Helsinki – et stykke Norden mellom øst og vest

Designbyen Helsinki fyller hundre år i år. Dens bakgrunn som tidligere underlagt svensk og russisk herredømme, samt sin unike lokasjon mellom øst og vest, gjør Helsinki til en litt annerledes nordisk hovedstad å reise til for oss nordmenn. 

Bergenet lesetid: 10 minutter

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Det er nå flere år siden jeg besøkte Helsinki første gang. Da bodde vi på det som fortsatt i dag regnes som et trendy hotell: Klaus K*. Denne gang sjekker jeg inn på et hotell litt lenger opp på Boulevard; Hotel Indigo*. Men jeg har ikke god tid til å utforske hotellet med én gang – i stedet bærer det ut i byen både på utforskning av Finlands hovedstad.

Design-distriktet

Fra tidligere kjenner jeg så klart til designdistriktet. Men et gjensyn må til – vi bor tross alt like ved. I gate opp og gate ned ligger kjente og mindre kjente finske designere side om side – Ittala, Marimekko, Lapponia, for å nevne noen få.  Mer info om designdistriktet her

Matbyen Helsinki

At Helsinki er byen å dra til for spennende arkitektur og verdensberømt design er ikke nytt. Men at byen også nå byr på spennende gourmetopplevelser, var i hvert fall for meg en overraskelse.

Det har skjedd en stor dreining i matkultur i Helsinki de senere årene, og selv mener finnene det henger sammen med flere ting: byens unike lokasjon mellom øst og vest, bruken og tilgangen på friske og lokale matvarer, samt innføringen av «Restaurant Day».

Her finner du restauranttipsene til Helsinki!

5 tips til severdigheter

Helsinki katedralen

Den største severdigheten tenker jeg må være Helsinki Katedral; dette hvite, gullbelagte ortodokse monumentet av Carl Ludvig Engel. Kirken er en del av Helsinkis empiretid og et landemerke for sjøfarere. I dag er det et symbol for Helsinki som sådan.

Helsinki Cathedral

Temppeliaukio kirken

Men guiden vår, Maria del Carmen, hevder det er en annen kirke som er største severdighet, Rock Church – eller Temppeliaukio kirken. Denne kirken er utgravet i granitt, med et stort orgel og utsøkt klang, noe som gjør kirken til et populært sted å holde konserter.

Kamppi Chapel

Det moderne kapellet Kamppi Chapel of Silence, var en overraskelse. Nå var det arkitekturen ved bygget jeg falt for, linjene, det at det minnet meg om Noas ark, den taktile følelsen av tre man får bare ved å se på bygget … Beliggende i den travleste delen av Helsinki gjør kapellet til et sted man kan ta turen innom for en pust i bakken.

Design og arkitektur

For design og arkikteturiniteresserte finnes det mye spennende i Helsinki. En av mange steder å oppsøke er hovedbiblioteket til Helsinki universitet, også kaldt Kajsahuset, der den spennende arkitekturen ved Anttinen Oiva Arkkitehdit bør ses fra to sider innvendig. Glem heller ikke å legge turen til nordens største bokhandel Akateeminen Kirjakauppa, som er designet av Alvar Aalto.

Flere tips til opplevelser i Helsinki

 • Nyt en spadag i det flotte spaanlegget Allas Sea Pool. Pass på at du får prøvd deg på vannjogging i bassenget. Veldig effektivt og en morsom aktivitet.
 • Dra til den gamle markedshallen ved havnen, som har vært i drift helt siden 1889. Gamle boder av tre er godt vedlikeholdt og bak står selgere av alt fra fisk og ost, grønnsaker og frukt, kaker, kaffe og krydder.
 • Dra på øyhopping i Helsinkis skjærgård: det går båter til øyene Suomenlinna, Vallisaari, Lonna og Pihlajasaari, samt at det finnes ulike muligheter for sightseeing fra sjøen. Vi dro til den tidligere militærøya Lonna og nøt en bedre lunsj der.
 • Du finner flere tips til Helsinki på Visit Helsinki sin nettside

Reisetips

Komme seg rundt i Helsinki

Skal du se byen, gjør du det helt fint til fots. Men det er også gode sykkelstier og bysykler å få leid. Ikke minst kan det helt sikkert være fint å ta en tur med trikken, om du vil få et overblikk i flere av områdene.

Reise ut av byen

Helsinki er et fint utgangspunkt for å besøke naboland som Estland og Russland.

Båt til Tallinn

Da jeg var i Helsinki sist, dro vi på dagstur til Tallinn med båt og vandret rundt i gamlebyen der. Her er tips til tre gode restauranter om du tar turen.

Tog og båt til Russland

Fra togstasjonen går det tog til Russland fire ganger om dagen. Husk at du må ha visum om du skal til Russland.

Det tar 3,5 timer med tog til St. Petersburg og det går nattog til Moskva. Om sommeren går det båt til St. Petersburg. Da kan man ifølge vår guide reise dit for tre dager uten visum.

Kart over omtalte steder i Helsinki

Reise til Helsinki

Det finnes flere flyselskap som flyr direkte Oslo – Helsinki. Vi reiste med Finnair denne gang, men ellers er det mulig å fly direkte med både Norwegian og SAS fra Norge.

Reiselykke var invitert av Visit Helsinki og FinnAir


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Jeg har faktisk aldrig været i Finland så heller ikke i Helsinki, endnu. Sjovt som man nogle gange, slet ikke har besøgt de steder, der ligger tættest på der hvor man bor. Ofte rejser man langt for at få oplevelser. Du beskriver jo byen som spændende og at der er noget som er værd at opleve. Jeg havde ellers et billede af en lidt kedelig by men det kan jeg da se at den ikke er. Så tak for det, Mette 😉

  /Annette

 2. Hei Marianne
  Ha, ha – da gjorde vi det motsatte, første gang jeg var der. Da var vi på dagstur til Tallinn fra Helsinki. Ypperlig mulighet til å kombinere to byer 🙂

  Hilsen Mette

 3. Hei Annette

  For design- og arkitektur interesserte finnes det en god del å se her. I tillegg synes jeg det er et par riktig gode og spennende spisesteder vi fikk oppleve. Gøy å se at det kreative blomstrer i Helsinki.

  Hilsen Mette

error: Content is protected !!