Veier til en grønnere reise: Måter å reise mer klimavennlig

Veier til en grønnere reise: Måter å reise mer klimavennlig

Hva kan vi gjøre for å reise mer klimavennlig når vi reiser i en verden vi så gjerne vil ta vare på? Og hva handler egentlig grønn reise om?

I det hele tatt: Hvordan skal vi kunne forsvare å reise i en tid der klimakrisen er et faktum? Hva jeg tenker om det er også noe jeg tar opp i denne artikkelen.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 22. november 2019, oppdatert i 2024.

Å reise er ikke – og kommer ikke med det aller første – til å bli fullt ut grønt eller klimavennlig. Det er det alt for mye utslipp knyttet til, i dag og i nærmeste fremtid. Likevel mener jeg vi må klare å holde minst to tanker i hodet samtidig.

Grønn reise er en del av en mer bærekraftig reise og livsstil. Som jeg skriver om i artikkelen «Bærekraftig turisme: Hva betyr det egentlig?» handler grønn reise om det miljømessige ved å reise: Det handler om å velge alternativer som reduserer miljøavtrykket og de valg vi gjør som er bedre for planeten.

Hvem er jeg til å skrive en artikkel om tematikken grønnere reise / mer klimavennlig reise – jeg som reiser så mye som jeg gjør?

Det er mye å ha vond samvittighet for i denne verden, og det at jeg reiser en god del er en av mine. Jeg har riktignok redusert min reisevirksomhet betraktelig, men likevel reiser jeg nok mer enn de fleste. Det henger sammen med jobben jeg har og ønsker å drive med. Men det er mer:

En bevisst holdning til reise

Jeg mener også at det å reise betyr noe – for hver enkelt, for de vi møter og de vi deler våre erfaringer med. For det å dele historier fra reiser er av betydning, det mener jeg ærlig og oppriktig. Sånn sett kan du også si at reise er politikk, fordi det handler om å reise med mening – i hvert fall for meg.

Jeg har valgt å forsøke å gjøre en forskjell ved å dele fra mine reiser, og slik bidra til en forhåpentligvis mer inkluderende verden. For jeg mener at det å reise og utforske verden, møte andre kulturer og mennesker på tvers av grenser er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere frykt, bryte den økende polariseringen vi opplever nå – og personlig vokse som mennesker. 

I tillegg skriver jeg også om bevisst og ansvarlig reise, noe jeg har gjort siden jeg startet Reiselykke® i 2011 – og som er noe jeg streber etter å etterleve så godt jeg kan selv.

Noe av poenget ved å være en bevisst reisende handler også om å undersøke, sette seg inn i ting og ta valg. Så selv om jeg reiser en del, prøver jeg å være meg bevisst mine utslipp, men i særdeleshet er jeg opptatt av hvordan jeg kan reise mest mulig bærekraftig.

Klima er bare én av FNs 17 bærekraftmål. Det skriver jeg mer inngående om i denne artikkelen.

Hvordan vi reiser spiller en rolle for klimaet

Vi vet at det er mer utslipp dersom vi reiser med fly enn tog, om vi reiser med flere fly til et reisemål og hvor langt vi flyr. En flyreise står for store deler av feriens utslipp, men langt fra alt. 

Les også artikkelen Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Jeg tenker også at, når jeg skal ut og fly, gjelder det å velge flyselskap som har en bevisst og uttalt strategi om å redusere utslipp – og tydelig gjør noe med det. Det er riktignok ikke alltid jeg får til det, men jeg prøver. 

I følge NHOs rapport om klimautstlipp i den norske reiselivsbransjen står flyreiser for 53 prosent av samlet CO2-utslipp i norsk reiselivssektor. Men rapporten slår også fast at «Norsk reiseliv slipper ut mindre CO2 enn norsk jordbruk og langt mindre enn oljeindustrien. Overnattings- og serveringsnæringen er i ferd med å bli en nullutslippsbransje, men transportleddet er en klimautfordring».

Flere flyselskap er bevisste på tiltak knyttet til redusert drivstoff, kildesortering, landbaserte bidrag til å redusere drivstoff, samt ser mot elfly i fremtiden.

Vi kan også gjøre en forskjell ved å velge hvor vi overnatter og hvilke reiselivsbedrifter vi støtter ila. ferien. Hvordan vi velger å komme oss rundt lokalt er også av betydning. Er det store avstander: Må vi fly eller går det tog? Kan vi velge offentlig transport i byen eller er faktisk taxi / Uber beste løsning? (Noen steder er det det).

