15 tanker om en mer klimavennlig reise
Hvordan skal vi kunne forsvare å reise i en tid der klimakrisen er et faktum? Og hva kan vi gjøre for å reise mer klimavennlig når vi skal ut og oppleve denne verden vi er så glad i og så gjerne vil ta vare på?
Jeg mener vi må klare å ha minst to tanker i hodet samtidig. For det å reise og utforske verden, møte andre kulturer og mennesker på tvers av grenser er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere frykt, bryte den økende polariseringen vi opplever nå – og personlig vokse som mennesker.
Når det er sagt, er det ikke alle som hverken ønsker eller kan reise for å oppleve kulturer på andre siden av kloden. Da er der flott at det finnes forfattere, skribenter, journlister og andre formidlere som kan dele sine erfaringer, opplevelser og refleksjoner om det i ulike medier.
Å stoppe klimaendringene ett av flere bærekraftsmål
Reduksjon av klimagassutslipp er én av flere bærekraftstiltak vi trenger å fokusere på. FN har iverksatt fokus på 17 bærekraftsmål, der det å stoppe klimagendringene er én av dem. Det er altså ikke slik at bærekraft = klima.
Når det gjelder de bidragene reiseliv kan påvirke, handler det om flere ting. Reiseliv – og at vi som reiser er bevisste og ansvarlige i måten vi opptrer på – kan bidra til flere bærekraftsmål, som
- økt likestilling i ordets videste forstand
- redusere fattigdom
- bidra til at flere får et anstendig arbeid og opplever økonomisk vekst
- mer bærekraftige byer og lokalsamfunn
- legge et bedre grunnlag for fred og rettferdighet
- påvirke verden mot mer sosial bærekraft
- bidra til å utrydde sult – og selvsagt; å
- stoppe klimaendringene
To tanker i hodet
Men – så er det dette med klimagassutslipp, en klode som står i brann og en krise som ikke bare handler om klima, men også naturen, dyrene og menneskehetens fremtid. Det er ikke småtterier det er snakk om. Jeg er ganske sikker på at flere enn meg sliter litt nå, med tanke på om de er riktig å reise i en verden der klimakrisen.
Men jeg tenker vi også må klare å holde to tanker i hodet samtidig; vi skal heller ikke glemme at klimareduksjon er én av flere bærekrafttiltak, og at bærekraft handler mer om klima.
Fakta er: Så lenge det går flyr og vi fortsatt har utferdstrang, og så lenge vi bor i et langstrakt land, med ulike klimasoner og begrenset annen offentlig transport, er det ikke realistisk å tenke at vi vil kutte alle flyreiser. Men om vi ikke gjør de rette grepene nå, må vi kanskje dit. Det er ikke bare opp til enkeltindividet – men vi kan påvirke de politiske kreftene rundt oss.
Hvordan redusere mine fotavtrykk
Her og nå har vi, hver og en av oss – jeg – en mulighet til å ta noen grep for å redusere mine fotavtrykk og bidra positivt. Jeg kan tenke på meg som en bedrift og lage meg en grønn reisepolicy. Jeg kan velge å fly sjeldnere, bli lenger når jeg reiser og velge meg nærere opplevelser, kortreiste turer og reiser langs bakken. Det bidrar imidlertid ikke til økt forståelse mellom ulike kulturer og mennesker, som jeg tror er viktig for fred, forståelse og mindre polarisering. Det er den andre tanken jeg samtidig skal klare å evne å holde oppe …
Her er mine 15 tanker for en mer klimavennlig reise – vel så mye for min egen del, som deg som leser. Merk at jeg her også omtale bærekraftige grep i videre forstand, fordi bærekraft handler om mer enn klima.
Tips og tanker for en mer klimavennlig reise

1. Reis med direktefly, hvis mulig
Må vi først ut og fly, kan vi velge å fly direkte, hvis mulig. Ved å velge å fly direkte støtter jeg flyseskapers strategier om færre avganger og landinger – som bidrar til mindre utslipp.
