En smak av Thailand

Thaimat er blant det sunneste vi kan spise, fylt av næring og gode smaker. For ikke å glemme – et av mine favorittkjøkken. For hvem får vel ikke vann i munnen av tanken på å få servert en deilig Tom Kha Gai-suppe, en kremet curry-rett eller spicy thai-salat?

Selv om vi ikke kan reise nå, kan vi reise via kjøkkenbenken – og det er noe jeg har gjort usedvanlig mye det siste året … I min nye serie En smak av … (som naturligvis spiller på foredragsserien og konseptet mitt, «En smak av …»), vil jeg ta dere med verden rundt via smaksløkene.

Første land ut i serien «En smak av …» er Thailand!

Hovedbildet øverst er en lokal curryrett tilberedt hos The Lyv i Khanom. Du kan lese om mitt besøk der her

Det thailandske kjøkken

Lokale selgere i Laem Sak Krabi
Her er jeg i Laem Sak nær Krabi, hvor jeg møtte disse lokale selgerne

Noen typiske thailandske retter er ulike curryer, stir fry-retter, supper og krydrede salater. Du får typisk servert ris og nudler, fritert fisk og grillet svin, samt både kylling og oksekjøtt, tilberedt etter oppskrifter og med ingredienser fra både sør og nord.

Det thailandske kjøkken har for øvrig fått innflytelse fra matlagingen i andre land, som Kina, Japan og Malaysia, men også europeiske land, som Portugal, Tyskland og Frankrike. Her er det bare å smake seg frem i et av verdens mest spennende kjøkken, med andre ord!

I Kudee Chin, en bydel i Bangkok, fikk jeg besøke et bakeri som kun produserer kaken Kanoom Faung. Denne kaken er laget med egg, etter inspirasjon fra Portugal

Et måltid med flere retter

Et tradisjonelt thai-måtid gir også god anledning til nettopp å smake flere retter. For i Thailand serveres ikke rettene én og én, men flere retter samtidig på én gang. Et typisk måltid i Thailand består derfor gjerne av en suppe, en curryrett, en bolle ris, noe salat og gjerne stekt eller fritert fisk.

Koh Chang
Lunsj på thailandsk

Det blir gjerne også satt frem små skåler med saus for smakstilsetning. Kjøtt og grønnsaker er kuttet i mindre biter, og bestikket er vanligvis en skje og en gaffel.

En smak av Thailand

Når vi tilbereder thaimat handler det om å balansere smakene og smake seg frem til perfekt resultat. Det du bør ha i hus for å komme godt i gang, er ingefær, lime, kokosmelk, chili, hvitløk og fiskesaus. Jeg synes også koriander og sitrongress hører med her, og jeg bruker gjerne også litt oystersaus i rettene jeg tilbereder. Sukker har jo de fleste i skapet, noe jeg bruker til å balansere syrligheten med. Og i år skal jeg dyrke frem thaibasilikum i kjøkkenhagen – en nydelig urt som smaker svakt av anis.

I dagligvaren finner du også curryer som du kan bruke. Selv lager jeg også gjerne thaimat uten dette, men får likevel en smak av Thailand.

Thairett Khanom Hill
Lunsj på Khanom Hill

Du kan woke både svin, kylling, fisk og kjøtt sammen med grønnsaker som gulrot, løk, blomkål og brokkoli, for eksempel. Eller du kan tilberede en curry-rett med nøyaktig de samme ingrediensene, men da tilsatt kokosmelk. Eller hva med å lage en vegetarsuppe fra bunnen av, med en smak av Thailand?