Les også: Økoturisme – hva betyr det egentlig?

Måter å redusere utslipp når jeg flyr

Å fly er ikke og kommer ikke med det første til å bli klimavennlig, grønt eller utslippsfritt. Likevel kan jeg velge å gjøre det jeg kan for å redusere min innvirkning så godt jeg kan. Dette er tre måter jeg kan bidra sånn sett: 

Prioritere flyselskap med uttalt satsning på bærekraft: Flere og flere flyselskap jobber nå mer bevisst med håndtering av avfall, har en moderne flyflåte med lettere fly og jobber med drivestoffeffektivitet, for å nevne noe. 

Ikke pakke mer enn jeg trenger: Redusert vekt bidrar til mindre utslipp. Og om hvert minste gram betyr noe, kan det å pakke lettere bety noe. Det er ikke alltid jeg får til det, men det hender! Ja, jeg jobber fortsatt med saken … 

Å reise med nettbrett fremfor bøker: Med nettbrettet kan jeg reise med så mange bøker jeg bare vil – uten at det tynger bagasjen mer enn nødvendig. Eller jeg kan være mer edruelig i forhold til hvor mange bøker jeg kommer til å klare å lese på turen. Kanskje holder det med den ene. Jeg er jo på reise for å oppleve. Lese kan jeg gjøre mer av hjemme.

Les også: Slik pakker du håndbagasjen

Kjøpe klimakvoter?

Hvordan reise grønnere og mer klimavennlig?

Å kjøpe klimakvoter er i grunnen det samme som å kjøpe retten til å slippe ut klimagasser. Norges kjøp av klimakvoter bidrar til å redusere utslipp i u-land. Som privatpersoner kan vi igjen bidra til at det totale antall klimakvoter reduseres ved selv å kjøpe klimakvoter, og slik skal det bidra til færre klimautslipp. 

Jeg har selv flere ganger kjøpt klimakvoter og tenkt at det har vært en fin måte å bidra til å plante nye trær og bidra til lokale samfunn. Men så kan man diskutere om det er for mange klimakvoter tilgjengelig for kjøp – eller om prisen er for lav. 

Dessuten: Nytter det å kjøpe seg avlat på denne måten? I følge Grønnvaskingplakaten skal firmaer unngå å kjøpe seg god samvittighet gjennom klimakvoter.

Se også: Alt du ikke visste om klimakvoter, i denne saken publisert av UiO på forskning.no

Betal heller for biodrivstoff: I Trygve Sunde Kolderup bok Reis bedre. En guide til større inntrykk med mindre avtrykk som du kan lese mer om her, er det bedre å betale for biodrivstoff framfor å betale for klimakompensasjon.

Måter å redusere utslipp på reisemålet

Nå skal ikke jeg legge skjul på at jeg ofte benytter leiebil som transportmiddel, og at det er nettopp dette som gjør at jeg kan komme meg til steder utenfor allfarvei. Men det er også andre måter å komme seg rundt på – og å kutte ned på bidraget vårt til utslipp på stedet man besøker.

Les også: Koselige utflukter uten bil fra Gøteborg

1. Reise rundt med tog 

Til tross for lange avstander, kan det være mer effektivt, tidsbesparende og en større opplevelse å reise med tog – enten jeg er i Japan eller India, i Spania og Italia, eller på Sri Lanka, for den saks skyld. (Vel, toget på Sri Lanka er ikke nødvendigvis hverken tidsbesparende, effektivt eller miljøvennlig, men det er en opplevelse!) 

Les også: 12 tips til fine togturer

2. Utforske til fots eller på to hjul

Når jeg befinner meg i en by eller et område som innbyr til det, synes jeg det er fint å komme meg rundt på flere vis – som å gå mye eller sykle for å komme meg rundt. Det gir gratis trim, jeg får sett mye, får frisk luft og sparer miljøet.

Les også: På guidet sykkeltur i Soweto / På sykkel gjennom Flandern / Bangkok til fots: 5 bydeler å utforske gate for gate / Sykkeltur i Vest-Sverige / Se Brooklyn på to hjul / 3 korte vandreturer i Lofoten

3. Benytte offentlig transport i storbyen 

Å benytte offentlig transport på reise gjør at jeg får en opplevelse av å bo der som en innbygger. I storbyer som London, New York eller i Bangkok er det ofte også langt mer effektivt og tidsbesparende enn å ta en Uber eller taxi. 