→ Les også: Flyskam: Bør vi skjemmes – eller fly ansvarlig?
2. Gå for økonomiklasse, fremfor business
Forskjellen mellom økonomiklasse og forretningsklasse på fly, er at et sete på business medfører langt høyere utslipp enn økonomiklasse. Det er bare å sjekke denne kalkulatoren her
3. Velg et flyselskap med fokus på miljø og bærekraft
Jeg tenker også at, når jeg skal ut og fly, gjelder det å støtte flyselskap som har en strategi om å redusere utslipp – og tydelig gjør noe med det. I følge NHOs rapport om klimautstlipp i den norske reiselivsbransjen, står flyreiser for 53 prosent av samlet CO2-utslipp i norsk reiselivssektor. Samtidig er det også er luftfart som har hatt den beste utviklingen; utslippene per passasjerkilometer er mer enn halvert siden 2001.
Flere flyseskap er bevisste på tiltak knyttet til redusert drivstoff, kildesortering, landbaserte bidrag til å redusere drivstoff, samt ser mot elfly i fremtiden.
→ I denne artikkelen lister jeg 10 flyselskap og lenker til deres bærekrafttiltak (denne artikkelen er fra 2017, og er derfor ikke oppdatert – men poenget «still stands».
4. Kjøpe klimakvoter?
Både bedrifter og enkeltpersoner har mulighet til å kjøpe klimakvoter for å «nullstille» utslippene som flyreiser har. Dette har jeg selv gjort i mange år. Tiltaket er ikke en fullgod metode å redusere utslipp, men tiltakene vi slik kan velge å støtte, er i det minste tiltak til en bedre verden – som å plante flere trær m.m.
Men, forskning viser at klimakvotene vi kjøper er for billige. For det koster å hente ut CO2, står det å lese i denne artikkelen på forskning.no
5. Benytt alternativ transport
Å reise med tog i land langt borte er en opplevelse – ofte ombord, men også fordi du ser så mye av landskapet rundt fra togvinduet. Bildet til venstre er av Mount Fuji, som sett fra hurtigtoget Shinkansen i Japan. Bildet til høyre er fra togtur på Sri Lanka.
Må jeg fly innenriks eller er det andre, vel så gode alternativer? Har jeg tid til å reise saktere?
→ Les også: Å reise med tog: Reiselykke på to skinner
6. Ikke pakke mer enn jeg trenger
Redusert vekt bidrar til mindre utslipp. Og om hvert minste gram betyr noe, kan det å pakke lettere bety noe. Det er ikke alltid jeg får til det, men det hender! Som sist, da jeg besøkte Valencia, reiste jeg med kun håndbagasje.

→ Les også: Slik pakker du håndbagasjen
7. Utforsk til fots eller på to hjul
Man kan sykle i byen, eller på landet – fra by til by, eller oppe i fjellet. Muligheten er mange! Her fra Kambodsja og Tsjekkia
Nå skal ikke jeg legge skjul på at jeg ofte benytter leiebil som transportmiddel, og at det er nettopp dette som gjør at jeg kan komme meg til steder utenfor allfarvei. Men når jeg befinner meg i en by eller et område som innbyr til det, synes jeg det er fint å gå eller sykle for å komme meg rundt. Det gir gratis trim, jeg får sett mye, får frisk luft og sparer miljøet.
Å benytte offentlig transport på reise, enten det er en tur med metroen i New York eller med ferja i Bangkok, får jeg også ta mer aktivt del av livet slik innbyggerne har det. Og det er jo interessant i seg selv, synes jeg.
8. Lesebrett fremfor papirbøker
Har du nettbrett, kan du reise med nesten så mange bøker du bare vil. Alternativet er langt tyngre, dersom du planlegger å lese en god bunke bøker på tur. Så papirbøkene leser jeg nå fortrinnsvis hjemme. Et annet alternativ er så klart å la de ferdig leste bøkene gå i arv til gjestene som kommer etter deg.