Og siden det er januar når jeg skriver dette, og mange av oss føler for å spise litt sunnere, har jeg denne gang valgt å dele en ekstra sunn oppskrift. Dette er min egenkomponert veganske gulrotsuppe, med smak av Thailand

Gulrotsuppe med en smak av Thailand

Hjemmelaget vegetarsuppe
Det har gått mye i hjemmebakst og vegetarsupper i år, blant annet denne gulrotsuppen

Ingredienser for 2 porsjoner

  • En fedd hvitløk
  • En gul løk
  • En halv fersk chili kuttet i smått
  • Gjerne en stilk sitrongress om du har (bruk nedre del)
  • 4 – 5 gulrøtter
  • Fersk koriander, hakket, ca. en spiseskje
  • Presset juice fra en halv lime
  • En liten boks kokosmelk (200 ml)
  • Salt og kanskje et dryss pepper, sukker ved behov
  • Har du thailandsk fiskesaus i hus, bruker du dette fremfor salt (med mindre du går for 100% vegansk variant). Har du oystersaus kan du i så fall bruke litt av den også.

Tips: prøver du å kutte sukker i hverdagen, kan du gå litt mer forsiktig frem med limen, slik at retten ikke blir for syrlig. Det er sødme i kokosmelken.

Fremgangsmåte

Fres oppskåren løk, hvitløk, ingefær og chili sammen i ei gryte. Tilsett oppkuttede, skrelte gulrøtter i gryta. Har du sitrongress, kan du ta med det også. (Jeg pleier å banke den nedre delen av stilken og skjære opp i veldig små biter). Rør rundt og la det hele frese litt sammen.

Fyll pannen med vann, slik at det dekker alle grønnsakene. Kok gulrøttene møre. Bruk en stavmikser til å mose grønnsaker, tilsett kokosmelk og koriander. La det koke sammen før du smaker til med salt (evt. oystersaus/fishsaus), et dryss pepper og lime.

Voilá – og du har en herlig, varmende smak av Thailand!

Sunne ingredienser

Mye av maten vi får i oss gjennom det thailandske kjøkken har mange gode egenskaper, så om du lager en tradisjonell thailandsk rett, vil du få i deg mye godt for kroppen.

Gårdsferie i Thailand
En økologisk dyrket ‘gac’ i Sukhothai

Retten jeg deler er ikke «typisk thailandsk», men tar utgangspunkt i en sentral norsk råvare, også denne fylt med gode egenskaper. Les bare her:

Gulrøtter inneholder antioksidanter, og når de kokes og moses, frigjøres tre ganger så mye antioksidanter som når vi spiser den rå. Den sørger også for at vi får i oss kalium, folinsyre, jern, karoten, magnesium og kopper. Denne grønnsaken er også god for magen og om du spiser den ofte, kan den bidra til å redusere kolesterol. Les mer om gulrotens fortreffelighet på NRK her.

Her kan du lese om da jeg besøkte og bodde på en økologisk gård i Thailand

Det sunne thailandske kjøkken

Denne retten inneholder flere av de typisk thailandske ingrediensene, og her litt om dem:

Det sunne thailandske kjøkken
En rekke typiske ingredienser i et ekte thailandsk måltid

Ingefær reduserer muskelvondt etter trening og brukes ofte mot diaré og kvalme i mange land. Kokosmelk har en rekke gode egenskaper og kan bidra til redusert kolesterol og vektnedgang ved moderat bruk.

Om du bruker litt sitrongress i maten, kan det være kjekt å vite at denne grønnsaken har vært benyttet i kinesisk medisin siden historiske tider mot forkjølelse, hodepine og mageproblemer.

gårdsferie i Thailand

Lime har lavt energiinnhold og lavt fettinnhold og har mye kostfiber – og ikke minst – mye vitamin C. Dermed styrker bruken av lime i maten immunsystemet, øker opptaket av jern fra andre matvarer og er gunstig for fordøyelsen.

Som lime, har chili lavt energi – og fettinnhold, og også her får vi i oss mye vitamin C. Videre er dette en kilde til vitamin B6, kalium og kopper, og er også bra for fordøyelsen.

Her finner du min Reiseguide til Thailand. Sjekk gjerne også ut eboka Bangkok på 1-2-3

Kvinne i Chinatown Bangkok
I Bangkok er det mat på hvert gatehjerne – og gjerne langs hele gata, for den saks skyld. Dette bildet er fra Chinatown, hvor det både er matmarked og street food å finne

Kilder: Medical News Today, nhi.no, frukt.no

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!