En reise i cava: Spanias sjampanje

En reise i cava: Spanias sjampanje

I Catalonias Penedés, bare en kort togtur utenfor Barcelona, ligger Sant Sadurni d’Anoia. Dette er selve cavaens hovedstad, der 95 % av cavaen som produseres kommer fra. 

Jeg tok turen og besøkte to tradisjonsrike, familliedrevne bodegaer som driver med organisk dyrking og produksjon av cava.

Cava og Sant Sadurni d’Anoia_

Det er ikke uten grunn at jeg har tatt meg turen tilbake til Penedés, dette kjente vindistriktet i Catalonia. Jeg er her for å lære mer om cava, denne musserende vinen som lages på nøyaktig samme vis som champagne. 

I stedet for å ta turen til de større, mer kjente cavaprodusentene, har jeg denne gang valgt meg ut to andre familiedrevne vinprodusenter av ulike størrelse og produksjon: Cava Guilera og Castelo de Pedregosa. Jeg starter dagen med en togtur fra Barcelona med påfølgende rusletur fra togstasjonen i Subirats Laverne. Her møter jeg Pere, Jordi og Marta – far, sønn og datter Guiera. Det er de som tilsammen står for familiebedriften her. 

Dernest drar jeg til den noe større vingården Pedregosa Castelo, som er familiedrevet på andre generasjon og som ligger i hjertet av appellasjonen for cava, Sant Sadurni d’Anoia. Her møter jeg Ruben, som viser meg rundt og viser meg de noe mer moderne hjelpemidlene som benyttes her. 

Det blir en reise i en lang tradisjon som begynte en gang på 1870-tallet.

Pere og Jordi er vinmakerne på Cava Guilera. Marta tar seg av kommunikasjon, eventer og besøksopplevelser knyttet til gården. 

Ruben Pedregosa er andregenerasjons vinmaker og her på familiens Castelo de Pedregosa dyrkes vindruene organisk over 80 hektar med land. 

Organisk vinproduksjon

— Cava trenger tid på seg for å bli en god cava. Akkurat slik det er med oss mennesker, forteller Marta Guilera. Hun er fjerdegenerasjon i familiebedriften Cava Guilera, som ligger like utenfor Sant Sadurni i Penedés, Catalonia. Nærmere bestemt i Subirats.

Marta tar imot meg på vingården som ble etablert i 1927 av hennes oldefar. Det vil si; Det var hans mor igjen som sterkt oppfordret ham til å satse. Inntil da hadde han jobbet med vin for en annen produsent, og alt laget sin første flaske cava. 

I dag drives gården etter organiske, bærekraftige prinsipper. Her trenger de ikke vanne, selv om det er tørt. For de benytter kun tradisjonelle vinranker, med røtter som kan bli opp mot 18 meter lange. 

— Jorda er leirerik, forteller Marta og tar en håndfull jord i hånda for å illustrere. Slik holder den på fuktigheten. Hun forteller om middelhavsklimaet og hvorfor det nettopp er her i området cava blir produsert. 

Også hos Pedregosa Castelo drives det etter organiske prinsipper. Her får jeg også hilse på hønsene, geitene og hestene som bor på området. Ikke minst handler det om de omliggende vinmarkene.

– Alle gårdene rundt oss er organisk drevet, forteller Ruben. Slik må det nesten være, om vi skal fungere på denne måten. 

Ypperlige dyrkeforhold

Sant Sadurni d’Anoia og området rundt ligger i skyggen av Montserrat-fjellene. Fjellene skjermer druene for den verste vinden fra Pyreneene, samtidig som vind fra kysten kommer fra motsatt retning og roer de høyeste temperaturene om sommeren. Derfor er akkurat dette et ypperlig sted å dyrke vindruer. 

Cava og Sant Sadurni d’Anoia_

Det handler også om druesortene, der Xarel-lo er unik for området og den viktigste. Den andre viktig druen er Macabeo, mens Parellada brukes mest som fyll, forteller Marta. 

— Xarel-lo gir en fruktig aroma, med duft og syre, og er viktig for å holde friskheten lenge, sier Marta, og legger til at det er en motstandsdyktig drue. 

Det er også vanlig å blande inn chardonnay, forteller Ruben fra Pedregosa Castelo. 

