Camilla Läckbergs Fjällbacka

Fjällbacka, Sverige
Fjällbacka
Foto: Mette S. Fjeldheim

Mange nordmenn kjenner godt til Fjällbacka, faktisk uten å ha vært der selv. Det er sannsynligvis fordi de har lest krimbøkene til Camilla Läckberg.

For gjennom forfatterens karakterer Erika og Patrik får vi innsyn i denne lille svenske kystbyen, kjent for turisme, fiske – og mord på papiret.

Nå har det seg sånn at jeg har tatt turen dit. Sammen med mitt faste reisefølge besøkte jeg Fjällbacka en junisøndags formiddag. Det var grått i været, litt vind og kjølig var det – men ikke øde. For her holdt butikkene søndagsåpent og caféne og restuarantene lokket fastboende og båtturister med kaker og rekesmørbrød.

Man kan gjerne undre seg over om mord og svik er et lokkemiddel til en liten småby i Sverige. For å si det sånn: det ser ikke ut til at fjällbackingene har lidd noen nød under Läckbergs forfatterskap. Der noen er tatt av dage, er andre forvart på boksidene. Hvem det er, kan du lese her.

[slideshow]

Andre har skjønt at Läckbergs krimbøker selger byen som forfatteren selger bøker. I allefall har man benyttet seg av hennes navn i markedsføringen av sommeraktiviteter. For nå har krimdronninge også blitt kokebokforfatter. Sammen med sin barndomskompis og «Årets kokk» fra 2001 Christian Hellberg, har hun begått Smaker från Fjällbacka. Hos Bryggan kan du overnatte,  nyte en tre-retters basert på kokeboken, samt  foreta en guidet byvandring gjennom hennes bøker. Vandringen skjer hver lørdag klokken 14:00 om sommeren. Er du fan av Erika, er det kanskje midt i blinken for deg?

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!