15 tips til en mer klimavennlig reise

Må vi ut og fly hver gang vi skal reise, eller kan vi løse reisen på en annen måte? Og når vi først skal fly, hva kan vi gjøre for å bidra til en mer klimavennlig reise? Her er noen tips til meg og deg å ha i bakhånd når vi skal ut og fly.

For å reise mer klimavennlig er sannsynligvis det første grepet å fly mindre, kutte i cruiseferiene og ta beina og sykkelen fatt i større grad. Men å kutte alle flyreiser er ikke umiddelbart realistisk å få til for veldig for mange av oss, enten det innebærer arbeidsreiser eller feriereiser. Likevel – når vi skal ut å fly, er det noen grep vi kan ta for en litt mer klimavennlig reise.

Vi er mange som gjerne vil se mer av verden, vi mennesker har et behov for å møte hverandre og mange land er også avhengig av turisme for å klare seg. Vi bor også i et langstrakt land hvor mange per i dag delvis er avhengig av fly som transportmiddel. Men mange av oss kan helt sikkert fly mindre, bytte visse former for ferie og reiser med nærere opplevelser, kortreiste turer og reiser langs bakken.

Denne artikkelen handler imidlertid ikke om kortreiste reiser. Det kan du finne tips til her. Artikkelen tar heller ikke utgangspunkt i flytransport som nyttetransport, som vi i Norge (og kanskje særlig Nord-Norge) er avhengig av.

Denne artikkelen er i stedet en liten påminnelse til meg og deg om hvilke enkle grep vi kan ta, de gangene vi likevel vil eller må ut i verden med fly – først og fremst som turister i en eller annen form. Det er nemlig ikke slik at det er mulig eller realistisk å reise til alle verdens hjørner med annen form for offentlig transport. Du finner kildeliste og tips til videre lesning nederst i artikkelen. 

Tips til en mer klimavennlig reise

Gutt i Costa Rica

1. Reis med direktefly, hvis mulig

Internasjonalt står flyreisene vi foretar for ca. 2 % av klimagassutslippene, mens kjøttproduksjon står for rundt 14,5 %. Likevel hevdes det at det er ved flyreiser vi som enkeltpersoner kan bidra mest. Og en av måtene til å redusere klimagassutslipp er å fly i størst mulig grad direkte. Fordi fly bruker mye mer drivstoff når de letter og lander, kan du bidra til å redusere drivhusgassutslipp ved å velge direktefly der det er mulig.

→ Les også: Flyskam: Bør vi skjemmes – eller fly ansvarlig?

2. Gå for økonomiklasse, fremfor business

Forskjellen mellom økonomiklasse og forretningsklasse på fly, er at et sete på business kan være fra tre til ni ganger mer forurensende enn en økonomibillett. Med andre ord: Det er mer enn penger å spare på å kjøpe økonomibillett.

3. Velg et flyselskap med fokus på miljø og bærekraft

Vi er ikke helt der ennå at vi kan reise med elfly, men vi kan velge et flyselskap som prioriterer miljøhensyn etter beste evne. I den senere tid har flere flyselskap gjort en rekke tiltak for å minske negative avtrykk.

Flere selskap satser nå på biodrivstoff, vasker flyene på en mer klimavennlig måte, har fokus på å redusere eller kutte plastemballasje ombord og har tiltak for å redusere utslipp og vekt på flyene. Noen klimakompenserer sine medlemmers reiser automatisk, andre tilbyr kjøp av klimakvoter. Andre går så langt at de stiller passasjerene sine spørsmål om de virkelig må fly, eller om de kan ta toget i stedet.

I denne artikkelen lister jeg 10 flyselskap og lenker til deres bærekrafttiltak, slik at du har muligheten til å vurdere selv

4. Kjøp klimakvoter

Å kompensere for klimagassutslipp er ingen fullgod måte å redusere CO2-utslipp. Men ved å kjøpe klimakvoter gjør vi en liten forskjell, i motsetning til om vi ikke kompenserer.

Om vi kjøper kvoter, bidrar vi med penger til et system som reduserer klimagassutslipp, men bidrar ikke til å redusere det vi selv står for av utslipp. Det er i stedet en måte å kjøpe ut andres utslipp, til fordel for egne.

5. Benytt alternativ transport

Å reise med tog i land langt borte er en opplevelse – ofte ombord, men også fordi du ser så mye av landskapet rundt fra togvinduet. Bildet til venstre er av Mount Fuji, som sett fra hurtigtoget Shinkansen i Japan. Bildet til høyre er fra togtur på Sri Lanka. 

 

Må du fly innenriks eller er det andre, vel så gode alternativer? Tog, buss, leiebil etc. Gjør transportreisen til målet og ikke middelet.

Slik kan du også fint kombinere flere storbyer på en og samme reise. Ta toget fra London til Paris, for eksempel. Dra fra Madrid til Sevilla. Sjekk ut Rotterdam når du først er i Amsterdam. Eller hva med komboen Wien og Bratislava?