4. Spise kortreist mat mest mulig der jeg er

Hvorfor reise langt dersom maten jeg vil spise like gjerne kunne spist hjemme eller i et land som ligger nærmere? Kan jeg i stedet finne veien til en restaurant der maten kanskje er tilberedt av kjøtt, fisk og/eller grønnsaker fra området der jeg befinner meg?

Det er uansett mye mer spennende å smake på maten som er dyrket eller fanget nettopp der jeg er. Særlig når den er tilberedt av noen som kan diske opp med tradisjonsrike retter eller innovative nyere retter basert på råvarene tilgjengelige. 

Les også: Lokalmat i Andalucía: Fra skinke og tunfisk til tapas og søtsaker / Matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie / Umbrias matkultur / Bologna: Matby med historisk svung / Cicchetti – Venezias svar på tapas / En liten hyllest til norsk lokalmat / Trondheim – matmekka og pilegrimsmål

5. Ha med vannflaske – eller kjøpe kortreist vann

Å bestille vann på flaske er mange steder nødvendig, da vannet fra springen ikke er trygt eller smakfullt. Men må det være vann fra norske Voss på designflaske om jeg er på fancy restaurant i New York? Eller vann fra franske Evian eller italienske Panna når jeg befinner meg i en helt annen verdensdel? 

Jeg kan også ha med egen vannflaske, så lenge vannet i springen er trygt å drikke – eller hotellet jeg overnatter på tilbyr vanndispenser. Slik kan jeg reduserer mitt kjøp av plastflasker. 

6. Kan jeg bli lenger?

Jeg vet, dette kan de aller, aller færreste få til. Hverdagen kaller, man har begrenset med fri å ta ut og er ventet tilbake på kontoret kanskje innen en uke eller to. Men når jeg først skal ut og fly, stiller jeg meg stadig oftere spørsmålet: Kan jeg bli lenger? Kan jeg se mer av landet jeg først besøker? 

Les også: Kulturturister bidrar til et mer miljøvennlig reiseliv

7. Valg av overnatting, reisemål og turoperatør

Hvor jeg velger å overnatte, hvor jeg drar og hvilke turoperatører jeg velger, spiller også en rolle. Så sant jeg kan, prioriterer jeg bærekraftsertifiserte overnattingssteder og aktører som tar en aktiv rolle i forhold til nærmiljøet, kloden og/eller sosialt ansvar. 

Les også: Hotell som gjør en forskjell og César Manrique: Skulptøren bak Lanzarotes bærekraftige fremtid


Tips til videre lesning:

Fremtiden i våre hender har mer informasjon for deg som vil reise grønnere.

Her tipser jeg om 10 klimabøker for bok365.no

Jeg har også lest Den store klimaguiden av Thomas Horne, illustrert av Eivind Stoud Platou og New York Times-artikkelen What if All That Flying Is Good for the Planet?, samt en god del mer opp gjennom årene.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Mange gode tips her, og vil si at alle er overkommelige for de fleste. Jeg prøver selv å bli mer miljøbevisst, både hjemme og på reise, men jeg må innrømme at jeg ikke kommer til å slutte å fly med det første. Men da prøver jeg til gjengjeld å bruke beina til å gå eller sykle der det er mulig, eller å ta buss eller tog. Det er nok mye jeg kunne gjort mer av, men tar et skritt om gangen 🙂

  2. Gode og viktige tips! Jeg overholder en del av disse menhar litt å gå på. Jeg skal prøve å bli flinkere neste år. Enig med deg at togreiser er en fin måte å reise på. Vi er på planleggingfasen til en reise til India og da blir det tog for å komme seg rundt 🙂

  3. Hei, Tina
    Takk for tilbakemelding og dine tanker om temaet. Som deg ønsker jeg å se mer av verden, ikke bare nærområdene – og samtidig gjøre det jeg kan for å redusere mine avtrykk i den grad det er mulig.
    Hilsen Mette

  4. Kjempebra innlegg! Jeg er heller ikke klar for å slutte å fly, til det er det for mye jeg vil se jeg ikke rekker på det lille man har av ferie om man ikke flyr. MEN da er det jo flott at man kan gjøre en innsats på andre måter. =)

error: Content is protected !!