Eksklusive Sveti Stefan

My grandfather used to live on the island, sier han til meg. Han ser litt stolt ut. For bestefaren hans var fisker og Sveti Stefani var bare en liten fiskelandsby på den tiden. I dag er hele øya et hotell for rike og berømte. Og Montenegros store trekkplaster. 

Vår venn forteller om øya som en gang var en fiskelandsby, der faren bodde og levde av havet som fisker. – Men på 60-tallet bestemte regjeringen at det skulle bygges hotell der. Han forteller hvordan innbyggerne fikk penger til å kjøpe land og bygge seg hus på fastlandet.

Selv er han født og oppvokst utenbys, med begge foreldre herfra. Nå har han bodd i Sveti Stefani i ti år, og jobber i dag i turistnæringen.

Les også: 5 strandområder i Montenegro

Eksklusive Sveti Stefan i lille Montenegro

Vi hadde kjørt samme morgen fra Tivat. Vi hadde passert festivalstranda Jaz, som akkurat avsluttet sin tre dager lange Dance Festival. Vi hadde sittet i bilkø gjennom den kommersielle strandbyen Budva. Og vi hadde funnet oss et hotell med utsikt mot nettopp Sveti Stifan.

Alt dette i løpet av en knapp times tid. Avstandene er uten tvil korte her i Montenegro. Var det ikke for bilkø og alle mine fotostopp langs veien, ville det ikke tatt mer enn 20 minutter.

Les også: Overnatting i Kotor, Montenegro

Sveti Stefan, Montenegro
En av de tre strendene som tilhører Aman Sveti Stefan

Det berømte hotellet på Sveti Stefan er fullbooket, det finnes ikke et eneste rom å oppdrive. Men vi vet råd (som om vi ville tatt oss råd til bo der om det var ledig … ) – og booker i stedet bord på en av de to restaurantene på øya.

Vi velger oss den mest uformelle, som har italiensk meny og ligger like ved kirken. Fine dining frister ganske enkelt i denne heten: det er hetebølge over hele Europa disse julidagene i 2015. Og slik får vi se øya fra innsiden.

Les også: Herceg Novi – Montenegros kulturby

Hotel Aman Sveti Stefan

Om kvelden møter vi, registrerer oss, og får audiens til å gå over broa som bygget som inngangsparti til den lille øya. Her blir vi hentet og geleidet til restauranten. Vår vertinne går fort, jeg småløper hakk i hjel oppover trapper, mellom busker, trær og middelalderbygninger. Helt til vi er fremme like ved kirken, der bord og stoler er plassert rundt på små piazzaer eller terrasser av stein, og med utsikt mot havet.

Det er idyllisk her. Maten er god. Vinen ditto. Og myggen ivrig. Jeg ber om å få litt myggmiddel, og får det. Flaska tar en runde på bordene rundt oss. Mygg til tross; vi hadde en  særdeles hyggelig kveld, og følte vi fikk oppleve noe av det mest magiske med Sveti Stefan – nemlig tidevannsøya fra sen-middelalderen, som en gang var fiskelandsby og som i sin helhet har blitt gjort om til hotell. I dag er det øya for de rike og berømte på luksusferie. Prisene er stive, og ganske sikkert verdt det – for den som har muligheten.

Les også: Vinproduksjon og vinsmaking i Montenegro

Aman Sveti Stefan er nemlig øya som er trekkplaster nr. 1 i Montenegro. Dette er grunnen til at så mange turister kommer til strendene her nedenfor åsen sør for Budva. Og de aller færreste går over den avstengte passasjen og gangveien inn bak murene fra sen-middelanderen.

Les også: Magiske Montenegro – en reiseguide

Reisetips til Sveti Stefan i Montenegro

  • Bo på et overkommelig priset hotell med utsikt direkte til Sveti Stefan. Vi bodde på Hotel Azimut*, som er definitivt rimeligere priset – og som naturligvis har enklere standard, men med spa, utsikt og restaurant. Hotellet har bærakraftnivå 1 og får en rating på 8,7 av tidligere gjester. Sjekk pris her*

  • Spis middag på en av restaurantene til Aman Resort på Sveti Stefan. Slik får du likevel sett øya og deler av hotellet, som ellers ikke slipper inn gjester som ikke bor der.

  • Hver tirsdag er det mulig å bli med på guidet tur på hotellet. Dette koster i skrivende stund €20* per pers.
  • For opplevelsen av badeluksus, kan du leie solseng på to av Aman Resorts strender. €75* for solseng og parasoll med plass til fire. (Om du vil ha middelsgrei badeluksus, koster det €30* for første rad på stranda på motsatt side av broa ut til øya). Å ligge på medbrakt håndkle er fortsatt gratis.

  • Beste lunsjopplevelse: Olive, som ligger til høyre for inngangen til Sveti Stefan. Her serveres gresk-inspirerte retter til overkommelig pris og med utsikt mot Sveti Stefan.

  • For utsikt og gode fotomuligheter: Bak Olive finner du en sti. Følg den og få et fint utsyn og gode fotomuligheter mot Sveti Stefan.

*Priser kan ha endret seg

Sveti Stefan, Montenegro

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Ja, det er sant! Og det er veldig mye fint i Montenegro. Takk for at du kommenterer 🙂

error: Content is protected !!