→ Les også: Å reise med tog: Reiselykke på to skinner

6. Ikke pakk mer enn du trenger

Redusert vekt bidrar til mindre utslipp. Og om hvert minste gram betyr noe, kan det å pakke lettere bety noe. 

Osprey Ozone
Ikke at min sekk er så liten som dette, når jeg reiser langt …

Min personlige erfaring med dette, er at selv om det fortsatt hender jeg har med mer bagasje enn jeg trenger (og ikke minst, at det å reise med fotoutstyr og laptop er tyngre enn klær), har jeg blitt langt flinkere til å pakke mer riktig og begrenset enn jeg tidligere var. Jeg kan som regel vaske klær underveis, og jeg trenger ikke alle skoene jeg tidligere tenkte jeg måtte ha med.

→ Les også: Slik pakker du håndbagasjen

7. Utforsk til fots eller på to hjul

Man kan sykle i byen, eller på landet – fra by til by, eller oppe i fjellet. Muligheten er mange! Her fra Kambodsja og Tsjekkia

Nå skal ikke jeg legge skjul på at jeg ofte benytter leiebil som transportmiddel, og at det er nettopp dette som gjør at jeg kan komme meg til steder utenfor allfarvei. Men når jeg befinner meg i en by eller et område som innbyr til det, synes jeg det er fint å gå eller sykle for å komme meg rundt. Det gir gratis trim, jeg får sett mye, får frisk luft og sparer miljøet.

Er jeg i storbyen og jeg ønsker å komme meg raskere mellom områder, prioriterer jeg oftest metro, hvis mulig. Det er effektivt og billig, og som regel enkelt å forholde seg til. Det er også slik mange av innbyggerne selv kommer seg rundt i hverdagen. Det er en liten bonus også i at det sparer (by)miljøet å reise kollektivt.

8. Lesebrett fremfor papirbøker

Har du nettbrett, kan du reise med neste så mange bøker du bare vil. Alternativet er langt tyngre, dersom du planlegger å lese en god bunke bøker på tur. Så papirbøkene leser jeg nå fortrinnsvis hjemme. Et annet alternativ er så klart å la de ferdig leste bøkene gå i arv til gjestene som kommer etter deg.

9. Husk medbrakt vannflaske

Å kjøpe flaskevann (ikke minst på flyplassen) er både dyrt og fullstendig unødvendig – så sant du har med din egen vannflaske (som må være tom når du går gjennom sikkerhetskontrollen. Det finnes muligheter for gratis påfyll av vann innenfor sikkerhetskontrollen på norske flyplasser). Jeg snakker av egen erfaring – det er faktisk ganske irriterende å glemme den igjen hjemme. Jeg har en slik som holder vannet kjølig i flere timer, og det er slett ikke det samme å drikke lunkent vann av en plastflaske.

På Divi-hotellene på Aruba, kan du fylle på renset vann på vannflasken, samt drikke kaffe fra nedbrytbare økovennlige kaffekopper

Nå er det ikke alle steder i verden vi kan fylle på med vann fra vasken, for vannet er rett og slett ikke trygt å drikke. Men mange hotell tilbyr i dag gratis renset vann som du kan fylle på flasken før du går ut i varmen. På Aruba kan du til og med drikke vannet som kommer ut i vasken, da vannet er renset sjøvann (et bærekraftstiltak innbyggerne er svært stolte av).

10. Handle lokalproduserte gaver

Hva er vitsen med å reise på ferie til et land og handle suvenirer med hjem fra et helt annet land? Det skjer nok ofte det, uten av vi nødvendigvis har tenkt på det!

Også mange av suvenirene vi har i Norge er gjerne produsert i et land langt borte. Er det ikke mye bedre da å kjøpe produkter med hjem som ikke alt har vært transportert over store avstander for å komme dit de befinner seg nå?  Selv om de sannsynligvis er litt dyrere. Men så støtter vi da også lokale produsenter, og det er et annet bonus.

11. Spis kortreist mat der du er

Bornholms kulturuge - servering madkulturfestival
Matkunst på kulturfestival på Gaarden, Bornholm

Hvorfor reise langt om maten jeg vil spise like gjerne kunne spist hjemme eller i et land som ligger nærmere? Kan jeg i stedet finne veien til en lokal restaurant, der maten kanskje er tilberedt av kjøtt, fisk og/eller grønnsaker fra området der jeg befinner meg?

Og er det ikke mye mer spennende å smake på maten som er dyrket frem nettopp der jeg er, tilberedt av noen som kan diske opp med tradisjonsrike retter – eller innovative fusion retter, inspirert av verden, basert på råvarene tilgjengelige?

Ikke minst: Det å bestille vann på flaske er mange steder nødvendig, da vannet fra springen ikke er trygt eller smakfullt. Men må det være vann fra norske Voss på designflaske om jeg er på fancy restaurant i New York – eller vann fra franske Evian eller italienske Panna, når jeg finner helt utmerket flaskevann der jeg befinner meg, kanskje langt unna Europa?

