våre valg knyttet til det å reise. Det å være klar over hvilke tiltak vi selv kan gjøre i forbindelse med de reiser vi foretar og at vi er informerte forbrukere som stiller krav til selskapene vi flyr med, mener jeg er viktig i denne sammenheng.
Det har også noe å si hvilke grep vi gjør ellers, når vi ikke er på reise.
Derfor kjører jeg elbil hjemme, reiser med tog når jeg kan, jeg kildesorterer etter beste evne, kjøper klimakvoter ved flere av mine flyreiser, reiser mest mulig direkte (og med færrest mulig mellomlandinger), samt prøver mitt beste for å pakke lett når jeg skal ut og fly. Det er ikke alltid dette er like vellykket, riktignok. Men jeg jobber stadig med å bli bedre.
Jeg har selv ikke særlig dårlig samvittighet for å fly, men jeg prøver definitivt å gjøre litt mer miljøvennlige og bærekraftige valg, både i forhold til reising og ellers. Det er bra at flyselskaper er bevisst på utslipp o.l., og jeg tenker at det er mer realistisk å arbeide for å gjøre flygninger mer miljøvennlige enn å få folk til å slutte å fly 🙂
Spennende lesing. Jeg har litt dårlig samvittighet for å fly, men dessverre ikke nok til at det faktisk endrer reisevaner. Samtidig prøver jeg å gjøre opp for det på samme måte som deg med mindre bilkjøring og mer kildesortering.
Veldig enig i det Solheim sier om at turisme bidrar til fred. Hadde alle reist mer til andre kulturer tror jeg vi hadde sett mye mindre rasisme og konflikter.
Det er jo lov å håpe at mer miljøvennlige former for transport blir tilgjengelig snart, som mer utbygging av høyhastighetstog og hyperloop. 🙂
Hei, Tina
Takk for at du deler dine tanker 🙂
/Mette
Hei, Jørn
Takk for at du deler dine tanker om temaet. Jeg tror, som deg og Solheim, at flere ville hatt godt av å se mer av verden. Jeg tror også mange da ville fått opp øyene for hvor ufattelig godt vi også har det her i Norge.
Selv har jeg ikke gitt opp håpet om høyhastighetstog her hjemme 😉
/ Mette
Interessant og tankevekkende innlegg. 🙂 Jeg må si at jeg også kjenner på den dårlige samvittigheten når jeg flyr. Siden jeg har et relativt lavt klimaavtrykk ellers, lar jeg meg likevel ikke stoppe av denne reiseformen. Når jeg først har ankommet destinasjonen, foretrekker jeg helst å forflytte meg videre rundt med tog eller buss, framfor å fly. Men det kan også ha noe med at jeg ikke er spesielt glad å fly (miniflyskrekk) uansett. Dessuten tror jeg at desto flere som flyr, desto større sjanse er det for at nyere og mer miljøvennlige flytyper utvikles og lages, som på sikt kanskje kan gjøre ting bedre (selv om det bare vil forurenses mer før vi kommer sålangt).