9. Huske å ta med egen vannflaske
Å kjøpe flaskevann (ikke minst på flyplassen) er både dyrt og fullstendig unødvendig – så sant du har med din egen vannflaske (som må være tom når du går gjennom sikkerhetskontrollen. Det finnes muligheter for gratis påfyll av vann innenfor sikkerhetskontrollen på norske flyplasser). En annen fordel, dersom jeg reiser til varmere strøk, vil også vannet holde seg godt og kjølig om jeg velger riktig flaske.
På Divi-hotellene på Aruba, kan du fylle på renset vann på vannflasken, samt drikke kaffe fra nedbrytbare økovennlige kaffekopper
Nå er det ikke alle steder i verden vi kan fylle på med vann fra vasken, for vannet er rett og slett ikke trygt å drikke. Men mange hotell tilbyr i dag gratis renset vann som du kan fylle på flasken før du går ut i varmen. På Aruba kan du til og med drikke vannet som kommer ut i vasken, da vannet er renset sjøvann (et bærekraftstiltak innbyggerne er svært stolte av).
10. Handle lokalproduserte gaver
Hva er vitsen med å reise på ferie til et land og handle suvenirer med hjem fra et helt annet land? Det skjer nok ofte det, uten av vi nødvendigvis har tenkt på det!
Også mange av suvenirene vi har i Norge er gjerne produsert i et land langt borte. Er det ikke mye bedre da å kjøpe produkter med hjem som ikke alt har vært transportert over store avstander for å komme dit de befinner seg nå? Selv om de sannsynligvis er litt dyrere. Men så støtter vi da også lokale produsenter, og det er et annet bonus. Det er også et viktig poeng ved det å reise mer bærekraftig – fremfor å støtte lokalkulturen på reisemålet fremfor storindustri i en helt annen del av verden.
11. Spise kortreist mat der jeg er

Hvorfor reise langt om maten jeg vil spise like gjerne kunne spist hjemme eller i et land som ligger nærmere? Kan jeg i stedet finne veien til en lokal restaurant, der maten kanskje er tilberedt av kjøtt, fisk og/eller grønnsaker fra området der jeg befinner meg?
Og er det ikke mye mer spennende å smake på maten som er dyrket frem nettopp der jeg er, tilberedt av noen som kan diske opp med tradisjonsrike retter – eller innovative fushion retter, inspirert av verden, basert på råvarene tilgjengelige?
Ikke minst: Det å bestille vann på flaske er mange steder nødvendig, da vannet fra springen ikke er trygt eller smakfullt. Men må det være vann fra norske Voss på designflaske om jeg er på fancy restaurant i New York – eller vann fra franske Evian eller italienske Panna, når jeg finner helt utmerket flaskevann der jeg befinner meg, kanskje langt unna Europa?
12. Benytte hotell som er sitt ansvar bevisst

Stadig flere hotell gjør en ekstra innsats, både for lokalmiljøet, for å dyrke egne grønnsaker og urter, for eksempel – og for å drive hotellet med et bevisst miljøfokus. Som Bucuti & Tara Resort på Aruba, der gjestene kan sykle inn eget strømforbruk på ergometersykkelen.
Det er også flere hotell rundt om i verden som gjør en stor forskjell for lokalsamfunnet rundt seg. Som gjest, er jeg med på å gi tilbake til lokalsamfunnet på denne måten.
→ Les mer om hotell som gjør en forskjell her
13. Benytte lokale reiseselskap med miljøfokus

Østersfarm i Laem Sak ved Krabi: Krabi-Spesialisten arrangerer turer som viser frem lokalkulturen i området i Krabi
Jeg ønsker å støtte lokale næringer ved å bli med på turer til steder utenfor turisttråkket. Det å reise med bærekraftige alternativer eller delta på guidede turer der fokus er på å ivareta naturen kan ha avgjørende betydning både for våre egne reiseopplevelser og kunnskapen jeg får om et land eller område. Det er også avgjørende i forhold til å motvirke masseturisme, bidrar til å spre inntekter fra turismen til flere og er en fin måte å gi tilbake. Også for de som lever av turismen, der jeg reiser.
