Carl Larssons rike

Reisen er sponset_tag_lavSkog, mosedekket mark, stille vann og røde stugor. Dekkene ruller over rødmusset asfalt, flekkvis lappet sammen, sving etter sving, mil etter mil.

Det er august måned, sommeren er på hell. I Norge har skolene delvis startet, delvis er lærerne i streik. På radioen ruller debatten, på Facebook strømmer bildene av de små håpefulle på. Men selv er jeg på vei til mitt barndom rike – og et sted jeg aldri har vært.

 

Målet er Sødre Dalarna. Nærmere bestemt Carl Larsson gården i Sundborn ved Falun. For det er her Carl Larsson bodde – mannen som så mange barn har vokst opp med. Mannen som har illustrert så mange bøker, malt akvareller og oljemalerier i kirker, museer og teatre. Men det var først senere, etter at han ble kjent. Før det, levde han i fattige kår, som så mange andre kunstnere vi kjenner til.

Sju og en halv time etter at jeg forlot Oslo er jeg endelig der, på selveste Carl Larsson gården. En rød stuga, et vakkert vann, en idyllisk hage med blomster og benker. Et sted som rommer historier, et museum – og uendelig mye kunst. Akvarellene hans, de vevde teppene hennes. Hvert rom unikt og ivaretatt. Fortsatt står de slik de gjorde før. Men teppene til Karin Larsson er for det meste replika – kopier laget make til de hun hadde vevd. Først etter sin død ble Karins kunst virkelig anerkjent. Nå er hun å regne som en av de store tekstilkunstnerne i Sverige.

Finstua er kanskje verdens mest berømte stue. For du husker den vel? Den lyse, fine, med blomster i vinduskarmene og jenta i blå kjole. Og hva med utemøblene under den store bjørka ute i hagen? Ser du ikke  bare for deg alle menneskene som har delt et måltid, latter og gode historier her?

Kjent motiv fra Carl Larssons kunst. Men da er bildet fylt med voksne og barn.
Kjent motiv fra Carl Larssons kunst. Men da er bildet fylt med voksne og barn.

Dette er bildene som har preget min barndom, dette er uttrykket jeg er vokst opp med. Carl Larssons strek i rammer. Ikke så rart da, at det er som å komme hjem til dette stedet jeg aldri tidligere har besøkt.

Carl Larsson gården er en del av verdensarven i Falun. Les mer om verdensarven i Falun dette innlegget. 

Les mer på Carl Larsson gårdens nettsider 

Reisen rundt i Dalarna ble gjennomført i samarbeid med Visit Sweden. 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!