2014: Et år med reiselykke

Et år med reiser og reiselykke nærmer seg slutten, og et nytt år vi vet lite om står for døren. Jeg håper det blir like spennende og lærerikt som året vi legger bak oss.

Om enn ikke kanskje fullt så spennende, på enkelte punkter …

For i år har jeg opplevd tropisk storm og evakuering på Mauritius, blitt fraktet i helikopter og hasteoperert etter snowboard-ulykke i Sveits, kjørt med væpnede vakter, fulgt med politieskorte og blitt kraftig båtsyk mer enn én gang, dog mest minnerikt i Spania.

Men jeg har også seilt på Nilen, sett det siste gjenværende av de syv underverker, og jeg har sett Kongenes dal. Jeg har vært på bar-runde i Kairos Downtown og stått på Tahrir-plassen midt på natta. Jeg har sett spektakulære solnedganger ved Rødehavet, den vakreste stjernehimmel i Vestfold og den villeste natur på Island. Jeg har badet i den blå lagune og sett kokende vann stå rett opp av jorda i Strokkur.

Jeg har syklet i Brooklyn og mountainbiket i Costa Blanca. Jeg har gått tur i spanske fjell og i norsk skog og mark, jeg har snorklet og jeg har svømt. Jeg har ridd, for første gang på mange år, jeg har lært meg litt om golf, og jeg har tatt min siste tur på snowboard.

Jeg har reist utallige turer med undergrunn i flere storbyer, og jeg aner ikke hvor mange taxier jeg har satt meg inn i. Jeg har reist med snegletog, flytog og hurtigtog. Jeg har kjørt milevis med bil alene på jakt etter Unesco-sites i Sverige, og jeg har dratt langt ut i havgapet for å bo alene på Utsira, ei øy lengst vest i Rogaland.

Jeg har stått på taket av Roma i Rogalandsbunad, vært på privat omvisning i Vatikanet, sett ekte, spansk flamenco, besøkt Retiro-parken i Madrid, endelig sett Akropolis, kjørt til vakre Ronda, sett Koons-utstillingen i New York og blitt underholdt i Royal Albert Hall.

I London har jeg blitt skjemt bort med en natt på legendariske Savoy og for dernest å oppleve nærmest den rake motsetning på kule Hoxton i Shoreditch. Jeg har sovnet til utsikt over Manhattan på ultra-trendy The Standard i New York, blitt møtt av sitatet fra Bowie «Oh, you beautiful thing» i baderomsspeilet på ME i Madrid, benyttet meg av tredemøllene på Cairo Marriott på Zamalek, sett solnegangen på Kempinski i SoMa Bay, overnattet på B&Bs på Long Island og dratt på hytteturer i Norge. Jeg har også bodd privat hos gode venner i London, Kairo og upstate Pennsylvania. Takk så mye for gjestfriheten! 

Og jeg har spist! Meze og hummus i mengder i Egypt, pita gyros i Hellas, tapas og paella i Spania, pasta og mozarella i Italia, sjøkreps i Sverige, smørrebrød i Danmark. Jeg har vært på pub i England, besøkt en spansk bodega, vært på vingårdsbesøk i New York. Jeg har møtt en lefsebaker i Rättvik, en vinekspert fra Island og en griseoppdretter fra Valdres på Oslo-tur.

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Jeg har reist som privatperson med familie og jeg har reist i jobbsammenheng og som reiseskribent. Jeg har vært på kongress med 800 andre reiseskribenter, -bloggere og -fotografer i Athen, deltatt på verdens største reiselivsmesse i London, og jeg har besøkt Den norske ambassaden i Kairo og i London.

Og jeg har møtt folk. Jeg har møtt mennesker der de bor, mennesker som reiser, mennesker som er underveis. Mennesker som er kreative, nysgjerrige, sjenerte, utadvendte. Jeg har møtt morsomme mennesker, sporty mennesker og hyggelige mennesker. Jeg har reist med vilt fremmede mennesker som jeg har blitt kjent med på rekordtid. Noen har jeg har hatt de fineste opplevelser og dypeste samtaler med. Andre har jeg skålt og ledd med. Vi har alle delt inntrykk, møter med nye kulturer og erfaringer. Og mange har jeg fortsatt kontakten med.

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Noen møter husker jeg imidlertid mer enn andre:

  • Taxiføreren på Mauritius som inviterte oss med hjem til sin far.
  • De to blide bruktselgerne vi møtte i Kairos basar – og som muligens gjorde tidenes beste salg på èn dag.
  • De mange kreative menneskene jeg møtte på min rundreise i Siljan-distriktet (dem får også du møte i en annen sammenheng).
  • Ordføreren i Athen som var så glad for at TBEX la kongressen sin dit, at han stilte opp to ganger for å ønske reiseskribenter og –bloggere velkommen til by’n.
  • Gatekunstneren som var så lykkelig for å være på ei forblåst norsk øy for male kunst ute i naturen. Det var en kjærkommen pause fra miljøet og millionbyen han kommer fra.
  • Og snille franske Pierre som hjalp meg da jeg datt i skibakken.

En god del av disse menneskene ville jeg aldri møtt om jeg ikke hadde beveget meg ut av komfortsonen. Mange av disse opplevelsene visste jeg ikke jeg kom til å ha ved årets begynnelse. Heller ikke ved halvveis i året.

Er det rart jeg er spent på hva 2015 bringer?

Men også andre har delt sine reiseopplevelser her på Reiselykke: Ingvild Tennfjord forteller her om sin et år lange reise i vinland. Utflyttere til London forteller om livet der i denne artikkelen. Mens Ann-Kristin Øvreeide deler sine beste tips fra sitt andre hjemland, Luxemburg.

Ønsker du å dele høydepunkter fra dine reiseoppleveser fra året som har vært? Eller har du noen reisedrømmer som skal realiseres i 2015? Du finner meg i sosiale medier som @reiselykke på Instagram og Facebook.

Med ønske om et riktig godt nytt reiseår! Hilsen Mette

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!