Lagringstiden er essensiell 

— Slik ser tre millioner flasker ut, sier Ruben. Jeg har fulgt Ruben ned i kjelleren til Castelo de Pedregosa, som ligger 20 meter under bakken. Steinen som er gravd ut, danner nå pent og pyntelig husets yttervegger. 

Mens vi går rundt her nede, forteller Ruben om lagringstiden som kreves for cavaproduksjon. – En ung cava må være lagret minst i ni måneder. En reservar minst 12 måneder og en gran reserca minimum 30 måneder. 

Annengangsgjæring på flasker hos Castelo de Pedregosa

Cavaen hos familien Guilera lagres på tradisjonelt vis

Nede i kjelleren på Cava Guilera viser Marta meg rundt og forteller om produksjonen og lagringen. Her ligger hele 170 000 flasker lagret på tradisjonrikt vis. Denne bodegaen har også spesialisert seg på lang lagring. 

For som Marta sier: – Som mennesker har ulik rytme, har også årgangene det. Noen trenger mer tid på seg. Det får de her på Cava Guilera. 

— Hvis du gir cava tid, blir boblene mindre, forklarer Marta. Derfor er cavaene fra Cava Guilera mer sofistikerte, for å si det slik.  Her får vi både reserva og grand reserva cava.

Cavaproduksjon 

Cava produseres etter den tradisjonelle metoden, akkurat som champagne. Dette innebærer annengangsgjæring i flasken, noe som fører til det mest komplekse resultatet og de mest lagringsdyktige vinene. 

Mens familien Guilera produserer alt for hånd, har familien Pedregosa investert i det siste nye av maskiner. En av dere viktige investeringer er også en maskin som tapper på boks – for en del av det de eksporterer er også vin og cava på boks. 

Bunnfallet er en del av lagringsprosessen, og Marta viser meg hvordan med å holde en flaske opp mot lyset i kjelleren. For å bli kvitt bunnfallet, må flaskene snus. Hos Guilera gjøres denne prosessen for hånd. Denne prosessen kalles remuage.

Dernest fryses flaskehalsen, slik at proppen med bunnfall kan fjernes uten at boblene forsvinner ut. Denne prosessen kalles dégorgement. Hos Cava Guilera er også dette en manuell prosess, mens hos Castelo de Pedregosa har de invester i moderne utstyr til dette. 

Cavasmaking

Hos både Cava Guilera og Castelo de Pedregosa kan du dra på besøk og cavasmaking, om du befinner deg i området. Da får du gjerne litt tilbygg, for som Marta sier: Den beste måten å nyte en god cava, er til mat.

Mens Cava Guilera dessverre ikke er en del av listeutvalgget på Vinmonopolet, må du enten reise til Catalunya for å smake selv – eller bestille direkte import. Mens de Pedregosa på sin side har flere av sine viner og cavaen tilgjengelig på Vinmonopolet. Det er Heyday Wines som står for importen til Norge.

Mer om besøksmuligheter hos Cava Guilera finner du her og du kan du lese om besøksmuligheter på Castelo de Pedregosa her

Sant Sadurni d’Anoia

Det går tog fra Barcelona, som vel er beste sted å bo om du vil utforske området. Togturen tar rundt 45 minutter, litt avhengig av stasjon og tog. Skal du til Pedregosa, går du av på togstasjonen Sant Sadurni, men skal du til Cava Guilera, går du av på neste – Lavern Saguri. Fra togstasjonen er det kun en kort spasertur til Guileras eiendom. Men skal du til Pedregosa, må du finne en taxi.

Alternativt, kan du kjøre i egen bil eller leie bil med sjåfør. Reiser du med campingvogn, kan jeg tipse om at Cava Guilera tilbyr campere overnatting i to døgn.

Korte fakta / oppsummering

  • Cava kommer fra Spania og lages typiske av disse vintypene: macabeo, parellada og xarel-lo – av og til med chardonnay
  • Cava produseres etter den tradisjonelle metoden, som champagne
  • Cava må ligge lagret minst 9 måneder. Jo lenger lagring, jo mindre bobler
  • Det er tillatt å produsere cava i sju forskjellige spanske regioner
  • 95% av cava blir prodsert i og rundt Sant Sadurni d’Anoia
  • Du kan lese mer om historien bak cava her

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

Relevant for denne artikkelen spesielt: For å bli en bedre vinsmaker og kunneforstå mer av det jeg lærer når jeg besøker vinmakere, har jeg tatt vinutdanningen WEST 2. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!