12. Benytt hotell som er sertifisert miljøbevisste

Hotell på La Digue
Her fra La Domaine d’Orangeraie, Seychellene

Stadig flere hotell gjør en ekstra innsats, både for lokalmiljøet, for å dyrke egne grønnsaker og urter, for eksempel – og for å drive hotellet med et bevisst miljøfokus. Som Bucuti & Tara Resort på Aruba, der gjestene kan sykle inn eget strømforbruk på ergometersykkelen.

Det er også flere hotell rundt om i verden som gjør en stor forskjell for lokalsamfunnet rundt seg. Som gjest, er vi med på å gi tilbake til lokalsamfunnet på denne måten.

Les mer om hotell som gjør en forskjell her

13. Benytt lokale reiseselskap med miljøfokus

Østersfarm i Laem Sak i Krabi
Østersfarm i Laem Sak ved Krabi: Krabi-Spesialisten arrangerer turer som viser frem lokalkulturen i området i Krabi

Støtt lokale næringer ved å bli med på turer til steder utenfor turisttråkket. Det å reise med bærekraftige alternativer eller delta på guidede turer der fokus er på å ivareta naturen kan ha avgjørende betydning både for våre egne reiseopplevelser og kunnskapen vi får om et land eller område. Det er også avgjørende i forhold til å motvirke masseturisme, bidrar til å spre inntekter fra turismen til flere og er en fin måte å gi tilbake. Også for de som lever av turismen, der du reiser.

Les gjerne denne kronikken i New York Times, som tar for seg hvor viktig turisme er flere steder i verden, blant annet når det gjelder bevaring av naturen og utrydningstruede arter.

14. Prioritere destinasjoner med bærekraftfokus?

Dovendyr
Costa Rica er kjent for dovendyr

Stadig flere land har et bevisst fokus på bærekraft – som Costa Rica, for eksempel. Her har de som mål å bli verdens første karbonnøytrale land i 2021. Thailand, som mange andre land, jobber bevisst med plastproblematikk og andre bærekraftsttiltak, blant annet med utgangspunkt i turismens negative sider.

Samtidig må det sies at selv om noen land er kommet så langt at de kan ha en bevisst holdning til bærekraft og miljøtiltak, og jeg absolutt mener det er viktig å støtte opp under det – skal vi da ikke bidra til en bedre hverdag for de mange innbyggerne i land som kanskje ikke er helt der, som kanskje til og med trenger våre bidrag enda mer?

15. Bli lenger

Når jeg først skal ut og fly – kan jeg bli lenger? Det er et spørsmål jeg prøver å stille meg og flere ganger benytter meg av, så sant jeg kan. Kan jeg besøke flere steder, kan jeg spre pengene jeg uansett skal legge igjen blant ulike aktører og flere næringer?

Annonse


Andre relaterte artikler:

 Økoturisme: hva betyr det egentlig?
 11 tips til en mer ansvarlig reise
 Bærekraftig turisme: Hva betyr det egentlig?

 


Kilder og nyttig lesestoff


For ordensskyld:

Som reiseskribent reiser jeg mye og jeg reiser også en god del med fly. Det jeg ikke forteller så mye om, er alle reisene jeg ikke drar på, blant annet på grunn av vurderinger og prioriteringer jeg tar, som hvilke reiser, reisemål, reisemåter jeg vil delta på. I tillegg til at reisen, foruten å være en reise jeg har lyst å gjennomføre, skal kunne gi stoff som er av nytte for lesere her eller som jeg kan selge ut til andre medier. Det er mange ting å hensynta, og miljøet er blant de tingene jeg naturligvis har med på denne listen. Du kan ellers lese mer om Reiselykkes policy her.

Mette Solberg Fjeldheim

Reisejournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Bred operativ og strategisk erfaring med kommunikasjon/PR innen kultur, reiseliv og akademia.

4 Comments
  1. Mange gode tips her, og vil si at alle er overkommelige for de fleste. Jeg prøver selv å bli mer miljøbevisst, både hjemme og på reise, men jeg må innrømme at jeg ikke kommer til å slutte å fly med det første. Men da prøver jeg til gjengjeld å bruke beina til å gå eller sykle der det er mulig, eller å ta buss eller tog. Det er nok mye jeg kunne gjort mer av, men tar et skritt om gangen 🙂

  2. Gode og viktige tips! Jeg overholder en del av disse menhar litt å gå på. Jeg skal prøve å bli flinkere neste år. Enig med deg at togreiser er en fin måte å reise på. Vi er på planleggingfasen til en reise til India og da blir det tog for å komme seg rundt 🙂

  3. Hei, Tina
    Takk for tilbakemelding og dine tanker om temaet. Som deg ønsker jeg å se mer av verden, ikke bare nærområdene – og samtidig gjøre det jeg kan for å redusere mine avtrykk i den grad det er mulig.
    Hilsen Mette

  4. Kjempebra innlegg! Jeg er heller ikke klar for å slutte å fly, til det er det for mye jeg vil se jeg ikke rekker på det lille man har av ferie om man ikke flyr. MEN da er det jo flott at man kan gjøre en innsats på andre måter. =)

error: Content is protected !!