Les gjerne denne kronikken i New York Times, som tar for seg hvor viktig turisme er flere steder i verden, blant annet når det gjelder bevaring av naturen og utrydningstruede arter.
14. Prioritere destinasjoner med bærekraftfokus?
Stadig flere land har et bevisst fokus på bærekraft – som Costa Rica, for eksempel. Her har de som mål å bli verdens første karbonnøytrale land i 2021. Dessverre viser det seg også at ikke alt henger på greip der heller, som når det gjelder landbruk og særlig dyrking av ananas.
Thailand, som mange andre land, jobber bevisst med plastproblematikk og andre bærekraftsttiltak, blant annet med utgangspunkt i turismens negative sider.
Samtidig må det sies at selv om noen land er kommet så langt at de kan ha en bevisst holdning til bærekraft og miljøtiltak, og jeg absolutt mener det er viktig å støtte opp under det – skal vi da ikke bidra til en bedre hverdag for de mange innbyggerne i land som kanskje ikke er helt der, som kanskje til og med trenger våre bidrag enda mer?
15. Bli lenger
Når jeg først skal ut og fly – kan jeg bli lenger? Det er et spørsmål jeg prøver å stille meg og flere ganger benytter meg av, så sant jeg kan. Kan jeg besøke flere steder, kan jeg spre pengene jeg uansett skal legge igjen blant ulike aktører og flere næringer?
Andre relaterte artikler:
→ Økoturisme: hva betyr det egentlig?
→ 11 tips til en mer ansvarlig reise
→ Bærekraftig turisme: Hva betyr det egentlig?
Kilder og nyttig lesestoff
For ordensskyld:
Som reiseskribent og som privatperson har jeg reist mye og mer enn de fleste. Jeg har også klimakompensert mange av mine flyreiser i mange år. Det er ikke lenger godt nok. Jeg er derfor inne i en prosess med å være enda mer kritisk til hvilke reiser og måter jeg reiser på enn tidligere. Samtidig mener jeg det er så ufattelig viktig å bidra til en mindre polarisert verden, å bygge bro mellom kulturer og derfor vil jeg nettopp av denne grunn fortsatt reise – både kort og langt i fremtiden.
Første gang publisert: 22.22.2019. Gjennomgått og oppdatert september 2022
Mange gode tips her, og vil si at alle er overkommelige for de fleste. Jeg prøver selv å bli mer miljøbevisst, både hjemme og på reise, men jeg må innrømme at jeg ikke kommer til å slutte å fly med det første. Men da prøver jeg til gjengjeld å bruke beina til å gå eller sykle der det er mulig, eller å ta buss eller tog. Det er nok mye jeg kunne gjort mer av, men tar et skritt om gangen 🙂
Gode og viktige tips! Jeg overholder en del av disse menhar litt å gå på. Jeg skal prøve å bli flinkere neste år. Enig med deg at togreiser er en fin måte å reise på. Vi er på planleggingfasen til en reise til India og da blir det tog for å komme seg rundt 🙂
Hei, Tina
Takk for tilbakemelding og dine tanker om temaet. Som deg ønsker jeg å se mer av verden, ikke bare nærområdene – og samtidig gjøre det jeg kan for å redusere mine avtrykk i den grad det er mulig.
Hilsen Mette
Kjempebra innlegg! Jeg er heller ikke klar for å slutte å fly, til det er det for mye jeg vil se jeg ikke rekker på det lille man har av ferie om man ikke flyr. MEN da er det jo flott at man kan gjøre en innsats på andre måter. =)