Bornholms kulturuge: sanselige opplevelser

Bornholms kulturuge: sanselige opplevelser

Bornholms kulturuge ble nylig sparket i gang for 15. gang. Og i år som i fjor og året før det, er det lokale kunstnere som løftes frem. Så vil du oppdage nye, danske talenter innen musikk, litteratur, kokkekunst og andre kunstformer – da er det hit du skal se!

Jeg står i strandkanten iført mosegrønne gummistøvler. I hånda har jeg en striesekk med blåskjell. En mann kommer mot meg, han griper etter den. I bytte får jeg tilbud om en fakkel.

Matkunst i strandkanten

I alt åtte-ti personer står som meg, plassert ute i det kjølige elementet, alle med hver sin striesekk, etterhvert hver sin fakkel. Alle er vi i ført redningsvester og mosegrønne støvler. Min støvel er lekk, iskaldt sjøvann trekker inn, fyller både støvelen og sokken jeg har på.

Bak oss er himmelen lilla, rosa, oransje – utallige farger og varianter dekker den.

Bølgene slår sakte mot land. Noen nysgjerrige tilskuere kommer til. Store flokker av fugler flakser opp, flyr i fellesskap, dramatisk frem og tilbake over himmelen – som var de en del av regien de også.

På det dekkede bordet ved stranden står kokekarene og putrer. De i underkant av hundre medgjestene strømmer til og får servert dampede blåskjell, noen av dem vet jeg er fra posten jeg ga fra meg.

Vi andre blir stående tilbake en stund til, som lyslykter i skumringen, som representanter for de døde som stiger opp av havet. Ikke en hvilken som helst oppgave. Det også derfor jeg ble iført en oransje redningsvest ved ankomst Gaarden, tipper jeg.

Bornholm kulturfestival_matfestival middag ved stranden

Gaardens kulturfest

Jeg er invitert til å overvære en unik oppsetning i matkultur i Bornholm, der matkunst får en helt ny betydning, i hvert fall for mitt vedkommende. Det er en performance, en forestilling og et samarbeid mellom Madkulturhuset Gaarden og kurator Mette Martinussen, som er kokk og matkunstner, med egen restaurant i København.

Tre kvelder til ende trekker Martinussen frem kokketalenter og kunstnere. Sammen serverer de mat i en ny, unik sammenheng.  Og vi – gjestene – er selv en del av opplevelsen. Vi er en del av regien. Og vi har alle fått både oppgaver og roller å fylle.

Men hovedrollen, den er det maten som spiller.

 Bornholms matfestval

Matkunst med vri

Dette var en opplevelse utenom det vanlige, helt klart. Maten smaker nesten litt annerledes, synes jeg. Smaker det ikke mer av den, i hvert fall? Er ikke blåskjellsuppen jeg fikk servert ved stranden den beste varianten jeg har smakt? Og den lille innbakte bollen jeg fikk hente ut av et lite håndbåret hus med gardinene trukket for – kjente jeg ikke smaken ekstra intens da jeg satte tennene i og innholdet fløt ut? Hva var det egentlig jeg fikk servert i tekoppen? Var det en suppe? Jeg er i hvert fall helt sikker på at den smakte lakris.

Madkulturfestival servering

Og teen, smaksatt med honning, som ble servert ute i den kjølige, stupmørke septemberkvelden, som jeg drakk der jeg satt i ring sammen med i underkant av hundre fremmede bornholmere under en stjernespekket himmel, hutrende rundt en kreasjon av levende lys og danseforestilling av to hvitkledde, alvelignende skapninger: Var ikke det bare den beste teen jeg noensinne har fått servert?

Bornholm madfestival lyslykter

Men det var en annen forestilling som faktisk gjorde enda større inntrykk på meg, under Bornholms kulturuge:

Audiovisuell kunstkonsert om flykninger

I tre år har Martin Thaulow fulgt flyktninger i Danmark og Europa ellers, og noen av disse møtte vi på skjermen (snart blir det bok!). Komponistene Kaae & Batz satt musikk til bilder og filmsnutter, og samme har de skapt forestillingen ”Every Person has a Face”. Denne har tidligere vært oppført blant annet på ARoS i Århus.

Bornholm kulturuge 2017

Konserten var en sterk opplevelse som gjør inntrykk. Musikk og bilder er universelt. Språket er ingen barriere. Det er bare å håpe at den blir satt opp i Norge også.

En festival for flere kulturuttrykk

Ved hjelp av disse fire anerkjente kunstnere innen hvert sitt felt, trekkes nye stemmer og talenter frem under Bornholm Kulturuge. Det skaper også en festival som rommer flere kulturfelt.

– Det er flere talenter som oppdages her på denne festivalen, forteller Laila Lund Balle, koordinator for festivalen. – Festivalen har etterhvert blitt anerkjent i kulturmiljøet i Danmark.  For hvert år er det et nytt tema. – I år er det rom, det handler om. Men det kan like godt være andre vide begreper som tid og sans.

Laila Lund Balle (Kulturuge-koordinator) og Mikkel Bach-Jensen (leder av Madkulturhuset Gaarden og nestformand for Bornholms Kulturuge)

Flere bilder under faktaboksen

Bornholm Kulturuge

Bornholm Kulturuge arrangeres hvert år i september og foregår over flere dager, flere steder rundt på øya. I år ble den arrangert for 15 gang.

Rockemusikalsk fyrtårn

Det ene fyrtårn er rockemusikk, der den danske musikeren og tv-personligheten Steffen Brandt helt siden festivalens start i 2002 har hatt ansvar for dette fyrtårnet som går ut på å bygge bro mellom forskjellige musikalske sjangere og kunstnere som befinner seg på ulike stadier i sin karriere. I år er det et fokus på Norden, med musikere som også er hentet fra Færøyene, Grønland og Island.

Klassisk på kanten

Et annet fyrtårn er klassisk musikk, der den anerkjente mezzosopranen Andrea Pellegrini, som gjerne prøver å sette klassisk musikk i nye rammer, leder an årets tema, Filmens rum, sammen med Bornholms teater.

Jakob Hansens Litteraturfestival

Denne delens kurator er forfatter Dennis Gade Kofod, bornholmer og nominert til Kritikerprisen for sin siste roman, Nancy. Han har valgt å oppkalle denne delen av Bornholms Kulturuge etter den avdøde og bortglemte forfatteren Jakob Hansen. Her på Bornholm møtes både aktuelle, etablerte forfattere til opplesning, sammen med nye forfatterspirer.

Gaardens Madkulturfest

Det kanskje mest overraskende innslaget, eller fyrtårnet, i denne kulturuken, er Gaardens Madkulturfest. Siden 2015 har etablerte kokker og matkunstnere laget en symfoni av smaks-, lukte-, syns- og høreopplevelser sammen med unge kokkeelever. Fast kurator gjennom tre år er Mette Martinsen, kokk og matkunstner.

→ Følg med på Bornholm Kulturuge for kommende år her: http://www.bornholmskulturuge.dk

 


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!